Το παρασκήνιο του deal Πανόπουλου – Καραολάνη, ο ρόλος Κοπελούζου και οι συνομιλίες με Πέτροβιτς

Οι συναντήσεις και τα καλά λόγια ανάμεσα στους μεγαλομετόχους της Skoda Ξάνθη Χρήστου Πανόπουλου και του Πανθρακικού Τάσου Καραολάνη, φαίνεται ότι κρύβουν κάτι πολύ πιο σημαντικό, σε σχέση με τις προτάσεις της «κίνησης των έντεκα» για μια καλύτερη μέρα στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

Οι κακές σχέσεις μεταξύ των δύο ομάδων στο παρελθόν, όταν ο πρόεδρος της ομάδας της Κομοτηνής μιλούσε για «γραφικότητες» Πανόπουλου και εκείνος απαντούσε με ειρωνικό ύφος στον «μεσιέ tzelepis», φαίνεται ότι έχουν ξεπεραστεί από την λήθη. Και αν όχι την λήθη, τότε σίγουρα τις ανάγκες που έχουν προκύψει από τότε για τους δυο μεγάλους συλλόγους της Θράκης.

karaolanisΟ Τάσος Καραολάνης από την πρώτη στιγμή τάχθηκε υπέρ της κίνησης Πανόπουλου, συμμετείχε και στις δύο συναντήσεις που έγιναν ενώ το πρωί προς έκπληξη πολλών, η ΠΑΕ Πανθρακικός εξέδωσε μια ανακοίνωση που έδωσε μεγάλη τροφή για συζητήσεις.

Με αυτήν ουσιαστικά η ΠΑΕ Πανθρακικός παρουσίαζε μεν τις προτάσεις που είχε ανακοινώσει μια μέρα πριν και η Skoda Ξάνθη από την δική της ιστοσελίδα, αλλά προχωρούσε ένα βήμα παραπάνω και ευχαριστούσε τους παράγοντες των άλλων ομάδων, κάτι που ούτε ο ίδιος ο Πανόπουλος έκανε στην τελευταία του ανακοίνωση. «Περίεργη αυτή η τόσο μεγάλη ταύτιση», σχολίασαν αρκετοί.

Από την πλευρά του, ο Πανόπουλος, που ενίσχυσε κι άλλο το ηγετικό του προφίλ το τελευταίο διάστημα, είχε από καιρό ρίξει… δίχτυα προς την ΠΑΕ Πανθρακικός. Αρχικά ήταν η ανακοίνωση την οποία είχε εκδώσει μετά το μεταξύ των δύο ομάδων «Ελ Θράκικο», όταν και είχε υποστηρίξει ότι ήταν άδικη η ήττα των Κομοτηναίων και τους είχε ευχηθεί καλή συνέχεια.

panopoulos-ligoΔεν έμεινε όμως μόνο σε αυτό, αλλά στην συνέντευξη Τύπου που είχε παραχωρήσει πριν τρεις εβδομάδες, αναφερόμενος στον εθνικό σκοπό που επιτελεί η Skoda, ο Χρήστος Πανόπουλος είχε τονίσει ότι ακόμα πιο σημαντική είναι η παρουσία του Πανθρακικού που βρίσκεται πιο κοντά στα σύνορα. Μια επίθεση φιλίας που σχολιάστηκε έντονα τόσο στην Κομοτηνή όσο και στην Ξάνθη.

Μετά από όλα αυτά, λοιπόν, οι δυο άνδρες βρέθηκαν πιο κοντά. Λέγεται ότι ανάμεσα σε Πανόπουλο και Καραολάνη έγιναν και άλλες συζητήσεις, οι δυο άνδρες έχουν ξεκάθαρα δώσει τα χέρια και πλέον επίκειται εξελίξεις. Τι θα είναι αυτές οι εξελίξεις; Η αναβίωση ενός παλιού σχεδίου του Πανόπουλου, από τα τέλη της δεκαετίας του ’90, που δεν είχε τότε προχωρήσει αλλά ο ίδιος ποτέ δεν έχει εγκαταλείψει. Την δημιουργία ενός πανθρακικού συλλόγου. Δεν υπάρχει καλύτερη στιγμή για τον Πανόπουλο να πράξει κάτι τέτοιο τώρα, που οι δυο μεγάλες ομάδες της Θράκης θα αγωνίζονται σε διαφορετικές κατηγορίες.

Σύμφωνα με το deal, η Skoda Ξάνθη και ο Πανθρακικός γίνονται πλέον αδερφάκια, αλλά δεν προχωρούν σε συγχώνευση. Για αυτό και στις προτάσεις Πανόπουλου περιλαμβάνεται η χρηματοδότηση από την Super League με 200.000 ευρώ των ομάδων που υποβιβάζονται στην Β’ Εθνική. Ουσιαστικά με τον τρόπο αυτό θα εξασφαλίσει ένα ισχυρό μπάτζετ για τον Πανθρακικό που θεωρητικά θα είναι διαφορετική ομάδα από την Skoda Ξάνθη, αλλά στην πραγματικότητα θα αποτελεί την δεύτερη ομάδα της. Αυτήν που θα αγωνίζεται στον προθάλαμο της Super League, όπως οι δεύτερες ομάδες της Ρεάλ και της Μπαρτσελόνα.

kopelouzos-epixeirimatiasΜάλιστα, στην τελευταία συνάντηση Πανόπουλου – Καραολάνη στην Αθήνα, λέγεται ότι βρέθηκε και ο Δημήτρης Κοπελούζος, που είναι το τρίτο πρόσωπο που μπαίνει στο νέο σχήμα – και μάλιστα με ενισχυμένο ποσοστό. Τις τελευταίες ημέρες διαβάσατε και από το ThrakiSportS τα δημοσιεύματα που υπήρξαν για τις συναντήσεις που φερόταν να έχει το αφεντικό της Ξάνθης με την γνωστή επιχειρηματική οικογένεια. Μόνο που αυτές οι συναντήσεις δεν αφορούσαν μόνο την Skoda Ξάνθη και το Chalet, όπως αναφερόταν τότε, αλλά ένα πιο συνολικό σχήμα μιας ουσιαστικά «κοινοπραξίας συλλόγων» που να αφορά και τους τρεις νομούς της Θράκης.

Αυτή ήταν άλλωστε απαραίτητη προϋπόθεση και από την οικογένεια Κοπελούζου για να μπει στο ποδόσφαιρο. Να έχει συμφέρον και αυτό δεν γίνεται με τον Νομό Ξάνθης, όπου πλην του αεροδρομίου της Χρυσούπολης (που όμως ανήκει στο νομό Καβάλας) δεν έχει άλλες δραστηριότητες, σε αντίθεση με τους νομούς Έβρου και Ροδόπης όπου με την πλωτή μονάδα για το φυσικό αέριο στα ανοιχτά της Αλεξανδρούπολης αλλά και το αιολικό πάρκο στον Κέχρο έχει δυναμική παρουσία.

Ο Κοπελούζος θα βάζει ετησίως ένα ποσό της τάξεως των 4 εκατ. ευρώ για το όλο πρότζεκτ, στο οποίο ξεκάθαρα όμως θα πρέπει να συμμετάσχει και μια ομάδα του Έβρου. Αυτήν λέγεται ότι την αναζητεί ο αντιπεριφερειάρχης Δημήτρης Πέτροβιτς, που έχει αναλάβει αυτήν την αποστολή και είναι από τους λίγους, όπως και ο περιφερειάρχης Γιώργος Παυλίδης, που γνωρίζουν τις εξελίξεις που αλλάζουν τον ποδοσφαιρικό χάρτη της Θράκης. Η ομάδα ξεκάθαρα δεν θα είναι ο Εθνικός Αλεξανδρούπολης, ενώ δεν είναι καν βέβαιο ότι η ομάδα από τον Έβρο που θα ενταχθεί στο πρόγραμμα θα είναι από το νότιο τμήμα του νομού.

