Ο… «ορισμός» της εικονικής έκπτωσης σε αλυσίδα της Ξάνθης – Ξέχασαν το καρτελάκι με τις αρχικές τιμές !

Η απροσεξία των υπευθύνων σε κατάστημα αλυσίδας στην Ξάνθη ήταν η αιτία να αποκαλυφθεί το σοβαρό φαινόμενο των εικονικών εκπτώσεων που εντείνεται τα τελευταία χρόνια.

Γενικόλογες καταγγελίες έχουν υπάρξει κατά καιρούς αλλά τίποτε συγκεκριμένο δεν είχε αποδειχτεί . Όμως στην περίπτωση ενός καταστήματος στην Ξάνθη δεν χρειάστηκε καν να καταγράψει κάποιος τις τιμές που ίσχυαν πριν τις εκπτώσεις καθώς οι υπεύθυνοι ξέχασαν το καρτελάκι με τις πραγματικές τιμές μέσα στο σχετικό διαφανές πλαίσιο.

Τα προϊόντα του σετ υαλικών εμφάνιζαν τιμές κατά σειρά 3.99 – 2.99 – 3.49 – 2.99 – 2.49 και δίπλα τους υπήρχε ένα καρτελάκι που ανέφερε ότι προσφέρεται έκπτωση 20%. Όμως επειδή ήταν λευκού χρώματος και από πίσω διακρινόταν μια μαύρη σκιά, ένας απλός έλεγχος απέδειξε ότι στο ίδιο σταντ είχε ξεχαστεί το χαρτί με τις τιμές που ίσχυαν πριν τις Εκπτώσεις (και μάλιστα σε χαρτονάκι με το λογότυπο του καταστήματος) . Οι τιμές για τα ίδια ακριβώς προϊόντα του ίδιου σετ υαλικών ήταν κατά σειρά 2.99 – 2.19 – 2.49 – 2.19 – 1,69.

Αντί για έκπτωση, έγινε τελικά …αύξηση !

Αυτό σημαίνει ότι ακόμη και μετά την αφαίρεση της έκπτωσης 20% τα προϊόντα κόστιζαν ακριβότερα από την πραγματική αρχική τιμή τους. Δηλαδή οι καταναλωτές αγοράζουν ένα προϊόν θεωρώντας ότι έχει έκπτωση 20% ενώ στην πραγματικότητα το πληρώνουν 10% παραπάνω από την τιμή που είχε πριν τις εκπτώσεις ! Αντίστοιχα λευκά χαρτιά με τις τιμές προ έκπτωσης είχαν τοποθετηθεί σχεδόν σε όλα τα σετ που πωλούσε το κατάστημα.

Το περιστατικό αυτό, που αφορά σε αλυσίδα και όχι σε τοπική επιχείρηση, τις αρχές και τους παράγοντες της αγοράς που τονίζουν διαρκώς πως χρειάζεται έλεγχος τιμών στα προϊόντα που μας ενδιαφέρουν, πριν τις εκπτώσεις αλλά και ότι για κάθε αγορά δεν πρέπει να παραπλανά το ποσοστό της έκπτωσης που αναγράφεται αλλά η εκτίμηση του καταναλωτή για το αν μια τιμή είναι ή όχι λογική.

Οι φωτογραφίες τραβήχτηκαν το Σάββατο 16 Ιανουαρίου. Στη διάθεση του XP βρίσκονται φωτογραφίες από όλα τα είδη του συγκεκριμένου τμήματος και όλες τις καρτέλες που έχουν αναρτηθεί στα σταντ της συγκεκριμένης ομάδας προϊόντων.

ΠΗΓΗ: xanthipress.gr