Έκτακτοι έλεγχοι για τζιχαντιστές στον Έβρο

Συναγερμός σήμανε την Τετάρτη το μεσημέρι στον Έβρο, στα σύνορα με την Τουρκία, μετά την επίθεση αυτοκτονίας που σημειώθηκε στην Κωνσταντινούπολη. Όπως επιβεβαίωσαν στη «Μ» αστυνομικοί των συνόρων, έχουν ληφθεί έκτακτα μέτρα για το ενδεχόμενο συνεργοί του σύρου βομβιστή να επιχειρήσουν να κατευθυνθούν προς την Ελλάδα.

Έγκυρες πηγές τόνισαν επίσης πως λίγες ώρες μετά τη βομβιστική επίθεση τούρκοι αξιωματικοί της αστυνομίας στα σύνορα επικοινώνησαν με τις ελληνικές αρχές και τους επέστησαν την προσοχή για το φόβο κίνησης τζιχαντιστών, που ενεπλάκησαν στη δολοφονική επίθεση. «Ήδη έχουμε αυξήσει τις περιπολίες τόσο στα ελεγχόμενα σημεία διέλευσης, ειδικά όμως στα περάσματα του ποταμού», είπε στη «Μ» έλληνας αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ., ο οποίος γνωρίζει τα μέτρα που εκτάκτως έχουν ληφθεί στον Εβρο.

Στο σχέδιο έκτακτων ελέγχων που διενεργούνται στην περιοχή εντάχθηκαν άμεσα και οι 150 αστυνομικοί, οι οποίοι τοποθετήθηκαν μόλις χθες στην περιοχή της Ορεστιάδας, ενισχύοντας τη δύναμη των συνόρων για τη διαχείριση των προσφυγικών ροών στα ελληνοτουρκικά ποτάμια σύνορα. «Εάν συνεργός του βομβιστή επιχειρήσει να περάσει τον Έβρο, για να κινηθεί σε ευρωπαϊκό έδαφος, το πιθανότερο είναι να χρησιμοποιήσει κάποια ομάδα προσφύγων για να κρυφτεί μεταξύ τους», συμπλήρωναν αστυνομικοί στα σύνορα.

Οι ελληνικές αρχές θεωρούν δύσκολο τζιχαντιστές σε αυτήν τη φάση να επιλέξουν ως δίοδο διαφυγής από την Τουρκία τη χώρα μας, επισημαίνουν όμως ότι στο παρελθόν έχουν καταγραφεί κινήσεις υπόπτων για σχέσεις με το ισλαμικό κράτος στην περιοχή, επομένως «πρέπει να έχουμε τα μάτια μας ανοιχτά». «Συνήθως όταν κάποιος θέλει να φύγει το κάνει άμεσα, επειδή στη συνέχεια ο κλοιός των ερευνών στενεύει και είναι περισσότερο δύσκολο», σημείωναν.

Δίχτυ ελέγχων
Ούτως ή άλλως πάντως στον Έβρο, τουλάχιστον τον τελευταίο χρόνο, οι έλεγχοι των προσώπων που διέρχονται τα σύνορα είναι εξονυχιστικοί, για τον κίνδυνο να εμφανιστούν τζιχαντιστές που προέρχονται από τη Συρία, είτε επιχειρούν να επιστρέψουν στην έδρα του χαλιφάτου. Δεν είναι τυχαίο πως η 29χρονη Αιγύπτια, η οποία ακινητοποιήθηκε στα σύνορα, ελέγχθηκε εξονυχιστικά και, παρότι δεν υπήρχαν σε βάρος της διεθνή διωκτικά έγγραφα, αποκαλύφτηκε η υπόθεσή της.

«Πλέον επιχειρούμε να μην αφήσουμε τίποτε χωρίς εξονυχιστικό έλεγχο», επιβεβαίωναν αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. στα σύνορα. Οι αρχές του Έβρου έχουν στη διάθεσή τους στοιχεία δεκάδων προσώπων που είτε καταζητούνται σε όλη την Ευρώπη για σύνδεσή τους με τρομοκρατικές επιθέσεις είτε έχουν χαρακτηριστεί ύποπτοι για σχέση τους με τους τζιχαντιστές.

Εκτός από τα καθορισμένα σημεία ελέγχου με την Τουρκία, δηλαδή στα τελωνεία των Κήπων και των Καστανιών, παρόμοιοι είναι οι έλεγχοι που γίνονται και σε όσους πρόσφυγες οδηγούνται στο κέντρο καταγραφής του Έβρου, αφού πρώτα πέρασαν τα σύνορα με την Τουρκία.
makthes.gr