Έρχεται ο «Μεγάλος Αδερφός» στα κλειστά γυμναστήρια της Ξάνθης! Το νέο καθεστώς φύλαξης των αθλητικών εγκαταστάσεων του Δήμου…

«Φρένο» στα συνεχή κρούσματα βανδαλισμών και κλοπών που σημειώνονται με αυξανόμενο ρυθμό το τελευταίο διάστημα στα κλειστά γυμναστήρια, θέλει να βάλει ο Δήμος Ξάνθης.

Δεκάδες επιθέσεις/εισβολές επίδοξων διαρρηκτών, αλλά και βανδάλων που «ξεσπούν» στις αθλητικές εγκαταστάσεις έχουν σημειωθεί τους τελευταίους μήνες, με αποτέλεσμα οι σύλλογοι που στεγάζονται εκεί, να βρίσκονται σε απόγνωση, καθώς παρά τα μέτρα που λαμβάνουν (τοποθέτηση μεταλλικών πλεγμάτων, πόρτες ασφαλείας κ.α), τα κρούσματα δεν σταματούν, αλλά αντιθέτως κάνουν ολοένα και συχνότερη την εμφάνιση τους.

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμα της η εφημερίδα “Εμπρός”, τα περιστατικά έχουν απασχολήσει έντονα και τις αρμόδιες αρχές του Δήμου Ξάνθης, στον οποίο ανήκουν τα κλειστά γυμναστήρια και αθλητικές εγκαταστάσεις κι έτσι, καθώς δεν υπάρχει τρόπος φυσικής παρουσίας προσώπων (φύλακες) για την επιτήρηση των χώρων, οι αρμόδιοι στρέφονται στη βοήθεια της… τεχνολογίας προωθώντας τη λύση της χρήσης καμερών επιτήρησης ασφαλείας.

Να σημειώσουμε ότι καθώς τα περιστατικά διαρρήξεων/βανδαλισμών των αθλητικών χώρων σημειώνονται τις βραδινές ώρες, οι δράστες σε όλες τις περιπτώσεις παραμένουν άγνωστοι, παρά το γεγονός ότι γίνονται προσπάθειες ανεύρεσης τους από την αστυνομία.

Σχετικά με την τοποθέτηση καμερών σε δημόσιους χώρους και το πώς θα ξεπεραστεί πιθανή εμπλοκή με την αρχή προστασίας προσωπικών δεδομένων ο Αντιδήμαρχος Αθλητισμού Μιχάλης Λομβαρδέας τόνισε στον καλό συνάδελφο της εφημερίδας Δημήτρη Καλτέκη: «Στην πρόταση υπάρχει και η σχετική εισήγηση για τη διαδικασία λήψης της έγκρισης από τις αρμόδιες υπηρεσίες για την τοποθέτηση καμερών. Καθώς δεν έχουμε επαρκές προσωπικό για τη φύλαξη των χώρων, θεωρούμε ότι αυτή είναι η κατάλληλη λύση. Συγκεκριμένα θα τοποθετηθούν κάμερες στις αθλητικές εγκαταστάσεις οι οποίες θα λειτουργούν με ανιχνευτή κίνησης και θα συνδέονται με οθόνη την οποία θα παρακολουθεί ο αρμόδιος φύλακας. Όταν παρατηρείται ύποπτη δραστηριότητα θα ειδοποιούνται τα κεντρικά γραφεία της υπηρεσίας φύλαξης αλλά και η αστυνομική διεύθυνση Ξάνθης ώστε να μεταβαίνουν στο χώρο».

Όσον αφορά το πότε θα ξεκινήσει η μικτή φύλαξη με τη συνδρομή της… τεχνολογίας, ο Αντιδήμαρχος Αθλητισμού ανέφερε: «Σε κάποια από τις επόμενες οικονομικές επιτροπές εντός του επόμενου διμήνου θα συζητηθεί το ζήτημα κι εφ’ όσον εγκριθεί από τους εμπλεκόμενους φορείς και αρχές θα συνεχιστούν οι διαδικασίες. Πιστεύω πως δεν θα καθυστερήσει καθώς γινόμαστε συχνά μάρτυρες τέτοιων περιστατικών και οι ενέργειες θα είναι άμεσες».

Σε τουλάχιστον 8 κλειστά γυμναστήρια/αθλητικές εγκαταστάσεις θα τοποθετηθούν οι κάμερες ασφαλείας/φύλαξης (μεταξύ άλλων «Αμοιρίδειο», ΔΑΚ, Δημοτικό Κολυμβητήριο, κλειστό «Αλ. Μπαλτατζής», κλειστό Ευμοίρου «Χριστίνα Χριστοδούλου», κλειστό «Ανάξαρχος» κ.α.) οι οποίες θα λειτουργούν κατά τις ώρες 11 το βράδυ με 7 το πρωί της επόμενης ημέρας και θα συνδέονται με οθόνη την οποία θα εποπτεύει ο φύλακας. Μάλιστα μέσα στο έργο θα συμπεριληφθεί και η φύλαξη με τον ίδιο τρόπο για τις παιδικές χαρές του Δήμου οι οποίες πέφτουν επίσης συχνά θύματα βανδαλισμού. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς το συνολικό κόστος θα πλησιάσει τις 50.000 Ευρώ ετησίως για όλο το «πακέτο».