O Γιώργος Τυλιγαδάς στο ThrakiSportS για το «διαζύγιο» με τον Μιχαλεντζάκη, την ανάπτυξη του ΟΦΘΑ και τους στόχους του 2016

Συνέντευξη στον Ζαχαρία Μπαλτζή

Ο προπονητής κολύμβησης του Ομίλου Φίλων Θαλάσσης Αλεξανδρούπολης Γιώργος Τυλιγαδάς μίλησε στο ThrakiSportS, κάνοντας τον απολογισμό του 2015 και οριοθετώντας τους στόχους της νέας χρονιάς.Ο «κόουτς των επιτυχιών», όπως τον αποκαλούν, αναφέρεται στον γιο του Αργύρη και τις επιτυχίες που έχει, αλλά και στον Δημήτρη Καρυπίδη και τις σημαντικές διακρίσεις με την Εθνική Ομάδα ΑμεΑ. Ακόμα επισημαίνει τους λόγους του “διαζυγίου” με τον Δήμο Μιχαλεντζάκη, ενώ αναλύει το επίπεδο του αθλήματος στον Έβρο, καθώς και όλα όσα σχετίζονται με το νέο κολυμβητήριο της Αλεξανδρούπολης.

Αναλυτικά η συνέντευξη:

 

Καθηγητής γυμναστικής σε σχολείο και προπονητής κολύμβησης αθλητών και αθλητριών, που συμμετέχουν σε  πολλούς αγώνες και διοργανώσεις, εντός και εκτός Ελλάδας, έχοντας σπουδαίες διακρίσεις. Γενικά αποτελεί  δύσκολο συνδυασμό;

Γ.T: “Είναι αλήθεια ότι είναι δύσκολη μερικές φορές η συμμετοχή στους αγώνες και ευτυχώς οι περισσότεροι αγώνες διεξάγονται Σαββατοκύριακο, οπότε διευκολύνονται οι μετακινήσεις και η απομάκρυνση από την υπηρεσία μου. Γενικά όμως οι μέρες της κανονικής άδειας είναι αρκετές και ποτέ δεν τις υπερβαίνω. Η πολιτεία τελευταία θέσπισε άδεια και για την προετοιμασία αθλητών υψηλού επιπέδου, κάνοντας ακόμη ένα βήμα μπροστά”.

Ο υγρός στίβος στον Έβρο έχει σημαντική ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια. Που πιστεύετε ότι οφείλεται;

Γ.Τ: “Η ενασχόληση επιστημόνων προπονητών με τον χώρο, είναι ένας από τους λόγους ανάπτυξης. Τώρα το γεγονός ότι  οι περισσότεροι  προπονητές  σε όλους τους συλλόγους  της Αλεξανδρούπολης, είναι αθλητές μου και γαλουχημένοι  με ανάλογο αθλητικό πνεύμα, με γεμίζει χαρά και ανάλογη περηφάνεια. Οι εγκαταστάσεις έχουν επίσης βελτιωθεί και αυτό είναι μεγάλο πλεονέκτημα στη δουλειά μας”.

 width=Η συνεργασία σας με κολυμβητές που βρίσκονται και στην Εθνική Ομάδα ΑμεΑ πως ξεκίνησε;

Γ.Τ.: “Εντελώς τυχαία. Ο Δημοσθένης (Μιχαλεντζάκης) ήρθε με τη μητέρα του στον ΟΦΘΑ σε πολύ μικρή ηλικία και  αφού πέρασε τα στάδια της μικρής πισίνας και Ακαδημίας εκμάθησης, τον ανέλαβε ο Τάσος Καλλιτσάρης στην προαγωνιστική    ομάδα μας. Ένα χρόνο μετά ο Τάσος έπεισε τους γονείς του ότι η είσοδός του στους αθλητές ΑΜΕΑ θα του έδινε διαφορετικό κίνητρο και τελικά του έδωσε πολλά περισσότερα. Δυο χρόνια αργότερα, ήρθε στην αγωνιστική ομάδα του ΟΦΘΑ που προπονώ και δεν τον ξεχώρισα  ποτέ μέχρι τώρα από την υπόλοιπη ομάδα με κάποιο ξεχωριστό πρόγραμμα για 5 συνεχόμενα χρόνια. Με τον Δημήτρη (Καρυπίδη) τα πράγματα ήταν τελείως διαφορετικά. Ήρθε σε μένα το 2012 και ο λόγος ήταν ότι η πάθησή του (ατελής οστεογέννεση) δεν του επέτρεπε οποιαδήποτε άλλη αθλητική ενασχόληση. Δεν είχε στο μυαλό του καθόλου τον αθλητισμό αλλά την βελτίωση της υγείας του και τον έλεγχο του βάρους του. Όταν όμως είδα ότι μπορεί να τα καταφέρει και στο αθλητικό κομμάτι, του το πρότεινα. Μου απάντησε ¨ότι πεις κόουτς¨ και αυτό ήταν. Είχα και τους δύο για τρία χρόνια και αυτό αποτελούσε μοναδικότητα στον αθλητικό κόσμο των ΑΜΕΑ με αποκορύφωμα την 4η θέση και των δύο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα και το Παγκόσμιο ρεκόρ του Δημοσθένη στο meeting του Βερολίνου”.

