Photos: «Αποθήκη 900 ψυχών» οι εγκαταστάσεις όπου αγωνίζονται και προπονούνται θρακιώτες κολυμβητές…

Μπορεί η κυβέρνηση να διαβεβαίωσε σε όλους τους τόνους ότι στην Θράκη δεν θα υπάρξει μετεγκατάσταση και φιλοξενία προσφύγων, αναγνωρίζοντας το ευαίσθητο της περιοχής και τον κίνδυνο από την ενδεχόμενη αλλοίωση της πληθυσμιακής σύνθεσης, ωστόσο φαίνεται ότι η δέσμευση αυτή δεν ισχύει δυτικά του ποταμού Νέστου.

Ήδη από το βράδυ της Τετάρτης έχει μετατραπεί σε… αποθήκη ψυχών το Δημοτικό Κλειστό Κολυμβητήριο του Δήμου Καβάλας, αφού εκεί διανυκτέρευσαν περίπου 900 Σύροι πρόσφυγες που έφτασαν το απόγευμα στον επιβατικό λιμένα της Καβάλας «Απόστολος Παύλος». Το ίδιο πρόκειται να γίνει και το βράδυ της Πέμπτης.

Πρόκειται για το κολυμβητήριο που σε σταθερή βάση χρησιμοποιούν ως προπονητήριο, ακόμα και φέτος τον χειμώνα, οι κολυμβητικοί σύλλογοι της Ξάνθης, καθώς αυτό της πόλης της Θράκης για μεγάλο διάστημα στην διάρκεια του χειμώνα παραμένει για ακόμα μια φορά εκτός λειτουργίας.

Επίσης είναι ένα κολυμβητήριο που περίπου έξι φορές τον χρόνο το επισκέπτονται όλοι οι σύλλογοι της Θράκης, από τον Νηρέα Ορεστιάδας και τους ΟΦΘΑ, ΝΟΑ και Εθνικό Αλεξανδρούπολης μέχρι ΝΕΡΟ, ΚΟΞ και Ποσειδώνα Ξάνθης, αφού εκεί συνήθως (ή στην Αλεξανδρούπολη) πραγματοποιούνται οι αγωνιστικές και προαγωνιστικές ημερίδες όλων των ηλικιών σε περιφερειακό επίπεδο.

Ο αρχικός σχεδιασμός των αστυνομικών αρχών και των τοπικών φορέων ήταν οι πρόσφυγες, οι περισσότεροι γυναίκες και παιδιά, να διανυκτερεύουν την Τετάρτη μέσα στα λεωφορεία στο χώρο του εμπορικού λιμένα «Φίλιππος Β» στην περιοχή της Νέας Καρβάλης, ωστόσο δεν μπόρεσε να υλοποιηθεί, καθώς επικρατούσαν άσχημες καιρικές συνθήκες και δεν υπήρχαν οι απαραίτητες υποδομές, αν και ο Δήμος Καβάλας είχε φροντίσει για την τοποθέτηση χημικών τουαλετών.

Τελικά, στις 11.00 το βράδυ, με απόφαση της δημάρχου Καβάλας Δήμητρας Τσανάκα άνοιξε το Δημοτικό Κλειστό Κολυμβητήριο στην περιοχή του Περιγιαλίου, που είναι ένας μεγάλος, σύγχρονος και άνετος αθλητικός χώρος με θέρμανση και υποδομές υγιεινής. Ο Δήμος Καβάλας διένειμε σε όλους σάντουιτς, νερά και γάλατα για τα παιδιά, ενώ με απόφαση της δημάρχου έχει ανασταλεί επ’ αόριστον η λειτουργία της αθλητικής εγκατάστασης.

Το πρώτο φως της ημέρας βρήκε την τοπική κοινωνία της Καβάλας και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς μπροστά στο δίλημμα τι θα γίνει με τη μεταφορά των προσφύγων καθώς δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός. Ο Δήμος Καβάλας ανέλαβε και την Πέμπτη τη σίτιση των 900 προσφύγων, ενώ δόθηκε εντολή στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς να ετοιμάσουν μεσημεριανό φαγητό για όλους.

