Οι 7 Θρακιώτες «διπλοί πράκτορες» που φόρεσαν την φανέλα και του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού!!!

Μεγάλο ντέρμπι Ολυμπιακού – Παναθηναϊκού το βράδυ, το περίφημο ντέρμπι των αιωνίων και με αυτήν την αφορμή, το ThrakiSportS αναζήτησε τους αθλητές ή τις αθλήτριες που έχουν καταγωγή από την Θράκη και έτυχε στην διάρκεια της καριέρας τους να φορέσουν την φανέλα και των δύο αιωνίων αντιπάλων του ελληνικού αθλητισμού, κάτι που μόνο σύνηθες δεν είναι.

Στα ποδοσφαιρικά αφιερώματα, εμφανίζονται να είναι 22 οι παίκτες που έχει τύχει να φορέσουν και την κόκκινη και την πράσινη φανέλα. Ο τελευταίος εξ αυτών είναι ο πρώην φορ της Skoda Ξάνθη Παναγιώτης Βλαχοδήμος, που πήρε μεταγραφή από την θρακιώτικη ομάδα στο λιμάνι του Πειραιά και αφού αξιοποιήθηκε για μερικά χρόνια κυρίως ως δανεικός σε άλλες ομάδες, τελικά μόλις τον περασμένο Γενάρη και αφού στο μεταξύ είχε αποκτήσει την ελευθερία του, κατέληξε στην Λεωφόρο. Ωστόσο ο Βλαχοδήμος δεν είναι το μεγαλύτερο όνομα από αυτά που έχουν αλλάξει στρατόπεδο.

Ένα από τα μεγαλύτερα είναι αναμφισβήτητα ο Αντώνης Αντωνιάδης. Ο Ξανθιώτης αποτέλεσε για πολλά χρόνια την σημαία του Παναθηναϊκού, με συμμετοχές ακόμα και στην μεγαλειώδη πορεία στο Γουέμπλεϊ το 1971. Ήταν από τις μετακινήσεις που έκαναν πάταγο στο ελληνικό ποδόσφαιρο μεταξύ των αιωνίων. Ο «Ψηλός» το καλοκαίρι του 1978 διώχτηκε από τον Παναθηναϊκό και πήγε απευθείας στον Ολυμπιακό για έναν χρόνο, αλλά δεν έμεινε πολύ. Μόλις έναν χρόνο και αυτόν λειψό. Αγωνίστηκε σε 14 ματς αλλά πρόλαβε να σκοράρει εφτά φορές. Ωστόσο δεν έπαψε να θεωρεί σπίτι του τον Παναθηναϊκό. Το 1981 επέστρεψε σε αυτόν για να κλείσει εκεί την μεγάλη καριέρα του και ένα χρόνο μετά, έπειτα από 22 χρόνια καριέρας εγκατέλειψε την ενεργό δράση, αλλά ασχολήθηκε στα επόμενα χρόνια και με τα διοικητικά του τριφυλλιού.

Ξεχωριστή είναι η περίπτωση του αλεξανδρουπολίτη παλαίμαχου πρωταθλητή του τριπλούν Θωμά Θωμά, φυσιοθεραπευτή σήμερα στο ποδοσφαιρικό τμήμα του Ολυμπιακού, ο οποίος ωστόσο κατέκτησε νταμπλ και με τον Παναθηναϊκό καθώς συμμετείχε στο επιτελείο του Ίβιτσα Όσιμ μερικά χρόνια πριν. Ωστόσο οι μετακινήσεις αυτές ούτε πολυδιαφημίζονται ούτε πολυαπασχολούν τον κόσμο, συγκριτικά βέβαια με αυτές των ίδιων των πρωταγωνιστών, που είναι φυσικά οι παίκτες.

Η αρχή στις μετακινήσεις από τον έναν αιώνιο στον άλλον είχε γίνει στο μακρινό 1927 όταν ο Λεωνίδας Καλογερόπουλος μετά από αρκετά χρόνια καριέρας στον Παναθηναϊκό, αποφασίζει το τολμηρό βήμα και πήρε μεταγραφή για τον Ολυμπιακό, στον οποίο όμως έμεινε μόνο έναν χρόνο. Ακολούθησαν το ίδιο δρομολόγιο οι Παπάζογλου (1958) και Σοφιανός (1960) και στο 1967 συναντάμε στο πρόσωπο του Γιαννακού Φραντζή την πρώτη μετακίνηση παίκτη που άφησε τον Ολυμπιακό για λογαριασμό του Παναθηναϊκού. Όσο για την πρώτη ηχηρή μετακίνηση, ήταν με τον Χάρη Γραμμό το 1976 που έφυγε από τον Παναθηναϊκό για τον Ολυμπιακό. Δυο χρόνια μετά, 1978, έγινε το μεγάλο μπαμ με τον Γιώργο Δεληκάρη, ίνδαλμα των ερυθρόλευκων, που πήγε στο τριφύλλι. Σε αντίδραση αυτής της μεταγραφής λέγεται ότι έγινε και η κίνηση της απόκτησης του Αντώνη Αντωνιάδη από τον Ολυμπιακό.

Στη συνέχεια οι «πράσινοι» πήραν και τον Λευτέρη Πουπάκη που είχε αγωνιστεί στον Ολυμπιακό, πριν αρχίσουν ένα τρομερό… σάρωμα ποδοσφαιριστών του «αιωνίου» αντιπάλου! Από τις αρχές της δεκαετίας του ’80, ο Παναθηναϊκός «χτύπησε» πολλά μεγάλα ονόματα του Ολυμπιακού και τα έντυσε στα «πράσινα». Οι Γιάννης Κυράστας, Μάικ Γαλάκος,Νίκος Σαργκάνης και Νίκος Βαμβακούλας ήταν οι πιο κλασικές περιπτώσεις παικτών που διακρίθηκαν και με τις δυο ομάδες και έκαναν κυρίως ευρωπαϊκές πορείες με το «τριφύλλι», έχοντας στο παρελθόν φορέσει και τη φανέλα των «ερυθρόλευκων». Αυτή ωστόσο που στάθηκε αφορμή μέχρι και για ματαίωση του αγώνα σουπερ καπ μεταξύ των δύο ομάδων (και ας μην υπήρχε τότε Κοντονής) ήταν εκείνη του Στράτου Αποστολάκη, που το 1990 έκανε την διαδρομή από τον Πειραιά στους πράσινους.

Ο επόμενος, ήταν ο “καγκουρώ” Κρις Καλαντζής που είχε… απαχθεί μεταγραφικά από τον Παναθηναϊκό στον οποίο έπαιξε για ένα διάστημα πριν τελικά καταλήξει στον Ολυμπιακό. Τον ακολούθησε, αλλά από την… ανάποδη, ο ακραίος μπακ Γιώργος Καπουράνης! Λίγοι, πάντως, θυμούνται το πέρασμα του Τάσου Μητρόπουλου από τον Παναθηναϊκό, με την άλλοτε σημαία του «δαφνοστεφανωμένου» να κάνει μόλις μια συμμετοχή με τους «πράσινους» υπό τις αντιδράσεις των οπαδών του τριφυλλιού, που δεν άφησαν να υπάρξει δεύτερη και τον οδήγησαν στην έξοδο.

Χρειάστηκαν να περάσουν αρκετά χρόνια για να υπάρξει κάποια περίπτωση ποδοσφαιριστή που να περάσει από τη μία ομάδα στην άλλη και αυτή συνέβη με τον Γιώργο Γεωργιάδη του Χαραλάμπους βρέθηκε το 2003 στον Ολυμπιακό, ενώ είχε φύγει από τον Παναθηναϊκό από το 1998. Μια από τις πιο χτυπητές περιπτώσεις ήταν αυτή του Αντώνη Νικοπολίδη που αμέσως μετά την κατάκτηση με την Εθνική Ομάδα του Euro2004, μετακινήθηκε από την Λεωφόρο στο Καραϊσκάκη. Ο Κύπριος Μιχάλης Κωνσταντίνου  έκανε το ανάποδο δρομολόγιο και λίγα χρόνια αργότερα ο Σεμπάστιαν Λέτο, έγινε ο πρώτος μη Έλληνας που φόρεσε τη φανέλα και του Ολυμπιακού και του  Παναθηναϊκού. Από τότε χρειάστηκε να ξαναπεράσουν μερικά χρόνια, μέχρι να έρθει ο Στέφανος Καπίνο στον Ολυμπιακό και ο Παναγιώτης Βλαχοδήμος στον Παναθηναϊκό.

Ωστόσο ηχηρές μετακινήσεις δεν είχαμε μόνο στο ποδόσφαιρο. Για παράδειγμα στο μπάσκετ μια πολύ χαρακτηριστική περίπτωση είναι του Βασίλη Σπανούλη, που μετακινήθηκε από τον Παναθηναϊκό στον Ολυμπιακό. Και τις δύο φανέλες έχουν φορέσει οι Λουκάς Μαυροκεφαλίδης, Σερμαντίνι και ο Σοφοκλής Σχορτσανίτης, που ως γνωστόν τα πρώτα χρόνια της ζωής του τα πέρασε στην Θράκη, σε Ορεστιάδα, Αλεξανδρούπολη και Ξάνθη, πριν μετακινηθούν οικογενειακώς στην Καβάλα. Επίσης, και τις δυο φανέλες φόρεσαν ο Χάρης Γιαννόπουλος, ο Δημήτρης Παπανικολάου που είχε προκαλέσει αντιδράσεις με την απόφασή του να φορέσει τη φανέλα του Παναθηναϊκού το 2002 αλλά αγαπήθηκε από τους πράσινους οπαδούς όπως είχε συμβεί και με τους ερυθρόλευκους, αλλά και ο Λάζαρος Παπαδόπουλος που είναι μάλιστα ένας από τους λίγους παίκτες που κατέκτησε Ευρωλίγκα και με τους δύο αιώνιους.