 

Ο κόσμος αναγνωρίζει το έργο και τη βοήθεια που προσφέρετε σε όλους όσους θέλουν να ασχοληθούν με την κολύμβηση, κάτι το οποίο φαίνεται και από την υποψηφιότητα σας ως κορυφαίος προπονητής στη Θράκη στα ThrakiSportS Awards 2015 και το υψηλό ποσοστό που λάβατε, δεδομένου του ανταγωνισμού. Πως αισθάνεστε γι’ αυτό;

Γ.Τ.:  “Είμαι 28 χρόνια προπονητής αγωνιστικών ομάδων στην κολύμβηση. Οι σύλλογοι που συνεργάστηκα δεν ήταν πολλοί: ο Ν.Ο. Αλεξανδρούπολης για 7+3 χρόνια, ο Ν.Ο. Πατρών για δύο χρόνια, ο Ν.Α.Ο. Λαμίας για 5 χρόνια και τελευταία στον ΟΦΘΑ από το 2004!!! Αυτό σημαίνει αν μη τι άλλο, ότι είμαι οπαδός του γεγονότος της μακροχρόνιας προπόνησης με στόχους και συνέχεια και όχι των πρόσκαιρων επιτυχιών, με αγάπη για το υδάτινο στοιχείο. Τώρα για την υποψηφιότητά μου σαν καλύτερος προπονητής, πρέπει να τονίσω μερικά πράγματα. Με τιμά το ότι με επέλεξαν για την ανάδειξη του καλύτερου προπονητή, ιδιαίτερα που είμαι ο μόνος με ατομικό άθλημα ανάμεσα σε συναδέλφους ομαδικών αθλημάτων και ειδικά πιο δημοφιλών. Πιστεύω όμως ότι πρέπει να υπάρχει χαμηλό προφίλ στον αθλητισμό και μάλιστα να διδάσκεται με το παράδειγμά μας στους αθλούμενους”.

 width=Ο γιος σας Αργύρης αναδείχθηκε πρωταθλητής Ελλάδας. Σαν πατέρας τι συμβουλές του δίνετε για το μέλλον;

Γ.Τ.: “Ο πρωταθλητής είναι αποτέλεσμα προσπαθειών και ιδεολογικής ταυτότητας του Αργύρη. Κατάφερα να μην τον πιέσω ποτέ σε ότι έκανε και να μην απαιτώ κάτι πριν την ώρα του. Με πίστεψε γιατί είδε ότι οι παλαιότεροι στόχοι επιτυγχάνονται. Η συμβουλή είναι μία: ¨Ότι και να κάνεις σήμερα ζωή σου, κάνε το όσο καλύτερα μπορείς¨”.

Υπάρχουν και νέοι αθλητές ΑμεΑ από την περιοχή μας, πέραν του Δημήτρη Καρυπίδη, τους οποίους θα αναλάβετε να προπονείτε ενόψει των αγωνιστικών υποχρεώσεων που ακολουθούν;

Γ.Τ.: “Νέοι αθλητές υπάρχουν και μάλιστα φερέλπιδες, εγώ όμως δεν έχω τον απαιτούμενο χρόνο. Ευτυχώς όμως υπάρχουν νέοι προπονητές αποφασισμένοι να αφοσιωθούν από εδώ και πέρα σ´ αυτό, π.χ. ο Αργύρης που προαναφέραμε. Ήδη κάνει τα πρώτα βήματά του μετά από την απόκτηση του πτυχίου του και έχει όλο το μέλλον μπροστά του. Ή ακόμη και ο Τάσος Καλλιτσάρης, μετά από το προπονητικό διαζύγιό μου με τον Δημοσθένη, που είναι αυτός που ήταν πάντα δίπλα μου από την πρώτη στιγμή της δημιουργίας του κολυμβητικού τμήματος του ΟΦΘΑ”.

 

Πως προέκυψε το “διαζύγιο” με τον Δήμο Μιχαλεντζάκη μετά από τόσο σημαντικές επιτυχίες;

Γ.Τ.: “Είναι η πιο περίεργη ιστορία και επειδή έχουν ακουστεί διάφορα, καιρός είναι να ακουστεί και η αλήθεια. Πρώτα από όλα τον Δημοσθένη δεν τον προπόνησε κανένας άλλος εκτός από εμένα τα τελευταία 5 χρόνια. Όλα αυτά που άκουσα, διάβασα και είδα σε όλες τις μορφές του τύπου για την ύπαρξη δύο προπονητών είναι ψέμματα και προκαλώ οποιονδήποτε με αθλητικό παράστημα να μου πει για το αντίθετο.  width=Τώρα αν κάποιοι εκμεταλλεύτηκαν το χαμηλό μου προφίλ για κάτι που δεν τους αξίζει δεν πειράζει. Εγώ αν βγάλω μία φωτογραφία με τον Μάικλ Φελπς και την δημοσιεύσω γίνομαι προπονητής του; Η ζωή είναι κυνική και μου επιφύλαξε την καλύτερη και την χειρότερη στιγμή στην καριέρα μου ταυτόχρονα. Προ ημερών βραβευτήκαμε από την Ελληνική Παραολυμπιακή Επιτροπή με τον Δημοσθένη, ως αθλητής και προπονητής, για την κατάρριψη από τον αθλητή μου του παγκόσμιου ρεκόρ στα 200μ πεταλούδα. Το σχεδιάζαμε 1,5 χρόνο αυτό και την παραμονή του ταξιδιού μας στο Βερολίνο μαθαίνω ότι ξαφνικά η μητέρα μου πέθανε. Αποφάσισα να μην παραστώ στην κηδεία του πιο αγαπημένου μου προσώπου στον κόσμο, επειδή η ίδια μου είχε πει να κυνηγώ τα όνειρά μου, αλλά και γιατί μια ζωή διδάσκω στους κολυμβητές μου ότι η αξία του αθλητισμού μετριέται με τις θυσίες που κάνει κάποιος γι αυτόν. Έτσι πήγαμε στο Βερολίνο παρά την αντίθετη γνώμη των δύο αθλητών μου, που με προέτρεψαν για το αντίθετο. mixalentzakis-tiligadas-karipidisΤο παγκόσμιο ρεκόρ έγινε και 2 μήνες μετά, γυρνώντας από το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα,όπου και ο Δημοσθένης και ο Δημήτρης κατέκτησαν την 4η θέση, και ενώ έχουμε συζητήσει τον προγραμματισμό της Ολυμπιακής χρονιάς και με τους δύο αθλητές, αφού βρισκόμαστε σε προολυμπιακή προετοιμασία, ο Δημοσθένης μού ανακοίνωσε ότι αποφάσισε να τον προπονεί ο κ. Τάσος Καλλιτσάρης με την αιτιολογία ότι δεν τον πρόσεχα!!! Δεν είχα λόγο πιστεύω να τον πείσω για το αντίθετο! Τα συμπεράσματα  δικά σας, εγώ πάντως ακόμη δεν έχω καταλάβει το λόγο που αυτή τη χρονική στιγμή έγινε αυτό. Εύχομαι στον Δημοσθένη καλή συνέχεια”.

Κατανοώ την φόρτιση, ας αλλάξουμε θέμα. Για ποιους λόγους τα νέα παιδιά να στραφούν στην κολύμβηση και όχι σε κάποιο άλλο άθλημα;

Γ.Τ.: “Κατ´ αρχήν να ασχοληθούν όλα τα παιδιά με κάποιο άθλημα. Αυτό είναι το υγιές. Τώρα η κολύμβηση είναι ο προπομπός για όλα τα αθλήματα γιατί δεν υπάρχουν καταπονήσεις και τραυματισμοί και η μυϊκή συναρμογή επιτυγχάνεται χωρίς πίεση σε μικρή ηλικία. Αργότερα οι ειδικοί θα αποφανθούν για το άθλημα εξειδίκευσης ανάλογα το σωματότυπο του κάθε παιδιού και όσοι ταιριάζουν στην κολύμβηση θα παραμείνουν. Αλλά και σε μεγαλύτερες ηλικίες η κολύμβηση είναι μοναδική ενασχόληση για αποκατάσταση τραυματισμών και οστικών παθήσεων”.

oftha-ΑντίγραφοΟι εγκαταστάσεις του νέου κολυμβητήριου στην πρωτεύουσα του Έβρου πόσο έχουν βοηθήσει αγωνιστικά και σε επίπεδο προπονήσεων τους αθλητές και τις αθλήτριες του Ομίλου Φίλων Θαλάσσης Αλεξανδρούπολης;

Γ.Τ.: “Ήταν ο,τι έλειπε από την πόλη μας και μπράβο σε όσους συνέβαλαν στη δημιουργία και την παράδοσή του. Είναι κρίμα όμως να μην μπορεί η Αλεξανδρούπολη σε αυτό το παλάτι της κολύμβησης να διοργανώσει αγώνες έξω αιτίας της έλλειψης ηλεκτρονικού συστήματος χρονομέτρησης . Οι κολυμβητές μας προπονούνται επιτέλους σε αγωνιστικό κολυμβητήριο και αυτό τους δίνει μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και αγωνιστικά και προπονητικά”.

