Εκτός Θράκης και το δεύτερο τουρνουά World League παρά τις σκέψεις που υπήρξαν αρχικά για Ξάνθη

Μετά από αίτημα της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Βόλεϊ FIVB, η ΕΟΠΕ ανέλαβε να διοργανώσει στην Ελλάδα και το δεύτερο τουρνουά του ομίλου της για το World League του 2016.

Το τουρνουά αυτό θα γίνει τέλη Ιουνίου (24-26 Ιουνίου) και αρχικά είχαν ακουστεί φήμες ότι υπήρχε ένα μικρό ενδεχόμενο να φιλοξενηθεί στην Ξάνθη, που πληρεί τις προγραδραφές για μια τέτοια διοργάνωση αφού και κατάλληλο γήπεδο διαθέτει (το Αμοιρίδιο) αλλά και τις υποδομές σε ξενοδοχεία.

Αρχικά με την οριστικοποίηση των συμμετοχών στη φετινή διοργάνωση, η Ελλάδα είχε αναλάβει τη διεξαγωγή του πρώτου τουρνουά το τριήμερο 17-19 Ιουνίου, με τη συμμετοχή των Πουέρτο Ρίκο, Καζακστάν και Κινεζικής Ταϊπέι, ενώ στη δεύτερη εβδομάδα η Εθνική ήταν προγραμματισμένο να ταξιδέψει στο Καζακστάν για να αντιμετωπίσει Ισπανία, Κινεζική Ταϊπέι και το γηπεδούχο Καζακστάν.

Μετά την αλλαγή που προέκυψε, είχαμε αλλαγή και στην σύνθεση των ομάδων που θα αγωνιστούν στα τουρνουά της δεύτερης εβδομάδας (24-26 Ιουνίου), με Σλοβενία, Καταρ, Πουέρτο Ρίκο ενώ αντιθέτως δεν υπάρχει καμία αλλαγή στο πρόγραμμα της πρώτης εβδομάδας (17-19 Ιουνίου). Το πρώτο τουρνουά έχει ξεκαθαρίσει ότι θα διεξαχθεί στην Κοζάνη και σύμφωνα με πληροφορίες, το δεύτερο τουρνουά μάλλον θα γίνει στην Αθήνα.

Την έδρα του δεύτερου τουρνουά θα ανακοινώσει η ΕΟΠΕ τις επόμενες ημέρες. Ενδιαφέρον υπό προϋποθέσεις θα μπορούσε να υπάρξει και από την Ορεστιάδα, ωστόσο μια πρώτη έρευνα έδειξε ότι ούτε το δικό της γήπεδο πληρεί τις προγραδραφές για αγώνες επιπέδου World League, κυρίως όμως δεν υπάρχουν κατάλληλες υποδομές σε ξενοδοχεία πολλών αστέρων που να μπορούν να φιλοξενήσουν τις αποστολές τεσσάρων ομάδων συν των επισήμων, διαιτητών και παραγόντων της παγκόσμιας ομοσπονδίας.

Τέτοιες υποδομές υπάρχουν σε Αλεξανδρούπολη και Κομοτηνή, αλλά δεν υπάρχουν κατάλληλα κλειστά γυμναστήρια για να φιλοξενήσουν τόσο μεγάσλες διοργανώσεις (απαιτείται χωρητικότητα 3.500-4.000 θέσεων, μεταξύ άλλων). Ετσι, χάνεται για άλλη μοα φορά η μεγάλη ευκαιρία να έρθει μια σημαντική διοργάνωση στην Θράκη, με ό,τι θα μπροούσε να σημαίνει αυτό στην τόνωση της τοπικής οικονομίας μέσω του «αθλητικού τουρισμού».

Αναλυτικά το πρόγραμμα του 3ου γκρουπ του World League 2016 διαμορφώθηκε ως εξής:

1η εβδομάδα (17-19 Ιουνίου, Κοζάνη)
Ελλάδα, Καζακστάν, Κινεζική Ταϊπέι, Πουέρτο Ρίκο
Σλοβενία, Τυνησία, Βενεζουέλα, Κατάρ
Μεξικό, Ισπανία, Μαυροβούνιο, Γερμανία

2η εβδομάδα (24-26 Ιουνίου, μάλλον Αθήνα)
Ελλάδα, Σλοβενία, Πουέρτο Ρίκο, Κατάρ
Τυνησία, Βενεζουέλα, Μεξικό, Μαυροβούνιο
Καζακστάν, Γερμανία, Ισπανία, Κινεζική Ταϊπέι

Υπενθυμίζουμε ότι φέτος στο World League θα συμμετάσχουν συνολικά 36 ομάδες, ενώ οι 12 ομάδες του 3ου γκρουπ (στο οποίο μετέχει κι η Ελλάδα) θα αγωνιστούν σε δύο τριήμερα τουρνουά με διαφορετικές συνθέσεις, αλλά θα υπάρχει μια συνολική βαθμολογία και των 12 ομάδων.

Οι τρεις πρώτοι της βαθμολογίας καθώς και η διοργανώτρια της τελικής φάσης Γερμανία θα προκριθούν στο φάιναλ φορ που θα φιλοξενηθεί στην ‘Fraport Arena’ της Φρανκφούρτης το διάστημα 2-3 Ιουλίου.