Πρόβλεψη-σοκ του Ιβάν Σαββίδη για επικείμενη «Κοσοβοποίηση της Θράκης» και «περιορισμό των συνόρων»

Σοκ προκαλεί η δήλωση του Ιβάν Σαββίδη για επικείμενη «Κοσοβοποίηση της Θράκης» στα επόμενα 10 χρόνια και για «περιορισμό των γεωγραφικών συνόρων» της χώρας, αν συνεχιστεί η πολιτική παραγκωνισμού της υπόλοιπης Ελλάδος και ιδίως της Βόρειας υπέρ της Αθήνας.

Η δήλωση έγινε σε ελληνικό ομογενειακό ραδιόφωνο των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, αλλά στα περισσότερα μέσα ενημέρωσης στάθηκαν στα όσα είπε για τον ΠΑΟΚ. Ωστόσο, με αφορμή όμως τις αδικίες που υποστηρίζει ότι έχει υποστεί η ομάδα του,  ο ελληνορώσος επιχειρηματίας προχώρησε σε δηλώσεις που θα έπρεπε τουλάχιστον να προβληματίσουν, ειδικά αν αναλογιστεί κανείς ότι ο Ιβάν Σαββίδης δραστηριοποιείται επιχειρηματικά στην Θράκη καθότι έχει εξαγοράσει την ιστορική καπνοβιομηχανία της ΣΕΚΑΠ στην Ξάνθη.

«Εγώ είμαι τυχερός με τον ΠΑΟΚ, καθώς όλα αυτά τα 90 χρόνια ο ΠΑΟΚ είχε την ίδια άποψη με μένα και έχει την ίδια αρχή στη ζωή: καλύτερα να μην έχεις τίτλο από το να έχεις έναν τίτλο που έχει εξαγοράσει. Θα νικήσουμε μόνο αν καταστρέψουμε το σύστημα. Εγώ κοιμάμαι και ονειρεύομαι το αθηναϊκό ποδόσφαιρο να διαλυθεί τελείως! Μόνο τότε στην Ελλάδα θα μπορέσει να υπάρξει υγεία στο ποδόσφαιρο», είπε σε ένα σημείο της συνέντευξής του ο Ιβάν Σαββίδης, προκαλώντας γέλια στο στούντιο, για να ακολουθήσει το ερώτημα αν υπονοοεί κάτι. Και εκεί απάντησε:

«Εφόσον εμείς θέλουμε το καλό πρέπει να καταλάβουμε σε όλα τα πράγματα ότι η Ελλάδα δεν είναι μόνο Αθήνα και Πελοπόννησος. Στην Ελλάδα εντάσσεται και η Βορειοανατολική Ελλάδα όπου κατοικούν 58% μουσουλμάνοι. Σε 10 χρόνια εκεί θα έχουμε νέο Κόσοβο, αλλά με ιδιαιτερότητα την ελληνική. Όταν λοιπόν όλα αυτά τα απαράδεκτα πράγματα, που συμβαίνουν και στο ποδόσφαιρο, δεν συμβάλουν σε αυτές τις κατευθύνσεις, τότε κάνουμε λάθος. Το ποδόσφαιρο στην παρούσα φάση θα έπρεπε να αποτελέσει και εργαλείο της διαμόρφωσης του υγιούς τρόπου ζωής. Είμαι απόλυτα βέβαιος ότι η κυβέρνηση δεν μπόρεσε να διαχειριστεί το φαινόμενο των φιλάθλων και γι΄ αυτό το λόγο οι φίλαθλοι διαχειρίζονται την κατάσταση. Δυστυχώς δεν μπορώ και δεν θέλω να μιλήσω πολύ γι΄ αυτό το θέμα, ότι τέτοια αντιμετώπιση δεν μπορεί να μην περιορίσει τα γεωγραφικά σύνορα».

Στην συνέχεια της συνέντευξής του, ο Ιβάν Σαββίδης  ανέφερε: «Εαν όλοι εμείς που μαζευτήκαμε είμαστε Έλληνες και ανησυχούμε για τα συμφέροντα της Ελλάδος, πρέπει να σκεφτούμε ότι όλοι οι πολιτικοί που μιλάω, μου λένε ο ένας είναι ο Ολυμπιακός, ο άλλος Παναθηναϊκός, ο άλλος ΑΕΚ. Λάθος! Έπρεπε να είναι  φίλαθλοι της Ελλάδας. Και εγώ είπα ότι πρέπει να έχουμε έναν στόχο, ο επόμενος πρωθυπουργός της χώρας να είναι παοκτσής».

Σε ερώτηση αν έχει πολιτικές φιλοδοξίες, που τέθηκε με αφορμή αυτήν την ατάκα του, απάντησε: «Εγώ πιστεύω πάρα πολύ ότι ο πολιτικός δεν μπορεί να επικοινωνεί με τους ψηφοφόρους μέσω του μεταφραστή και μάλλον είναι ξεκάθαρη η απάντηση στην ερώτηση. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θέλω ή δεν θα συμμετάσχω στις διαδικασίες, το κάνω ήδη 20 χρόνια. Επειδή ο πόνος μου είναι η κατάσταση του ποντιακού ελληνισμού, με άμεσο αποτέλεσμα της άρνησης της ελληνικής πολιτικής να κοιτάξει την αλήθεια στα μάτια. Θεωρώ ότι με την αυτογνωσία και τον σεβασμό, ο υπουργός Παιδείας ο ίδιος έπρεπε να παραιτηθεί. Όχι να απαιτούμε! Ο ίδιος έπρεπε να πει “με συγχωρείτε, κάποιον πλήγωσα”. Έπρεπε να φύγει. Αυτή είναι η προσωπική μου άποψη».

Κατά τα άλλα, ο Ιβάν Σαββίδης μίλησε για τα χρέη του ΠΑΟΚ που έχει καλύψει καταβάλλοντας υψηλά ποσά εκατομμυρίων ευρώ στο ελληνικό δημόσιο και σχολίασε: «Ο ΠΑΟΚ έχει πληρώσει 33 εκατομμύρια για φόρους από τα παρελθόντα έτη. Δεν έχω λάβει από το κράτος ούτε συναισθηματική ικανοποίηση που πλήρωσα τα χρέη. Ο ΠΑΟΚ είναι η μόνη ομάδα που δεν χρωστάει ούτε ένα ευρώ. Αλλά σαφώς δεν το κάναμε αυτό για να μας βοηθήσουν να γίνουμε πρωταθλητές. Είναι ένας άλλος δρόμος αυτός τον οποίο θα διανύσουμε. Ο ΠΑΟΚ έχει ένα πρόβλημα: Δεν μπορεί να είναι δεύτερη ομάδα, αλλά ακόμη δεν μπορεί να γίνει πρώτη. Αυτό δημιουργεί πρόβλημα στην ψυχή μου αλλά δεν έχω καμία αμφιβολία ότι θα τα καταφέρω».

Παράλληλα, δεν παρέλειψε να επιτεθεί στην ΕΠΟ: «Το τρομερό είναι ότι κάθε μέρα, το ελληνικό ποδόσφαιρο πέφτει επίπεδο και αυτό συμβαίνει επειδή στην Ελλάδα τα ιδιωτικά συμφέροντα είναι πάνω από το δημόσιο. Ο κανονισμός της ομοσπονδίας λέει διαφορετικά πράγματα από το νόμο. Δεν μπορεί η ομοσπονδία να είναι πάνω από το νόμο και μέχρι τη στιγμή που θα καταστρέψουμε αυτό το σύστημα δεν υπάρχει προοπτική. Η κυβέρνηση λέει πως χρειάζεται τάξη στα γήπεδα και η ομοσπονδία λέει όλα καλά. Η κυβέρνηση λέει ότι τα πρόσωπα για τα οποία κινείται ποινική διαδικασία δεν πρέπει να έχουν θέση στο χώρο του ποδοσφαίρου, η ομοσπονδία λέει ότι είναι δικιά μας θέση. Ο ελληνικός νόμος λέει το ένα πράγμα ενώ ο κανονισμός της Ομοσπονδίας λέει διαφορετικά πράγματα από τον εθνικό νόμο. Δεν μπορεί η ομοσπονδία να είναι πάνω από το νόμο και μέχρι τη στιγμή που θα καταστρέψουμε αυτό το σύστημα δεν υπάρχει προοπτική. Και δεν έχει σημασία αν θα είναι η παρούσα ομάδα ή κάποια άλλη στο προσκήνιο».

Ακούστε την ενδιαφέρουσα συνέντευξη του Ιβάν Σαββίδη: