Άρνηση Λαμπάκη για παραχώρηση γηπέδου στους χιλιάδες που έρχονται για «να πέσει ο φράχτης του Έβρου»

Σε αθλητικές εγκαταστάσεις  θα γίνει σύμφωνα με πληροφορίες η διανυκτέρευση των χιλιάδων ανθρώπων που θα βρεθούν το Σαββατοκύριακο στην πόλη της Αλεξανδρούπολης για να συμμετάσχουν στην πανευρωπαϊκή κινητοποίηση για «να πέσει ο φράχτης του Έβρου».

Σύμφωνα με την ενημέρωση που υπάρχει στους συμμετέχοντες από τους διοργανωτές, η διανυκτέρευση θα γίνει «σε γήπεδο στο οποίο προφανέστατα θα υπάρχει θέρμανση», ενώ από πλευράς δημοτικής αρχής είχε επίσης προταθεί να διατεθούν και δωμάτια έναντι συμβολικού τιμήματος στις εγκαταστάσεις των ιαματικών λουτρών της Τραϊανούπολης, τα οποία ωστόσο εμφανίζονταν πολύ λίγα μπροστά στον όγκο των διαδηλωτών.

 width=Πριν από ένα μήνα, είχε γίνει γνωστό ότι ο Δήμος Αλεξανδρούπολης είχε εμφανιστεί αντίθετος στην παραχώρηση του προθερμαντηρίου στην περιοχή της Μαΐστρου, όπως είχε ζητηθεί, με τον δήμαρχο Β. Λαμπάκη να λέει τότε χαρακτηριστικά ότι οι αθλητικές εγκαταστάσεις δεν μπορούν να παραχωρηθούν για τίποτα, πέρα από τις αθλητικές χρήσεις.

Ωστόσο φαίνεται ότι το ζήτημα λύθηκε, οι διοργανωτές βρήκαν χώρο («μη δημοτικό», όπως διευκρινίζουν) και έτσι θα φιλοξενηθούν – προφανώς και σε αθλητικές εγκαταστάσεις που μπορούν να φιλοξενήσουν τόσο μεγάλο όγκο ανθρώπων – τα περίπου 2.000 άτομα που εκτιμάται ότι θα βρεθούν από το Σάββατο το μεσημέρι στον Έβρο. Σύμφωνα με το επίσημο πρόγραμμα πάντως, αν και αναφέρεται «χώρος διανυκτέρευσης», δεν υπάρχει συγκεκριμένη αναφορά για το ποιος είναι αυτός, ίσως και για λόγους ασφαλείας.

«Μετάβαση στο Χώρο Διανυκτέρευσης, ζεστό φαγητό από την Κοινωνική Κουζίνα «Ο άλλος άνθρωπος» στις 10μμ», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο πρόγραμμα για το βράδυ του Σαββάτου. Πιο πριν, οι αφίξεις στην Αλεξανδρούπολη αναμένονται στη μία το μεσημέρι του Σαββάτου στον χώρο του Σταθμού του ΟΣΕ και δύο ώρες μετά θα ακολουθήσει συγκέντρωση στο Δημαρχείο Αλεξανδρούπολης, όπου θα απευθύνουν χαιρετισμούς μέλη της οργανωτικής επιτροπής από τον Έβρο.

 width=Η κεντρική εκδήλωση για το Σάββατο προγραμματίζεται στις 6.00 το απόγευμα στο Δημοτικό Θέατρο Αλεξανδρούπολης, με ομιλητές όχι μόνο από την Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό. Άλλωστε η όλη κινητοποίηση γίνεται σε πανευρωπαϊκό επίπεδο και ταυτόχρονα θα υπάρχουν αντίστοιχες εκδηλώσεις στο Καλαί της Γαλλίας και στη Λαμπεντούζα της Ιταλίας.

Όπως προαναφέρθηκε, θα ακολουθήσει το βράδυ του Σαββάτου «μετάβαση στο χώρο διανυκτέρευσης» και «ζεστό φαγητό από την Κοινωνική Κουζίνα “Ο άλλος άνθρωπος” στις 10μμ», ενώ την Κυριακή θα πραγματοποιηθεί η πορεία προς τον φράχτη. Αρχικά στις 12.00 το μεσημέρι αναμένεται συγκέντρωση στην πλατεία Ορεστιάδας και μιάμισι ώρα μετά πορεία προς τον φράχτη σε Νέα Βύσσα και Καστανιές. Νωρίτερα και ταυτόχρονα θα γίνει πορεία και στους Κήπους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αντίστοιχη κίνηση θα γίνει και από την τουρκική πλευρά των συνόρων και υπάρχει φιλοδοξία, αν επιτραπεί βέβαια κάτι τέτοιο από τις αστυνομικές και στρατιωτικές αρχές και των δύο πλευρών, να πραγματοποιηθεί συμβολικό πέρασμα των συνόρων από αντιπροσωπεία και κοινή συνέντευξη τύπου με τις κινήσεις από Τουρκία