Υπάρχει στήριξη στην κολύμβηση από την πολιτεία και τους τοπικούς φορείς;

Γ.Τ.: “Τα πράγματα είναι δύσκολα κυρίως μετά την οικονομική κρίση που έχει επηρεάσει τα πάντα. Πάντως είναι εκτιμητέο το γεγονός πως το κολυμβητήριό μας δεν έκλεισε ούτε μία μέρα χάρη στις δημοτικές προσπάθειες και η κοινωνία του Έβρου έχει πλούσια αθλητική παιδεία που αγκαλιάζει τις μεγάλες προσπάθειες των αθλητών της περιοχής και ειδικά της κολύμβησης που στα ατομικά αθλήματα σαφώς υπερέχει”.

Δίνετε μεγάλη βάση στις ακαδημίες. Ποια είναι τα μυστικά, για να καταφέρει κάποιος να πετύχει στο απαιτητικό άθλημα της κολύμβησης;

Γ.Τ.: “Άοκνη προσπάθεια των γονέων τα πρώτα αθλητικά χρόνια των μικρών κολυμβητών και έπειτα τακτικότητα, προσήλωση, εργατικότητα και υπομονή από τους κολυμβητές, καθώς τα φάστ φουντ έχουν μπει για τα καλά στη ζωή μας”.

Ο απολογισμός της χρονιάς που φεύγει είναι θετικός για τον ΟΦΘΑ και γιατί;

Γ.Τ.: “Πιστεύω ότι είναι θετικός κάθε απολογισμός χρονιάς γιατί πάντα μας αφήνει ένα δίδαγμα. Πιο πολύ διδάσκουν οι ήττες από τη νίκη. Ειδικά για τον ΟΦΘΑ φέτος, πέρα από τις επιτυχίες στα πανελλήνια πρωταθλήματα και την εκπροσώπηση αθλητών μας στις Εθνικές ομάδες, έχουμε είσοδο νέων παιδιών στην Προεθνική ομάδα κολύμβησης και πολλά παιδιά μας στους επίλεκτους αθλητές της Κολυμβητικής Ομοσπονδίας. Παλιότεροι κολυμβητές μας που έχουν πάρει μεταγραφή σε άλλους συλλόγους κυριαρχούν. Απλά κάθε χρονιά δίνουμε υπόσχεση για το μέλλον”.

Σκεφτήκατε ποτέ να ασχοληθείτε με ένα διαφορετικό σπορ εκτός της κολύμβησης;

Γ.Τ.: “Να ασχοληθώ προπονητικά όχι, αλλά μου αρέσουν πολλά σπορ και ατομικά όπως το πινγκ-πονγκ και ομαδικά όπως το μπάσκετ. Ο καλός αθλητής είναι καλός παντού και θέλω ο αθλητής μου να είναι πολυαθλητής και όχι ¨μονοκόματος¨, όπως έλεγε η γιαγιά μου. Η ενασχόληση με άλλα αθλήματα σε περιόδους προετοιμασίας ή μετάβασης από τη μία χρονιά στην άλλη, γυμνάζει πολύπλευρα. Η ειδικότητά  μου στο ΤΕΦΑΑ ήταν κολύμβηση και δεν νομίζω ότι την εποχή της εξειδίκευσης μπορεί κάποιος να προπονεί τα πάντα. Η προπονητική στην Ελλάδα σημαίνει τις περισσότερες φορές ότι πρέπει να γίνεις και ψυχολόγος και προπονητής και γυμναστής  και παιδαγωγός και διατροφολόγος, αφού δεν υπάρχουν αυτοί οι επιστήμονες διαθέσιμοι κάθε φορά που τους χρειάζονται οι αθλητές, όπως στον υπόλοιπο κόσμο όπου το σύστημα βγάζει αθλητές και όχι η τύχη”.

Ποιοι είναι οι στόχοι που θέτετε για το 2016;

Γ.Τ.: Οι στόχοι της κάθε νέας χρονιάς είναι πάντα εφικτοί και προσβάσιμοι. Μόνο τότε και όταν επιτυγχάνονται, αθλητές και προπονητές έχουν το κουράγιο να προχωρήσουν μπροστά. Απλά ελπίζω να είμαστε ένα σκαλοπάτι πιο ψηλά κάθε χρονιά, χωρίς να χάνουμε την ανθρωπιά μας και η επιστροφή μας από το Ρίο και τους Παραολυμπιακούς  να μας βρει ικανοποιημένους μαζί με τον Δημήτρη Καρυπίδη που συνεχίζω να προπονώ”.