Η αιτιολόγηση της Δόξας Γρατινής για τη χρήση της φανέλας της Εθνικής και ο κίνδυνος τιμωρίας

Θέμα σε όλη την Ελλάδα έγινε το ρεπορτάζ του ThrakiSportS για την αναμέτρηση της Ένωσης Ασωμάτων με την Δόξα Γρατινής για την πρεμιέρα των πλέι οφ του πρωταθλήματος της Α2 Κατηγορίας ΕΠΣ Θράκης, με αφορμή την χρήση από τους φιλοξενούμενους της πλήρους εμφάνισης της Εθνικής Ομάδας αντί για αυτήν που κανονικά έχει δηλώσει και χρησιμοποιεί ο σύλλογος.

Από την πρώτη στιγμή, το ThrakiSportS διευκρίνισε ότι «η νομιμότητα αυτής της κίνησης ελέγχεται, όπως και η σκοπιμότητά της». Από την ιστορική ομάδα της Γρατινής, η οποία την περασμένη δεκαετία έφτασε να εκπροσωπεί το νομό Ροδόπης και στα εθνικά πρωταθλήματα αγωνιζόμενη μέχρι και τον Βόρειο Όμιλο της Γ’ Εθνικής, διευκρινίστηκε πάντως ότι δεν υπάρχει καμία σκοπιμότητα.

Όπως ανέφεραν άνθρωποι της Δόξας Γρατινής στο ThrakiSportS, δεν υπάρχει η πολυτέλεια σε ερασιτεχνικό επίπεδο να διαθέτει πολλές στολές η ομάδα. Δεν είχαν προλάβει να πλυθούν αυτές από το προηγούμενο παιχνίδι και έτσι επιλέχθηκε να χρησιμοποιηθεί η εμφάνιση της Εθνικής Ομάδας, την οποία διαθέτει ο σύλλογος εδώ και τρία περίπου χρόνια από παλιότερη δωρεά της ΕΠΣ Θράκης.

gratiniΑξίζει βέβαια εδώ να τονιστεί ότι το προηγούμενο παιχνίδι ήταν σχεδόν μια εβδομάδα πριν, το πρωί της προπερασμένης Κυριακής πλέον, όταν και η Δόξα είχε υποδεχθεί στην Γρατινή τον Μέγα Αλέξανδρο Ιάσμου φορώντας κανονικά τις πράσινες εμφανίσεις της, που αναγράφουν στο πίσω μέρος της φανέλας κανονικά το όνομα της ομάδας και στο μπροστινό έχουν το έμβλημά της. Η φωτογραφία δεξιά είναι από αυτό το παιχνίδι.

Από την ίδια πλευρά τονίστηκε κατηγορηματικά ότι με την κίνηση αυτή δεν υπήρχε κανένας σκοπός ή κανένα υπονοούμενο, επειδή απέναντί τους ήταν μειονοτική ομάδα. Σχολίαζαν επίσης ότι έχουν χρησιμοποιηθεί και σε παλιότερους αγώνες τους οι συγκεκριμένες εμφανίσεις της Εθνικής χωρίς να δημιουργηθεί κανένα ζήτημα και κατέληγαν ότι δεν υπήρξε καμία παρατήρηση ή ένσταση αναφορικά με την χρησιμοποίηση της φανέλας με το εθνόσημο, αλλά τα όποια προβλήματα δημιουργήθηκαν μετά την ανατροπή και τη νίκη τους στο τέλος.

gratini-iasmos03Όπως μάλιστα φαίνεται και σε δεύτερη φωτογραφία της προηγούμενης εβδομάδας, ενώ η Δόξα Γρατινής αγωνίστηκε τότε κανονικά με τις πράσινες εμφανίσεις που έχουν το έβλημα της ομάδας μπροστά και το όνομά της πίσω, είχε και τότε αγωνιστεί ο τερματοφύλακάς της με την κόκκινη φανέλα της Εθνικής Ελλάδος.

Πάντως, η χρήση της στολής της Εθνικής Ομάδας σε επίσημο παιχνίδι είναι θέμα που πήρε μεγάλη έκταση έπειτα από το δημοσίευμα του ThrakiSportS, με πολλές αντιδράσεις να παρατηρούνται κάτω από τις σχετικές αναρτήσεις των αθηναϊκών ιστοσελίδων που αναδημοσίευσαν το θέμα, αλλά και στην σελίδα του ThrakiSportS στο facebook. Η εθνική διάσταση του θέματος είναι η μία πτυχή, αλλά από την στιγμή που ξεκαθαρίζεται από την πλευρά της Γρατινής ότι δεν υπήρχε το παραμικρό υπονοούμενο, μπορεί να προσπεραστεί. Τίθεται όμως θέμα και ως προς την νομική διάσταση του θέματος, αν είχε δηλαδή δικαίωμα – και αν έχει η οποιαδήποτε ομάδα – να χρησιμοποιεί σε επίσημους αγώνες την φανέλα της Εθνικής Ομάδας.

