Photos: 30 κλικ με τις θρακιώτικες παρουσίες (και… απουσίες) από την «Γιορτή του Ποδοσφαιριστή»

Με μια λαμπρή τελετή γιόρτασε τα 40 του χρόνια γιόρτασε ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αμειβομένων Ποδοσφαιριστών, βραβεύοντας τους κορυφαίους της σεζόν 2014-2015 στο πλαίσιο της 34ης γιορτής του ποδοσφαιριστή. Ήταν μια βραδιά με πολλές θρακιώτικες παρουσίες αλλά και… απουσίες.

psap08Ενας από αυτούς που τιμήθηκαν ήταν ο ιδιοκτήτης της Skoda Ξάνθη Χρήστος Πανόπουλος «για την προσφορά του στο ελληνικό επαγγελματικό ποδόσφαιρο, τη συνέπεια και το ήθος της ομάδας του». Ήταν η πρώτη χρονικά βράβευση που έγινε για την Super League , ωστόσο ο μεγαλομέτοχος της Ξάνθης έλαμψε δια της απουσίας του. Το βραβείο του παρέλαβε ο αντιπρόεδρος της ΠΑΕ Γιώργος Στράτος που έβγαλε ένα χαρτί για να διαβάσει μια δήλωση Πανόπουλου, με τους παρουσιαστές Γρηγόρη Παπαβασιλείου και Λίλα Κουντουριώτη να του κάνουν πλάκας αν η επιστολή είναι γραμμένη στο στυλ των ανακοινώσεων που μας έχει συνηθίσει. «Όχι, εδώ είμαστε για καλό λόγο», σχολίασε ο Στράτος, που πάντως υπερασπίστηκε και την πινελιά που έχουν δώσει στο ελληνικό ποδόσφαιρο αυτές οι ανακοινώσεις. Στο ευχαριστήριο μήνυμά του ο Χρήστος Πανόπουλος εξέφρασε την ευχή σύντομα βγει από την κρίση συνολικά η ελληνική κοινωνία.

Ο Χρήστος Πανόπουλος δεν ήταν ο μόνος θρακιώτης που έλειπε. Υποψήφιοι προς βράβευση ήταν ακόμα ο τεχνικός της Ξάνθης Ραζβάν Λουτσέσκου ως καλύτερος προπονητής της Super League, ο μέχρι πριν μία εβδομάδα τεχνικός του Πανθρακικού Δημήτρης Ελευθερόπουλος ως καλύτερος προπονητής του βορείου ομίλου της Football League με τον Ολυμπιακό Βόλου και ο κομοτηναίος άσος της ΑΕΚ Πέτρος Μάνταλος ως καλύτερος παίκτης του νοτίου ομίλου της Football League. Κανείς τους δεν πήρε βραβείο, αφού ως καλύτερος παίκτης ψηφίστηκε ο Χρήστος Αραβίδης, ως καλύτερος προπονητής της Super league o Γιάννης Πετράκης του ΠΑΣ Γιάννινα και ως καλύτερος προπονητής του βορείου ομίλου της Football League ο Νίκος Παπαδόπουλος του Ηρακλή, που στο παρελθόν έχει κάτσει και στην άκρη του πάγκου της Ξάνθης. Ωστόσο ούτε αυτός μπόρεσε να παραβρεθεί και παρέλαβε το βραβείο του ο Ποτουρίδης, που τιμήθηκε και ως καλύτερος παίκτης από τον πρώην φορ του Πανθρακικού Δημήτρη Παπαδόπουλο.

psap03Ο “Παπ” ήταν ένας από τους ουκ ολίγους παίκτες της Εθνικής Ομάδας που μας έκανε υπερήφανους το 2004, οι οποίοι παραβρέθηκαν στην εκδήλωση. Η βραδιά ξεκίνησε με την ειδική βράβευση του Κώστα Κατσουράνη και του Άγγελου Χαριστέααπό τον Γιώργο Καραγκούνη και τον… Ντέμη Νικολαΐδη. Ο Αλεξανδρουπολίτης άσσος έφτασε από τους τελευταστην εκδήλωση και την παρακολούθησε από τις πρώτες σειρές αλλά πλάγια, όχι όμως ολόκληρη. Κατά την διάρκεια της βράβευσης στον Χρήστο Πανόπουλο, με την οποία οι βραβεύσεις στην Super League, βρήκε την ευκαιρία να αποχωρήσει, όπως έκανε περίπου την ίδια ώρα και ο “Κάρα” αλλά και ο “Κατσούρ”.

