Ύποπτα κρούσματα εποχικής γρίπης και στον Έβρο – Σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκεται το Π.Γ.Ν.Ε.

    3 με 4 είναι μέχρι στιγμής τα ύποπτα κρούσματα της εποχικής γρίπης στον Έβρο χωρίς ωστόσο να έχουν επιβεβαιωθεί ακόμα. Σύμφωνα τόσο με τον Διοικητή του Π.Γ.Ν.Ε. Γιάννη Πνευματικό, όσο και με τον Καθηγητή Παθολογίας του Δ.Π.Θ. Ευστράτιο Μαλτέζο, στις επόμενες εβδομάδες αναμένεται η κορύφωση, ενώ αξίζει να τονιστεί πως τα κρούσματα επιβεβαιώνονται μόνο κατά τη νοσηλεία τους στη Μ.Ε.Θ, αφού σύμφωνα με τον κύριο Μαλτέζο, ο απαιτούμενος ιατρικός έλεγχος που αφορά στην επιβεβαίωση αυτών δεν δικαιολογείται από το κράτος με αποτέλεσμα η όλη διαδικασία ν’ αποτελεί οικονομική “αιμορραγία” για τον ασθενή. Η θεραπεία ωστόσο ξεκινά κανονικά από τη στιγμή που το περιστατικό νοσηλευτεί στη Μ.Ε.Θ.

    Το ΚΕΕΛΠΝΟ υπενθυμίζει ότι η μετάδοση του ιού ευνοείται από τις ψυχρές κλιματικές συνθήκες.

    Ποια μέτρα θα πρέπει να λαμβάνονται ώστε να αποφύγουμε τον κίνδυνο επιμόλυνσης από τον ιό της γρίπης:

    – Η τήρηση των μέτρων υγιεινής, όπως συχνό πλύσιμο των χεριών, αναπνευστική υγιεινή με κάλυψη του βήχα και του φτερνίσματος.

    Επισημαίνεται η ανάγκη οικειοθελούς απομόνωσης και αποφυγής συγχρωτισμού για τα άτομα που έχουν σύμπτωμα γρίπης για την αποφυγή μετάδοσης του ιού.

    – Η έγκαιρη χρήση των αντι-ιικών φαρμάκων κατά της γρίπης με τις πρώτες εκδηλώσεις (μέσα σε 2 ημέρες) κατά την κρίση των θεραπόντων γιατρών, χωρίς να είναι απαραίτητη η εργαστηριακή επιβεβαίωση της νόσου ή σε άτομα με σοβαρές εκδηλώσεις γρίπης. Το ΚΕΕΛΠΝΟ υπενθυμίζει ότι η σωστή χρήση των αντι-ιικών στις κλινικές ομάδες υψηλού κινδύνου του πληθυσμού (ακόμη και σε ήπια συμπτώματα από τη γρίπη) προστατεύει από τις επιπλοκές. Λόγω της κυκλοφορίας του πανδημικού στελέχους οι γιατροί καλούνται να είναι ευαισθητοποιημένοι για την έγκαιρη χορήγηση θεραπείας.

    – Η συνέχιση του εμβολιασμού κατά της γρίπης για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, καθώς και του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού με κύριο στόχο την προστασία των ασθενών τους.

    ΠΗΓΗ: e-evros.gr