Γενική κατακραυγή κατά Λαζόπουλου για την προσβολή στα ΑμεΑ! Παρέμβαση Ταξιλδάρη και Καλαρά

Θύελλα αντιδράσεων προκάλεσε η φράση του Λάκη Λαζόπουλου στην εκπομπή του στον Alpha «Αλ τσαντλιρι Νιους» για τον γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και την κινητική του αδυναμία. Ανάμεσα σε αυτούς που αντέδρασαν μάλιστα ήταν ο κομοτηναίος παραολυμπιονίκης Άλεξ Ταξιλδάρης αλλά και ο επίσης παραολυμπιονίκης και αθλητής του Ηρόδικου Κομοτηνής Μάκης Καλαράς.

«Ο Σόιμπλε έχει δυο εμμονές, όσο και αν φανεί σκληρό αυτό που θα πω όταν ένας άνθρωπος είναι καθηλωμένος σε μια καρέκλα σιγά σιγά το μυαλό του καθηλώνεται και σε μια ιδέα, εγώ το λέω παράνοια, το λέω παραφροσύνη», είπε χαρακτηριστικά ο Λαζόπουλος. Αποτέλεσμα; Άνθρωποι με κινητικά προβλήματα ζητούν να παρέμβει η δικαιοσύνη για το θέμα, με τον Λαζόπουλο να σπεύδει μετά τον σάλο που ξέσπασε να δώσει διευκρινήσεις και να ζητήσει συγνώμη, χωρίς όμως να γίνεται από όλους πιστευτός.

Τα social media που πήραν φωτιά, με το κοινό να κατηγορεί τον γνωστό ηθοποιό για απάνθρωπη και προσβλητική συμπεριφορά. Ο παραολυμπιονίκης Μάκης Καλαράς, ο μόνος Έλληνας και ένας από τους εννέα αθλητές παγκοσμίως που έχει αγωνιστεί σε Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο του Mega ανέφερε: «Η αναπηρία δεν έχει καμία σχέση με την πνευματική διαύγεια, κάνουμε τα πάντα». Επίσης, και τη φράση «καθηλωμένος σε αναπηρικό» ο Μάκης Καλαράς την χαρακτήρισε άσχημη καθώς διευκρίνισε ότι το αμαξίδιο είναι απλά ένα μέσο να κινείται.

Ο Αλέξανδρος Ταξιλδάρης, επίσης στο Mega, θυμήθηκε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που ο Λάκης Λαζόπουλος με την συμπεριφορά του προσβάλλει τα άτομα με αναπηρία: «Πριν δυο χρόνια περίπου όταν ήρθε στην Κομοτηνή για το σόου στο οποίο παίρνει μέρος και είναι ο βασικός συντελεστής, σε μια πόλη που θεωρείται από τις πιο προσβάσιμες στην Ελλάδα, στο κτίριο που είναι το πιο προσβάσιμο της Κομοτηνής, στο Μέγαρο Μουσικής του Δήμου Κομοτηνής, όμως προκειμένου να δημιουργήσουν το χώρο κατάλληλο για τις ανάγκες της εκπομπής τους, έκαναν τον χώρο μη προσβάσιμο και δεν δέχθηκε να συμμετέχουν στο σόου τα μέλη του συλλόγου μας». Το θέμα είχε αναδείξει τότε και το ThrakiSportS (θυμηθείτε το σχετικό ρεπορτάζ με ένα κλικ ΕΔΩ)

Το θέμα πήρε  και πολιτικές διαστάσεις, με τον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη, μέσω αναρτησής του στο Facebook, να αναφέρει: «Η μητέρα μου ήταν τα τελευταία χρόνια της ζωής της καθηλωμένη σε αναπηρική καρέκλα. Αυτό δεν επηρέασε την κρίση της αλλά κυρίως ούτε την καλοσύνη της. Ένδειξη πολιτισμού μιας χώρας είναι ο τρόπος που αντιμετωπίζει τα άτομα με ειδικές ανάγκες. Ο κ. Λαζόπουλος μέσα στη χυδαιότητα που τον διακρίνει, δεν σεβάστηκε ούτε αυτό».

Νωρίς το πρωί ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία Ιωάννης Βαρδακαστάνης, μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό είπε: «Πρέπει να παράγει κουλτούρα, πολιτισμό, υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των πολιτών και όχι αυτού του είδους τα εξυπνακίστικα. Η χώρα ξέρετε από τέτοιους εξυπνάκηδες έφθασε εδώ που είναι».

Σε ανάλογο μήκος κύμματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις του προέδρου της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής Γιώργος Φουντουλάκης: «Λάθη επαναλαμβανόμενα, παύουν να είναι λάθη. Ο κ. Λάκης Λαζόπουλος για δεύτερη φορά μέσα σε λίγα χρόνια, δείχνει την εμμονή του απέναντι στους ανθρώπους με αναπηρία. Η απαξίωση των ανθρώπων με αναπηρία και η εμμονή στην αναπαραγωγή στερεοτύπων, αποτελεί απαξίωση της κοινωνίας και όλων εκείνων που την αποτελούν».

Μάλιστα, ο Άλεξ Ταξιλδάρης το προχώρησε ένα βήμα παραπάνω, θεωρώντας ότι σε τέτοιες περιπτώσεις που αφορούν άτομα που έχουν την δυνατότητα από το βήμα που διαθέτουν να απευθυνθούν σε τόσο μεγάλο ακροατήριο και να διαμορφώνουν συνειδήσεις, πρέπει να παρεμβαίνει η δικαιοσύνη. Ήδη σύλλογοι ΑμεΑ από την Αθήνα δήλωσαν ότι θα προχωρήσουν στην κατάθεση μήνυσης.

Μετά τον σάλο που ξέσπασε, ο Λάκης Λαζόπουλος εξέδωσε ανακοίνωση όπου ανέφερε στην απάντησή του: «Είμαι έτοιμος να ζητήσω όχι μία, αλλά χίλιες συγγνώμες, αν θεωρείτε ότι έθιξα εσάς και τα άτομα με κινητικά προβλήματα. Η αναφορά μου είχε να κάνει με το συγκεκριμένο πρόσωπο. Δεν μίλησα ούτε γενικά, ούτε αφηρημένα, ούτε σε πληθυντικό αριθμό». Ωστόσο ακόμα και μετά την απάντησή του, πολλοί είναι εκείνοι που δεν φαίνεται να μην έχουν πειστεί. Δείτε πώς κάλυψε το θέμα το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega…