Αποκαθίσταται η πρωτοφανής αδικία του ΣΕΓΑΣ σε βάρος του Κώστα Μπανιώτη

Στον ΣΕΓΑΣ αποφάσισαν να αποκαταστήσουν τις αδικίες του σχεδιασμού, καθώς μή μπορώντας να κάνουν διαφορετικά, έβαλαν τον κομοτηναίο άλτη του ύψους Κώστα Μπανιώτη αλλά και τον Κώστα Φιλιππίδη εκεί που πραγματικά ανήκουν. Στην πρώτη κατηγορία.

Η πέμπτη θέση του Μπανιώτη στον τελικό του ύψους του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Κλειστού Στίβου και η 7η του Κώστα Φιλιππίδη, πληρούν σύμφωνα με το γράμμα του νόμου, τις προδιαγραφές για να ανήκουν στην πρώτη κατηγορία που έχει προνόμια και διευκολύνσεις σε σχέση με την προετοιμασία των αθλητών.

Αναφερόμαστε σε αποκατάσταση της αδικίας, καθώς οχυρωμένοι στο… γράμμου του νόμου το συμβούλιο του ΣΕΓΑΣ δεν αναγνώρισε το φθινόπωρο το γεγονός ότι ο Μπανιώτης συμμετείχε σε τελικό Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Ανοιχτού Στίβου στο Πεκίνο και έμεινε στο γεγονός ότι ήταν 14ος καθώς είχε την ατυχία λόγω ισοπαλίας, οι 12 του τελικού να γίνουν 14 (σε ένα αγώνισμα όπου στα χρόνια του Μπανιώτη ο ανταγωνισμός έχει ανέβει στα ύψη).

Μετά από αυτά, ο Μπανιώτης δεν είχε περιληφθεί στην μεγάλη κατηγορία της ελληνικής ομοσπονδίας και με ένα οργισμένο γράμμα, είχε ξεσπάσει και είχε γράψει, αναφορικά με την δική του περίπτωση: «Είμαστε η ομοσπονδία που τον 1 από τους 2 φιναλίστ της χώρας στο παγκόσμιο πρωτάθλημα ενώ τον είχαμε στην κατηγορία στήριξης χωρίς να του παρέχουμε τίποτα και ενώ τον σύραμε σε μια πειθαρχική διαδικασία διάρκειας 18 μηνών λόγω δικών μας αδυναμιών και ανασφαλειών, του ζητάμε συγγνώμη γι αυτό το οποίο αδίκως τράβηξε αξιολογώντας ως άθλο το ότι κατάφερε να μπει στους κορυφαίους του κόσμου, με την τοποθέτηση του στη ΄Β κατηγορία».

Δεν είχε μείνει όμως μόνο σε αυτά, καθώς η αδικία δεν αφορούσε μόνο τον ίδιο.  Αδικία μεγάλη ήταν και αυτό που συνέβη με τον Κώστα Φιλιππίδη που βρέθηκε στη Β΄Κατηγορία μετά από την καλύτερη χρονιά της καριέρας του. Με πανελλήνιο ρεκόρ και δεύτερη θέση στο ντάιαμοντ λιγκ, έχασε την πρώτη κατηγορία γιατί σε έναν αγώνα δεν ήταν καλός. «Είμαστε η ομοσπονδία που τον παγκόσμιο πρωταθλητή του 2014, ο οποίος βελτιώθηκε κάνοντας ατομικό ρεκόρ το 2015 (και πανελλήνιο ρεκόρ) κυνηγώντας μέχρι τέλους το διαμάντι του Diamond League, τον στηρίζουμε δυναμικά για να διεκδικήσει ένα μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο με το να τον ρίχνουμε κατηγορία», έγραφε στην επιστολή – κόλαφο προς τον ΣΕΓΑΣ ο Κώστας Μπανιώτης (θυμηθείτε το πλήρες κείμενό της με ένα κλικ ΕΔΩ).

Ευτυχώς τόσο για τον Μπανιώτη όσο και για τον Φιλιππίδη, τα δεδομένα άλλαξαν.  Στην πρώτη κατηγορία συμπεριλήφθηκε και η Βούλα Παπαχρήστου καθώς κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στο τριπλούν και αυτό ήταν αρκετό για να την τοποθετήσει στην Α’ κατηγορία η οποία πλέον αποτελείται από τους εξής αθλητές και αθλήτριες: Κατερίνα Στεφανίδη, Νικόλ Κυριακοπούλου, Βούλα Παπαχρήστου Αντώνης Μάστορας, Κώστας Φιλιππίδης, Κώστας Μπανιώτης και Λυκούργος Τσάκωνας.

Δυστυχώς δεν δεύτερη κατηγορία παραμένει εξαιτίας της γνωστής τυπολατρίας ο δραμινός εμποδιστής Κώστας Δουβαλίδης, καθώς παρά την εξαιρετική παρουσία στο Πόρτλαντ, η πρόκρισή του στα ημιτελικά αλλά όχι και στον τελικό δεν του δίνει το δικαίωμα να τον έχουμε στην πρώτη κατηγορία. «Είμαστε η ομοσπονδία που τον 5ο καλύτερο εμποδιστή της Ευρώπης, ο οποίος έκανε πανελλήνιο ρεκόρ στον ανοιχτό στίβο, του λέμε συγχαρητήρια και μπράβο που βγήκε 5ος στην Ευρώπη στον κλειστό στίβο χωρίς να έχει καν κλειστό γήπεδο εκεί που προπονείται με το να του λέμε ότι είναι αθλητής ΄Β κατηγορίας», έγραφε για τον φίλο του στην περίφημη εκείνη επιστολή του ο Μπανιώτης.

Τελικά, τουλάχιστον ο ίδιος ο Μπανιώτης ανέβηκε στην μεγάλη κατηγορία, χάρη πρωτίστως στον δικό του κόπο και ιδρώτα που ανάγκασε την διοίκηση του ΣΕΓΑΣ μετά και από τα αποτελέσματα στο Πόρτλαντ να αλλάξει τις κατηγορίες του σχεδιασμού αποκαθιστώντας μερικές από τις αδικίες. Αλλά η πίκρα των αθλητών για την αντιμετώπιση από την Ομοσπονδία τους έμεινε, αν κρίνει κανείς από το απίστευτο κίνημα συμπαράστασης που είχε βρει ο Κώστας Μπανιώτης μετά από εκείνη την δημοσιοποίηση της οργισμένης επιστολής του (θυμηθείτε εκείνο το κίνημα συμπαράστασης με ένα κλικ ΕΔΩ).

Είναι πλέον αυταπόδεικτο ότι η τακτικής της αρμόδιας επιτροπής του ΣΕΓΑΣ που αποφασίζει για τους σχεδιασμούς, δεν είναι να κοιτά το πώς θα βοηθήσει τους αθλητές αλλά προφανώς πώς θα τους ορθώσει εμπόδια για την περαιτέρω ανάπτυξή τους. Παρά τα εμπόδια, οι αθλητές έφεραν διακρίσεις και ο ΣΕΓΑΣ υποχρεώνεται τώρα να αλλάξει τον σχεδιασμό, δικαιώνοντας απόλυτα τον Κώστα Μπανιώτη, που είχε ηγηθεί όλου εκείνου του κινήματος των αθλητών και αποτελεί δέκα χρόνια τώρα, ένα πρόσωπο πρώτης γραμμής για τον ελληνικό κλασικό αθλητισμό…

ΘΥΜΗΘΕΙΤΕ ΤΗΝ ΟΡΙΣΜΕΝΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΜΠΑΝΙΩΤΗ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΜΕ ΕΝΑ ΚΛΙΚ ΕΔΩ