Χωρίς μαθητές αλλά με… άλογα η παρέλαση της 25ης Μαρτίου στην Κομοτηνή!

Ο καιρός δεν ήταν σύμμαχος ανήμερα της εθνικής επετείου και έτσι η μαθητική παρέλαση της 25ης Μαρτίου στην Κομοτηνή δεν πραγματοποιήθηκε.

Η ακύρωση αποφασίστηκε κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή και ενώ ήδη αρκετοί μαθητές και μαθήτριες σχολείων του νομού μας είχαν αρχίσει να συγκεντρώνονται στον χώρο της παρέλασης. Οι εορτασμοί για την εθνική παλιγγενεσία ξεκίνησαν κανονικά με δοξολογία στον καθεδρικό ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και στις 11.45 φορείς και πολίτες συγκεντρώθηκαν στο Σπαθί της Κομοτηνής για την κατάθεση στεφάνων.

Όμως από εκείνη την ώρα και μετά η βροχή δυνάμωσε και μαζί και ο αέρας, με αποτέλεσμα να αποφασιστεί από τον αντιπεριφερειάρχη Ροδόπης και τον περιφερειάρχη ΑΜ-Θ η ακύρωση της μαθητικής παρέλασης. Η απόφαση έγινε γνωστή σε όσους μαθητές και μαθήτριες ήταν στον χώρο της παρέλασης, οπότε και άρχισαν να αποχωρούν. Την ίδια στιγμή η κατάθεση που ήταν σε εξέλιξη ολοκληρώθηκε κανονικά.  Στους πολιτιστικούς συλλόγους και άλλους φορείς δόθηκε η δυνατότητα να παρελάσουν κατά προαίρεση.

Desktop_00001Άλογα για πρώτη φορά! 

Για πρώτη φορά σε παρέλαση στην Κομοτηνή έλαβε μέρος έφιππο τμήμα. Αυτό δεν ήταν άλλο από τα μέλη του Ιππικού Ομίλου της πόλης μας που έλαβαν την άδεια και παρέλασαν σήμερα ανήμερα της 25ης Μαρτίου, παρά την βροχή και τον αέρα.

Το θέαμα αυτό, δυστυχώς, δεν είχαν την ευκαιρία να το απολαύσουν πολλοί πολίτες, αφού λόγω των καιρικών συνθηκών και της ακύρωσης της μαθητικής παρέλασης, ο κόσμος αποχώρησε πριν την έναρξη. Το έφιππο τμήμα εμφανίστηκε μετά το τέλος της παρέλασης συλλόγων και πριν την έναρξη της στρατιωτικής παρέλασης. Τα άλογα έκαναν την εμφάνισή τους στη Λεωφόρο Δημοκρατίας και φυσικά έκαναν εντύπωση σε όσους πολίτες ήταν παρόντες.

Ο πρώτος αναβάτης προπορεύονταν και κρατούσε την ελληνική σημαία, ενώ ακολουθούσαν άλλοι εννέα ιππείς με τα άλογά τους. Όλοι ήταν ντυμένοι ομοιόμορφα, με μπουφάν και καπέλα, που έφεραν τα διακριτικά του Ιππικού Ομίλου. Οι ιππείς συνοδεύονταν και από πεζοπόρα μέλη του Ομίλου, που μεριμνούσαν για την ασφάλεια και την ομαλή διέλευση των αλόγων από τον χώρο της παρέλασης.

Να σημειωθεί ότι ο όμιλος είχε μεριμνήσει να καθαρίζεται ο δρόμος από τα περιττώματα των αλόγων, αφού στην συνέχεια ακολούθησε η παρέλαση στρατού, αεροπορίας και εθνοφυλακής.

Πηγή: www.xronos.gr