Η δήμαρχος Δήμητρα Τσανάκα, μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, τόνισε: «Χθες το βραδύ είχα τη συνείδησή μου ήσυχη γιατί πρόσφερα έναν ζεστό χώρο για τη φιλοξενία των ανθρώπων που ζουν τη δική τους Οδύσσεια. Ο Δήμος Καβάλας θα αναλάβει προσωρινά τη σίτισή τους, ενώ από σήμερα το πρωί κλήθηκαν και γιατροί στο χώρο για να βοηθήσουν όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας. Κάνουμε το καλύτερο δυνατό καθώς όλη η κοινωνία της Καβάλας, μήνες τώρα δείχνει την ανθρωπινά και την αλληλεγγύη της προς τους ανθρώπους αυτούς. Σημειώνω, όμως, ότι δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή ούτε τα μέσα, ούτε οι υποδομές για κάτι μονιμότερο, αφού μέχρι σήμερα δεν προέκυψε ανάγκη για ολιγοήμερη ή πολυήμερη διαμονή τους».

Να σημειωθεί ότι η Καβάλα και το επιβατικό λιμάνι «Απόστολος Παύλος» ήταν για πάρα πολλούς μήνες ένας από τους σταθμούς των προσφύγων και των μεταναστών στο μακρύ ταξίδι τους από τη Συρία, το Ιράν και το Αφγανιστάν με προορισμό τα σύνορα Ελλάδας-ΠΓΔΜ και τις χώρες της κεντρικής Ευρώπης. Ωστόσο το κλείσιμο ουσιαστικά των συνόρων από τις αρχές των Σκοπίων και η άρνηση που δείχνουν τα κράτη της Ανατολικής Ευρώπης να τους δεχτούν παρά τις αντίθετες αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου δημιουργούν σοβαρό κίνδυνο οι άνθρωποι αυτοί να εγκλωβιστούν στην Ελλάδα.

Ολόκληρος ο μηχανισμός του δήμου Καβάλας, εθελοντές, γιατροί όλων των ειδικοτήτων (κυρίως παιδίατροι και παθολόγοι), μέλη της διασυλλογικής κίνησης προσφοράς βοήθειας, βρίσκονται ολόκληρο το 24ωρο στου χώρους του κολυμβητηρίου Καβάλας, προσφέροντας κάθε δυνατή βοήθεια στους πρόσφυγες που έχουν ανάγκη. Πάντως, η δήμαρχος Δήμητρα Τσανάκα, υπογραμμίζει ότι οι υποδομές του κολυμβητηρίου δεν επαρκούν για όλους, εξέφρασε την ανάγκη να μην μετατραπεί ο χώρος αυτός ένα μόνιμο hot spot  και αποκάλυψε ότι το απόγευμα του Σαββάτου, θα καταπλεύσει στο επιβατικό λιμάνι «Απόστολος Παύλος» ένα ακόμα πλοίο που θα μεταφέρει περί τους 1.000 πρόσφυγες.

Το απόγευμα, η κ. Τσανάκα έστειλε και επιστολή στην Αστυνομική Διεύθυνση Καβάλας, υπογραμμίζοντας ότι η κατάσταση στο Κλειστό Δημοτικό Κολυμβητήριο είναι οριακή και ότι κάθε ώρα που περνάει συσσωρεύονται προβλήματα που δύσκολα αντιμετωπίζονται, θέτοντας ως επιτακτική ανάγκη την άμεση μετακίνηση των προσφύγων και διευκρινίζοντας ότι ήδη άρχισαν να διαμαρτύρονται και οι ίδιοι, ζητώντας να φύγουν, είτε μεμονωμένα είτε κατά ομάδες. Δείτε παρακάτω φωτογραφίες που αλιεύσαμε από το kavala-portal.