Ο πρόεδρος Λεύκιππου αποκαλύπτει όλο το παρασκήνιο της ίδρυσης του νέου συλλόγου της Ξάνθης

Ο Ματθαίος Σαββίδης, πρόεδρος της νεοσύστατης ομάδας μπάσκετ της Ξάνθης Λεύκιππος, φιλοξενήθηκε στο Δημοτικό Ραδιόφωνο της Ξάνθης και την αθλητική εκπομπή του Νεκτάριου Αμποβιανίδη, επιβεβαιώνοντας το ρεπορτάζ του ThrakiSportS για τις ενέργειες που έχουν γίνει αναφορικά με την σύσταση μιας τρίτης ομάδας στην πόλη, μετά την Ασπίδα και τον Αρίωνα.

Σχετικά με την ονομασία και τους εμπνευστές της δημιουργίας του συλλόγου, σχολίασε: «Το Λεύκιππος έχει δύό έννοιες, άλλωστε η ιδέα η αρχική ήταν να βάλουμε ένα άλογο αγριεμένο, αλλά ψάχναμε να βρούμε διάφορα ονόματα  και τότε κάποιος φίλος μας μίλησε για τον Λεύκιππο. Η κουβέντα μας ήταν ότι θέλουμε με το όνομα να δείξουμε μια ορμή μια αναγέννηση ότι θα είναι κάτι το καινούριο. Η αλήθεια είναι ότι σκεφτόμασταν να το συνδυάσουμε με το όνομα Δημόκριτος. Τα παιδιά που πρωτοξεκίνησαν την ιδέα του συλλόγου αυτό το όνομα ήθελαν να δώσουν, και τότε αυτός ο φίλος, ο Οδυσσέας Κίτσος, μας πρότεινε αυτό το όνομα. Το συζητήσαμε, το ψάξαμε, γνωρίζοντας βέβαια την ιστορία του Λεύκιππου που ήταν αρχαίος φιλόσοφος και δάσκαλος του Δημόκριτου. Σημειολογικά μάλιστα υπάρχει και η οδός Λευκίππου που οδηγεί στο Αμοιρίδειο! Εμείς απο την αρχή είπαμε ότι ο στόχος μας είναι κάποτε να το γεμίσουμε! Αρκετοί γελάνε όταν το λέμε αλλά η ιστορία και το μέλλον θα δείξει κατά πόσον αυτό ήταν στην σφαίρα της φαντασίας μας».

Για το σήμα της ομάδας, που έχει προκαλέσει αίσθηση, ο πρόεδρος του νέου συλλόγου ανέφερε: «Σήμα μας είναι το άλογο. Ουσιαστικά προκύπτει και απο το όνομα, δηλαδή Λευκός Ίππος. Πάντα το άλογο το συνδυάζει κάποιος με την ορμή, το αδάμαστο. Αυτοί που έχουμε συμπορεύεσει στον σύλλογο είμαστε τέτοιοι τύποι δηλαδή, θέλουμε να κάνουμε καινούρια πράγματα και δεν μας κρατά τίποτα. Πιστεύουμε οτι θα ταιριάξει με την πορεία της ομάδας μας. Να σας αναφέρω οτι και τα χρώματα της φανέλας μας θα είναι “επιθετικά”, καθώς έχουν επιλεγεί το μαύρο και το κόκκινο».

Για το πως προέκυψε η ίδρυση της ομάδας, ο Ματθαίος Σαββίδης αποκάλυψε: «Την έμπνευση για την ομάδα την είχαν άλλη παρέα, γνωστοί μπασκετικοί: ο Πάνος Παπαδόπουλος, ο Γιάννης Βλαχόπουλος, ο Χρήστος Σοφίας, ο Παύλος Κουρνέλης. Αυτοί είναι όλοι παιδιά που ασχολούνται με το μπάσκετ, είναι ιδιαίτερα ενεργοί με το πρωτάθλημα μπάσκετ των πολιτιστικών συλλόγων. Πλησιάσανε αρχικά εμένα, γνωρίζοντας ότι είχα απεμπλακεί απο την Ασπίδα, το συζητήσαμε, ζήτησα λίγο χρόνο για να μπουν και κάποιοι φίλοι που τους ήθελα δίπλα μου και έτσι προέκυψε αυτό το σχήμα και βάλαμε μπρος την διαδικασία για να μπορέσουμε απο το πρωτάθλημα της νέας περιόδου να μετέχουμε στο πρωτάθλημα της ΕΚΑΣΑΜΑΘ».

