Οι προϋποθέσεις και τα σενάρια για να εξασφαλίσει ο Εθνικός Αλεξανδρούπολης έξοδο στην Ευρώπη

«Αξίζαμε ένα καλύτερο πλασάρισμα». Με τα λόγια αυτά σχολίασε ο Σάκης Μουστακίδης μετά την ήττα από τον Παναθηναϊκό την διαφαινόμενη έβδομη ή το πολύ έκτη θέση που θα καταλάβει ο Εθνικός Αλεξανδρούπολης στο φετινό πρωτάθλημα της Volley League.

Μετά την συμπλήρωση των 21 από τις 22 αγωνιστικές, ο Εθνικός έχει 28 βαθμούς, όσους και ο Παμβοχαϊκός, ωστόσο επειδή η ομάδα του Βραχατίου είχε καλύτερα αποτελέσματα στα μεταξύ τους ματς, καταλαμβάνει για την ώρα αυτήν την 6η θέση και ο Εθνικός την 7η.

Την τελευταία αγωνιστική η ομάδα της Αλεξανδρούπολης παίζει με την Ορεστιάδα που καίγεται για τους βαθμούς, ενώ ο Παμβοχαϊκός εκτός έδρας μεν, αλλά με την ήδη υποβιβασμένη Λαμία. Κοινώς, είναι πιο πιθανό να χάσει βαθμό ή βαθμούς ο Εθνικός, παρά ο Παμβοχαϊκός.

Πέρυσι ήταν ο Εθνικός εκείνος που είχε τερματίσει στην 6η θέση και ο Παμβοχαϊκός στην 7η. Φέτος όλα δείχνουν ότι αντιστρέφονται τα πράγματα. Η ουσία είναι ότι οι θέσεις αυτές δεν οδηγούν στην Ευρώπη, δίνουν όμως ελπίδα στην περίπτωση που κάποιοι από τους πέντε πρώτους αρνηθούν την ευρωπαϊκή συμμετοχή.

Αυτό άλλωστε συνέβη πέρυσι. Ο ΠΑΟΚ ως πρωταθλητής συμμετείχε στο Champions League. Ο Ολυμπιακός ως δευτεραθλητής έλαβε μέρος στο CEV Cup. Στην Ευρώπη βγήκε και ο Φοίνικας Σύρου. Δικαίωμα συμμετοχής στο Challenge Cup είχαν Παναθηναϊκός και Κηφισιά, όμως δεν το αξιοποίησαν.

Έτσι δόθηκε η ευκαιρία στον Εθνικό να βγει για τρίτη σερί χρονιά στην Ευρώπη, αν και βάσει της βαθμολογικής του κατάταξης δεν είχε εξασφαλίσει θέση για τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Γεννάται λοιπόν το ερώτημα τι θα συμβεί φέτος.

Όπως και πέρυσι, έτσι και φέτος έχουμε πέντε ευρωπαϊκά εισιτήρια. Ο πρωταθλητής θα πάει Champions League. Ο δευτεραθλητής και ο τριταθλητής θα πάει στο CEV Cup. Ο τέταρτος και ο πέμπτος, θέση που έχει εξασφαλίσει ο Παναθηναϊκός, θα πάνε στο Challenge Cup.

Βέβαια και πέρυσι είχε βγει στο Challenge Cup ο Παναθηναϊκός αλλά αρνήθηκε την ευρωπαϊκή συμμετοχή. Αν κάνει το ίδιο και φέτος όμως, πρώτος επιλαχών κατά τα φαινόμενα δεν θα είναι ο Εθνικός αλλά ο Παμβοχαϊκός, για τον οποίο δεν έχουμε εμπειρία τι πράττει σε  τέτοιες περιπτώσεις.

Αυτό που ωστόσο γνωρίζουμε είναι ότι η Κηφισιά αν και έχει δυνατή ομάδα, απεχθάνεται συμμετοχές σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις γιατί ρητά οι άνθρωποί της δηλώνουν ότι δεν αντέχουν να τις στηρίξουν οικονομικά. Αν συμβεί και πάλι το ίδιο και κατά συνέπεια τόσο η Κηφισιά όσο και ο ΠΑΟ δεν δηλώσουν συμμετοχή, τότε ίσως ανοίξει ο δρόμος και για τον Εθνικό.

Ο Εθνικός να χάσει την έβδομη θέση είναι μαθηματικώς αδύνατο, αφού έχει τρεις βαθμούς διαφορά από την Παναχαϊκή και αυτή η διαφορά δεν καλύπτεται στη μια αγωνιστική που απομένει, καθώς ευνοείται σε περίπτωση ισοβαθμίας. Αλλά είναι δύσκολο να πάει έκτος, ώστε να περιμένει μια αποχώρηση ομάδας και όχι δύο.

Με δεδομένο ότι Ολυμπιακός, ΠΑΟΚ και Φοίνικας Σύρου θα δηλωθούν και πάλι στα ευρωπαϊκά κύπελλα, ουσιαστικά ο Εθνικός θα παρακαλάει δύο εκ των Κηφισιάς, Παναθηναϊκού και του πρώτου επιλαχόντα Παμβοχαϊκού να αρνηθούν την ευρωπαϊκή συμμετοχή για να πάρει αυτός τη θέση τους.

Και μην ξεχνάμε ότι ούτε πέρυσι αγωνιστικά είχε εξασφαλίσει ευρωπαϊκή έξοδο ο Εθνικός, ωστόσο βγήκε έστω και από σπόντα και έφτασε ξανά στους οκτώ του Challemge Cup, πηγαίνοντας πιο μακριά στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις από οποιαδήποτε άλλη ελληνική ομάδα…