Την κατασκευή φράχτη στα σύνορα της χώρας του με την Ελλάδα προανήγγειλε ο Βούλγαρος Πρωθυπουργός

Φράχτη στα σύνορα με την Ελλάδα ετοιμάζεται να υψώσει και η Βουλγαρία, υπό τον φόβο της μαζικής εισροής προσφύγων, λόγω του κλεισίματος της Βαλκανικής Οδού.

«Η κύρια απειλή προέρχεται από τα ελληνικά σύνορα» τόνισε ο πρωθυπουργός της χώρας, Μπόικο Μπορίσοφ, προσθέτοντας ότι «η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει λάβει κανένα μέτρο προστασίας τους τελευταίους μήνες». Οπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, ο Βούλγαρος πρωθυπουργός διευκρίνισε ότι «είμαστε έτοιμοι να χτίσουμε εμπόδια, εάν χρειαστεί» και επανέλαβε ότι τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα είναι τελείως αφύλακτα.

Σημειώνεται ότι τον περασμένο μήνα το κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ της ενίσχυσης με στρατό της φύλαξης συνόρων χωρών – μελών της Ε.Ε. προκειμένου να αποφευχθούν οι μεγάλες ροές από γειτονικές χώρες που είχαν κατακλυστεί από πρόσφυγες.

Την προηγούμενη εβδομάδα, το υπουργείο Άμυνας αιτήθηκε πρόσθετα κονδύλια 860.000 δολαρίων, προκειμένου ο στρατός να συνδράμει στις επιχειρήσεις της συνοριοφυλακής και της αστυνομίας. Πάντως, από το 2013, η Βουλγαρία έχει κατασκευάσει φράχτη, μήκους 100 χιλιομέτρων, στα σύνορα με την Τουρκία.

Την ίδια ώρα ο Μπορίσοφ εξαπέλυσε επίθεση στην ελληνική κυβέρνηση για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης. Σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου ΜΙΑ της ΠΓΔΜ ο βούλγαρος πρωθυπουργός είπε:
«Η ελληνική κυβέρνηση έχει αποτύχει να πάρει αποτελεσματικά μέτρα για μήνες. Το ίδιο αναποτελεσματική είναι και η παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο. Αντίθετα η φτωχή ΠΓΔΜ έχει ξ καταφέρει να κατασκευάσει αξιοπρεπή καταλύματα  από τσιμέντο για τους πρόσφυγες  με χώρους για να παίζουν τα παιδιά. Την ώρα που η Ελλάδα παίρνει εκατομμύρια και ακόμη τοι καταυλισμοί είναι σε απελπιστική κατάσταση.»