Η πρώτη σκέψη είναι η ΑΕ Διδυμοτείχου, ειδικά αν ανέβει κατηγορία, έτσι ώστε στο πρότζεκτ να μετέχουν τρεις ομάδες αγωνιζόμενες στις τρεις εθνικές κατηγορίες: Η Skoda Ξάνθη στην Super League, ο Πανθρακικός στην Football League και η ΑΕ Διδυμοτείχου στην Γ’ Εθνική. Οι τρεις ομάδες επισήμως θα διατηρήσουν τα ΑΦΜ και την αυτονομία τους. Στην πραγματικότητα όμως θα ανήκουν σε ένα δίκτυο με κοινό ιδιοκτησιακό καθεστώς, όπου το 51% θα διατηρεί η οικογένεια Κοπελούζου (και μάλλον ο γιος Χρήστος Κοπελούζος) ενώ σε σχέση με το υπόλοιπο 49%, το 25% θα κατέχει ο Χρήστος Πανόπουλος, το 15% ο Τάσος Καραολάνης και το υπόλοιπο 9% οι παράγοντες της ομάδας του Έβρου που θα επιλεγεί και άλλοι μικρομέτοχοι.

Σε δεύτερο βαθμό οι τρεις ομάδες θα αποκτήσουν κοινό όνομα, από το τέλος της επόμενης σεζόν που θα αλλάξει δεδομένα και το όνομά της η Skoda Ξάνθη. H μία σκέψη είναι να κρατηθεί το Πανθρακικός και να αποτελεί το κοινό όνομα όλων των ομάδων, δείχνοντας το κοινό χαρακτηριστικό στοιχείο της όλης προσπάθειας. Η ομάδα του Έβρου θα ονομαστεί Πανθρακικός Γ’, ο νυν Πανθρακικός θα λέγεται Πανθρακικός Β’ και το μεγάλο θέμα είναι ότι και η Skoda Ξάνθη θα λέγεται… Πανθρακικός Α’. Ωστόσο, αν και είναι κάτι που επιθυμεί σφόδρα η πλευρά Καραολάνη για να κρατηθεί το όνομα, εκτιμάται ότι αυτό το σενάριο θα προσκρούσει στις αντιδράσεις των φιλάθλων της Ξάνθης και δύσκολα θα προχωρήσει.

Η δεύτερη σκέψη είναι και οι τρεις ομάδες να αποκτήσουν το όνομα του μυθικού ήρωα «Προμηθέα» (φωτό δεξιά), από το όνομα της πιο μεγάλης εταιρείας της οικογένειας Κοπελούζου «Προμηθέας Gas». Σε αυτήν την περίπτωση οι ομάδες θα μετονομαστούν σε Προμηθέας Ξάνθης, Προμηθέας Ροδόπης (και όχι Κομοτηνής) και Προμηθέας Έβρου (και όχι Διδυμοτείχου ή Αλεξανδρούπολης, ανάλογα με την ομάδα που θα επιλεγεί) ώστε να καλύπτουν και τους τρεις νομούς. Και σε αυτήν την περίπτωση, οι μετονομασίες δεν αναμένονται πριν τον Μάιο του 2017.

Ωστόσο οι ανακοινώσεις για το όλο πρότζεκτ αναμένονται σε συνέντευξη Τύπου πιο πριν,  ίσως και εντός του μήνα, μόλις επισημοποιηθεί το deal. Την συνέντευξη θα την παραχωρήσουν από κοινού Πανόπουλος, Καραολάνης και φυσικά το νέο μεγάλο αφεντικό, ο Δημήτρης Κοπελούζος. Όσο για την βάση της συμφωνίας, κρύβεται στο ένα από τα αρχεία που (προφανώς από λάθος) υπήρχαν στο στικάκι που μοίρασε το απόγευμα της Πέμπτης ο Χρήστος Πανόπουλος στους δημοσιογράφους, όπως αναρτήθηκε σε προηγούμενη ανάρτηση του ThrakiSportS και μπορείτε να δείτε  με ένα κλικ ΕΔΩ.