Σε αυτούς προσθέστε και τον Ίαν Βουγιούκα, τους Βασίλη Ξανθόπουλο  και Ανδρέα Γλυνιαδάκη  αλλά παλιότερα και τον Νίκο Οικονόμου που μπορεί να συνέδεσε το όνομα του με τον Παναθηναϊκό (1991-99), όμως δεν είπε ούτε κι αυτός “όχι” στην μεταγραφή του στον Ολυμπιακό με διάλειμμα ενός έτους.  Παλιότερα, οι Κροάτες Ντίνο Ράτζα, Άριαν Κόμαζετς και Νταμίρ Μουλαομέροβιτς έβγαλαν τα πράσινα και φόρεσαν τα κόκκινα λειτουργώντας απόλυτα επαγγελματικά σε μία περίοδο που ο Έλληνας φίλαθλος δεν είχε συνηθίσει τα “σούρτα φέρτα” ανάμεσα στους “αιώνιους”. Ακόμα, ο Πάτρικ Φέμερλινγκ ο οποίος φόρεσε της φανέλα του Ολυμπιακού, περίμενε δύο χρόνια στην Ισπανία (Μπαρτσελόνα) για να επιστρέψει στην Ελλάδα και να παίξει στον Παναθηναϊκό (2004-06).

Το μεγαλύτερο ντόρο ωστόσο τον προκάλεσαν όχι οι προαναφερθέντες παίκτες, που συνήθως μετακινήθηκαν στους αιώνιος αντιπάλους με ενδιάμεσους σταθμούς, αλλά αυτοί που επέλεξαν να πάνε απευθείας. Στην κατηγορία αυτή ανήκει πέρα από τον Σπανούλη, πιο πρόσφατα ο Στράτος Περπέρογλου και παλιότερα, τη σεζόν 1993-94, ο Σάσα Βολκόφ που έπαιξε στον Παναθηναϊκό και την αμέσως επόμενη αποφάσισε να παίξει στον Ολυμπιακό, σε μία μεταγραφή που είχε προκαλέσει μεγάλο ντόρο στις τάξεις του ελληνικού μπάσκετ. Από Έλληνες παίκτες της εποχής, ο Νίκος Μπουντούρης έβγαλε μέσα σε ένα καλοκαίρι (2000) τα πράσινα και φόρεσε τα κόκκινα. Πιο πριν όμως, ο μεγάλος χαμός έγινε όταν το καλοκαίρι του 1994 ο Σέρβος φόργουορντ Ζάρκο Πάσπαλι άφησε τον Ολυμπιακό για τον Παναθηναϊκό. Ίδια πορεία για τον Τζόνι Ρότζερς ο οποίος από “ερυθρόλευκος” έγινε “πράσινος” το 1999. ενώ άλλος ένας Κροάτης άλλαξε στρατόπεδο το καλοκαίρι του 2007, ο Άντριαν Ζίζιτς ο οποίος φόρεσε τη φανέλα του Παναθηναϊκού για μία χρονιά (2007-08) κι αφού πρώτα ήταν “κάτοικος Πειραιά” για δύο χρόνια.

Μεγάλες μετακινήσεις ανάμεσα σε Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό και αντιστρόφως είχαμε και στο βόλεϊ, αν και πλέον αυτό το φαινόμενο είναι αρκετά πιο συχνό τα τελευταία χρόνια. Εξέχουσα θέση στη λίστα έχει ασφαλώς ο αρχηγός των τίτλων, Ανδρέας Ανδρεάδης, ο οποίος πήρε τη μεγάλη απόφαση την άνοιξη του 2009 να συνεχίσει την καριέρα του στον Ολυμπιακό. Νωρίτερα ο Θρακιώτης μπλοκέρ είχε κωδικοποιήσει το μήνυμα που του είχε στείλει η διοίκηση των «πρασίνων» πως η πενταετής συνεργασία τους είχε λήξει και ότι ήταν πλέον ανεπιθύμητος στην ομάδα.

