O Θρακιώτης που υπέγραψε την παραχώρηση της Ελληνικής Ιθαγένειας στον Ιβάν Σαββίδη

Πολιτικές αντιπαραθέσεις προκαλεί η ευθεία αμφισβήτηση της ελληνικότητας του μεγαλομετόχου της ΠΑΕ ΠΑΟΚ αλλά και ιδιοκτήτη της Ξανθιώτικης Καπνοβιομηχανίας ΣΕΚΑΠ Ιβάν Σαββίδη, όπως εκφράστηκε τόσο στην άτυπη συνάντηση της Super League όσο και από διαρροή της ΠΑΕ Ολυμπιακός.

«Δεν θα ασχοληθούμε με τις γραφικότητες ενός κλόουν που είναι φιλοξενούμενος στη χώρα μας», σχολίασαν κύκλοι της ΠΑΕ Ολυμπιακός μετά τα όσα υποστήριξε ο Ιβάν Σαββίδης μετά το τέλος της. Είχε προηγηθεί από την περασμένη εβδομάδα ένα άρθρο του πρώην υπουργού, βουλευτή και δημάρχου Πειραιά Ανδρέα Ανδριανόπουλου, που κατάγεται από την οικογένεια που ίδρυσε πριν 91 χρόνια τον Ολυμπιακό, ο οποίος είχε επιτεθεί σφόδρα στον μεγαλομέτοχο του ΠΑΟΚ, αντιδρώντας στις δηλώσεις του «να αντικατασταθούν τα πάντα από Θεσσαλονικιούς» και χαρακτηρίζοντάς τον σε άρθρο του ως «Ρωσοπόντιο πολέμαρχος της Θεσσαλονίκης».

Ο υπουργός Άμυνας, πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων και πρώην βουλευτής Έβρου Πάνος Καμμένος ήταν ανάμεσα σε αυτούς που απαίτησαν να δοθεί δημόσια συγνώμη στον Ιβάν Σαββίδη. Σε ανάλογο μήκος κινούνται δηλώσεις από όλο το φάσμα των πολιτικών κομμάτων, όπως από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκο Τριανταφυλλίδη και Νεκτάριο Σαντορινιό, τους βουλευτές της ΝΔ Κώστα Σκρέκα και Σταύρο Καλαφάτη, τον Γραμματέα Πολιτικού Σχεδιασμού της ΝΔ και πρώην πρόεδρο της ΟΝΝΕΔ Ανδρέα Παπαμιμίκο, τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα και τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη.

«Έχω δώσει στα ταμεία του κράτους 308.000.000 ευρώ και απαιτώ σεβασμό. Δεν μπορεί κάποιος να αφαιρεί τα χρήματά μου! Το κράτος έχει έναν απόλυτα σωστό επενδυτή, αλλά φαίνεται πως πρέπει να το σκεφτώ ξανά. Είμαι Πόντιος, είμαι υπερήφανος Πόντιος. Από σήμερα θα λέω με υπερηφάνεια πως είμαι Ρωσοπόντιος. Ουδείς έχει το δικαίωμα να χαρακτηρίζει τον άλλον. Θα πάμε στα δικαστήρια. Θα προστατεύσω την τιμή και την αξιοπρέπειά μου. Δίνω αξία στο διαβατήριο που είναι στην τσέπη μου. Να, δείτε το! Αν το κράτος μου το έδωσε ως φιλοξενούμενος, ας το πάρει πίσω!», είπε ο Ιβάν Σαββίδης για το θέμα που δημιουργήθηκε.

Αυτό που ωστόσο λίγοι ίσως θυμούνται, είναι ότι τον φάκελο του Ιβάν Σαββίδη σε σχέση με το αίτημά του να αποκτήσει την ελληνική υπηκοότητα τον εξέτασε εξονυχιστικά ένας θρακιώτης πολιτικός, ο πρώην βουλευτής Ροδόπης Ευριπίδης Στυλιανίδης που μάλιστα ως υπουργός Εσωτερικών ήταν ο άνθρωπος που από την πλευρά του ελληνικού κράτους έβαλε την τελική υπογραφή για να αποκτήσει το πολυπόθητο ελληνικό διαβατήριο ο μεγαλομέτοχος του ΠΑΟΚ και ιδιοκτήτης της ΣΕΚΑΠ και του «Μακεδονία Παλάς». Μάλιστα, έκτοτε ο κομοτηναίος πολιτικός έχει κρατήσει μια αρκετά θερμή σχέση με τον Ιβάν Σαββίδη.

Σε συνάντηση που είχαν τον Ιανουάριο του 2013 στο υπουργείο Εσωτερικών, λίγες μέρες μετά την απονομή της ελληνικής ιθαγένειας Ιβάν Σαββίδη, ο τότε υπουργός είχε μάλιστα ευχηθεί καλή επιτυχία στον ΠΑΟΚ στο πρωτάθλημα, με τον Σαββίδη να εύχεται καλά αποτελέσματα στον Πανθρακικό. stylianidis-savvidis-israilΛίγους μήνες μετά, Νοέμβριο της ίδιας χρονιάς, με αφορμή την παρουσία του Στυλιανίδη στο Ισραήλ σε μια αποστολή της Βουλής για μια σύνοδο του ΝΑΤΟ, είχε βρεθεί στο γήπεδο της Χάιφα και είχε δει παρέα με τον Ιβάν Σαββίδη την αναμέτρηση που έδινε εκεί ο ΠΑΟΚ για το Europa League (fφωτογραφία δεξιά, θυμηθείτε εκείνο το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του ThrakiSportS με ένα κλικ ΕΔΩ).

Και πιο πρόσφατα όμως, οι δυο άνδρες έχουν βρεθεί σε κοινωνικές εκδηλώσεις. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο γάμος του παιδιού του βουλευτή της ΝΔ Σάββα Αναστασιάδη,  ο οποίος είχε φροντίσει στην δεξίωση να βάλει τον Στυλιανίδη μαζί με τον Σαββίδη στο ίδιο τραπέζι, στο οποίο είχε γραφτεί ότι παραβρίσκονταν ακόμα ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής αλλά και ο ισχυρός άνδρας της ΑΕΚ και του ΟΠΑΠ Δημήτρης Μελισσανίδης.