Η Ξανθιώτισσα κορυφαία παράγοντας του διεθνούς ποδοσφαίρου που συνάντησε ο Γκιρτζίκης στη Ζυρίχη

Το έκτακτο συνέδριο της FIFA στην Ζυρίχη, που εξέλεξε τον Τζιάνι Ινφαντίνο νέο πρόεδρο της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου, ήταν μια καλή ευκαιρία για τον Ξανθιώτη πρόεδρο της ΕΠΟ Γιώργο Γκιρτζίκη να συσφίξει τις διεθνείς σχέσεις της ΕΠΟ. Ο θρακιώτης παράγοντας αξιοποίησε την παρουσία του στην ελβετική πόλη προκειμένου να συζητήσει με τον Αυστραλό ομόλογό του Στίβεν Λόι, εν όψει των δύο φιλικών παιχνιδιών που θα δώσουν τα αντιπροσωπευτικά συγκροτήματα των δύο χωρών στις 4 και 7 Ιουνίου σε Σίδνεϊ και στη Μελβούρνη.

Επίσης ο πρόεδρος της ΕΠΟ είχε επίσης την ευκαιρία να συνομιλήσει με δύο ελληνικής καταγωγής ποδοσφαιρικούς παράγοντες, τον Νίκόλας Λιακόπουλος – Φάλκον από τον Παναμά και την Νατάσα Τσίχλα από τη Νότιο Αφρική. Αυτό που ίσως δεν γνωρίζουν πολλοί είναι ότι η τελευταία είναι μια από τις ισχυρότερες γυναίκες του παγκοσμίου ποδοσφαίρου και είναι… Ξανθιώτισσα. Πιο συγκεκριμένα, κατάγεται από την Σταυρούπολη και είναι μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας της Ομοσπονδίας της αφρικανικής χώρας και πρόεδρος των επιτροπών διαιτησίας, ιατρικής και τεχνικής. Στους περισσότερους όμως έμεινε γνωστή ως βασικό μέλος της οργανωτικής επιτροπής του Μουντιάλ του 2010. Τότε είχε χαρακτηριστεί από τον ελληνικό Τύπο ως «Γιάννα Αγγελοπούλου της Νότιας Αφρικής» και είχε αναδειχθεί ως «Θρακιώτισσα της χρονιάς» για το 2010, από την δημοφιλή στήλη της εφημερίδας «Παρατηρητής της Θράκης» με την επωνυμία «Φλιτζάνι», την οποία υπέγραφε ο Γιάννης Γιαγκίνης που είχε βρεθεί τότε ως απεσταλμένος θρακιώτικων μέσων ενημέρωσης στην αφρικανική χώρα.

«Γεννήθηκα στο μαιευτήριο “Έλενα” και μεγάλωσα σε ένα διαμέρισμα στην Πλατεία Κλαυθμώνος. Η βεράντα μας ήταν σαν μεγάλη αυλή και είχαμε πολλά ζωάκια. Έχω μια μικρότερη αδελφή, τη Μαρία. Οι γονείς μου είναι από την Ξάνθη, ο παππούς μου καλλιεργούσε καπνά και φουντουκιές. Ακόμα πηγαίνω στο πατρικό μας, στην Σταυρούπολη Ξάνθης. Βρίσκω συγγενείς, ακούω το Νέστο, ανεβαίνω στην κορυφή του λόφου, όπου η γιαγιά μου Αναστασία έχτισε ένα ξωκλήσι έπειτα από ένα όραμα που είδε», αφηγείται για τη ζωή της η Τσίχλα. Ο πατέρας της ήταν δραστήριο μέλος της θρακιώτικης κοινωνίας, καθότι διετέλεσε και πρόεδρος των Καπνοπαραγωγών Βορείου Ελλάδος. Λόγω της δουλειά του, καθώς ήταν διευθυντής στην καπνοβιομηχανία ΣΕΚΕ, βρέθηκε στο Γιοχάνεσμπουργκ. Είναι ιδιαίτερα γνωστή στη Νότιο Αφρική για τον αγώνα της κατά του Απαρτχάιντ και των διακρίσεων σε βάρος των μαύρων, εξαιτίας του οποίου μάλιστα την τιμούσε με την φιλία της ο ιστορικός ηγέτης της Νότιας Αφρικής Νέλσον Μαντέλα.

ΘΥΜΗΘΕΙΤΕ ΠΑΛΙΟΤΕΡΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΤΟΥ THRAKISPORTS ΣΤΗΝ ΝΑΤΑΣΑ ΤΣΙΧΛΑ, ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΚΑΙ ΦΙΛΙΚΗ ΣΧΕΣΗ ΤΗΣ ΜΕ ΤΟΝ ΝΕΛΣΟΝ ΜΑΝΤΕΛΑ, ΜΕ ΕΝΑ ΚΛΙΚ ΕΔΩ