Ειλικρινής και καυστικός ο αρχηγός Βασίλης Τοροσίδης μίλησε για την Εθνική Ελλάδας

«Είναι τιμή για οποιονδήποτε να φορά το περιβραχιόνιο της Εθνικής. Εγώ αισθάνομαι τυχερός. Το φοράω σε μια δύσκολη στιγμή, αλλά μου αρέσουν περισσότερο τα δύσκολα από τα εύκολα. Όπως είπα, για μένα είναι μεγάλη τιμή, αλλά θα προτιμούσα να είχαμε περάσει στο Euro κι ας μην φορούσα εγώ το περιβραχιόνιο. Δεν έχω τέτοια κολλήματα στη ζωή μου. Ας πηγαίναμε στο Euro κι ας μην ήμουν αρχηγός. Αρκεί να πηγαίναμε στο Euro».

Τα λόγια αυτά ανήκουν στον Βασίλη Τοροσίδη. Παραχώρησε μια μεγάλη συνέντευξη στο Sport24 για το σήμερα αλλά και το αύριο της Εθνικής Ομάδας. Δεν έκρυψε την πίκρα του για τον αποκλεισμό της Εθνικής με δυο ήττες από τα Νησιά Φερόε. Αλλά στον ποταμό των σκέψεών του, το είπε πιο ανάγλυφα, πιο χαρακτηριστικά, όσο πιο ξεκάθαρα μπορούσε:  «Αυτό που έζησα στα προκριματικά ήταν ό,τι χειρότερο έχω ζήσει μέχρι σήμερα στο ποδόσφαιρο. Ήταν ένα σοκ για την ομάδα, για τους ποδοσφαιριστές. Πιστεύω, μάλιστα, ότι τη μεγαλύτερη απογοήτευση, δεν την έχουμε ζήσει ακόμη! Θα τη ζήσουμε όταν θα παρακολουθούμε τους αγώνες του Euro 2016 από την τηλεόραση. Είναι μια γιορτή και η Ελλάδα δεν πρέπει να λείπει από τέτοιες γιορτές».

Σε σχέση με τις ευθύνες, ο αρχηγός δεν μάσησε τα λόγια του. Ανέφερε ότι τις ευθύνες φέρουν πρωτίστως οι παίκτες, αλλά δεν άφησε εκτός κάδρου τους προπονητές αλλά και την διοίκηση της ΕΠΟ. «Όπως συλλογικά πηγαίναμε σε όλα τα τουρνουά, δηλαδή μέσα από συλλογική δουλειά, έτσι και η ευθύνη πέφτει σε όλους. Και στους παίκτες και στον προπονητή και στη διοίκηση. Τους λόγους για τους οποίους αποκλειστήκαμε είναι δύσκολο να τους εξηγήσει κάποιος. Όταν χάνεις δύο φορές από τα Νησιά Φερόε, δεν υπάρχουν δικαιολογίες. (…) Για τα Νησιά Φερόε αποκλειστικά υπεύθυνοι είμαστε εμείς οι ποδοσφαιριστές. Κανείς άλλος. Από κει και πέρα, για ό,τι έγινε μετά το Μουντιάλ –διότι η Εθνική άρχισε να έχει οργανωτικά θέματα μετά το Μουντιάλ- φταίνε και πρόσωπα της διοίκησης».

