Νέο κρούσμα ζωοκλοπής στην Κομοτηνή – Περιπολίες αρχίζουν οι κτηνοτρόφοι

Ο γραμματέας του κτηνοτροφικού συλλόγου Ροδόπης Νεντίμ Σαΐτ παρακάλεσε τους κτηνοτρόφους, με αφορμή τα τελευταία κρούσματα ζωοκλοπών, να πηγαίνουν όσο το δυνατόν πιο τακτικά στις κτηνοτροφικές τους μονάδες

Νέο κρούσμα ζωοκλοπής καταγράφηκε στο νομό Ροδόπης, εγείροντας σοβαρές ανησυχίες στις τάξεις των κτηνοτρόφων, με τους ίδιους να παίρνουν την κατάσταση στα χέρια τους αρχίζοντας περιπολίες. Το νέο κρούσμα σημειώθηκε στον οικισμό του Μεγάλου Κρανοβουνίου και θύμα των ζωοκλεφτών ήταν ο αντιπρόεδρος του κτηνοτροφικού συλλόγου Ροδόπης Γιώργος Μάντζαρης.

Την κλοπή έκανε γνωστή μιλώντας στον “Χ” ο γραμματέας του κτηνοτροφικού συλλόγου Ροδόπης και κάτοικος Παγουρίων Νεντίμ Σαΐτ, επιδιώκοντας ταυτόχρονα να προειδοποιήσει τους συναδέλφους του ότι οι κλοπές μπορεί να ενταθούν ενόψει Πάσχα και να τους ζητήσει να λάβουν μέτρα προστασίας.

Η κλοπή έγινε αντιληπτή από τον κτηνοτρόφο το πρωί της Τρίτης όταν πήγε στο μαντρί του για να βγάλει έξω τα ζώα του. Τότε διαπίστωσε ότι έλειπαν 15 ζώα αναπαραγωγής, τα οποία προορίζονταν για να μεγαλώσει το κοπάδι του. “Αυτά τα ζώα είχαν ακόμα δέκα χρόνια ζωής και η ζημιά είναι μεγάλη”, τόνισε ο κ. Σαΐτ, κάνοντας γνωστό ότι η κλοπή έγινε ξημερώματα και όπως εικάζει ο ίδιος “από κάποιον που έχει γνώσεις για τα ζώα και είναι από την περιοχή μας. Αν έρθεις εσύ στο μαντρί μου δεν ξέρεις από που να μπεις και από που να βγεις, όμως αυτός ο άνθρωπος γνωρίζει”.

Ο γραμματέας του κτηνοτροφικού συλλόγου βρέθηκε νωρίς χθες το πρωί κοντά στο θύμα της κλοπής και είδε ότι οι κλέφτες πήραν τα αρνιά αναπαραγωγής, χωρίς, ευτυχώς, όπως είπε, να προκαλέσουν ζημιές στη μονάδα, που ενδεχομένως να οδηγούσε στην απώλεια περισσότερων ζώων από το κοπάδι. “Όλα τα ζώα ήταν αναστατωμένα, ευτυχώς δεν έριξαν τα σύρματα να φύγουν και να έχει και άλλα προβλήματα ο άνθρωπος”, είπε ο γραμματέας των κτηνοτρόφων. Παρακάλεσε τους κτηνοτρόφους, με αφορμή τα τελευταία κρούσματα ζωοκλοπών, να πηγαίνουν όσο το δυνατόν πιο τακτικά στις κτηνοτροφικές τους μονάδες.

“Η κλοπή σήμερα έγινε στο Μεγάλο Κρανοβούνιο και νωρίτερα στα Παγούρια, όμως αύριο μεθαύριο μπορεί να γίνουν σε άλλο χωριό. Πιστεύω ότι θα γίνουν και άλλες κλοπές μέχρι το Πάσχα και γι’ αυτό καλώ τους κτηνοτρόφους να είναι προσεκτικοί”.

ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΠΕΡΙΠΟΛΙΕΣ
Στο χωριό του κ. Σαΐτ, στα Παγούρια, οι κτηνοτρόφοι αποφάσισαν να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους, κάνοντας περιπολίες για να προστατέψουν τα κοπάδια τους. Άλλωστε μόλις πριν 15 μέρες κλέφτης αφαίρεσε από μονάδα στα Παγούρια 80 αρνιά. Το περιστατικό κλοπής είχε σημειωθεί τον περασμένο Φεβρουάριο σε κτηνοτροφική μονάδα. Ο ιδιοκτήτης έφτασε νωρίς για να φροντίσει όπως κάθε μέρα τα ζώα του και είδε σπασμένο τον φράχτη και κατεβασμένο το συρματόπλεγμα γύρω από το μαντρί του.

Οι δράστες είχαν διαλέξει τα μεγαλύτερα ζώα, μέσα από το κοπάδι που είχε συνολικά 180 αμνοερίφια. Τα ζώα είχαν μεταφερθεί με όχημα το οποίο προσέγγισε το μαντρί τις νυχτερινές ώρες, χωρίς να γίνει αντιληπτό από κανέναν. Η ζημιά είχε υπολογιστεί περίπου στα 4.000 ευρώ. “Στο Παγούρια είχαν συμβεί και στο παρελθόν ζωοκλοπές. Συνήθως «χτυπάνε» λίγο πριν το Πάσχα, γι’ αυτό πήραμε απόφαση οι κτηνοτρόφοι των Παγουρίων να κάνουμε περιπολίες με τη σειρά. Οι κτηνοτρόφοι θέλουν να προστατέψουμε το βιος μας”. Εννέα κτηνοτρόφοι με βάρδιες θα φυλάνε μέρα – νύχτα τα κοπάδια τους, ώστε να αποτρέψουν τους ζωοκλέφτες. Οι κλέφτες διαθέτουν παράνομα τα κλεμμένα ζώα στην αγορά, εκτός εάν επιλέξουν να τα πουλήσουν ζωντανά, γι’ αυτό εφιστάται η προσοχή των πολιτών, που καλούνται να καταγγείλουν αν διαπιστώσουν ότι το ζώο είναι προϊόν κλοπής.
Πηγή: ΧΡΟΝΟΣ