Αγοράκι το πρώτο μωρό που γεννήθηκε στην Θράκη το 2016!

Τέσσερις μουσουλμάνες έφεραν στον κόσμο τα πρώτα μωρά της χρονιάς στη Ροδόπη. Γεννήθηκαν την πρώτη ημέρα του χρόνου στη μαιευτική κλινική του νοσοκομείου Κομοτηνής, με διαφορά λίγων λεπτών ή ωρών. Τη δεύτερη ημέρα του 2016 γεννήθηκαν δύο κοριτσάκια, από μία χριστιανή και μία μουσουλμάνα μητέρα.

Μητέρες και νεογνά είναι καλά στην υγεία τους και δέχονται τις φροντίδες του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.  Παραμονή αλλά και ανήμερα της Πρωτοχρονιάς είναι ημέρες συνηθισμένες για ορισμένες κατηγορίες εργαζομένων. Θα πρέπει να εργαστούν ανεξάρτητα από τις αργίες, καθώς ο κόσμος δεν σταματά να ασθενεί την περίοδο των γιορτών και σίγουρα, οι γυναίκες δε σταματούν να φέρνουν στον κόσμο παιδιά. Αυτό σκέφτηκαν όσοι εργάστηκαν και φέτος στο νοσοκομείο της Κομοτηνής, αλλάζοντας το χρόνο, όχι γύρω από ένα εορταστικό τραπέζι, αλλά ανάμεσα σε συναδέλφους εν ώρα υπηρεσίας. Και μπορεί να είναι όλα συνηθισμένα για τα υπόλοιπα τμήματα του νοσοκομείου, όμως στη μαιευτική κλινική συμβαίνει κάτι μαγικό, γιατί εκεί γεννιούνται παιδιά. Έρχονται στον κόσμο γεμίζοντας απερίγραπτη χαρά τους γονείς και παππούδες τους, κάνουν όμως ποδαρικό και στο προσωπικό της κλινικής.

Το πρώτο μωρό γεννήθηκε με φυσιολογικό τοκετό 3 λεπτά μετά την αλλαγή του έτους. Τον έφερε στον κόσμο η 24χρονη Αϊτζάν Χότζα από τον Ίασμο της Ροδόπης. «Είναι το πρώτο μου παιδί, είμαι πολύ ευτυχισμένη μόνο που το κοιτάω», είπε η νεαρή. Το πρώτο μωρό της χρονιάς είναι ένα υγιέστατο αγοράκι βάρους 2.950 κιλών. «Ήταν το πρώτο μωρό στη Θράκη, γιατί συγκρινόμενοι και με τον Έβρο, αλλά και την Ξάνθη, τα πρώτα μωρά γεννήθηκαν αργότερα. Στον Έβρο το πρώτο μωρό γεννήθηκε το πρωί της Πρωτοχρονιάς και στην Ξάνθη ξημερώματα της Πρωτοχρονιάς», είπε ο Γιώργος Δραγούτσος ειδικευόμενος γιατρός μαιευτικής γυναικολογίας. Η γυναικολόγος μαιευτήρας Βέρα Αβραμίδη, ανέλαβε τον τοκετό και συμμετείχε ο ειδικευόμενος Γιώργος Δραγούτσος.

Από τα τέσσερα παιδιά που γεννήθηκαν την πρώτη ημέρα του χρόνου, το ένα γεννήθηκε φυσιολογικά και τα υπόλοιπα με καισαρική τομή. Με καισαρική τομή γεννήθηκαν και δύο κοριτσάκια τη δεύτερη ημέρα του χρόνου. Ειδικότερα το πρώτο αγοράκι της χρονιάς ήρθε στον κόσμο 3 λεπτά μετά την αλλαγή του χρόνου. Το δεύτερο μωρό, επίσης αγοράκι, γεννήθηκε με καισαρική τομή 35 λεπτά μετά την αλλαγή του χρόνου,  από μία 36χρονη γυναίκα. Το τρίτο αγοράκι γεννήθηκε με καισαρική τομή στις 6:05 το απόγευμα της Πρωτοχρονιάς και το τέταρτο αγοράκι γεννήθηκε επίσης την Πρωτοχρονιά με καισαρική τομή από μία 18χρονη γυναίκα. Τη δεύτερη ημέρα του χρόνου, Σάββατο 2 Ιανουαρίου γεννήθηκαν δύο κοριτσάκια.

