Όσα παρατήρησε το ThrakiSportS στην συνέντευξη Πανόπουλου και δεν κατέγραψαν οι κάμερες (+photos)

Πάνω από μια ώρα κράτησε η συνέντευξη Τύπου του Χρήστου Πανόπουλου και παρά το γεγονός ότι μεταδιδόταν σε live streaming από την ιστοσελίδα της ΠΑΕ Skoda Ξάνθη αλλά και τις μεγαλύτερες αθηναϊκές ιστοσελίδες, εκατοντάδες άτομα επέλεξαν να την παρακολουθήσουν μέσω του ThrakiSportS που επίσης την κάλυπτε με εικόνα και ήχο, αλλά και με live text αλλά και παρουσία δύο συνεργατών του στην αίθουσα όπου παραχωρήθηκε.

Περίπου 20 δημοσιογράφοι, κυρίως από διαδικτυακά μέσα ενημέρωσης (sport24, gazzetta, pamesports), βρέθηκαν στα γραφεία της Βιαμάρ, στην συμβολή της Ιεράς Οδού με την Αγίας Άννης, σε μια σχετικά υποβαθμισμένη περιοχή της Αθήνας όπου υπάρχουν όμως πολλά εργοστάσια, βιομηχανίες και έδρες σημαντικών επιχειρήσεων αλλά και άλλων αντιπροσωπιών αυτοκινήτων. Επί της υποδοχής ήταν οι δυο αντιπρόεδροι της ΠΑΕ Skoda Ξάνθη, o Γιώργος Στράτος και ο Γιάννης Παπαδημητρίου, με τον τελευταίο να αναλαμβάνει και ρόλο συντονιστή, αναφορικά με την σειρά που θα ρωτά ο εκπρόσωπος του κάθε μέσου ενημέρωσης.

panopoulos-lavaraΤο ThrakiSportS είχε το «προνόμιο» να είναι το μοναδικό μέσο ενημέρωσης από την Θράκη που παραβρέθηκε στην συνέντευξη τύπου και ήταν αυτό που έθεσε το πρώτο ερώτημα, αλλά και ορισμένα από τα τελευταία. Σε σχέση με το αν μέχρι στιγμής έχει υπάρχει ανταπόκριση έστω από έναν ιδιοκτήτη μικρομεσαίας ομάδας στο κάλεσμά του για την συνάντηση της άλλης εβδομάδας, απάντησε ότι έχουν ανταποκριθεί πάνω από ένας ιδιοκτήτες. Ο ένας από αυτούς είναι ο Γιάννης Κομπότης του Λεβαδειακού, όπως αποκάλυψε στην συνέχεια, απαντώντας σε ερώτημα αν μιλάει με τους άλλους ιδιοκτήτες των μικρομεσαίων ομάδων. Βέβαια αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχουν ανταποκριθεί και άλλοι, απλά αυτοί ενδεχομένως δεν απάντησαν απευθείας στον Πανόπουλο αλλά μέσω γραμματέων τους.

Είχε προηγηθεί μια ομιλία ουσιαστικά του μεγαλομετόχου της Ξάνθης, ο οποίος ήρθε στην αίθουσα με σχεδόν δεκάλεπτη καθυστέρηση, όχι επειδή ο ίδιος δεν ήταν έτοιμος αλλά επειδή ακόμα υπήρχε προσέλευση δημοσιογράφων. Μάλιστα, ένας από αυτούς, του έντυπου Τύπου, έφτασε στην αίθουσα λίγο πριν τις πέντε το απόγευμα, όταν σχεδόν ολοκληρωνόταν η συνέντευξη! Η αίθουσα ήταν σχετικά μικρή, όχι μακριά από το προσωπικό γραφείο του Χρήστου Πανόπουλου, με τον τελευταίο να κάθεται σε ένα τραπέζι στο οποίο είχαν τοποθετηθεί δεξιά και αριστερά δυο λάβαρα της Skoda Ξάνθη. Πίσω του υπήρχε μια οθόνη που πρόβαλε εικόνες από το Σαλέ και τις αθλητικές εγκαταστάσεις των Πηγαδίων.