Ο Ανδρεάδης επιβραβεύτηκε από την πρώτη χρόνια που φόρεσε την ερυθρόλευκη, καθώς στέφθηκε πρωταθλητής παρέα με τον Ιβάν Μίλκοβιτς, καθώς νίκησε στους τελικούς τον ΠΑΟ. Η δεύτερη σεζόν ήταν ακόμη καλύτερη για τον Θρακιώτη άσο, αφού σάρωσε τους εγχώριους τίτλους. Ως αρχηγός του Ολυμπιακού πανηγύρισε το Σούπερ Καπ στις 15 Οκτωβρίου 2010 στη Σαντορίνη, στις 19 Μαρτίου 2011 σήκωσε (μαζί με τον Παπάζογλου) το τρόπαιο του Κυπελλούχου στην Ορεστιάδα και στις 2 Μαΐου στέφθηκε και δεύτερη διαδοχική σεζόν πρωταθλητής.

Σε δηλώσεις του τότε, είχε ξεκαθαρίσει πως ήταν συνειδητή η απόφασή του να εγκαταλείψει το «πράσινο καράβι» και να ενταχθεί στη δύναμη του Ολυμπιακού.  «Διαπίστωσα έγκαιρα πως η διοίκηση του ΠΑΟ δεν με ήθελε, γι’ αυτό επέλεξα να έρθω στον μεγαλύτερο σύλλογο της Ελλάδας», τόνισε ο διεθνής μπλοκέρ. «Από μικρό παιδί ήμουν Ολυμπιακός. Ηταν η ευκαιρία να αγωνιστώ στην ομάδα που λατρεύω. Η μεταγραφή μου στον Θρύλο, εκτός του ότι ήταν μία συνειδητή απόφαση, ήταν και άλμα στην καριέρα μου», είχε σχολιάσει τότε.

Από τις μεγάλες μετακινήσεις που έκαναν αίσθηση ήταν στις αρχές της δεκαετίας του ’80 αυτή του Στέλιου Καζάζη αλλά και του Κώστα Γκουντάκου. Ο κομοτηναίος παίκτης, που αργότερα ασχολήθηκε και με τα διοικητικά της ΑΕ Κομοτηνής, Κώστας Γκουντάκος, αποχαιρέτησε τον ΠΑΟ το 1983 και δύο χρόνια αργότερα φόρεσε την ερυθρόλευκη. Ως βολεϊμπολίστας του Ολυμπιακού, πανηγύρισε δύο συνεχόμενα πρωταθλήματα το 1987 και το 1988, ενώ τη μία σεζόν έπαιξε ακραίος και την επόμενη διαγώνιος.  «Υπήρχε πολύ καλό κλίμα στον Ολυμπιακό. Αυτό βοηθούσε να παίρνουμε τα πρωταθλήματα, ενώ ο Παναθηναϊκός είχε τα μεγάλα ονόματα», έχει σχολιάσει ο Γκουντάκος για την μετακίνησή του αυτή.

Αθλητές όμως – και μάλιστα Θρακιώτες – που έχουν φορέσει την φανέλα και των δύο αιωνίων έχουμε και στον… στίβο. Την αρχή έκανε αμέσως μετά την κατάκτηση του ολυμπιακού μεταλλίου το 2004 η Χρυσοπηγή Δεβετζή. Η «ιπτάμενη θρακιώτισσα» ήταν τότε μέλος της ομάδας του Παναθηναϊκού. Την επόμενη σεζόν και μέχρι το τέλος της καριέρας της φόρεσε τα χρώματα του Ολυμπιακού, σε μια από τις πιο ηχηρές μεταγραφές που έχουν γίνει στον εγχώριο κλασικό αθλητισμό. Πολύ πιο πρόσφατα όμως, ένας άλλος Αλεξανδρουπολίτης ακολούθησε το αντίθετο δρομολόγιο. Ο πρωταθλητής των μεσαίων και μεγάλων αποστάσεων Δήμος Μαγγίνας υπήρξε για πολλά χρόνια μέλος του Ολυμπιακού και αφού έκανε ένα διάλειμμα δύο ετών με την φανέλα του Εθνικού Αλεξανδρούπολης, πλέον τρέχει εδώ και μερικούς μήνες για λογαριασμό του τριφυλλιού.

ΘΥΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥΣ ΘΡΑΚΙΩΤΕΣ ΠΟΥ ΦΟΡΕΣΑΝ ΤΗΝ ΦΑΝΕΛΑ ΚΑΙ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΥ, ΤΟΥΣ ΟΠΙΟΥΣ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΩΣ ΞΕΧΑΣΑΜΕ; ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΤΟ FACEBOOK Ή ΣΤΟ EMAIL THRAKISPORTS@YAHOO.GR.  

ΔΕΙΤΕ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΕΝΑ ΠΡΟΣΦΑΤΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΥΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΟΥΣ “ΔΙΠΛΟΥΣ ΠΡΑΚΤΟΡΕΣ” ΤΩΝ ΔΥΟ ΕΙΩΝΙΩΝ ΑΝΤΙΠΑΛΩΝ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ…