LIVE BLOGGING η εξέλιξη των ακραίων καιρικών φαινομένων στην Θράκη

Ακραία καιρικά φαινόμενα πλήττουν τις τελευταίες ώρες την Θράκη και το ThrakiSportS όπως κάνει σε έκτακτα γεγονότα, ανατρέπει την κανονική του ροή και θα προσπαθήσει μέσα από αυτήν την ανάρτηση να σας μεταφέρει όλα όσα συμβαίνουν στο γεωγραφικό μας διαμέρισμα και σχετίζονται με τις έντονες χιονοπτώσεις, βροχοπτώσεις και τις καταιγίδες…

Σύμφωνα με την ΕΜΥ, οι ισχυρές βροχές, τα χιόνια και οι ισχυροί άνεμοι θα είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού σήμερα Κυριακή, ενώ πτώση σημειώνει η θερμοκρασία. Τα φαινόμενα θα πλήξουν ιδιαίτερα την περιοχή της Θράκης μας.

Ωρα 09:10  Τοπικές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά και ημιορεινά του μεγαλύτερου μέρους της χώρας, καθώς και σε πεδινές περιοχές, κυρίως της Θράκης αλλά και της Ηπείρου, της Μακεδονίας, της Θεσσαλίας και της Στερεάς Ελλάδας.

Ωρα 09:16  Οι άνεμοι στο θρακικικό πέλαγος  πνέουν από νότιες διευθύνσεις, εντάσεως 8 και πιθανόν 9 μποφόρ που θα στραφούν πάντως στην συνέχεια σε βορειοδυτικούς και θα εξασθενήσουν.

Ωρα  09:21  Λόγω των ισχυρών ανέμων έχει βγει από το Σάββατο απαγορευτικό απόπλου. Το Κεντρικό Λιμεναρχείο Αλεξανδρούπολης έχει ήδη εκδώσει δελτίο θυελλωδών ανέμων ενώ δεν εκτελούνται τα δρομολόγια από και προς τη Σαμοθράκη. Δείτε βίντεο από τα κύματα που ανέβασε το alexpoli.gr με ένα κλικ ΕΔΩ.

Ωρα 09:27  Λόγω των κακών καιρικών συνθηκών αναβλήθηκαν από χθες όλα τα παιχνίδια που είχαν προγραμματιστεί για αυτό το Σαββατοκύριακο στην επανέναρξη των πρωταθλημάτων της ΕΠΣ Έβρου (θυμηθείτε με ένα κλικ ΕΔΩ). Επίσης αναβλήθηκαν από το μεσημέρι του Σαββάτου και όλα τα παιχνίδια της ΕΠΣ Θράκης που πάμε μια εβδομάδα μετά (διαβάστε αναλυτικά ΕΔΩ).

Ωρα 09:31  Αργα το βράδυ του Σαββάτου έγινε γνωστό ότι αναβάλλονται και οι πρωινοί αγώνες της Κυριακής για την Γ’ Κατηγορία της ΕΠΣ Ξάνθης ενω αναφορικά με τα ματς της Α’ Κατηγορίας που έχουν προγραμματιστεί για τις τρεις το μεσημέρι, θα υπάρξει νεώτερη ανακοίνωση λίγο πριν το μεσημέρι (διαβάστε λεπτομέρειες με ένα κλικ ΕΔΩ).

Ωρα 09:35  Πάντως τα ματς της Ξάνθης και του Πανθρακικού με Ατρόμητο και Παναιτωλικό αντίστοιχα έγιναν κανονικά, έστω και κάτω από καταρρακτώδη βροχή. Το ίδιο και τα ματς που ήταν σε κλειστούς χώρους. Περιηγηθείτε στο ThrakiSportS για να αναζητήσετε ρεπορτάζ και λεπτομέρειες από τους αγώνες.

Ωρα 09:47  Επείγουσα ανακοίνωση εξέδωσε η Εγνατία Οδός ΑΕ, όπου δίνονται συμβουλές στους οδηγούς που θα χρησιμοποιήσουν τον κύριο οδικό άξονα της Βόρειας Ελλάδας. Αναλυτικά οι οδηγοί παρακαλούνται να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, να συμβουλεύονται την πρόγνωση του καιρού και να τηρούν τους βασικούς κανόνες ασφαλούς οδήγησης. width=

