ΕΠΣ Ξάνθης: Έγραψε ιστορία ο Παύλος Μελάς Κουτσού, τον πρώτο τίτλο ψάχνει η Αναγέννηση Θαλασσιάς!

Βγαίνοντας τα ζευγάρια της ημιτελικής φάσης του Κυπέλλου Ερασιτεχνών δημιουργήθηκε ένα δεδομένο καθώς όποιος και να περνούσε από το ζευγάρι του Παύλου Μελά Κουτσού με τον Ορφέα Νέα Αμισσού (πέρασε τελικά ο Παύλος Μελάς, θυμηθεί πως με ένα κλικ ΕΔΩ), θα γινόταν η πέμπτη ομάδα της Β’ κατηγορίας που κατάφερνε να φτάσει ποτέ σε τελικό Κυπέλλου ΕΠΣ Ξάνθης.

Από την περίοδο 1978-1979 όταν και πραγματοποιήθηκε το πρώτο Κύπελλο Ερασιτεχνών Ξάνθης έχουμε δει αρκετούς τελικούς μεταξύ ομάδων με διαφορετική κατηγορία, ομάδες που αγωνιζόταν σε Εθνική Κατηγορία με ομάδα της Α’ κατηγορίας, όμως πολύ σπάνια έχουμε δει να καταφέρνουν να φτάσουν σε τελικό ομάδες της Β’ Κατηγορίας.

Για να ακριβολογούμε, σε σύνολο 37 τελικούς Κυπέλλου Ερασιτεχνών Ξάνθης, στους 20 τελικούς είχαμε διαφορά κατηγορίας μεταξύ των αντιπάλων, απο τις οποίες σε 4 τελικούς μετείχαν ομάδες της Β’ Κατηγορίας. Μάλιστα αξίζει να αναφέρουμε πως μόλις δύο φορές ομάδα μικρότερης κατηγορίας κατάφερε να πανηγυρίσει τον τίτλο! Η πρώτη ήταν το 1999-2000 όταν η Δόξα Ξάνθης κέρδισε στον τελικό την Αναγέννηση Θαλασσιάς στην παράταση με 2-1 (0-0 κανονική διάρκεια) ενώ η δεύτερη ήταν το 2003-2004 όταν ο πρωταθλητής της Α’ Κατηγορίας της ΕΠΣ Ξάνθης Ορφέας Ξάνθης κέρδιζε στα πέναλτι την Ασπίδα Ξάνθης που εκείνη την χρονιά αγωνιζόταν στην Δ’ Εθνική με 4-2 (1-1 κανονική διάρκεια και παράταση).

Το επίτευγμα της Δόξας Ξάνθης είναι ακόμα πιο σπουδαίο αν σκεφτεί κανείς πως η Δόξα είναι η μοναδική ομάδα Β’ Κατηγορίας που κατάφερε να κερδίσει τον θεσμό απέναντι στην ισχυρή τότε Αναγέννηση Θαλασσιάς. Οι υπόλοιπες τρείς ομάδες Β’ κατηγορίας που έφτασαν σε τελικό δεν τα κατάφεραν. Η αρχή έγινε το 1987 όταν ο 4ος της Β’ κατηγορίας Εθνικός Ολβίου έφτανε στον τελικό οπού ηττήθηκε με 3-1 απο την πρωτοπόρο της Α’ Κατηγηρίας Ελπίδα Γενησέας. Την αμέσως επόμενη χρονιά ακόμη μία ομάδα της Β’ Κατηγορίας έφτανε στον τελικό, ο λόγος για την 8η στο πρωτάθλημα Δόξα Σταυρούπολης που στον τελικό ηττήθηκε με 1-0 απο την δεύτερη της Α’ Κατηγορίας Κεσσάνη Ερασμίου. Η τρίτη απόπειρα έγινε το 1995 όταν στον τελικό έφτανε η πρωταθλήτρια της Β’ Κατηγορίας Θράκη Συδινής που ωστόσο γνώρισε την ήττα  απο την 2η της Α’ Κατηγορίας ομάδα του Δημόκριτου Αβδήρων. Η τέταρτη όπως σας αναφέραμε και πιο πάνω ήταν το 2000 η Δόξα Ξάνθης, που κατέκτησε το τρόπαιο απέναντι στην Αναγέννηση  Θαλασσιάς.

Ο Παύλος Μελάς Κουτσού γίνεται λοιπόν η πέμπτη ομάδα που το καταφέρνει και πλέον το μεγάλο στοίχημα για την ομάδα του Κουτσού είναι το κατά πόσον θα καταφέρει να κερδίσει για δεύτερη φορά σε τελικό την Αναγέννηση και να κατακτήσει το τρίτο Κύπελλο της ιστορίας του, και αυτόματα να γίνει και η δεύτερη ομάδα της Β’ Κατηγορίας που καταφέρνει να κατακτήσει τον θεσμό ή αν θα ηττηθεί για δεύτερη φορά σε τελικό και θα επιβεβαιώσει τον κανόνα που θέλει τις ομάδες υψηλότερης κατηγορίας να είναι αυτές που στο τέλος χαμογελούν.

Βέβαια ο συγκεκριμένος τελικός αποτελεί μεγάλο στοίχημα και για ιστορικό σωματείο της Αναγέννηση Θαλαασσιάς που μετά από δύο αποτυχημένες απόπειρες (ήττα από Δόξα Ξάνθης και Παύλο Μελά Κουτσού), θέλει η τρίτη να είναι και η τυχερή και να κατακτήσει το πρώτο τρόπαιο της ιστορίας (θυμηθείτε πως πέρασε στον τελικό η Αναγέννηση με ένα κλικ ΕΔΩ).

Τι τι από τα δύο θα συμβεί θα το ξέρουμε πολύ σύντομα, με το πέρας του 38ου τελικού Κυπέλλου Ερασιτεχνών της ΕΠΣ Ξάνθης που θα γίνει το πρώτο Σαββατοκύριακο του Φεβρουάριου.