Αντίθετα, ο Τόρο δικαιολόγησε σε μεγάλο βαθμό τον Κλαούντιο Ρανιέρι: «Για μένα ο Ρανιέρι ήταν ένας κύριος πάνω απ’ όλα. Ένας πολύ καλός προπονητής και άνθρωπος. Προσπάθησε για το καλύτερο για την Εθνική. Η αλήθεια είναι, όπως λέει και ο ίδιος σε συνεντεύξεις που έχω διαβάσει, πως δεν είχε πολύ χρόνο στη διάθεσή του, αλλά αυτό ήταν γνωστό. Ο κ. Ρανιέρι ήλθε σε μια περίοδο αλλαγών, που έπαιξαν ρόλο και για την ομάδα και για τον ίδιο. Υπήρξαν αλλαγές σε διαφορετικά επίπεδα στην Εθνική. Και σε παίκτες και σε στελέχη. Γενικά υπήρξε μια μεγάλη αλλαγή και πιστεύω ότι έπεσε στην άτυχη στιγμή. Επίσης πιστεύω ότι όποιος προπονητής κι αν ήταν στη θέση του, θα δυσκολευόταν εξίσου.(…) Έφυγε στενοχωρημένος, διότι ήθελε να πετύχει. Ξέρω ότι αγαπάει την Ελλάδα, αγαπάει τους Έλληνες και δεν έχει πει ποτέ κακή κουβέντα από την ημέρα που έφυγε. Εγώ του εύχομαι μέσα από την καρδιά μου να πάρει το πρωτάθλημα, γιατί πραγματικά η χρονιά που έχει κάνει με την Λέστερ είναι ένα θαύμα. Το αξίζει. Είναι μια ομάδα που τρέχει και μοχθεί μέσα στο γήπεδο. Να πάρει, λοιπόν, το πρωτάθλημα και να πετύχει ένα από τα μεγαλύτερα ποδοσφαιρικά θαύματα».

Σε σχέση με τα ζητήματα  πειθαρχίας που ανέκυψαν στην Εθνική Ομάσα, ο Τόρο σχολίασε: «Εμείς, ως ομάδα, δεν είχαμε τρομερά κρούσματα απειθαρχίας πριν από τον κ. Σκίμπε. Αν θυμηθούμε στο Μουντιάλ, είχαμε κάποια θέματα, με έναν προπονητή αυστηρό όπως είναι ο κ. Σάντος. Μέσα σε μία ομάδα είναι φυσιολογικό να υπάρξουν κάποια γεγονότα. Για μένα δεν είναι απίθανο.  Εγώ πιστεύω για την ομάδα μας ότι δεν υπάρχουν ούτε υπήρχαν τρομερά κρούσματα. Ό,τι έγινε, εντάσσεται σε φυσιολογικά επίπεδα». Όσο για τις 50 κλήσεις παικτών στα προκριματικά του Euro, σχολίασε: «Οι πολλές κλήσεις η αλήθεια είναι ότι αλλοιώνουν την ομοιογένεια. Το κλειστό κλαμπ, που λέμε. Ειλικρινά δεν ξέρω, μπορεί αυτό το στοιχείο να επηρέασε στην απόδοση της ομάδας ή στην ψυχολογία της. Αν κρίνω από τον εαυτό μου, παραδείγματος χάριν, έπρεπε να πάω στον Ολυμπιακό, να παίξω βασικός και μετά να κληθώ στην Εθνική Ομάδα. Τα τελευταία χρόνια, ήρθαν κάποια παιδιά που μπήκαν πιο εύκολα στην Εθνική απ’ ό,τι παλαιότερα. Εγώ θα έλεγα ότι θα ήταν να καλύτερο να είναι πιο δύσκολο να παίξεις στην Εθνική Ομάδα. Καλύτερο και για την ομάδα, αλλά και για τον ίδιο τον παίκτη».

Αναφορικά με το στυλ που πρέπει να έχει η γαλανόλευκη, ο αρχηγός απάντησε: «Ανέκαθεν το DNA μας ήταν αμυντικό. Και πριν από το Euro 2004, η Ελλάδα έπαιζε πιο αμυντικά. Μετά το Euro αυτό φάνηκε παραπάνω γιατί είχαμε πολύ καλή άμυνα. Κι όταν λέω άμυνα δεν εννοώ την αμυντική γραμμή. Εννοώ και τους 11 παίκτες και το πώς αμύνονταν και συμπεριφέρονταν. Κι εγώ πιστεύω ότι το στιλ μας είναι πιο αμυντικό, άλλα τα τελευταία δύο χρόνια έχουμε επιθετικούς παίκτες. Υπάρχουν πολλά παιδιά στην επίθεση που μπορούν να φέρουν ένα πιο επιθετικό ποδόσφαιρο».