panopoulos-daxtylo«Να πέσουν οι τόνοι και οι προσωπικές επιθέσεις, χθες! Χθες ρε γαμώτο, δεν γίνεται! Δεν πάει άλλο. Έχουμε πιάσει πάτο. Πιο πάτος δεν γίνεται…», ήταν μια από τις πιο έντονες στιγμές της ομιλίας Πανόπουλου, με τον ίδιο να χτυπάει δυνατά το χέρι του πάνω στο τραπέζι. «Η κατάσταση, στη Super League, κατά την άποψή μου – θα είμαι ευγενής με τους όρους – δεν είναι καλή. Είναι από κακή, έως πολύ κακή. Δεν την ονειρεύτηκα έτσι και δεν την ονειρευτήκαμε έτσι, όσοι την ξεκινήσαμε. Ούτε εγώ ούτε αυτοί που σήμερα δεν είναι στο ποδόσφαιρο, δεν μπορούσα να φανταστώ, ούτε να φανταστούμε ό,τι θα βλέπαμε τη Super League σε αυτό το σημείο», είπε αμέσως μετά, έχοντας σπεύσει πιο πριν να χαρακτηρίσει αυτήν την περίοδο την πιο άσχημη από όσες έχει βιώσει ως παράγοντας του ποδοσφαίρου (σε αντιδιαστολή με την καλύτερη, που ήταν αναμφισβήτητα η κατάκτηση του Euro το 2004).

Όταν ωστόσο προς το τέλος της συνέντευξης Τύπου ρωτήθηκε από το ThrakiSportS αν αυτή η αναφορά του στους παράγοντες με τους οποίους είχε καθίσει στο τραπέζι για την ίδρυση της Super League σημαίνει ότι ενδεχομένως έχει έρθει και σε κάποια επικοινωνία μαζί τους, απάντησε: «Όχι δεν έχω μιλήσει με κανέναν από αυτούς τους ανθρώπους, ούτε με τον κ. Κόκκαλη, ούτε με τον κ. Βαρδινογιάννη ούτε με τον κ. Νικολαΐδη». Αμέσως μετά πρόσθεσε: «Χθες μου έστειλε ένα μήνυμα ο Κώστας ο Πηλαδάκης, ο οποίος μου είπε πως δυστυχώς δεν έχει ομάδα πια, για να είναι ο πρώτος σε αυτή τη συγκέντρωση των 12 ιδιοκτητών. Και μερικά ακόμη ευγενή σχόλια προς το πρόσωπό μου».

panopoulos-kameraΤο ThrakiSportS του πρότεινε ενδεχομένως να απευθυνθεί σε αυτά τα πρόσωπα, που ήταν η προκάτοχοι των σημερινών «αφεντικών» των μεγάλων της Super League για να ασκήσουν και αυτά πιέσεις από την πλευρά τους και έσπευσε να ρωτήσει αν η αναφορά στο   τέλος της αρχικής ομιλίας του, όπου για ακόμα μια φορά εξέφρασε την ελπίδα να φύγει όσο πιο σύντομα γίνεται από τον χώρο του ποδοσφαίρου, σημαίνει ότι αν δεν στεφθεί από επιτυχία η πρωτοβουλία του, θα σημάνει και την ενδεχόμενη αποχώρησή του. Η απάντηση; «Όσο είμαι στο ποδόσφαιρο θα πολεμάω για τα πιστεύω μου. Άσχετα αν εφαρμοστούν από εμένα ή τον οποιοδήποτε άλλο. Αυτά πιστεύω μέχρι την ώρα που θα φύγω. Αυτά πιστεύω».

Αμέσως μετά πρόσθεσε: «Για να φύγει κάποιος από το ποδόσφαιρο ή από μία δουλειά, πρέπει ή να έχει κουραστεί, ή να μην έχει άλλα χρήματα να βάλει για να είναι αξιοπρεπής ή να έχει σιχαθεί από αυτά που βλέπει. Στην δική μου περίπτωση, υπάρχουν και τα τρία! Είμαι πολλά χρόνια, μπορεί να μην ήμουν τόσο κοντά όσο ήθελα στην ομάδα, επειδή ζω στην Αθήνα, αλλά έτσι είναι η ζωή. Υπάρχει μια ανακύκλωση. Το θέμα είναι όταν είσαι σε ένα χώρο, αν μπορείς να βοηθήσεις και να κάνεις πράγματα, να τα κάνεις. Μπορεί να γίνουν, μπορεί να μην γίνουν. So what?».

