Χαρακτηρίζουν «πραξικοπηματικό» τον ορισμό Εθνικός-Ορεστιάδα και ζητούν επανάληψη της κλήρωσης

Μπάχαλο εξακολουθεί να επικρατεί δύο και πλέον εικοσιτετράωρα μετά την κλήρωση του Κυπέλλου Ελλάδος Βόλεϊ, που μόνο κλήρωση δεν ήταν και κατάντησε σε ορισμό να παίξουν μεταξύ τους οι δυο ομάδες του Έβρου, Εθνικός Αλεξανδρούπολης και ΑΟ Ορεστιάδας, κάτι που μαζί με όσα ακολούθησαν προκάλεσαν σειρά αντιδράσεων.

Μετά την Δραπετσώνα που είναι η μια από τις τέσσερις ομάδες της Α2 Ανδρών που έφτασαν στην φάση των 16 και αντέδρασε από την πρώτη στιγμή, οργισμένη ανακοίνωση εξέδωσε και ο Φοίνικας Σύρου ενώ και η ΕΣΑΠ ζήτησε επανάληψη της κλήρωσης επειδή έγινε αυθαίρετα ορισμός του αγώνα Ορεστιάδα-Εθνικός και χωρισμός του Νότου σε Αττική-Περιφέρεια, χωρίς καμία αιτιολογία.

Όπως προκύπτει από ενδελεχή εξέταση της προκήρυξης, δεν προβλέπονταν γεωγραφικά κριτήρια για την τρίτη φάση του Κυπέλλου Ελλάδος. Ακόμα όμως και αν προβλέπονταν, σε καμία περίπτωση δεν εννοούνταν με βάση αυτά να παίξουν μεταξύ τους οι δυο ομάδες του Έβρου (με το επιχείρημα μεταξύ άλλων ότι υπάρχουν τα μπλόκα των αγροτών στις εθνικές οδούς) και την ίδια ώρα να μην παίξουν μεταξύ τους οι πέντε ομάδες της Αθήνας.

«Καταργώντας αρχικά την προκήρυξη, όρισε με το έτσι θέλω(επικαλέσθηκε τα μπλόκα των αγροτών!) το ζευγάρι Ορεστιάδα-Εθνικός Αλεξανδρούπολης. Μετά, χωρίς καμία αιτιολογία χώρισε  τον Νότο σε Αττική(Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός, Κηφισιά, Νέα Πέραμος, Δραπετσώνα)  και Περιφέρεια», σχολιάζει ο Στέφανος Λεμονίδης, ενώ σε άλλα δημοσιεύματα χαρακτηρίζεται μέχρι και ως… «πραξικοπηματικός» ο ορισμός του Εθνικός-Ορεστιάδα και «παράνομα» όσα ακολούθησαν μετά από αυτόν.

Μετά το αποκαλυπτικό δημοσίευμα του ThrakiSportS το πρωί της Παρασκευής (την Πέμπτη δεν υπήρχε ενημέρωση λόγω δημοσιογραφικής απεργίας), όπου αποκαλύπταμε ότι έγινε ορισμός και όχι κλήρωση στον ορισμό του Εθνικός – Ορεστιάδα, ακολούθησε σειρά άλλων από αρκετά ΜΜΕ, κυρίως όμως από το VolleyNews, που προκάλεσαν την αντίδραση – διευκρινιστική ανακοίνωση του προέδρου της Κεντρικής Επιτροπής Πρωταθλημάτων και Κυπέλλου Χρήστου Σύλλα, που διενήργησε την κλήρωση.

Ωστόσο αυτή η απάντηση, στην οποία ο πρόεδρος της ΚΕΠ/ΕΟΠΕ επικαλούνταν μεταξύ άλλων αίτημα των ίδιων των ομάδων και της ΕΣΑΠ για αυτά τα γεωγραφικά κριτήρια, προκάλεσε νέα θύελλα αντιδράσεων. Η Δραπετσώνα που έχει κληρωθεί να πάει στην Λαμία έστειλε νέα οργισμένη ανακοίνωση-απάντηση ζητώντας την ακύρωση της κλήρωσης, αλλά αυτό που προκαλεί μεγαλύτερο θόρυβο είναι το κείμενο που απέστειλε ο Φοίνικας Σύρου.

Η ομάδα των Κυκλάδων ζητά την ακύρωση της κλήρωσης με επιστολή που δεν απευθύνεται μόνο στην ΕΟΠΕ και τα ΜΜΕ αλλά και στους αθλητικούς δικαστές, σε όλους τους βουλευτές Κυκλάδων, τον υφυπουργό Αθλητισμού Σταύρο Κοντονή αλλά και τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, που υπενθυμίζεται ότι είναι ο φορέας που θα διοργανώσει το φάιναλ φορ του Κυπέλλου (έχει αποφασιστεί να φιλοξενηθεί στην Ρόδο). Μάλιστα, καθιστά υπεύθυνο τον πρόεδρο της ΕΟΠΕ Αχιλλέα Μαυρομάτη, διορισμένο από τον υφυπουργό σε Επιτροπή του υπουργείου, στην περίπτωση που δεν ακυρωθεί η κλήρωση απειλώντας με όλα τα νομικά μέσα.

Η πιο σημαντική εξέλιξη όμως είναι πλέον η επιστολή της ΕΣΑΠ, που με κατηγορηματικό τρόπο διαψεύδει ότι υπήρξε δικό της αίτημα για να ακολουθηθεί η συγκεκριμένη διαδικασία που ακολουθήθηκε στην κλήρωση. Η διοργανώτρια της Volley League αναφέρει ότι καιρό πριν πρότεινε συμβουλευτικά το αυτονόητο, ότι δηλαδή, θα πρέπει να υπάρξουν τα γεωγραφικά κριτήρια Βορρά και Νότου στη λογική της περιστολής εξόδων», αλλά «ουδέποτε μπήκε στη διαδικασία να ερμηνεύσει τα γεωγραφικά κριτήρια, ούτε μπήκε στη λογική του διαχωρισμού των ομάδων μεταξύ περιφέρειας και αστικών κέντρων».

Συνεπώς η ΕΣΑΠ αρνείται ότι ζήτησε τον ορισμό του Εθνικός – Ορεστιάδα ή τον διαχωρισμό των ομάδων της Αθήνας και της Περιφέρειας, και εκφράζοντας την λύπη της προς τον πρόεδρο της Επιτροπής Πρωταθλημάτων και Κυπέλλου της ΕΟΠΕ, ζητεί: «Αγαπητέ κε Χρήστο Σύλλα παρακαλούμε πολύ να ασχοληθείτε με την ουσία του θέματος. Απαντήσετε τεκμηριωμένα στις αιτιάσεις των σωματείων που συμμετέχουν στον θεσμό του Κυπέλλου και αφήστε την ΕΣΑΠ έξω από οποιαδήποτε εμπλοκή. Θα παρακαλούσαμε για άλλη μια φορά την ΚΕΠ, να ενημερώνει όλα τα σωματεία πριν από κάθε κλήρωση για τον προγραμματισμό και τις αποφάσεις της περί γεωγραφικών κριτηρίων ή άλλων διαχωρισμών, ώστε να υπάρχει χρόνος να διατυπώνονται απόψεις προς αποφυγήν λαθών και συγχύσεων».

Ωστόσο ο Φοίνικας Σύρου, όπως και η Δραπετσώνα, το έχουν προχωρήσει πολύ περισσότερο και ζητούν άμεσα την επανάληψη της κλήρωσης, «σε διαφορετική περίπτωση το Δ.Σ. της ομάδας μας θα επανεξετάσει τα δεδομένα  και θα προβεί άμεσα στις απαραίτητες ενέργειες σε όλα τα επίπεδα (αθλητική, πολιτική ηγεσία, αθλητική δικαιοσύνη κ.λ.π.), προκειμένου να υπερασπίσει τα συμφέροντα του Ελληνικού Βόλεϊ, το οποίο απαξιώνεται από τέτοιου είδους διαδικασίες. Είτε αυτές γίνονται από ανικανότητα είτε από σκοπιμότητα είτε από ενδεχόμενο δόλο».

Το νόημα είναι ότι υπάρχει ένα μπάχαλο σε σχέση με την κλήρωση της τρίτης φάσης του κυπέλλου Ελλάδος, ουδείς ξέρει αν τα ζευγάρια που προέκυψαν θα παραμείνουν ή αν θα πάμε σε νέα κλήρωση με πιο διαφανείς διαδικασίες και χωρίς ορισμούς αυτήν την φορά. Και επίσης, ακόμα δεν έχει υπάρξει επίσημη τοποθέτηση από Εθνικό Αλεξανδρούπολης και ΑΟ Ορεστιάδας (φωτό από το τελευταίο τους επίσημο παιχνίδι στην Αλεξανδρούπολη για το περσινό πρωτάθλημα) αν πράγματι ζητήθηκε να γίνει ορισμός του μεταξύ τους αγώνα για οικονομικούς ή… αγροτικούς λόγους, όπως ειπώθηκε ή αν επρόκειτο για αυθαίρετη απόφαση, που δεδομένα θα αφήσει εκτός προημιτελικών τη  μία από τις δυο ομάδες της Θράκης.

ΘΥΜΗΘΕΙΤΕ ΤΑ ΖΕΥΓΑΡΙΑ ΠΟΥ ΑΝΑΔΕΙΧΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΗΘΕΝ «ΚΛΗΡΩΣΗ» ΤΗΣ ΦΑΣΗΣ ΤΩΝ 16 ΤΟΥ ΚΥΠΕΛΛΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ ΜΕ ΕΝΑ ΚΛΙΚ ΕΔΩ