• Να συμβουλεύονται την πρόγνωση του καιρού και τυχόν περιορισμούς στην κυκλοφορία από την ΕΛ.ΑΣ. και, αν είναι εφικτό, να αποφεύγουν τις μετακινήσεις τους κατά τη διάρκεια αιχμής των φαινομένων.
• Να κάνουν τους απαραίτητους τεχνικούς ελέγχους στο όχημά τους (καύσιμο, φρένα, ελαστικά, καθαριστήρες, αντιψυκτικό, μπαταρία κτλ.) πριν τη μετακίνηση.
• Να διαθέτουν αντανακλαστικά γιλέκα για όλους τους επιβάτες.
• Να διαθέτουν αντιολισθητικές αλυσίδες και να γνωρίζουν τη χρήση τους.
• Σε συνθήκες έντονων καιρικών φαινομένων να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, να τηρούν αυξημένες αποστάσεις από τα προπορευόμενα οχήματα και να προσαρμόζουν την ταχύτητα του οχήματός τους στις επικρατούσες συνθήκες.
• Να έχουν αναμμένα τα «μεσαία» φώτα (φώτα διασταύρωσης) του οχήματός τους.
• Να μη σταματούν επί των λωρίδων κυκλοφορίας ή εντός σηράγγων για την τοποθέτηση αντιολισθητικών αλυσίδων.
• Αν απαιτηθεί η στάση του οχήματος για λόγους έκτακτης ανάγκης, να γίνεται μόνο επί της δεξιάς Λωρίδας Έκτακτης Ανάγκης (ΛΕΑ).
• Να παρακολουθούν και τηρούν τις υποδείξεις της σταθερής και ηλεκτρονικής σήμανσης.
• Να τηρούν τις υποδείξεις της Τροχαίας και του Προσωπικού λειτουργίας και συντήρησης της οδού.
• Κατά τη διάρκεια εργασιών αποχιονισμού, να μην παρεμποδίζουν ή προσπερνούν τα αποχιονιστικά μηχανήματα, ακόμη και αν η κυκλοφορία διεξάγεται με χαμηλή ταχύτητα.

Ωρα 09:51  Στην ίδια ανακοίνωση της Εγνατίας Οδού επισημαίνεται ότι ειδικά οι οδηγοί των φορτηγών οχημάτων παρακαλούνται να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στη σήμανση και στις υποδείξεις των αρμόδιων οργάνων της Τροχαίας για πιθανές απαγορεύσεις κυκλοφορίας φορτηγών κατά τη διάρκεια των καιρικών φαινομένων. Για πληροφορίες, εφόσον κινείστε επί της Εγνατίας Οδού, επικοινωνήστε με τον τηλεφωνικό αριθμό έκτακτης ανάγκης, στο τηλ. 1077.

Ωρα 09:56  Για την ώρα η κακοκαιρία που πλήττει την Θράκη περιορίζεται σε ισχυρές βροχοπτώσεις στα ανατολικά κυρίως αλλά και τους θυελλώδεις ανέμους, όμως στα ορεινά ήδη από χθες το πρωί έχουν δει άσπρη μέρα. Δείτε εντυπωσιακές εικόνες από το Δασικό Χωριό της Ξάνθης που καλύφθηκε από χιόνι την ώρα που υπήρχε και… ηλιος,  με ένα κλικ ΕΔΩ.

Ωρα 10:01  Στον Έβρο παρατηρούνται από νωρίς το πρωί ισχυρές βροχοπτώσεις σε αρκετά σημεία. Σε επιφυλακή βρίσκονται οι τοπικές αρχές για το ποτάμι, που αναμένεται όπως κάθε φορά σε αυτές τις περιπτώσεις να φουσκώσει τις επόμενες ώρες, κυρίως όταν προστεθούν τα νερά που θα πέσουν στην Βουλγαρία.

 width=Ωρα 10:08   Πάντως ιδιαίτερα στον κεντρικό Έβρο έχει πέσει πολύ νερό. Η φωτογραφία δεξιά είναι σημερινή πρωινή και προέρχεται από το Διδυμότειχο.

Ωρα 10:13  Κακοκαιρία δεν επικρατεί μόνο στην Θράκη αλλά συνολικά στην χώρα και γενικά στην Βόρεια Ελλάδα, έτσι μαθαίνουμε ότι αναβάλλονται και οι προγραμματισμένοι για σήμερα αγώνες της Κ17 και της Κ15 του Πανθρακικού με τις αντίστοιχες ομάδες του ΠΑΟΚ στην Θεσσαλονίκη λόγω των ισχυρών βροχοπτώσεων που έχουν παρατηρηθεί και στην Θεσσαλονίκη. Τα ματς ήταν προγραμματισμένα στις 12.00 και στις 2.00 το μεσημέρι αλλά η απόφαση ελήφθη από την διοργανώτρια αρχή ήδη από χθες και έτσι δεν ταλαιπωρήθηκε με μετακίνηση η ομάδα της Κομοτηνής. Διαβάστε λεπτομέρειες με ένα κλικ ΕΔΩ.

Ωρα 10:19  Αυτό είναι το επίσημο δελτίο καιρού της ΕΜΥ για  σήμερα, Κυριακή, στην Βόρεια Ελλάδα. Καιρός: Στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές. Από το απόγευμα τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν. Χιόνια στα ορεινά και σταδιακά και σε πεδινές περιοχές. Στα υπόλοιπα νεφώσεις με βροχές ή χιονόνερο, καταιγίδες τις πρωϊνές ώρες στην Κεντρική Μακεδονία, χιονοπτώσεις στα ορεινά – ημιορεινά, αλλά και σε πεδινές περιοχές. Άνεμοι: Στα δυτικά βορειοδυτικοί 4 με 6 και από το απόγευμα στην κεντρική Μακεδονία 6 με 7 μποφόρ. Στα υπόλοιπα νότιοι 6 με 8 πιθανόν 9 βορειοανατολικούς 5 με 7 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από 2 έως 9 βαθμούς Κελσίου. Στην Δυτική Μακεδονία και τη Θράκη 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Κυπρίνος πλημμύραΩρα 10:27  Τελευταία στιγμή σώθηκε σπίτι στα Κόμαρα Τριγώνου, το οποίο κινδύνευσε να σκεπαστεί από τοπικά νερά, όπως αναφέρει το http://www.thrakinea.gr. Στις 6:00 μηχάνημα του δήμου Ορεστιάδας, έκανε παρέμβαση ανοίγοντας κανάλια, προκειμένου να απομακρυνθούν τα νερά. Την ίδια ώρα, οι δρόμοι του Κυπρίνου πλημμύριζαν και πάλι από τα νερά της βροχής. Τα ρέματα στην περιοχή είναι γεμάτα, όμως η στάθμη του Άρδα, εξακολουθεί να βρίσκεται σε κανονικά επίπεδα. Την φωτογραφία την έστειλε αναγνώστης στο thrakinea.

Ωρα 10:34  Πέρα από την ακροπλοϊκή γραμμή Αλεξανδρούπολη – Σαμοθράκη, κλειστές παραμένουν οι γραμμές Αγία Μαρίνα-Νέα Στύρα, Πρίνου-Καβάλας και Κεραμωτής-Λιμένας Θάσου. Οι επιβάτες που πρόκειται να ταξιδέψουν καλό είναι πριν την αναχώρησή τους να επικοινωνούν με τα κατά τόπους λιμεναρχεία και τουριστικά πρακτορεία.

WP_20160117_08_58_09_ProΩρα 10:41  Η κακοκαιρία των δύο τελευταίων ημερών στην Αλεξανδρούπολη με τους εξαιρετικά ισχυρούς ανέμους, άφησε πίσω της μικρές ζημιές. Όπως αναφέρει το http://www.alexpoli.gr, σε κάποια σημεία της πόλης λόγω των ανέμων έπεσαν ακόμη και σοβάδες από πολυκατοικίες ενώ στη Λεωφόρο Δημοκρατίας, στο ύψος της Τζαβέλλα, ένα από τα φανάρια έπεσε σχεδόν στο έδαφος. Στο μεταξύ λόγω της δυνατής βροχόπτωσης κατά τη διάρκεια της νύχτας, σε πολλά σημεία έχουν δημιουργηθεί μικρές λιμνούλες ενώ δε λείπει και η λάσπη. Σε άλλο σημείο, στη διασταύρωση της Βενιζέλου με την Ίωνος Δραγούμη, υποχώρησε ένα κομμάτι του οδοστρώματος και του πεζοδρομίου, δημιουργώντας μια ευτυχώς όχι μεγάλη σε βάθος λακκούβα.

Ωρα 10:48  Πάντως τα φαινόμενα δείχνουν να είναι σε ύφεση τις τελευταίες ώρες στο μεγαλύτερο μέρος της Θράκης, χωρίς φυσικά αυτό να σημαίνει ότι δεν πρέπει να υπάρχει προσοχή στους δρόμους και επαγρύπνηση για το κύμα χιονιά που θα έρθει τις επόμενες ώρες.

Ωρα 10:56  Με απόφαση της ΕΠΣ Ξάνθης αναβάλλονται και τα παιχνίδια της Α’ Κατηγορίας που επρόκειτο να διεξαχθούν το απόγευμα, επομένως και επίσημα κανένας αγώνας για το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο δεν πραγματοποιείται αυτό το Σαββατοκύριακο και στους τρεις νομούς της Θράκης. Διαβάστε λεπτομέρειες ΕΔΩ.

Ωρα 11:02  Θυμίζουμε ότι από χθες αναβλήθηκαν και οι αγώνες σε ΕΠΣ Έβρου και ΕΠΣ Θράκης.

Ωρα 11:05  Υπενθυμίζουμε επίσης ότι για σήμερα είναι προγραμματισμένα δυο παιχνίδια για την Β’ Εθνική Γυναικών Ποδοσφαίρου σε Ξάνθη και Κομοτηνή, η διεξαγωγή των οποίων θα αποφασιστεί από τους διαιτητές, αφού δεν υπάρχει κεντρική αποφαση της ΕΠΟ για αναβολή, τουλάχιστον μέχρι στιγμής.

Ωρα 11:09  Σήμερα υπάρχει αγωνιστική δράση και στην Γ’ Εθνική αλλά χωρίς αγώνα στην Θράκη. Ο Έβρος Σουφλίου δοκιμάζεται στην Θεσσαλονίκη απέναντι στον Ηρακλή Αμπεκοκήπων και όπως ενημερωνόμαστε, εκεί επικρατεί κρύο αλλά όχι αυτήν την στιγμή βροχές ή καταιγίδες που να δημιουργούν πρόβλημα στην τέλεση του αγώνα. Ο Εθνικός κερδίζει στα χαρτιά τον Εθνικό Γαζώρου που αποχώρησε από το πρωτάθλημα. Λεπτομέρειες με ένα κλικ ΕΔΩ.

 width=Ωρα 11:18   Σε σχέση με την Ροδόπη, σοβαρά προβλήματα φαίνεται ότι υπάρχουν σε αρκετούς οικισμούς που έχουν καλυφθεί από τα νερά. Η φωτογραφία από την Παραδημή, που όπως μπορείτε να δείτε και εσείς, έχει μετατραπεί σε λιμνοθάλασσα.

Ωρα 11:25  Ειδικά από τις λεγόμενες “Ιρλανδικές Διαβάσεις” της Ροδόπης, που ειναι και πολλές ακόμα και σε κοντινές αποστάσεις έξω από την Κομοτηνή, δεν μπορεί να περάσει κανείς και όποιος το επιχειρήσει ρισκάρει να παρασυρθεί.

Ωρα 11:37  Σοβαρά προβλήματα παρατηρήθηκαν κατά την επιστροφή του Ατρομήτου από την Ξάνθη, αφού το αεροπλάνο που μετέφερε την ομάδα δεν μπόρεσε να προσγειωθεί στην Αθήνα λόγω των ισχυρών ανέμων και της βροχόπτωσης και επέστρεψε στην Βόρειο Ελλάδα. Μέσα σε αυτό και ορισμένοι Θρακιώτες, διαβάστε λεπτομέρειες με ένα κλικ ΕΔΩ.

Ωρα 11:49  Πάντως τα ποτάμια δεν φουσκώνουν μόνο στον Έβρο αλλά και στους άλλους νομούς της Θράκης. Η στάθμη του Κόσσυνθου στην Ξάνθη έχει ανέβει αρκετά, όπως και το ποτάμι που περνάει μέσα από το μειονοτικό χωριό του Εχίνου, όπως ενημερώνουν αναγνώστες, χωρίς πάντως να προκαλείται ανησυχία μέχρι στιγμής.

Ωρα 11:55  Σε κάθε περίπτωση πάντως, αυτήν την στιγμή τα φαινόμενα είναι σε ύφεση,

FB_IMG_1453023436993Ωρα 12:08  Πάντως στον Βόρειο Έβρο, σε αρκετά σημεία, κυρίως στα ορεινά χιονίζει, από το πρωί. Προς το παρόν δεν υπάρχουν προβλήματα στην κυκλοφορία, αλλά η φωτογραφία που ανέβασε από το συνοριακο σημείο του Ορμενίου το thrakinea, στα σύνορα με την Βουλγαρία δηλαδή, είναι ενδεικτική.

Ωρα 12:17  Όπως είναι φυσιολογικό, έντονα καιρικά φαινόμενα έπληξαν και την Βουλγαρία, με τους οδηγούς που επιχείρησαν το Σάββατο να ταξιδέψουν στην γειτονική χώρα μέσω του μεθοριακού σταθμού στην Κομοτηνή να πέφτουν πάνω σε ισχυρούς ανέμους και καταιγίδες.

Ωρα 12:24  Σε αρκετές πόλεις της Βουλγαρίας σημειώθηκε και έντονη χιονόπτωση, με πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα την Σόφια όπου το χιόνι έφτασε τα 30 εκατοστά. Αυτό είναι και το γεγονός που προκαλεί ανησυχία, γιατί όταν αυτά τα χιόνια λιώσουν, τα νερά θα αναζητήσουν διέξοδο και θα κατευθυνθούν μοιραία προς την Ελλάδα, τον Νέστο και κυρίως τον Έβρο που έχει μεγάλο ιστορικό πλημμυρών.

Ωρα 12:31  Τις προηγούμενες ημέρες υπήρξε πάντως πολιτική αντιπαράθεση, με τον αντιπεριφερειάρχη Έβρου Δημήτρη Πέτροβιτς να υποστηρίζει ότι σε ποσοστό 90% έχουν ολοκληρωθεί τα αναχώματα στον κάμπο του Πυθίου, αλλά τον πρόεδρο της τοπικής κοινότητας του Πυθίου να δηλώνει στον Maximum FM ότι «Δεν είμαστε ακόμα σε απόλυτη ετοιμότητα – Πρέπει να επισκευαστούν τα “φαγώματα” στα αναχώματα» (ακούστε αναλυτικά την συνέντευξή του με ένα κλικ ΕΔΩ).

Ωρα 12:40  Μέσα σε όλα τα άλλα, μικρής έκτασης πυρκαγιά εκδηλώθηκε το απόγευμα του Σαββάτου στο ισόγειο κτίριο εντός του ανοικτού Δημοτικού Κολυμβητηρίου Καβάλας (εκεί όπου συχνά προπονούνται οι κολυμβητές από την Ξάνθη, δεδομένου του κλειστού κολυμβητηρίου στην πόλη της Θράκης). Διαβάστε λεπτομέρειες με ένα κλικ ΕΔΩ.

