Χρυσό παράσημο στο ζεύγος Λάσκαρη από τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο!

Σε ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή (08/04) στο Μέγα Συνοδικό της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου, Χρυσόστομος, απένειμε στο ζεύγος Λάσκαρη το χρυσό παράσημο του Αποστόλου Παύλου για τη σημαντική συμβολή τους στον επαναπατρισμό των εικόνων του Ιερού Ναού Αγίου Ιακώβου Τρικώμου.

Την ευχή να λυθεί το Κυπριακό κι οι δύο εικόνες του ιερού ναού του Αγίου Ιακώβου του Τρικώμου επιστρέψουν στον εικονοστάσι από όπου κλάπηκαν, έκανε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος κατά την τιμητική παρασημοφόρηση με το χρυσό παράσημο του Αποστόλου Παύλου του ζεύγους Νικόλαου και Γεωργίας Λάσκαρη, του δικηγόρου Andrian Βurgi και του Προξένου της Κύπρου στην Ελβετία, Γιώργου Παπαντωνίου.

Στην τελετή που έγινε σήμερα στην Αρχιεπισκοπή, με χρήματα που έδωσε το ζεύγος Λάσκαρη και συντονισμένες προσπάθειες των κ. Βurgi και Παπαντωνίου, επιστράφηκαν οι δύο εικόνες που είχαν κλαπεί από τον ναό του Αγίου Ιακώβου και απεικονίζουν η μία τον Χριστό ένθρονο με τον Άγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο και η άλλη την Παναγία σε θρόνο με τον Άγιο Ιωάννη τον Θεολόγο.

“Η θερμή τους αγάπη προς την πίστη μας, προς την πατρίδα μας και προς τους πολιτιστικούς μας θησαυρούς, τους παρώθησαν να παρέμβουν δυναμικά στις ατελείωτες νομικές και άλλες διαδικασίες και να καταβάλουν με αυθορμητισμό το ποσό των 70.000 ελβετικών φράγκων, προκειμένου να πάρουμε πίσω τα εκκλησιαστικά μας αυτά κειμήλια, πράγμα το οποίο και επιτεύχθηκε. Και σήμερα, τα χαιρόμαστε και πάλι, χάρη στη γενναία αυτή χειρονομία του ευγενούς αυτού ζεύγους”, ανέφερε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου για τον Νικόλαο Λάσκαρη και την Κύπρια, από τον κατεχόμενο Τράχωνα.

Τα παράσημα της κ. Λάσκαρη και του κ. Βurgi, που απουσίαζαν από την τελετή, παρέλαβαν από τον Αρχιεπίσκοπο οι γονείς της Γεωργίας Λάσκαρη, Ρένος και Ελένη Ευσεβίου.

Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος είπε ότι η Κύπρος αποτελεί κοιτίδα δύο λαμπρών πολιτισμών, του Κλασικού και του Βυζαντινού και καρπός της καλλιτεχνικής πτυχής του Βυζαντίου υπήρξαν χιλιάδες εικόνες, οι οποίες κοσμούσαν τους περίλαμπρους Βυζαντινούς μας ναούς σ’ ολόκληρη τη «νήσο των αγίων και των μαρτύρων».

Μίλησε για εγκληματική καταστροφή των ορδών τού Αττίλα και των ιερόσυλων αυτού, “οι οποίοι κατέκλεψαν τα ιερά και τα όσια μας και τα πουλούσαν στο εξωτερικό χρηματιζόμενοι κατά τρόπο εγκληματικό”. Το όλο σκηνικό, πρόσθεσε, μας παραπέμπει στην τραγική άλωση τής Κωνσταντινουπόλεως το 1453. Σημείωσε επίσης ότι η UNESCO καθιέρωσε δέκα από τα Βυζαντινά μας μνημεία, ως μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, απόφαση που αποτελεί για μας μέγιστη τιμή, όπως ανέφερε.

Η εκκλησία της Κύπρου, πρόσθεσε, μετά την εισβολή, μαζί με όλους τους αρμοδίους φορείς, κατέβαλλε κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να περισώσει ό,τι ήταν δυνατόν από την καταστροφή τής πολιτιστικής και εκκλησιαστικής κληρονομιάς, ανέπτυξε συνεργασία με ξένα μουσεία και οίκους δημοπρασιών και σε συνεργασία με κυπριακά ιδρύματα διέθεσε μεγάλα χρηματικά ποσά για την ανάκτηση τέτοιων θησαυρών από τη διεθνή αγορά.

Αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην περίπτωση του Ιδρύματος Μένιλ του Χιούστον, αλλά και την υπόθεση των ψηφιδωτών της Κανακαριάς στο Περιφερειακό Δικαστήριο της Νότιας Περιφέρειας τής Ιντιάνα στην Ινδιανάπολη των Ηνωμένων Πολιτειών που αποτελεί “μια περίλαμπρη νίκη της ηθικής και των εκκλησιαστικών μας οραματισμών. Και ο αγώνας συνεχίζεται αδιάλειπτος”.

Οι εικόνες του ναού του Αγίου Ιακώβου φέρουν χρονολογία 1620 και είναι έργα του Μελετίου του Κρητός, όπως επεσήμανε. Οι εικόνες, συνέχισε, εντοπίστηκαν στον οίκο πλειστηριασμών Τέχνης Cristies στο Λονδίνο και μετά από συντονισμένες προσπάθειες της Αρχιεπισκοπής και της Ιεράς Μονής Κύκκου πέτυχαν τον επαναπατρισμό λέγοντας πως η όλη διαδικασία της επιστροφής δεν ήταν καθόλου εύκολη. “Και χρονοβόρα ήταν και δεξιοί χειρισμοί χρειάστηκαν”.

Ο Πρόξενος της Κύπρου στην Ελβετία δήλωσε ότι έκανε απλά το καθήκον του ενώ δέχθηκε και τιμητικό δώρο από την Αναπληρώτρια Διευθύντρια του ΚΟΤ, Αννίτα Δημητριάδου.

Ο Νικόλαος Λάσκαρης ευχαρίστησε για την τιμή την οποία δεν περίμενε, όπως είπε. Σαν οικογένεια και σαν άτομα, πρόσθεσε, βοηθούν όπου μπορούν, κυρίως εκεί που δεν φαίνονται. “Θα συνεχίσουμε το έργο μας, όπως το κάναμε και πριν, στην αφάνεια. Γιατί δεν επιζητάμε την αναγνώριση αλλά να γίνεται το σωστό”.

Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου ανέφερε επίσης ότι ο κ. Λάσκαρης δώρισε 50.000 ευρώ στην θεολογική σχολή με αφορμή τον γάμο του και το παράδειγμά του ακολούθησαν κι άλλοι με αποτέλεσμα η σχολή να έχει σήμερα 400.000 ευρώ καταθέσεις.

Ερωτηθείς σχετικά ο Αρχιεπίσκοπος ανέφερε ότι έγινε συμβιβασμός με τον Ρώσο αγοραστή των εικόνων που δήλωσε ότι δεν ήξερε ότι ήταν κλεμμένες οι δύο εικόνες και δέχθηκε τα χρήματα που πρόσφερε ο κ. Λάσκαρης. Μετά από παρότρυνση και του Προξένου, είπε, σταμάτησε η νομική διαδικασία που είχε ξεκινήσει και δόθηκαν τα χρήματα που ο Ρώσος είχε ξοδέψει για να τις αγοράσει.

Οι δύο εικόνες θα τοποθετηθούν τώρα στο Ίδρυμα Μακαρίου

Η ανακοίνωση της Αρχιεπισκοπής ανέφερε: … «Οι εικόνες του Χριστού και της Παναγίας, εκλάπησαν από τον ναό του Αγίου Ιακώβου στο Τρίκωμο, μετά την τουρκική εισβολή. Εντοπίσθηκαν το 2007 στη Ζυρίχη και μετά από ενέργειες της Εκκλησίας και των αρμοδίων Αρχών της Κυπριακής Δημοκρατίας, κατασχέθηκαν από την ελβετική Ιντερπόλ, ενώ παράλληλα, ξεκίνησε η διαδικασία επαναπατρισμού τους. Μετά και την πλήρη τεκμηρίωση της κυπριακής προέλευσης των εικόνων και της κλοπής τους, ακολούθησε λήψη νομικών μέτρων στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας-Αμμοχώστου. Το Δικαστήριο εξέδωσε καταδικαστική απόφαση για τον Ρωσοεβραίο έμπορο τέχνης, κάτοχο των εικόνων. Η ετυμηγορία του κυπριακού δικαστηρίου χρησιμοποιήθηκε στα ελβετικά δικαστήρια, όπου η Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου και ο Ρωσοεβραίος έμπορος τέχνης υπέγραψαν συμβιβαστικό διακανονισμό για επιστροφή των εικόνων στην Κύπρο. Οι εικόνες επέστρεψαν στις 31 Μαρτίου 2016 και εκτίθενται στο Βυζαντινό Μουσείο του Ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄».

Πηγή: Newsit