Το πρώτο κοριτσάκι έφερε στον κόσμο μία 23χρονη γυναίκα. Το κοριτσάκι ζύγισε 3.680 κιλά και γεννήθηκε με καισαρική τομή. Το δεύτερο μωρό γέννησε επίσης με καισαρική η Παρασκευή Τσιμπρή. Στο πλευρό της ήταν ο σύζυγος της, Κυριάκος Βασιλακάκης και φυσικά οι γιατροί και το προσωπικό της κλινικής. Το κοριτσάκι ζύγισε σχεδόν τέσσερα κιλά και η καισαρική τομή ήταν επιλογή ανάγκης. «Το μωρό ήταν μεγάλο και είχε κοντό ομφάλιο λώρο, οπότε επιλέχθηκε η καισαρική τομή», εξήγησε η μητέρα μιλώντας στο «Χ». Η νεαρή γυναίκα παραμένει στο νοσοκομείο μαζί με τη νεογέννητη κόρη της. Εξάλλου είναι το πρώτο της παιδί και η ίδια ακούει με προσοχή όσα της μαθαίνουν οι γιατροί και οι μαίες,  για τη φροντίδα του νεογνού. Όσον αφορά στην εμπειρία του τοκετού, «ήταν επώδυνη, αλλά έτσι είναι οι γέννες», είπε ευχαριστώντας το προσωπικό της κλινικής για τη βοήθεια του.

Το 2014 και το 2015 περίπου στις 30 το μήνα, υπολογίζονταν οι γεννήσεις στο νοσοκομείο Κομοτηνής. Αριθμός που αυξήθηκε εξαιτίας και της οικονομικής κρίσης. Τα νέα ζευγάρια επιλέγουν την ασφάλεια του νοσοκομείου Κομοτηνής, θέλοντας να αποφύγουν το κόστος μίας ιδιωτικής κλινικής. Επιπλέον εμπιστεύονται το προσωπικό του νοσοκομείου και δεν καταφεύγουν σε νοσηλευτικά ιδρύματα γειτονικών πόλεων, όπως συνέβαινε στο παρελθόν.  Πάντως τα προβλήματα είναι οξυμένα και στη μαιευτική κλινική του νοσοκομείου, όπου σήμερα υπηρετούν τρεις ειδικοί γιατροί και άλλοι τρεις ειδικευόμενοι. Εκτός από τον διευθυντή, δύο ειδικοί, ένας επικουρικός γιατρός και τρεις ειδικευόμενοι υπηρετούν στη μαιευτική κλινική του νοσοκομείου Κομοτηνής. Το τμήμα υπολειτουργεί ενώ ολοένα και περισσότερες γυναίκες το επιλέγουν για να φέρουν στον κόσμο τα παιδιά τους. Υπάρχει μία σημαντική αύξηση παρατήρησε ο ειδικευόμενος γιατρός Γιώργος Δραγούτσος. «Δεν είναι μόνο η οικονομική κρίση που φέρνει τις γυναίκες στην κλινική μας, είναι και ο τρόπος που τις παρακολουθούμε. Και από τους ειδικούς και από εμάς τους ειδικευόμενους θεωρώ ότι γίνεται πολύ καλή δουλειά. Το κλίμα είναι πολύ καλό αλλά συνεργαζόμαστε μεταξύ μας και με τις μαίες και θεωρώ ότι γι’ αυτό έχουμε αποτέλεσμα», τόνισε. Στη μαιευτική κλινική του νοσοκομείου Κομοτηνής οι γεννήσεις το 2015 ήταν 426 και το 2014 ήταν 356.

Πηγή: http://www.xronos.gr/