Ωρα 12:55  Τώρα μπορεί να μην έχουμε σοβαρά φαινόμενα, ωστόσο σύμφωνα με το  greek-weather.org, οι πόλεις που θα δουν χιόνι τις επόμενες ημέρες με μεγάλη πιθανότητα να υπάρχει και χιονόστρωση είναι σε όλη τη χώρα 25 και πρώτες πρώτες αναφέρονται η Αλεξανδρούπολη, η Κομοτηνή και η Ξάνθη. Επίσης αναφέρονται η Δράμα, η Καβάλα, η Θεσσαλονίκη, η Κατερίνη, οι Σέρρες, το Κιλκίς, η Έδεσσα, η Κατερίνη, η Φλώρινα, η Κοζάνη, η Καστοριά, τα Γρεβενά, ο Βόλος , η Λάρισα, τα Τρίκαλα, η Καρδίτσα, η Λαμία, η Λιβαδειά, η Χαλκίδα, η Λήμνος, η Αθήνα και η Τρίπολη.

WP_20160117_09_11_04_ProΩρα 13:11 Στο μεταξύ, οι ισχυροί άνεμοι έχουν δημιουργήσει προβλήματα και με σκουπίδια που έχουν φράξει φρεάτια στην Αλεξανδρούπολη, ωστόσο όπως επισημαίνει το http://www.alexpoli.gr, η κατάσταση επιδεινώνεται από την ανευθυνότητα κάποιων συμπολιτών που άφηναν στους  “ξεχειλισμένους” από σκουπίδια κάδους τις δικές τους σακούλες, ενώ σε απόσταση 100 μέτρων υπήρχαν άλλοι κάδοι που ήταν άδειοι και μπορούσαν να φιλοξενήσουν τα δικά τους απορρίμματα. Το αποτέλεσμα ήταν τα σκουπίδια να παρασύρονται από τον αέρα και να συγκεντρώνονται σε φρεάτια.

Ωρα 13:18  Η ίδια ιστοσελίδα επισημαίνει: «Αξίζει να σημειώσουμε ότι τις προηγούμενες ημέρες οι δρόμοι του κέντρου είχαν καθαριστεί αρκετά καλά, ίσως και λόγω της παρουσίας των εκατοντάδων δημάρχων για το συνέδριο της ΚΕΔΕ στην Αλεξανδρούπολη. Μέσα σε 2-3 ημέρες ξαναγέμισαν σκουπίδια και αυτό… χάρη σε ανεγκέφαλους ανεύθυνους πολίτες που δεν καταλαβαίνουν την βρωμιά που δημιουργούν έστω και με μια σακούλα απορριμμάτων που θα βρεθεί εκτός κάδου».

Ωρα 13:35  Επειδή πολλοί γονείς ρωτάνε αν θα λειτουργήσουν τα σχολεία αύριο, απόφαση δεν έχει παρθεί καμία από κανέναν Δήμο αλλά εδώ θα είμαστε να σας ενημερώνουμε. Αν επιβεβαιωθούν πάντως οι προβλέψεις που θέλουν κύμα χιονιά να σαρώνει την Θράκη από το βράδυ, είναι πολύ πιθανό να μην λειτουργήσουν αλλά σε κάθε περίπτωση μείνετε συντονισμένοι.

 width=Ωρα 13:53  Εικόνα που ανέβηκε πριν λίγο στο facebook από τον Νίκο Στεργίου, από την επαρχιακή οδό  Παγούρια – Μικρό Κρανοβουνιο, δίπλα σχεδόν από την Κομοτηνή. «Προσοχή μην προσπαθήσετε …. Περίπου ένα μέτρο νερό η στάθμη του δρόμου 13:49 Π.μ εν έτη 2016», αναφέρει στο μήνυμα.

Ωρα 14:01  Πάντως αυτή τη στιγμή παρά τον μουντό καιρό, την πυκνή συννεφιά και στους δυνατούς ανέμους, δεν υπάρχουν βροχοπτώσεις.

Ωρα 14:19  Στην ηλεκτρονική της έκδοση τη εφημερίδα Χρόνος αναφέρει: «Τα πλημμυρικά φαινόμενα που λαμβάνουν χώρα από νωρίς σήμερα το πρωί στο νομό Ροδόπης και ιδιαίτερα στη δυτική πλευρά, έχουν αιτία και αυτή βρίσκεται στην έλλειψη υποδομών για την προστασία από φαινόμενα υπερχείλισης. Ο ποταμός Βοζβόζης υπερχείλισε στο κεντρικό του κανάλι, ενώ το ίδιο συνέβη και σε παρακλάδι του, όμως κανένα ανάχωμα δεν υπάρχει εκεί για να συγκρατήσει τα νερά. Σε αυτό το ποτάμι της Ροδόπης δεν κατασκευάστηκαν ποτέ αναχώματα, με αποτέλεσμα σήμερα που ήταν απαραίτητα για να συγκρατήσουν τον αυξημένο όγκο νερού δεν υπήρχαν. Από νωρίς το πρωί έχει κλείσει ο δρόμος Παραδημή – Κρανοβούνιο – Παγούρια και απαγορεύεται η διέλευση οχημάτων. Το νερό έχει κατακλύσει τις περιοχές γύρω από τα παραπάνω χωριά, ενώ όπως γράψαμε ήδη η Παραδημή μετατράπηκε σε λίμνη και παρατηρήθηκαν προβλήματα σε οικίες και αποθήκες με την είσοδο του νερού σε αυτά». 

 width=Ωρα 14:32  Μάλιστα, πάντα όπως αναφέρει το http://www.xronos.gr/, τα ξημερώματα της Κυριακής σημειώθηκε και διακοπή ρεύματος εντός του οικισμού, αλλά η ηλεκτροδότηση αποκαταστάθηκε γρήγορα. Από το πρωί της Κυριακής οι κάτοικοι βγήκαν έξω από τα σπίτια τους, μετρώντας τις ζημιές που προκάλεσε η νεροποντή. Ο δρόμος που συνδέει την Παραδημή με το Μεγάλο και Μικρό Κρανοβούνιο παραμένει κλειστός, από την τροχαία. Οι διερχόμενοι κάνουν αναστροφή στο σημείο και αναζητούν ασφαλέστερη διαδρομή για τον προορισμό τους.

Ωρα 14:50 Την άποψή του για τις πλημμύρες που πλήττουν κάθε χρόνο το Νομό Έβρου, προκαλώντας τεράστιες καταστροφές στην αγροτική οικονομία, αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Γεωλογικής Εταιρεία Ευθύμης Λέκκας. Όπως είπε, οι πλημμύρες δεν δημιουργούνται από φυσικές διεργασίας, αλλά από τις ανθρώπινες παρεμβάσεις.“Ο Έβρος είναι ένα ποτάμι που δίνει ζωή στην ευρύτερη περιοχή. Βεβαιώς κατά τους χειμερινούς μήνες έχουμε τα προβλήματα από τις ποτάμιες πλημμύρες του Έβρου, αλλά αυτά τα προβλήματα δεν δημιουργούνται από τις φυσικές διεργασίες ως ένα μεγάλο βαθμό, αλλά από τις ανθρώπινες παρεμβάσεις” δήλωσε, όπως διαβάζουμε στο http://www.e-evros.gr.

Ωρα 14:56   Σύμφωνα  με το thrakinet.tv, παράλληλα για την αποφυγή των καταστροφών που προκαλούν οι πλημμύρες, του ποταμού, εξέφρασε την θέση πως θα πρέπει να υπάρχει μια συνεχή διαβούλευση όλων των εμπλεκομένων φορέων της περιοχής μας, αλλά και και των γειτονικών χωρών Τουρκίας και Βουλγαρίας, που είτε πλήττονται από το φαινόμενο είτε το οξύνουν. “Θα πρέπει προκειμένου αποφύγουμε τα πλημμυρικά φαινόμενα και να αποφύγουμε και τις επιπτώσεις οι οποίες είναι τεράστιες για την περιοχή να υπάρχει μια συνεχής διαβούλευση των εμπλεκόμενων φορέων και των εμπλεκόμενων χωρών προκειμένου να αποφεύγονται αυτά τα φαινόμενα”.

Ωρα 15:08  Για όσους πάντως απορούν, η αναμέτρηση Ηρακλή Αμπελοκήπων – Έβρου Σουφλίου ξεκίνησε κανονικά, όπως άλλωστε είχαμε αναφέρει και πιο πριν, δεν κινδυνεύει με αναβολή. ΜΠορείτε να παρακολουθείτε απευθείας την εξέλιξη στον αγώνα με ένα κλικ ΕΔΩ.

12513800_1296391903720116_1756874725156088256_oΩρα 15:20  Ανησυχία προκαλεί το μεγάλο ρήγμα που έχει υποστεί η αντιπλημμυρική προστασία του Κόσυνθου στην Ξάνθη στο ύψος του γηπέδου της Ασπίδας, δίπλα στη σιδηροδρομική γραμμή. Ο Αντιπεριφερειάρχης Κώστας Ζαγναφέρης  και οι υπηρεσίες του επισκέφθηκαν το πρωί το σημείο, όπου ο όγκος ήταν μεγάλος και η αντιπλημμυρική θωράκιση έχει υποχωρήσει σε δύο σημεία. Το θέμα παρακολουθείται αλλά για την ώρα δεν εμπνέει ανησυχία, αναφέρουν οι αρμόδιοι.

Ωρα 15:27  Αντιμετωπίστηκε το πρώτο μεγάλο κύμα κακοκαιρίας στην περιοχή της Ξάνθης, που συνοδεύτηκε από έντονη βροχόπτωση το βράδυ του Σαββάτου, μεγάλης έντασης αλλά και μεγάλης διάρκειας. Το πρωί τα προβλήματα που εντοπίστηκαν ήταν μικρά και αντιμετωπίστηκαν με αποτέλεσμα να υπάρχει κανένα πρόβλημα σε όλο το Νομό, αναφέρει ο Αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης Κώστας Ζαγναφέρης στο http://www.xanthipress.gr.

