Σοκ στην Ορεστιάδα – Άνδρας ζούσε με αρουραίους και με ακαθαρσίες μέσα στο σπίτι του! 

Μία σύγχρονη τραγωδία εκτυλίσσεται στην πόλη της Ορεστιάδας, όπου ο Σ.Χ., άτομο με σοβαρά προβλήματα ψυχικής και διανοητικής διαταραχής, με πλήρη αδυναμία αυτοεξυπηρέτησης, μετά το θάνατο της μητέρας του, έχει βρεθεί να διαβιεί σε συνθήκες εξαθλίωσης που εγκυμονούν κινδύνους τόσο για την ίδια του τη ζωή όσο και για την Δημόσια Υγεία.

Κατόπιν καταγγελίας-γνωστοποίησης του περιστατικού από τους περιοίκους, η κοινωνική υπηρεσία του δήμου Ορεστιάδας πραγματοποίησε επιτόπια έρευνα στο σπίτι του Σ.Χ., κατά την οποία διαπιστώθηκε ότι αυτός βρίσκεται σε πλήρη αδυναμία να διαχειρισθεί τα ζητήματα της καθημερινής του διαβίωσης.

Η κοινωνική υπηρεσία του δήμου Ορεστιάδας επικοινώνησε με το Τμήμα Δημόσιας Υγείας της περιφερειακής Ενότητας Έβρου προκειμένου να διαπιστώσει ως αρμόδια υπηρεσία τους κινδύνους που ελλοχεύουν στην κατοικία του Σ.Χ. για τη δημόσια υγεία ώστε να υπάρξει δυνατότητα λήψης μέτρων καθαριότητας και απολύμανσης. Επιπλέον, με ατομικές συνεδρίες, κοινωνικοί λειτουργοί προσπάθησαν να τον καταστήσουν υπεύθυνο και να τον εκπαιδεύσουν, ώστε να αποκτήσει στοιχειώδεις δεξιότητες φροντίδας του εαυτού του και της κατοικίας του. Δυστυχώς, δεν υπήρξε συνεργάσιμος, διέφευγε από τις ευθύνες του και συχνά χρησιμοποιούσε ψευδείς δικαιολογίες με αποτέλεσμα να μην υπάρξει καμία πρόοδος.

Τελικώς, πριν λίγες μέρες, η κοινωνική υπηρεσία του δήμου Ορεστιάδας και το τμήμα υγείας επισκέφθηκαν και πάλι το σπίτι του Σ.Χ., όπου αυτά που αντίκρισαν προκαλούν σοκ.

Στο σπίτι υπήρχε εμφανής μούχλα παντού λόγω της εισροής υδάτων από την κεραμοσκεπή, καθώς και το δάπεδο ήταν πλημμυρισμένο. Υπήρχαν παντού ακαθαρσίες, εξαιρετικά έντονη δυσοσμία, περιφέρονταν αρουραίοι ανάμεσα στα πόδια των υπαλλήλων και όλα τα υφασμάτινα αντικείμενα ήταν βρεγμένα και βρώμικα. Η πρόσβαση στους άλλους χώρους της κατοικίας ήταν αδύνατη, διότι ήταν σκοτεινά λόγω μόνιμης βλάβης στο δίκτυο ηλεκτροδότησης και συσσώρευσης απορριμμάτων, ενδυμάτων και υπολειμμάτων φαγητού που κατακλύζουν όλο το χώρο. Επίσης, οι χώροι υγιεινής είναι παντελώς κατεστραμμένοι και απροσπέλαστοι. Μάλιστα, το άτομο διαπιστώθηκε πως αφοδεύει στον περίγυρο και στο εσωτερικό του σπιτιού…

Ο δήμος τελικά θα προβεί σε όλες τις απαραίτητες εργασίες για τον καθαρισμό, την απολύμανση και τη μυοκτονία στο χώρο, για την αποκατάσταση της κεραμοσκεπής, ενώ ο Σ.Χ. θα μείνει σε ξενοδοχείο, με έξοδα του δήμου, έως ότου γίνουν όλες οι εργασίες.

Παράλληλα, θα υποβληθεί σε σειρά ιατρικών εξετάσεων για την διαπίστωση τυχόν νοσημάτων λόγω της έκθεσης του σε συνθήκες υψηλού κινδύνου μόλυνσης, ενώ θα οδηγηθεί στην υγειονομική επιτροπή ΚΕΠΑ προκειμένου να αξιολογηθεί η κατάσταση υγείας του και πιθανά να ενταχθεί σε πρόγραμμα επιδότησης ανασφάλιστων ΑΜΕΑ.
Αν κάποιος επιθυμεί με κάποιον τρόπο να βοηθήσει στην υπόθεση αυτή του συνανθρώπου μας, μπορεί να επικοινωνήσει με το δήμο Ορεστιάδας.
ΠΗΓΗ: Newsroom Alexpoli.gr