Αντιθέτως, μέχρι τέλους έμειναν δύο άλλοι θρακιώτες ποδοσφαιριστές, που βρέθηκαν στο αμφιθέατρο του Αμερικάνικου Κολεγίου της Αγίας Παρασκευής για να τιμήσουν φίλους τους και να χειροκροτήσουν συναδέλφους τους. psap28Ο λόγος για τον Μανώλη Σιώπη που κάθισε… γαλαρία στην εκδήλωση και μετά το τέλος αυτής είχε μακρά συνομιλία με τον Βασίλη Γκαγκάτση αλλά και με τον βοηθό του ομοσπονδιακού τεχνικού Κώστα Τσάνα, αλλά και τον Κενάν Μπαργκάν που  κλήθηκε μάλιστα να μιλήσει στη Nova αμέσως μετά την βράβευση του Καλτσά ως κορυφαίου έλληνα ποδοσφαιριστή, αποκαλώντας τον… «Νικολάκη», αφού όπως είπε «μαζί μεγαλώσαμε τόσα χρόνια στην Βέροια και για εμένα πάντα Νικολάκης θα είναι και θα παραμένει».

Σε αντίθεση πάντως με τον Χρήστο Πανόπουλο, ο Σίλβα Κλέιτον παραβρέθηκε κανονικά στην εκδήλωση. Τιμήθηκε από τους συναδέλφους του ποδοσφαιριστές ως μέλος της κορυφαίας ενδεκάδας της περσινής σεζόν, για την περίοδο που αγωνιζόταν στην Ξάνθη δηλαδή. Για τον λόγο αυτόν τον συνόδευσε στην σκηνή ένα παλικάρι που φορούσε φανέλα της Skoda με το όνομά του. Ο ίδιος μπορεί να βγάζει πλέον το ψωμί του στην Τουρκία, ωστόσο  εξασφάλισε άδεια για να έρθει στην Αθήνα και να παραβρεθεί στην εκδήλωση. psap27Ειχε μάλιστα θερμότατες συνομιλίες με πολλούς συναδέλφους του αλλά και παράγοντες, ιδίως με τον μεγαλομέτοχο του ΠΑΣ Γιάννινα Γιώργο Χριστοβασίλη, γνωστό στους θρακιώτες επιχειρηματία καθώς έχει στην ΒΙΠΕ Κομοτηνής το εργοστάσιό του.

Αναφορικά με την κορυφαία ενδεκάδα σύμφωνα με τις ψήφους των ίδιων των ποδοσφαιριστών, στο τέρμα βρίσκεται ο Μάρκος Βελλίδης, με την άμυνα να απαρτίζεται από τους Αρτούρ Μασουακού, Ομάρ Ελαμπντελαουί, Στάθη Ταυλαρίδη και Δημήτρη Σιόβα (που επισης απουσίασε από την εκδήλωση). Για το κέντρο επιλέχθηκαν οι Κάρλος Ζέκα, Αλεχάντρο Ντομίνγκεζ, Σίλβα Κλέιτον και Νίκο Μαρτίνεζ, ενώ το επιθετικό δίδυμο συνέθεσαν οι Νίκος Καρέλης και Χερόνιμο Μπαράλες.

Αίσθηση προκαλεί ότι από πολιτικής πλευράς έδωσαν το παρών και μάλιστα τιμήθηκαν ο υφυπουργός Αθλητισμού Σταύρος Κοντονής και ο γενικός γραμματέας Αθλητσμού Ιούλιος Συνοδινός. Μόλις ωστόσο έγινε γνωστή η παρουσία του, έσπευσαν απέξω από τον χώρο της εκδήλωσης αρκετοί φίλαθλοι του Παναθηναϊκού που διαμαρτύρονται για το λουκέτο στην Θύρα 13. Επίσης, ένα από τα βραβεία έδωσε ο υφυπουργός Επικρατείας Τέρενς Κουίκ, που ήταν και υποψήφιος Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης στις τελευταίες εκλογές, ενώ το άλλο κόμμα που εκπροσωπήθηκε ήταν το ΚΚΕ χάρη στον βουλευτή του Γιάννη Γκιόκα, που επίσης έχει σχέσεις με την περιοχή μας καθότι σπούδασε στη Νομική Κομοτηνής.

Δείτε παρακάτω πλούσιο φωτορεπορτάζ από τις βραβεύσεις και την εκδήλωση, εστιασμένο στις θρακιώτικες πτυχές της που μπορέσαμε να εντοπίσουμε…