panopoulos-kathetaiΑυτή δεν ήταν η μόνη… ξενόφερτη ατάκα που πέταξε ο Πανόπουλος στην συνέντευξη Τύπου, η οποία πραγματοποιήθηκε ενώπιον πέντε συνολικά τηλεοπτικών καμερών. Αυτή ολοκληρώθηκε με το λατινικό «Vivere pericolosamente!» (δηλαδή «ζην επικινδύνως»), σχολιάζοντας ουσιαστικά πως βλέπει το μέλλον της Super League και του ιδίου σε αυτήν και ποιος μπορεί να εγγυηθεί ότι και τώρα να υπάρξει συμφωνία με τα νυν αφεντικά των ομάδων, δεν θα υπάρξουν άλλα στο μέλλον να την αθετήσουν. Νωρίτερα, σε μια από τις πιο δυνατές ατάκες του, είχε πει για την κατάντια στην οποία έχουμε φτάσει: «Αν συνεχιστεί αυτό το πράγμα, όλοι εμείς που ασχολούμαστε με το ποδόσφαιρο, όπως και το φίλαθλο κοινό, θα πρέπει να πηγαίνει στο γήπεδο, όσοι έχουν άδεια οπλοφορίας με το πιστόλι μαζί τους, και όσοι δεν έχουν, με καραμπίνες, τσεκούρια, φτυάρια, και κάποιοι άλλοι πιο… παραδοσιακοί με σφεντόνες! That’s it!». Επίσης, σχολιάζοντας γιατί ξεκινά από τους 12 μικρούς και όχι από τους 4 μεγάλους όπως έκανε όταν ιδρύθηκε η Super League, απάντησε: «Εμείς είμαστε 12… “μικροί Μήτσοι” και που ξέρετε, μπορεί να βγει κάτι διαφορετικό από όλο αυτό. Μπορεί… Who knows».

panopoulos-gyaliaΞεκινώντας την συνέντευξη Τύπου, ο Χρήστος Πανόπουλος εξήγησε ότι θέλησε να εκφράσει «αυτό που αισθάνονται 9 εκατομμύρια Έλληνες. Δεν ξέρω αν θα το πετύχω, αλλά αυτό θέλω να κάνω». Για να βοηθηθεί, είχε μπροστά του ένα ντοσιέ με μερικές σελίδες δακτυλογραφημένου κειμένου, το οποίο συχνά συμβουλευόταν κάνοντας την κίνηση να φορέσει τα γυαλιά του, αν και κυρίως μιλούσε εκτός αυτού. Υπήρχε επίσης μπροστά του ένα ποτήρι με νερό, σκεπασμένο με μια χαρτοπετσέτα, το οποίο δεν χρησιμοποίησε ποτέ. Αν και θέλησε να αποφύγει προσωπικούς χαρακτηρισμούς, για τον πρόεδρο της Super League Γιώργο Μποροβήλο απάντησε ότι τον εκτιμά μεν, αλλά στην θέση του ο ίδιος θα είχε φύγει από αυτήν την θέση εφόσον έστω και ένας τον αμφισβητούσε, ενώ για αυτόν της ΕΠΟ Γιώργο Γκιρτζίκη, τον οποίο είχε διορίσει και πρόεδρο στην Skoda Ξάνθη στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας, απάντησε: «Κρίνω, κάνοντας τον δικό μου απολογισμό, ότι δεν είναι τόσο θετικός όσο θα ήθελα».

Σε γενικές γραμμές πάντως, ο ιδιοκτήτης της θρακιώτικης ομάδας προτιμούσε να χρησιμοποιεί τον εαυτό του ακόμα και στα πιο απλά παραδείγματα, για να μην δημιουργηθούν παρεξηγήσεις, Στην διάρκεια της συνέντευξης Τύπου το όνομα Πανόπουλος έγινε από ιδιοκτήτης καθεμιάς από τις τέσσερις μεγάλες ΠΑΕ μέχρι υπόδικος ή και… φυλακισμένος. «Χωρίς να αναφερθώ σε ονόματα, ας πούμε έστω ότι εγώ είμαι κατηγορούμενος. Κι έρχομαι σε ένα τραπέζι για να συζητήσω. Κι έχω σωστές απόψεις και θέσεις για το ποδόσφαιρο. Δεν θα με ακούσετε; Εγώ θα ακούσω τον οποιοδήποτε Πανόπουλο που βρίσκεται σε αυτή τη θέση. Θα τον ακούσω, ακόμη κι αν είναι στη φυλακή!», τόνισε χαρακτηριστικά ο Πανόπουλος, θέλοντας να υποστηρίξει ότι όλοι μπορούν να βοηθήσουν την κατάσταση, όσες κατηγορίες κι αν αντιμετωπίζουν ή όσες καταδίκες και αν έχουν.

