Ο φόβος του ιού Ζίκα κινητοποιεί τις υπηρεσίες στην Θράκη – Ξεκινά νωρίτερα η καταπολέμηση των κουνουπιών στην Θράκη

Τόσο ο ιός του Δυτικού Νείλου όσο και η πρόσφατη παγκόσμια απειλή από τον ιό Ζίκα κινητοποίησαν ήδη την ως άνω Περιφέρεια, η οποία ξεκίνησε ήδη τις προετοιμασίες της για τις φετινές κουνουποκτονίες, άκρως απαραίτητη ενέργεια για την προστασία της δημοσίας υγείας στην χώρα μας.

Μην νομίζετε, βεβαίως, ότι όλα βαίνουν καλώς… Παρά το γεγονός ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανέφερε από την περασμένη Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου ότι η εξάπλωση του ιού Ζίκα είναι εκρηκτική και ενώ ο Οργανισμός χαρακτηρίζει ήδη τον ιό Ζίκα ως «παγκόσμια απειλή για την δημόσια υγεία», περιμένουμε ακόμη να δούμε πότε το υπουργείο Υγείας θα εκδώσει τις φετινές άδειες προκειμένου οι διοικητικές Περιφέρειες της χώρας μας να προχωρήσουν στις αναγκαίες κουνουποκτονίες.

Έτσι, συνάντηση εργασίας, με αντικείμενο την καταπολέμηση των κουνουπιών στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, πραγματοποιήθηκε υπό τον περιφερειάρχη Γιώργο Παυλίδη και με την συμμετοχή του αρμόδιου αντιπεριφερειάρχη Σ. Παπαδόπουλου, των προϊσταμένων των υγειονομικών υπηρεσιών και των αναδόχων του αντιστοίχου έργου, την Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2016, στην Κομοτηνή.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε κατά τη διάρκεια της σύσκεψης ο Γιώργος Παυλίδης, «όλες οι απαιτούμενες ενέργειες για την καταπολέμηση των κουνουπιών πρόκειται να ξεκινήσουν πολύ πιο έγκαιρα φέτος, από το μήνα Μάρτιο. Επιπλέον, θα οργανωθεί καμπάνια ευαισθητοποίησης και ενεργοποίησης της κοινωνίας, καθώς απαιτούνται, συνδυαστικά με την αντίστοιχη δράση της πολιτείας, και οι ατομικές προσπάθειες των πολιτών στον ιδιωτικό τους χώρο, για την επιτυχή καταπολέμηση και την ελαχιστοποίηση της πιθανότητας μετάδοσης νόσων».

Ο Γιώργος Παυλίδης σημείωσε επίσης την «ανάγκη για διόρθωση των τεχνικών περιορισμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίες εφαρμόζονται καθ΄υπερβολή στη χώρα μας, για την αντιμετώπιση των κουνουπιών, κι επηρεάζουν την αποτελεσματικότητα της εφαρμογής ανάλογων προγραμμάτων».

Υπενθυμίζεται ότι το τρέχον έργο θα διαρκέσει έως τις αρχές του 2017.

Τέλος, ο Γιώργος Παυλίδης υπογράμμισε: «Είμαστε αποφασισμένοι να εξαντλήσουμε τις δυνατότητες μας, ώστε να πετύχουμε το μέγιστο αποτέλεσμα. Να διασφαλίσουμε την υγεία των πολιτών, την περιουσία τους, την ποιότητα ζωής, την ομαλή λειτουργία της οικονομίας και του τουρισμού. Επιζητούμε όμως και την συμμετοχή όλων στους ιδιωτικούς τους χώρους».

 

Πηγή:  http://www.liberal.gr/