 width=Οι διαδηλωτές θα επιστρέφουν στην Αλεξανδρούπολη στις 5.00 το απόγευμα της Κυριακής και μια ώρα μετά θα αναχωρήσει το τρένο από σταθμό του ΟΣΕ Αλεξανδρούπολης για την επιστροφή των διαδηλωτών στους τόπους κατοικίας του. Ο κυριότερος όγκος αναμένεται από την Αθήνα και την Θεσσαλονίκη, ωστόσο υπάρχει πολύ μεγάλη συμμετοχή και από Βόλο, Ιωάννινα, Πάτρα, από την Κρήτη και φυσικά από όλους τους νομούς της Θράκης και της Ανατολικής Μακεδονίας και φυσικά από τα φοιτητικά κινήματα.

Με αφορμή τον θάνατο του μικρού Αϊλάν και εκατοντάδων άλλων Αϊλάν, οι διοργανωτές λένε ότι «στον Έβρο, θα ακουστεί δυνατά η φωνή διαμαρτυρίας των εργαζόμενων και της νεολαίας για το φονικό εμπόδιο του φράχτη στον Έβρο, που κλείνει το πέρασμα των κατατρεγμένων από τους πολέμους και την πείνα, των προσφύγων και μεταναστών». Οι διοργανωτές υποστηρίζουν ότι πρέπει να ανοίξουν τα σύνορα και να παραχωρηθεί άσυλο σε όσους το δικαιούνται, ώστε να σταματήσουν οι πνιγμοί στο Αιγαίο.

«Δεν ανεχόμαστε μια ρατσιστική Ευρώπη-φρούριο, με FRONTEX, στρατόπεδα συγκέντρωσης, απελάσεις, φράχτες, αποκλεισμούς και ισλαμοφοβία. Αυτά ανοίγουν το δρόμο στους φασίστες. Δεν ανεχόμαστε, οι στοργικές γιαγιάδες στη Μυτιλήνη να παίρνουν τα μωρά των προσφύγων στις αγκαλιές τους και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να κόβει τις συντάξεις τους.  width=Πίσω από προτάσεις για “Νόμπελ Ειρήνης” στους νησιώτες δεν μπορεί να κρυφτεί η βαρβαρότητα των πνιγμών στο Αιγαίο. Η κυβέρνηση ας κόψει τους φράχτες, τη ρατσιστική αστυνόμευση, τους εξοπλισμούς και ας δώσει λεφτά για το ασφαλιστικό, την παιδεία, και την υγεία. Για να φτιαχτούν χώροι φιλοξενίας για τους πρόσφυγες. Κάντε τον Έβρο ποτάμι αλληλεγγύης των λαών. Δεν χρειάζονται ρατσιστικοί φράχτες μίσους αλλά αντιπλημμυρικά έργα για να μην βουλιάζουν στη λάσπη τα χωριά της περιοχής», επισημαίνεται χαρακτηριστικά στο μακροσκελές κάλεσμά των διοργανωτών.

Την ευθύνη της κινητοποίησης έχει η Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή (ΚΕΕΡΦΑ), που συντονίζει τις κινητοποιήσεις που θα πραγματοποιηθούν στις 23 και 24 Ιανουαρίου σε Αλεξανδρούπολη και Ορεστιάδα. «Οι διαδηλωτές θα πλημμυρίσουν τους δρόμους της Αλεξανδρούπολης και της Ορεστιάδας, διεκδικώντας ανοιχτά σύνορα ώστε να μπει τέλος στους πνιγμούς στο Αιγαίο, των μικρών Αϊλάν» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΚΕΕΡΦΑ, οι υπεύθυνοι της οποίας σε όλους τους τόνους αναφέρουν ότι ο σκοπός τους είναι να υπάρξει μια μεγάλη ογκώδης αλλά ειρηνική διαμαρτυρία. Ωστόσο στις τάξεις της αστυνομίας αλλά και του στρατού επικρατεί, όπως είναι φυσιολογικό, συναγερμός…

 width=