«Οι λόγοι που μας έκαναν είναι γιατί η κρίση που αντιμετωπίζουμε σαν χώρα δεν είναι μόνο οικονομική αλλά και πολλών άλλων πραγμάτων και αφορά και τον αθλητισμό. Όντας λοιπόν γονείς και έχοντας τα παιδιά μας σε διάφορους τομείς του αθλητισμού και βλέποντας τα κάθε άλλο παρά να γυρίζουν χαρούμενα και με διάθεση απο τις προπονήσεις, μας προβλημάτιζε χρόνια αυτό το πράγμα. Εμείς είμαστε γνώστες τι φταίει αλλά το αντιπαρερχόμαστε και κάνουμε μια νέα προσπάθεια», πρόσθεσε για τις αιτίες που προχώρησαν στην ίδρυση μιας νέας ομάδας και δεν εντάχθηκαν σε κάποια από τις υπάρχουσες. Και συμπλήρωσε:

«Πως είναι δυνατόν να υπάρχουν τόσα ποδοσφαιρικά σωματεία, με πολλές δυσκολίες οικονομικά, συν το γυναικείο  που μπορούν και επιβιώνουν; Που βασίζεται αυτό απο την στιγμή που δεν υπάρχουν επιχορηγήσεις; Ξέρουμε όμως πως υπάρχουν άνθρωποι που τρέχουν χωρίς να έχουν κάποιο όφελος και μοχθούν. Ομάδες στο μπάσκετ θεωρούμε πως η Ξάνθη μπορεί να στηρίξει και 3 και 4 και 5, αν οι ομάδες αυτές έχουν σκοπό να συναγωνίζονται μεταξύ τους. Καλό θα είναι να υπάρχουν γιατί παίκτες υπάρχουν που μπορούν να τις στελεχώσουν. Εκεί που ίσως μπορεί να υπάρχει πρόβλημα είναι στο πως θα συντηρηθούν ή αν θέλετε πώς θα επιφέρουν κέρδη σε όσους ασχολούνται με αυτά. Εμάς δεν μας νοιάζει το κέρδος. Εμείς είμαστε διατεθειμένοι να βάλουμε και όχι να βγάλουμε, οπότε αυτό το κεφάλαιο δεν μας αφορά. Καλούμαστε να βάλουμε την ενέργεια μας και τις γνώσεις μας για να προσφέρουμε και να δημιουργήσουμε κάτι καλό».