panopoulos-ligoΠροτάσεις είπε εξαρχής ότι δεν θα αναφέρει, καθώς θέλει πρώτα να συζητηθούν μεταξύ των 12 ιδιοκτητών των μικρομεσαίων ΠΑΕ της Super League. Ωστόσο χαρακτήρισε προς την θετική κατεύθυνση την πρόταση Μελισσανίδη να δίνεται το 40% των εσόδων του πρωταθλητή από το Champions League στις άλλες ομάδες, υποστήριξε ότι ενδεχομένως θα έπρεπε να είναι ίδιος ο αριθμός χρημάτων που παίρνουν όλοι οι σύλλογοι από τα τηλεοπτικά δικαιώματα ενώ έκανε λόγο και για ένα τριετές πλάνο υποστήριξης του ιδιοκτήτη που βλέπει την ομάδα του να υποβιβάζεται, ώστε αυτή να μπορέσει να ορθοποδήσει αν συμβεί κάτι τέτοιο.

Σε μία στιγμή της συνέντευξης, ο ιδιοκτήτης της θρακιώτικης ΠΑΕ σήκωσε το ένα από τα λαβαράκια που υπήρχαν μπροστά του, θέλοντας να απαντήσει στην ερώτηση αν ενδεχομένως βολεύονται κάποιες μικρές ομάδες από την υπάρχουσα κατάσταση. Ήταν και από τις στιγμές που ανέβασε τον τόνο της φωνής του: «Θα προσπαθήσω όμως να σας βοηθήσω για να μην νομίζετε ότι υπεκφεύγω της ερώτησης, τοποθετώντας την υπό ένα ανθρώπινο, ψυχολογικό κι επαγγελματικό πρίσμα. Λέγομαι Ξάνθη, τα οικονομικά μου είναι “άστα να πάνε στο διάολο” – εκτός κι αν η Ξάνθη δεν αντικατοπτρίζει την εικόνα και των άλλων ομάδων – κι έχω ένα ρόστερ που παλεύει για την επιβίωση. Δεν θα ψάξω να βοηθηθώ; Να πάρω δανεικό από τον έναν, από τον άλλο… Μην το αδικούμε αυτό. Όταν έχουν φτάσει οι ομάδες σ’ αυτή την εξαθλίωση είτε το θέλετε, είτε όχι, σε μία δεδομένη στιγμή θα έχεις και μία μικροεξάρτηση. Θέλετε αυτή να είναι μία ψήφος την ΕΠΟ, μπλα, μπλα, μπλα, θα έχεις κάτι. Αλλά ποιοι έχουν οδηγήσει σ’ αυτή την κατάσταση, σ’ αυτή την εξαθλίωση, όταν δεν υπάρχουν χορηγίες και γενικά χώρος γι’ αυτές τις ομάδες στο ποδόσφαιρο; Αν υπάρχει η θέληση και η βούληση δεν είναι αργά. Μπορούν και οι 4 μεγάλοι ιδιοκτήτες να διαφοροποιήσουν τις σκέψεις τους και το structure που θέλουν να δώσουν στο ποδόσφαιρο. Έστω και τώρα. Δεν θα πω αν είμαι αισιόδοξος ή απαισιόδοξος αλλά δεν μπορούν να μην δουν την λογική! Δεν μπορούν να μην δουν την λογική! Θα την δούνε! Με ότι σημαίνει αυτό». 

panopoulos-tesseraΣε σχέση με την Skoda Ξάνθη και τις κατηγορίες που έχουν κατά καιρούς υπάρξει για ιδιαίτερες σχέσεις με κάποιες από τις μεγάλες ομάδες, στο τέλος του αρχικού μονολόγου του, ο Χρήστος Πανόπουλος είπε: «Με βρίζουν οι Παναθηναϊκοί, οι Ολυμπιακοί, οι Αεκτζήδες και οι Παοκτζήδες ό,τι η Skoda Ξάνθη είναι παράρτημα. Απ΄το 1993 που μπορώ να σας μιλήσω, η Skoda Ξάνθη δεν υπήρξε ποτέ παράρτημα κανενός, από κανέναν δεν ζήτησε το παραμικρό, από κανέναν δεν δανείστηκε και σε κανέναν δεν υποχρεώθηκε. Και τις τρεις χρονιές που η Skoda Ξάνθη ήταν στο χείλος του υποβιβασμού, ήταν μόνη της μέχρι το τέλος. Για όσο χρόνο και πραγματικά ελπίζω να είναι λίγος, μείνω στο ποδόσφαιρο και στην Ξάνθη, έτσι θα είναι!».

