Υποβαθμίζονται τρία Τελωνεία της Θράκης – Αντιδράσεις από το Επιμελητήριο Έβρου 

Σε Β’ Τάξης υποβαθμίζονται συνολικά τρία Τελωνεία της Θράκης σύμφωνα με απόφαση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, του Υπουργείου Οικονομικών.

Πρόκειται για τα Τελωνεία Ξάνθης, Κομοτηνής και Ορεστιάδας τα οποία σύμφωνα με σχετική απόφαση συμπεριλαμβάνονται στην λίστα με τα συνολικά 9 Τελωνεία που υποβαθμίζονται κατ’ εφαρμογή του σχεδίου για την αναδιάρθρωση και τον ανακαθορισμό των τελωνειακών υπηρεσιών της χώρας που τίθεται σε ισχύ από 1η Σεπτεμβρίου.

Πλέον το Τελωνείο της Ξάνθης όπως και αυτό της Δράμας θα είναι διοικητικά εξαρτώμενα από το Τελωνείο της Καβάλας, ενώ κάτι αντίστοιχο ισχύει για τα Τελωνεία Κομοτηνής και Ορεστιάδας που θα υπάγονται στο Τελωνείο Αλεξανδρούπολης.

Η εν λόγω απόφαση έχει ήδη δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως από τις 12 Φεβρουαρίου ενώ το σχετικό ΦΕΚ απεστάλη στα Τελωνεία της περιοχής που υποβαθμίζονται, τα οποία μέχρι και σήμερα λειτουργούν ως Α’ Τάξης.

Αντιδράσεις στον Έβρο
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Έβρου αντέδρασε στη συγκεκριμένη απόφαση κάνοντας λόγο για υποβάθμιση της περιοχής, ενώ ζητά με επιστολή του προς τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών να μην εφαρμοστεί.

“Το Επιμελητήριο Έβρου, μόλις πριν από λίγους μήνες με την με αριθμό πρωτοκόλλου 2296/25-6-2015 επιστολή του προς το Υπουργείο σας και την Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, ζήτησε την αναβάθμιση του Τελωνείου Ν. Ορεστιάδας και την ενίσχυσή του με ανθρώπινο δυναμικό και τεχνικό εξοπλισμό. Επισημάναμε μάλιστα, ότι η παρουσία του συγκεκριμένου Τελωνείου και της κινητής ομάδας ελέγχου που έχει συσταθεί, συμβάλλει τα μέγιστα στον περιορισμό του παρεμπορίου, που συνιστά ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εμπορικές επιχειρήσεις του νομού αλλά και ένα λόγο απώλειας τεράστιων εσόδων για το ελληνικό κράτος” επισημαίνει μεταξύ άλλων ο κος Χριστόδουλος Τοψίδης, τονίζοντας πως “παρολ’ αυτά και σε συνέχεια μιας πολιτικής που δεν είναι ούτε αντιληπτή ούτε αποδεκτή από την τοπική κοινωνία, συνεχίζετε να υποβαθμίζετε την ακριτική αυτή περιοχή και να πλήττετε ανεπανόρθωτα την τοπική οικονομία. Σε περίπτωση που εφαρμοστεί η εν λόγω απόφαση θα αναγκάσετε τις εξαγωγικές επιχειρήσεις της Ν. Ορεστιάδας να μεταβαίνουν για τις αναγκαίες συναλλαγές τους με τις τελωνειακές αρχές σε απόσταση 150 χιλιομέτρων μέχρι την Αλεξανδρούπολη και συνολικά 300 για να επιστρέψουν, προκειμένου να συνεχίσουν την εξαγωγική τους δραστηριότητα”.

ΠΗΓΗ: www.xanthinea.gr