Λαθροκυνηγοί σκότωσαν σπάνιο αργυροπελεκάνο στο Δέλτα του Έβρου

Ένας αργυροπελεκάνος βρέθηκε σκοτωμένος από πυροβόλο όπλο την Κυριακή 10 Ιανουαρίου στο Εθνικό Πάρκο Δέλτα Έβρου.

Tο σπάνιο πουλί εντοπίστηκε στην περιοχή του Κάλαβου από μεικτή ομάδα της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας και του Δασαρχείου Αλεξανδρούπολης, που πραγματοποιούσε περιπολία στο πλαίσιο Ειδικού Συστήματος Φύλαξης για την προστασία της Νανόχηνας.

Το κουφάρι του πουλιού συνέλεξε ο Φορέας Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου και το μετέφερε σε εργαστήριο για ακτινογραφίες, όπου και επιβεβαιώθηκε ότι ο πελεκάνος είχε πυροβοληθεί.

Το θλιβερό περιστατικό έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά φαινόμενων λαθροθηρίας που δεν σπανίζουν στην προστατευόμενη περιοχή του Δέλτα Έβρου, με πιο πρόσφατη την εύρεση πάλι πυροβολημένου αργυροπελεκάνου στις αρχές του 2015.

Το περιστατικό θεωρείται εξαιρετικά σοβαρό, καθώς ο Αργυροπελεκάνος είναι είδος παγκοσμίως απειλούμενο με εξαφάνιση. Η χώρα μας φέρει μεγάλη ευθύνη για την προστασία του, καθώς φιλοξενεί πάνω από το 30% του παγκόσμιου πληθυσμού του είδους.

Επίσης, κρίνεται ως ιδιαίτερα ανησυχητικό το γεγονός ότι πρόκειται για ένα είδος απαραγνώριστο, τόσο λόγω του μεγέθους αλλά και της σιλουέτας του, που είναι αδύνατο να μπερδευτεί με κάποιο από τα θηρεύσιμα είδη.

Γι αυτό το λόγο η θανάτωσή του θεωρείται ξεκάθαρο περιστατικό εκούσιας λαθροθηρίας και μάλιστα στην καρδιά του Εθνικού Πάρκου.
econews.gr