Ποιος είναι ο στόχος της νέας ομάδας; «Υπάρχουν δύο στόχοι. Ο πρώτος  μας στόχος είναι μπορέσουμε να συνεισφέρουμε στην διαχείριση της κρίσης της κοινωνίας μας δηλαδή να δημιουργήσουμε συνθήκες ώστε να βγαίνουν αθλητές σωστοί, προπονητές και παράγοντες σωστοί ώστε να στήσουμε όπως οραματιζόμαστε τον Λεύκιππο. Τι εννοώ οι Ακαδημίες  δεν θεωρώ οτι ο τρόπος λειτουργίας τους είναι ο ενδεδειγμένος γιατί ουσιαστικά λειτουργούν ως ένα κανάλι μέσα απο το οποίο συλλέγοντας κάποια έσοδα οι ομάδες μπορούν να συντηρούν και μια αθλητική ομάδα, αυτό το θεωρώ οτι είναι στρεβλό, οι Ακαδημίες είναι ένας πυρήνας μέσα απο τον οποίο φτιάχνεις χαρακτήρες και αθλητές και το ποσό που δίνουν οι οικογένειες απο το υστέρημα τους είναι για να τους χορηγείς τις κατάλληλες συνθήκες(γηπεδικές, ιματισμού κ.α.). Ο δεύτερος στόχος μας είναι αγωνιστικός, τη νέα χρονιά θα αγωνιστούμε στο πρωτάθλημα της ΕΚΑΣΑΜΑΘ, εκεί θέλουμε να δημιουργήσουμε μια αξιόμαχη ομάδα δεν θα μπω στην διαδικασία να τα ονοματίσω γιατί είμαστε μεσούσης της σαιζόν, αλλά ακόμα και στην έσχατη περίπτωση να βασιζόμαστε σε παιδιά που δεν υπολογίζουν οι άλλοι σύλλογοι κάποιους φοιτητές και γενικά να δώσουμε την δυνατότητα σε αθλητές να παίξουν σε μια καινούρια ομάδα. Ο στόχος μας είναι να γεμίσουμε το “Αμοιρίδειο”, πραγματικά το πιστεύω όσο όνειρο και να μοιάζει, δεν λέμε οτι θα το κάνουμε απο τον πρώτο χρόνο, αλλά είτε σε πέντε χρόνια είτε σε δέκα χρόνια γεροί να είμαστε και θα το πετύχουμε. Απο την στιγμή που γέμισε το Αμοιρίδειο την εποχή που ο ΑΣ Ξάνθη αγωνιζόταν στην Β’ Εθνική και βγήκε στην Α2 με 2,500-3,000 κόσμο, για ποιό λόγο να μην το ξαναγεμίσουμε και μάλιστα αξίζει να τονίσουμε πως το Αμοιρίδειο αδικείται απο την χρήση που έχει και είναι άδειο».

Σε ερώτημα αν πέρα απο μπάσκετ θα υπάρχει επέκταση και σε άλλα σπορ, ο πρόεδρος του νέου σωματείου απαντά: «Ο Λεύκιππος δεν είναι αμιγώς μπασκετικό σωματείο ούτε δημιουργήθηκε με την λογική να έχει μόνο μπάσκετ, ίσα ίσα εμείς θέλουμε ο Λεύκιππος να γίνει ένα μεγάλο σωματείο στην πόλη που θα έχει υπο την σκέπη του και άλλα τμήματα. Και το πρώτο τμήμα που φιλοδοξούμε είναι το water polo, που είναι και η προσωπική μου αγάπη, και εκεί υπάρχουν οι συνθήκες και ελπίζω να ευοδωθούν οι κουβέντες που έχουμε κάνει και προσεχώς να έχουμε να ανακοινώσουμε περισσότερα επ’ αυτού. Αλλά σίγουρα θα έχουμε εμπλοκή και με άλλα σπορ,  άλλωστε στο καταστατικό μας αναφέρουμε οτι θέλουμε να ασχοληθούμε με όλα τα Ολυμπιακά σπορ».

Σε σχέση με το γήπεδο, ο Ματθαίος Σαββίδη αποκαλύπτει: «Η έδρας μας θα ζητήσουμε να είναι το Αμοιρίδειο, φυσικά θα ζητήσουμε και κάποια άλλη έδρα  καθώς συχνά πυκνά γίνονται διάφορες δράσεις και εκθέσεις στο Αμοιρίδειο που δεν επιτρέπουν αγώνες αλλά δεν είναι πρόβλημα αυτό τόσα ωραία γήπεδα έχουμε , θεωρώ οτι και το Εύμοιρο είναι ένα γήπεδο που θα μπορούσε να καλύψει τις φιλοδοξίες και θα μπορούσαμε κάλλιστα να το μοιραστούμε με οποιαδήποτε ομάδα αυτό όμως θα το δούμε προσεχώς. Εμάς αυτό που μας ενδιαφέρει άμεσα είναι τα προπονητήρια για τις Ακαδημίες, ήδη έχουμε αιτηθεί και είχαμε θετική ανταπόκριση απο τον διευθυντή του 2ου Λυκείου, οπού εκεί υπάρχει ένα κλειστό γήπεδο μπάσκετ το οποίο όμως δεν έχει μπασκέτες, όμως με τις επαφές που κάναμε με τον Δήμαρχο Ξάνθης και εδώ οφείλω να τον ευχαριστήσω δημόσια, για την θετική του διάθεση να μας στηρίξει στο μέτρο που μπορεί φυσικά. Είμαστε τυχεροί στην Ξάνθη για το γεγονός πως ενώ σε άλλες πόλεις δεν έχουν κλειστά στην Ξάνθη έχουμε την τύχη να έχουμε τέσσερα, οπότε δεν θα υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα».