Ωρα 15:39  Πάντως εκτός Θράκης αλλά εξαιτίας της ίδιας κακοκαιρίας που πλήττει την χώρα, ήδη μετράμε τον έναν νεκρό στις Σέρρες. Με τον χειρότερο τρόπο γράφτηκε ο επίλογος του θρίλερ στο ρέμα Κρουσοβίτης Σερρών καθώς ο οδηγός αυτοκινήτου που παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά χειμάρρου, ανασύρθηκε λίγο μετά τις 15.00 νεκρός. Άνδρες της ΕΜΑΚ επιχείρησαν στο σημείο και διαπίστωσαν ότι στο μοιραίο όχημα δεν υπήρχαν άλλα άτομα.

Ωρα 15:43  Η πρώτη εκτίμηση είναι πως ο οδηγός που πλήρωσε με τη ζωή του την κακοκαιρία, πετάχτηκε στη θέση του συνοδηγού, όπου και άφησε την τελευταία του πνοή.  Στο σημείο έφτασαν νωρίτερα πυροσβέστες που είδαν μέσα στο όχημα ένα άτομο, χωρίς τις αισθήσεις του, στη θέση του συνοδηγού. Αυτό τους έκανε αρχικά να φοβηθούν ότι μέσα στο αυτοκίνητο ίσως να υπήρχαν και άλλα παγιδευμένα άτομα.

 width=Ωρα 15:59  Παραδοσιακά στο Σουφλί δημιουργούνται πολλά προβλήματα από πλημμύρες, κάτι που γνωρίζουμε και από τα προβλήματα που είχε ο ¨Εβρος Σουφλίου. Η φωτογραφία είναι σημερινή από την Κορνοφωλιά και δείχνει την εικόνα που επικρατεί εκεί, ώρες μετά την νεροποντή που είχαμε τα ξημερώματα και εν αναμονή του δεύτερου κύματος κακοκαιρίας.

Ωρα 16:15  Για καλή τύχη πάντως του Έβρου Σουφλίου, δεν αγωνιζόταν εντός έδρας αλλά εκτός, στην Θεσσαλονίκη, αν και η αγωνιστική εξέλιξη της αναμέτρηση στην Θεσσαλονίκη με τον Ηρακλή Αμπελοκήπων δεν είναι η καλύτερη, όπως μπορείτε να διαπιστώσετε με ένα κλικ ΕΔΩ.

Ωρα 16:33  Θυμίζουμε ότι λόγω της κακοκαιρίας, με αποφάσεις των αρμόδιων επιτροπών των ενώσεων αναβλήθηκαν όλες οι αναμετρήσεις που είχαν προγραμματιστεί για αυτό το Σαββατοκύριακο σε όλες τις κατηγορίες των Ενώσεων Ποδοσφαιρικών Σωματείων Έβρου, Θράκης (δηλαδή Ροδόπης) και Ξάνθης.

 width=Ωρα 17:50  Φουσκωμένος ο Άρδας, όπως μπορείτε να δείτε στην φωτογραφία δεξιά. Η φωτογραφία είναι σημερινή από τον παραπόταμο του Έβρου.

Ωρα 18:06   Τις επόμενες ώρες πάντως σίγουρα θα μας απασχολήσει ο Έβρος καθώς με τόση βροχόπτωση αλλά και χιονόπτωση που μαθαίνουμε ότι υπήρξε στην Βουλγαρία, είναι νομτελειακό ότι τα νερά θα αναζητήσουν διέξοδο μέσω του ποταμού προς το Νότο.

Ωρα 18:33  Πάνω που το λέγαμε. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του alexpoli.gr σε συναγερμό έχουν τεθεί από το μεσημέρι οι Ελληνικές αρχές καθώς η Βουλγαρία άνοιξε το φράγμα του Ιβαΐλογκραντ και ήδη από το μεσημέρι σταδιακά η στάθμη του Έβρου και του Άρδα ανεβαίνει.

Ωρα 18:37  Η ίδια πηγή αναφέρει ότι η ανησυχία των τοπικών αρχών είναι μεγάλη μετά  τη ρηματική διακοίνωση των βουλγαρικών αρχών που έστειλε προς την πρεσβεία της Ελλάδας στη Σόφια, ότι τις επόμενες ώρες θα προχωρήσουν σε νέα αποδέσμευση μεγάλων ποσοτήτων νερού από το φράγμα του Ιβαΐλογκραντ. Η ποσότητα του νερού που αναμένεται να κατακλύσει τον Έβρο είναι 300 ανά δευτερόλεπτο.

Ωρα 18:54  Υπενθυμίζεται ότι από την “Εγνατία Οδός Α.Ε.” έχει εκδοθεί έκτακτο δελτίο με βάση την πρόβλεψη της ΕΜΥ για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα και τοπικές χιονοπτώσεις. Σήμερα και αύριο οι οδηγοί παρακαλούνται να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, να συμβουλεύονται την πρόγνωση του καιρού και να τηρούν τους βασικούς κανόνες ασφαλούς οδήγησης. Για λεπτομέρειες σπεύσατε στην αρχή του live, ήταν από τις πρώτες αναρτήσεις που κάναμε το πρωί.

