Η Θράκη μέσα από τον κύκλο πολιτιστικών διαλέξεων «Εξιστορώ» του συλλόγου «Μίεζα»

Η δεύτερη κατά σειρά εκδήλωση του κύκλου πολιτιστικών διαλέξεων «Εξιστορώ», αφιερωμένη στον θρακικό ελληνισμό, πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2016 με τη συμμετοχή της Θρακικής Εστίας Βέροιας.

Ιστορία, μουσική, χορός, αλλά και πλούσιο φαγητό, ήταν πρωταγωνιστές στην εκδήλωση για τον θρακικό ελληνισμό, που έγινε στην κατάμεστη αίθουσα του Πολιτιστικού Συλλόγου «Η Μίεζα».

Η εκδήλωση ξεκίνησε με την προσφώνηση των επισήμων ενώ ακολούθησε η παρουσίαση ενός πανελλαδικού εθίμου, των χελιδονισμάτων, από το τμήμα της Θρακικής Εστίας Βέροιας.

«Πολύ μεγάλη η Θράκη και πολύ μικρή εγώ για να μιλήσω», ήταν τα πρώτα λόγια της κεντρικής ομιλήτριας, εκπαιδευτικού Ανθούλας Τενεκετζόγλου-Μαλλιάρα, η οποία μέσα από προβολή εικόνων αναφέρθηκε στην ιστορία της Θράκης από τα αρχαία χρόνια μέχρι σήμερα, με ιδιαίτερη έμφαση στα γεγονότα του ξεριζωμού και της προσφυγιάς των Θρακιωτών. Στη συνέχεια ο Παύλος Αγγιναρτζής, κάτοικος Κοπανού Νάουσας με θρακιώτικη καταγωγή, ανέπτυξε την ομιλία του σχετικά με τους Θρακιώτες Κοπανού που κατάγονται από την περιοχή των Δέρκων της Ανατολικής Θράκης.

Ο Μορφωτικός-Εκπολιτιστικός Σύλλογος Κοπανού «Η Μίεζα» με σειρά εκδηλώσεων επιχειρεί να παρουσιάσει την ιστορία, τη μουσικοχορευτική παράδοση και τη γαστρονομική κουλτούρα του προσφυγικού ελληνισμού, επιστρατεύοντας ταυτόχρονα άφθονο φωτογραφικό και λαογραφικό υλικό. Σκοπός του κύκλου πολιτιστικών διαλέξεων «Εξιστορώ», σύμφωνα με το σύλλογο, είναι να έρθουν οι κουλτούρες όλων των περιοχών της Ελλάδας πιο κοντά –ειδικά τη δύσκολη αυτή περίοδο που διανύει η Ελλάδα–, ώστε να μην υποστεί αποδόμηση ο πολιτισμός μας.

Ο χαιρετισμός του προέδρου Βασίλη Δημητριάδη παρουσιάστηκε σε βίντεο, μιας και λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων δεν ήταν εφικτό να παραστεί στην εκδήλωση. Ο πάτερ Γεώργιος καλωσόρισε τους παρευρισκομένους, ενώ δήλωσε υπερήφανος που έχει τέτοιους δραστήριους συλλόγους στην ενορία του. Χαιρετισμό απηύθυναν ο εκπρόσωπος του Δήμου Νάουσας Δημήτρης Σέπκας, ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού Βέροιας Γιώργος Σοφιανίδης και ο πρόεδρος της Θρακικής Εστίας Βέροιας Στάθης Μπακάλης.

Οι δημοτικοί σύμβουλοι Δημήτρης Σέπκας και Νόπη Τσαγκαλίδου απένειμαν τιμητική πλακέτα στην Ανθούλα Τενεκετζόγλου-Μαλλιάρα και τον Παύλο Αγγιναρτζή αντίστοιχα, ενώ τιμήθηκε από τον αντιδήμαρχο Πολιτισμού Βέροιας Γιώργο Σοφιανίδη ο πρόεδρος της Θρακικής Εστίας Στάθης Μπακάλης.

Η εκδήλωση έκλεισε στον εξωτερικό χώρο του συλλόγου με θρακιώτικους παραδοσιακούς χορούς και λαογραφικά δρώμενα από το χορευτικό τμήμα της Θρακικής Εστίας Βέροιας, υπό τους ήχους ορχήστρας. Πλούσια θρακιώτικα εδέσματα και χορός για όλους «σφράγισαν» το πέρας της εκδήλωσης.

 

Πηγή:  http://www.pontos-news.gr/