Αναφορικά με το προπονητικό τιμ, λέει: «Αυτό που μπορώ να σας ανακοινώσω με σιγουριά είναι ότι πρώτος προπονητής μας θα είναι ο Πάνος Παπαδόπουλος, απο εκεί και πέρα έχουμε κάνει συζητήσεις με μπασκετμπολίστες και με ντόπιους αλλά και απο τους γύρω νομούς, και επίσης μπορώ να σου γνωστοποιήσω και το όνομα της γυμνάστριας-προπονήτριας του συλλόγου της Ευαγγελίας Ψωμαδοπούλου, η οποία έχει πάρει το πτυχία της απο το ΤΕΦΑΑ με ειδικότητα στο μπάσκετ έχει παίξει αρκετά χρόνια μπάσκετ, και θα είναι ένα απο τα στελέχη μας στις Ακαδημίες. Θεωρώντας  και το τονίζω αυτό οτι θα πρέπει  να δοθεί χώρος σε νέους προπονητές  σε νέους ανθρώπους που έχουν τελειώσει το ΤΕΦΑΑ και έχουν πάρει ειδικότητα μπάσκετ δεν μπορούν να μπουν σε ομάδα. Είναι χαρακτηριστικό να σας αναφέρω πως πριν καν ξεκινήσουμε είχα οχλήσεις απο 5 προπονητές για να έρθουν να δουλέψουν στον Λεύκιππο, φανταστείτε δηλαδή τι επικρατεί στον χώρο. Και μια και μιλάμε για προπονητές θα σου δώσω και το αποκλειστικό μια και το έφερε η κουβέντα, εμείς δεν σκοπεύουμε  να πάρουμε πέντε προπονητές και ξαφνικά να βαφτίσουμε τους εαυτούς μας γνώστες του μπάσκετ και να τους δώσουμε κατευθύνσεις, οι προπονητές μας και αυτοί που έχουμε και αυτοί που θα έρθουν θα επιμορφώνονται συνεχώς. Δίπλα μας είναι το ΤΕΦΑΑ το οποίο δεν το διαχειριστήκαμε ούτε το σεβαστήκαμε σωστά, υπάρχουν άνθρωποι με μεγάλη εμπειρία και γνώσεις, στα τόσα χρόνια που ανιδιοτελώς ως γιατρός προσέφερε στα σωματεία που συνεργαζόμουν δεν είδα μια κατεύθυνση προς τα εκεί. Και μπορώ να στο πω δημόσια γιατί έχω πάρει την έγκριση του αρμοδίου, ο καθηγητής απο τα ΤΕΦΑΑ ο Θανάσης Χατζηνικολάου θα είναι ιθύνων που θα μας οργανώσει τις Ακαδημίες, και ήδη έχει ξεκινήσει να το κάνει. Αυτό που οραματιζόμαστε σαν Λεύκιππος δεν είναι κάτι που μας ήρθε σαν επιφοίτηση αλλά είναι κάτι που προέρχεται απο ζυμώσεις, συζητήσεις με τους κατάλληλους ανθρώπους, άρα λοιπόν ο Λεύκιππος έχει ένα διαφορετικό επίπεδο γιατί ότι θα συμβαίνει θα είναι υπο την καθοδήγηση του ΤΕΦΑΑ, υπο την έννοια οτι αυτοί που θα είναι καθ ύλην αρμόδιοι να εκπαιδεύουν μπασκετικά αυτούς που θα είναι προπονητές μας θα είναι απο το ΤΕΦΑΑ».

Ακούστε την συνέντευξη του ματθαίου Σαββίδη στον Νεκτάριο Αμποβιανίδη και τον ραδιοφωνικό αέρα της «Όμορφης Πόλης», του Δημορικού Ραδιοφώνου της Ξάνθης…