Ωρα 19:19  Επειδή πολλοί ρωτούν, δεν υπάρχει ΚΑΜΙΑ απόφαση ότι δεν θα λειτουργήσουν τα σχολεία αύριο. Μέχρι νεωτέρας, θα λειτουργήσουν κανονικά σε όλες τις περιοχές. Αν αλλάξει κάτι, αυτό θα είναι προφανώς με βάση τα καιρικά φαινόμενα στην διάρκεια της νύχτας και τις αποφάσεις που θα λάβουν το πρωί οι Δήμοι και οι διευθυντές της κάθε σχολικής εγκατάστασης.

 width=Ωρα 19:34  Πάντως στην Βουλγαρία το έστρωσε. Η εικόνα είναι από την Φιλιππούπολη. Στην Σόφια είχε 30 πόντους χιόνι. Αυτός ο χιονιάς είναι που κινείται και προς τα κάτω, στα μέρη μας.

Ωρα 19:46  Ομαλοποιούνται σταδιακά τα προβλήματα στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες μετά τα προβλήματα που προκάλεσαν σε πολλές περιοχές από χθες οι ισχυροί άνεμοι. Κανονικά εκτελούνται τα δρομολόγια Κεραμωτής- Λιμένα Θάσου. Κλειστή εξακολουθεί να παραμένει η γραμμή Καβάλα-Πρίνου. Οι επιβάτες που πρόκειται να ταξιδέψουν καλό είναι πριν την αναχώρηση να επικοινωνούν με τα κατά τόπους λιμεναρχεία και τουριστικά πρακτορεία.

Ωρα 20:13  Πάντως η αίσθηση που άφησε ο μετεωρολόγος Θοδωρής Κολυδάς στο Mega είναι ότι ναι μεν το επόμενο 24ωρο θα έχουμε δριμύ ψύχος, αλλά όχι και τα ακραία καιρικά φαινόμενα που νομίζαμε και μας είχαν αφήσει να εννοηθεί.

Ωρα 20:40  Πλέον μάλλον ην αγωνία των επόμενων ωρών θα είναι στον Έβρο. Μόλις εκδόθηκε ανακοίνωση από το τμήμα πολιτικής προστασίας της περιφερειακής ενότητας Έβρου για να ληφθούν άμεσα μέτρα εξαιτίας των βροχοπτώσεων των τελευταίων ωρών και της υπερχείλισης του φράγματος του Ιβαϊλοβγκραντ, η οποία αναμένεται να υπερβεί τα 300 m3/sec, σύμφωνα με την ανακοίνωση που επιβεβαιώνει τις πληροφορίες που υπήρχαν νωρίτερα.

Ωρα 20:44  Οι Δήμαρχοι καλούνται άμεσα να ενημερώσουν τους κατοίκους των περιοχών τους (Γεωργούς – Κτηνοτρόφους – Αλιείς – Κυνηγούς κ.λ.π.) να μη πλησιάζουν τους ποταμούς ΑΡΔΑ- ΕΒΡΟ & ΕΡΥΘΡΟΠΟΤΑΜΟ και τα αναχώματα αυτών (επικίνδυνες περιοχές), να απομακρύνουν έγκαιρα μηχανήματα και εργαλεία τους από τις επικίνδυνες περιοχές και να ενημερώσουν τους ΤΟΕΒ στην ζώνη ευθύνης τους για τη λήψη προβλεπομένων μέτρων αποφυγής ζημιών σε έργα αρμοδιότητάς τους (Αρδευτικά Αντλιοστάσια – Αποστραγγιστικά δίκτυα κ.λ.π.). Ν.3852/10 άρθρο: 94

Ωρα 20:48  Οι Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Ορεστιάδας και της Αλεξανδρούπολης καλούνται να ενημερώσουν τους κτηνοτρόφους που διατηρούν εκτροφές πλησίον των ποταμών Έβρου και Ερυθροποτάμου για την επικείμενη αύξηση των υδάτων. Παρακαλούνται επίσης οι κτηνοτρόφοι να επισκέπτονται ανά τακτά διαστήματα τις εκτροφές τους και επιπλέον να είναι σε επαφή με τις Δνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής για πιθανή εκκένωση των κτηνοτροφικών μονάδων.

Ωρα 20:53  Η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων Περιφερειακής Ενότητας Έβρου καλείται να διαθέσει προσωπικό και μέσα για την έγκαιρη επίβλεψη /επιτήρηση των αναχωμάτων και των αντιπλημμυρικών έργων. Η Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέριας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης θα παρακολουθεί το θέμα και για οποιαδήποτε εξέλιξη επ’ αυτού, θα σας ενημερώνει με νεότερο έγγραφό του, ενώ και οι Ένοπλες Δυνάμεις μέσω των  ΧVI Μ/Κ ΜΠ/3ο ΕΓ – ΧΙΙ Μ/Κ ΜΠ/3ο ΕΓ κασι η 50 ΜΗΧ.ΤΑΞ./3ο ΕΓ παρακαλούνται όπως ενημερώνουν το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας της ΠΕ Έβρου για οποιαδήποτε εξέλιξη επί του θέματος

Ωρα 21:05  Κάπου εδώ κλείνουμε αυτήν την live ενημέρωση καθώς δεν αναμένονται για τις προσεχείς τουλάχιστον ά