Με νομικούς στους οποίους απευθύνθηκε το ThrakiSportS, έγινε αντιληπτό ότι δεν υπάρχει ξεκάθαρη απάντηση. Η καταρχήν σκέψη, είναι ότι η φανέλα της Εθνικής είναι βαριά και κανείς δεν δίνει το πράσινο φως, ακόμα και αν δίνεται ως δώρο σε ομάδες από την διοργανώτρια αρχή ή την ΕΠΟ, να χρησιμοποιείται σε επίσημους αγώνες δίνοντας την αίσθηση ότι η ομάδα που την φορά αγωνίζεται σαν εκπρόσωπος της χώρας. Ωστόσο δεν υπάρχει και κάποια ρητή απαγόρευση, χωρίς να σημαίνει ότι αυτό επιτρέπεται.

Η τελευταία προκήρυξη της ΕΠΣ Θράκης για τα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα που διοργανώνει φέτος αναφέρει:

«2.α)Στη δήλωση συμμετοχής πρέπει να γνωστοποιούνται τα χρώματα του σωματείου σύμφωνα με το άρθρο 14 του ΚΑΠ

β)Σε περίπτωση που τα χρώματα της στολής των διαγωνιζομένων ομάδων είναι ίδια ή παρόμοια τότε η γηπεδούχος ομάδα υποχρεούται να αλλάξει στολή.

γ)Σε περίπτωση παραβάσεως των όσων προβλέπονται στο άρθρο 14 του ΚΑΠ όσον αφορά τις στολές τότε εφαρμόζονται σε βάρος του σωματείου ή σωματείων οι διατάξεις της παρ. 3 και 4 του άρθρου 14 του ΚΑΠ ή άλλες σχετικές διατάξεις».

Με την σειρά του, το άρθρο 14 του Κανονισμού Αγώνων Ποδοσφαίρου για ερασιτεχνικά πρωταθλήματα αναφέρει:

«1. Απαραίτητη προϋπόθεση συμμετοχής ποδοσφαιριστών στους αγώνες είναι να φορούν σε  όλη τη διάρκεια αυτών τη στολή τους, η οποία υποχρεωτικά περιλαμβάνει: Φανέλα – Παντελονάκι – Κάλτσες – Ποδοσφαιρικά Υποδήματα και Επικαλαμίδες.
α) Οι ομάδες που μετέχουν στα πρωταθλήματα δηλώνουν στη διοργανώτρια τα  χρώματά τους, καθώς, επίσης, και τις εναλλακτικές περιπτώσεις στις στολές των ποδοσφαιριστών (φανέλες – παντελονάκια – κάλτσες). Η δήλωση αυτή γίνεται συγχρόνως με τη δήλωση συμμετοχής τους στο πρωτάθλημα.
β) Οι ομάδες έχουν το έμβλημά τους, που αποτυπώνεται στο επάνω αριστερό σημείο της φανέλας των ποδοσφαιριστών.
γ) Οι τερματοφύλακες έχουν διαφορετικό χρώμα στολής από τους άλλους συμπαίκτες  τους.
δ) Οι αρχηγοί των ομάδων έχουν ειδικό διακριτικό περιβραχιόνιο, στο αριστερό τους  χέρι.
ε) Η αρίθμηση στην εμφάνιση (φανέλα – παντελονάκι) των ποδοσφαιριστών στα  πρωταθλήματα του παρόντα κανονισμού υποχρεωτικά είναι από ένα (1) έως το  δεκαοχτώ. Η αρίθμηση στα παντελονάκια είναι προαιρετική. Εφόσον όμως υπάρχει,  τότε υποχρεωτικά θα είναι όμοια αυτή της φανέλας».

Κατά συνέπεια, στην περίπτωσή μας η Δόξα Γρατινής όφειλε να φοράει τις στολές με τα χρώματα και το έμβλημά της, τα οποία έχει η ίδια ορίσει με την δήλωση συμμετοχής στο πρωτάθλημα. Δεν επιτρέπεται να εμφανιστεί στο γήπεδο με στολή άλλης ομάδας, έστω και αν αυτή είναι της Εθνικής Ομάδας.

Παραθυράκι υπάρχει αν έχει δηλωθεί κάτι τέτοιο ως εναλλακτική περίπτωση στολής, αν και δεν διευκρινίζεται κατά πόσον αυτή η εναλλακτική στολή μπορεί να είναι της Εθνικής Ομάδας, με το εθνόσημο και όχι το σήμα της διαγωνιζόμενης ομάδας στο επάνω αριστερά σημείο της φανέλας των ποδοσφαιριστών.

Αλλά συνηθίζεται οι εναλλακτικές στολές να αφορούν περιπτώσεις που συμπίπτουν τα χρώματα των διαγωνιζόμενων ομάδων, κάτι που δεν φαίνεται να συμβαίνει στην προκειμένη περίπτωση. Η Ένωση Ασωμάτων φοράει μαύρα και κόκκινα, η Γρατινή συνήθως πράσινα, δεν υπήρχε άρα τέτοιο θέμα.

Συνεπώς, η Δόξα Γρατινής φέρεται σε νομικό επίπεδο τουλάχιστον υπόλογη. Ωστόσο ο ΚΑΠ πάσχει στην πιθανή τιμωρία της. Ενώ για παράδειγμα προβλέπει ρητά την ματαίωση αγώνα με υπαιτιότητα της γηπεδούχου αν εμφανιστούν οι δυο ομάδες με παρεμφερείς στολές και δεν τις αλλάξει το γηπεδούχο σωματείο μετά από υπόδειξη του διαιτητή, δεν αναφέρει τίποτα στο ενδεχόμενο που θα παρουσιαστεί στον αγωνιστικό χώρο η μια ομάδα με… άλλες εμφανίσεις.

asomatoi-gratini03Θεωρητικά, ο διαιτητής δεν είναι υποχρεωμένος να γνωρίζει απέξω όλα τα χρώματα και τα σήματα των ομάδων, αν και στην προκειμένη περίπτωση είναι μάλλον απίθανο να μην έχει γίνει αντιληπτό ότι οι συγκεκριμένες στολές δεν είναι του φιλοξενούμενου σωματείου αλλά της Εθνικής Ομάδας. Ωστόσο έχει υποχρέωση να το επισημάνει αυτό, εφόσον όμως του ζητηθεί από την αντίπαλη ομάδα.

Συγκεκριμένα, το άρθρο 14 του ΚΑΠ στην παράγραφο 3 εδάφιο α’ αναφέρει: «Ο διαιτητής του αγώνα, μετά από αίτηση της ενδιαφερόμενης ομάδας, αναγράφει στο Φ.Α. τις τυχόν ελλείψεις». Επομένως, υπήρχε το δικαίωμα στην Ένωση Ασωμάτων να ζητήσει να γραφτεί στο φύλλο αγώνος ότι η αντίπαλος ομάδα έχει εμφανιστεί με άλλες εμφανίσεις από αυτές που έχει δηλώσει, κατά παράβαση του ΚΑΠ, ώστε να τεκμηριώσει ενδεχόμενη ένσταση για να κερδίσει την αναμέτρηση στα χαρτιά.

Κάτι τέτοιο δεν συνέβη, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει κατορθώσει να συγκεντρώσει από το ρεπορτάζ του το ThrakiSportS. Κατά συνέπεια, η Ένωση Ασωμάτων είχε την ευκαιρία για ένσταση, αλλά μάλλον την έχασε από την στιγμή που δεν δήλωσε το συγκεκριμένο γεγονός στο φύλλο αγώνα. Από την πλευρά της, η Δόξα Γρατινής αν και φέρεται να παρανόμησε με βάση το γράμμα του ΚΑΠ, αυτή τη φορά δεν θα κινδυνεύσει με τιμωρία για την χρήση της φανέλας της Εθνικής Ομάδας.

Ωστόσο, τόσο η Δόξα Γρατινής όσο και οποιαδήποτε ομάδα θα κινδυνεύσει να χάσει τον αγώνα της στα χαρτιά εάν εμφανιστεί σε μελλοντικό επίσημο αγώνα με στολή διαφορετική από αυτήν που έχει δηλωθεί πριν την έναρξη της σεζόν, είτε αυτή η στολή είναι της Εθνικής Ομάδας, είτε του… Πανθρακικού. Ο ΚΑΠ είναι ξεκάθαρος σε αυτά και σε μια χαρακτηριστική περίπτωση που υπάρχει στην ΕΠΣ Έβρου με την χρήση από τον Άρδα Καστανεών παλιών εμφανίσεων του Παναθηναϊκού, την οποία έχει αποκαλύψει το ThrakiSportS, αφενός οι στολές αυτές έχουν δηλωθεί ως εναλλακτικές, αφετέρου στο πάνω αριστερά μέρος της φανέλας το σήμα του τριφυλλιού έχει αντικατασταθεί από αυτό της ομάδας του Άρδα.

ΘΥΜΗΘΕΙΤΕ ΤΟ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΟΥ THRAKISPORTS ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΤΗΣ ΕΠΣ ΕΒΡΟΥ ΠΟΥ ΑΓΩΝΙΖΕΤΑΙ ΜΕ ΦΑΝΕΛΕΣ ΤΗΣ ΠΑΕ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΜΕ ΕΝΑ ΚΛΙΚ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΧΘΕΣΙΝΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΟΥ THRAKISPORTS, ΜΕ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΑΝΑΔΕΙΧΘΗΚΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΟΞΑ ΓΡΑΤΙΝΗΣ ΤΗΣ ΦΑΝΕΛΑΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΜΕ ΕΝΑ ΚΛΙΚ ΕΔΩ