Όσο για το μέλλον της Εθνικής Ομάδας; Ο Τόρο απαντά: «Κάποιος μπορεί να είναι αισιόδοξος, γιατί η Εθνική έχει αποδείξει ότι στα δύσκολα μπορεί να αντεπεξέλθει. Όπως είπα, πιστεύω ότι όλο αυτό που συνέβη στα προκριματικά του Euro θα είναι μια παρένθεση. Πέρασε ένα σοκ η Εθνική. (…) Αυτό που με φοβίζει περισσότερο και δεν θέλω να το δω είναι να δείξουμε στα προκριματικά του Μουντιάλ της Ρωσίας το ίδιο πρόσωπο με τα προκριματικά του Euro. Αν συμβεί αυτό, για μένα θα είναι δύσκολο να επανέλθουμε γρήγορα. Μπορεί η Εθνική να επανέλθει ύστερα από 10-15 χρόνια, αλλά θα στοιχίσει πολύ. (…) Όλοι θέλουμε να πάμε στην Ρωσία και να αφήσουμε την Εθνική στο επίπεδο που τη βρήκαμε. Δηλαδή, σε υψηλό επίπεδο».

Σε ερώτημα αν το Μουντιάλ του 2016 είναι πλέον το όνειρό του, ώστε να πιάσει και τις 100 συμμετοχές (έχει 81 αυτή τη στιγμή σε 9 χρόνια παρουσίας), ο Ξανθιώτης παίκτης απαντά: «Αυτό που θέλω να ζήσω δεν είναι όνειρο: να παίξουμε στο Μουντιάλ. Δεν θέλω να λείψουμε από δύο διαδοχικές διοργανώσεις ως χώρα. Ως προς τις συμμετοχές, ίσως να ξεπεράσω τις 100. Αλλά για μένα δεν είναι στόχος να ξεπεράσω τον Μπασινά ή άλλα παιδιά. Για μένα ο στόχος είναι να παίξω στην Ρωσία. Να πάω στο Μουντιάλ. Το τελευταίο είναι ο αριθμός συμμετοχών μου. Και αισθάνομαι πάρα πολύ τυχερός για όσες έχω κάνει έως σήμερα. Άλλα παιδιά μπορεί να έπαιζαν χρόνια ποδόσφαιρο και να μην είχαν καμία συμμετοχή, αλλά να το άξιζαν. Εγώ για ό,τι έχω ζήσει λέω δόξα τω Θεώ».

Όσο για τους αντιπάλους μας στα προκριματικά του Μουντιάλ του 2016, ο Βασίλης Τοροσίδης σχολιάζει: «Ο όμιλος θα μπορούσε να είναι δυσκολότερος. Πέρα από το Βέλγιο που ξεχωρίζει κι έχει φτάσει στο Νο 1 της παγκόσμιας κατάταξης και που έχει παίκτες παγκόσμιας κλάσης, οι οποίοι ανήκουν σε μεγάλα κλαμπ, για μένα όλες οι άλλες ομάδες είναι στα μέτρα μας. Αλλά πάνω απ’ όλα, σημασία έχει πώς θα είμαστε εμείς. Αν δεν είμαστε καλά, αποδείχτηκε τι μπορεί να συμβεί. Χάσαμε από τα Νησιά Φερόε δύο φορές. Αν είμαστε καλά, πιστεύω ότι σε αυτόν τον όμιλο μπορούμε να διεκδικήσουμε τη δεύτερη θέση και τη συμμετοχή στα μπαράζ. Από κει και πέρα, επειδή μιλάμε για οκτώ παιχνίδια, αν η ομάδα είναι τόσο καλή, μπορεί να παιχτούν όλα με το Βέλγιο. Αλλά ο πρώτος και ρεαλιστικός στόχος είναι η δεύτερη θέση. Και με τους συμπαίκτες μου που μιλάω, με τον Τζέκο, τον Πιάνιτς, τον Ζουκάνοβιτς, μιλάμε για τη δεύτερη θέση. Η αλήθεια είναι αυτή. Να είμαστε ρεαλιστές, δεν μου αρέσει να λέω ψέματα: μπορούμε να διεκδικήσουμε την πρόκριση μέσα από τα μπαράζ».

Oλόκληρη την συνέντευξη του Βασίλη Τοροσίδη στο sport24 μπορείτε να την διαβάσετε ΕΔΩ.