Όταν σε μια ερώτηση του επισημάνθηκε ότι είπε πως σε λίγα χρόνια θα αποχωρήσει από το ποδόσφαιρο, διέκοψε και γελώντας απάντησε: «Ποιά χρόνια; Πολλά λέτε, όταν λέτε χρόνια. Σε λίγα χρόνια μπορεί να πεθάνω κιόλας…», θέλοντας να τονίσει αυτό που έχει ξαναπει πολλές φορές, ότι θα ήθελε άμεσα να απεμπλακεί, αρκεί να βρει αγοραστή. Μάλιστα προς το τέλος της συνέντευξης ανέφερε, σχολιάζοντας τι τον κρατάει στο ποδόσφαιρο: «Το απολύτως λογικό. Πού θα αφήσω την ομάδα μου. Δεν είναι αστείο αυτό που θα πω, αλλά αν ενδιαφέρεστε σας το λέω. Η Skoda Ξάνθη είναι η μοναδική ομάδα στην Ευρώπη στην οποία αν μπουν ορκωτοί λογιστές θα έχουν τελειώσει τον έλεγχό τους σε μία ώρα! Αν σας ενδιαφέρει αυτό είναι γενική πρόσκληση. Στις 30/6/2016 η Skoda Ξάνθη θα έχει ταμείο γύρω στις 230.000. Έχει ένα ιδιόκτητο γήπεδο, δικό της, όχι νοικιασμένο για 50 χρόνια, έτσι όπως είναι, μικρό, καλό, κλπ, και το δικό της αθλητικό κέντρο. Για να είναι σοβαρή η πρόταση ας στείλει όποιος θέλει σε έναν κλειστό φάκελο κι εγώ συζητώ τα πάντα!» 

panopoulos-kardiaΚάπου εκεί είπε ότι ουσιαστικά έτσι «με δυο λόγια έχετε και την πλήρη εικόνα της εταιρείας μου» και μάλιστα σχολίασε από μόνος του ότι, παρεμπιπτόντως, η εταιρεία «θα λέγεται και σκέτο Ξάνθη, γιατί με την Skoda έχουμε διακόψει, ή μπορεί να λέγεται…», για να ερωτηθεί από το ThrakiSportS αν μόλις μας είχε αποκαλύψει το νέο όνομα της ομάδας και να απαντήσει άμεσα: «Όχι, δεν σας δίνω όνομα».

Τέλος, στο ιδιαίτερα κρίσιμο ερώτημα που του έγινε αναφορικά με το ενδεχόμενο να μην βρεθεί αγοραστής και με βάση την γεωπολιτική θέση εθνικής σημασίας της Ξάνθης, παρενέβη ο ίδιος επισημαίνοντας στον δημοσιογράφο Αντώνη Αντωνόπουλο ότι εθνική και πολυδιάστατη σημασία, εξίσου με την Ξάνθη, έχει και ο Πανθρακικός και μάλιστα η γεωγραφία του είναι πιο κοντά στα σύνορα από την Ξάνθη. Ήταν η δεύτερη φορά μέσα σε λίγες ημέρες που ο Χρήστος Πανόπουλος έδειχνε να έχει στο μυαλό του την έτερη ομάδα της Θράκης, η άλλη ήταν μετά το μεταξύ τους ματς και την άδικη όπως είχε πει νίκη της ομάδας του επί αυτής της Κομοτηνής.

Όσο για την ουσία της απάντησής του, για αυτήν την ενδεχόμενη περίπτωση που ο ίδιος θα θελήσει να φύγει αλλά δεν θα υπάρχει αγοραστής, με δεδομένη την εθνική σημασία της παρουσίας της Ξάνθης, που επισημαίνεται και από την επίσημη ιστοσελίδα της ΠΑΕ; «Υπάρχουν τοπικές αρχές, φορείς… Είναι κάτι που δεν το έχω σκεφτεί. Δεν είμαι έτοιμος να απαντήσω σ’ αυτό…».

ΘΥΜΗΘΕΙΤΕ ΤΗΝ LIVE ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΑΠΟ ΤΟ THRAKISPORTS ΤΗΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΠΑΝΟΠΟΥΛΟΥ ΜΕ ΕΝΑ ΚΛΙΚ ΕΔΩ