Ξέχασαν (σχεδόν οι πάντες) τον Νίκο Σαμαρά στην επέτειο τριών χρόνων από τον αιφνιδιαστικό θάνατο του…

Τέτοια περίπου ώρα, μία πάνω μία κάτω, συμπληρώνονται τρία χρόνια από τον ξαφνικό θάνατο του Νίκου Σαμαρά, αλλά φαίνεται ότι πολύς κόσμος άρχισε να ξεχνά αυτόν τον μεγάλο παίκτη, τον μεγαλύτερο που ανέδειξε το άθλημα του βόλεϊ σε αυτήν εδώ την χώρα και την παρακαταθήκη που μας άφησε.

Τρία χρόνια μετά τα θλιβερά μαντάτα, δύο γήπεδα πήραν το όνομά του. Το ένα στην Ορεστιάδα και το άλλο στην Λήμνο. Το τελευταίο είναι και επισήμως… κλειστό την σημερινή μέρα, αν και αποτελεί την μοναδική ουσιαστικά διέξοδο των παιδιών του ακριτικού νησιού για να αθληθούν σε κλειστό χώρο.

Κλείνει για τις γιορτές το Γυμναστήριο «Νίκος Σαμαράς»«Από το Δήμο Λήμνου ανακοινώνεται ότι το Κλειστό Γυμναστήριο «Νίκος Σαμαράς» δεν θα λειτουργεί κατά την περίοδο των εορτών. Συγκεκριμένα, θα παραμείνει κλειστό από τις 23 Δεκεμβρίου έως τις 11 Ιανουαρίου», αναφέρει η λιτή ανακοίνωση του Δήμου Λήμνου που… πέρασε στα ψιλά, ακόμα και του τοπικού Τύπου.

Προφανώς δεν έχει αγώνες την περίοδο των γιορτών και θεωρήθηκε από τους αυτοδιοικητικούς παράγοντες ότι δεν πρέπει να γίνονται ούτε προπονήσεις από τους δημότες και τις αθλητικές ομάδες της περιοχής, αφού μάλλον προέχει να εξοικονομηθούν κάποια χρήματα από τη μη λειτουργία, από τη μη καύση πετρελαίου για την θέρμανση, από την οικονομία που γίνεται στο ρεύμα και το νερό.

kleisto-orestiadas-samarasΌχι βέβαια ότι στην Ορεστιάδα πάνε πίσω. Δεν ξέρουμε αν το καινούριο υπερσύγχρονο κλειστό γυμναστήριο της πόλης παραμένει σε λειτουργία αυτές τις μέρες, αλλά μάταια αναμέναμε από το πρωί μια ανακοίνωση, μιαν ανάμνηση, κάποια λόγια για αυτήν την (θλιβερή είναι η αλήθεια) επέτειο. Έστω και αν το καλοκαίρι διοργανώθηκε ένα συγκινητικό τουρνουά στη μνήμη του, ανάμεσα στις ομάδες του ΑΟΟ του 1985 και του 1995.

Την ημέρα που «έφυγε» ο Νίκος, που τόσο είχε πληγωθεί όταν έφυγε από την ομάδα της πραγματικής πατρίδας του, τα γραφεία του συλλόγου είχαν πλημμυρίσει με κεριά και λουλούδια. Στην πρώτη επέτειο είχε συμπέσει ο αγώνας κυπέλλου του ΑΟΟ με τον Ηρακλή, την μόνη ομάδα με την οποία κατέκτησε κάποιον τίτλο ο «αετός», οπότε πήρε ξεχωριστή και άκρως συμβολική αξία η αναμέτρηση.

Ακόμα και πέρυσι είχε αγώνα, φέτος όμως αγωνιστική δράση δεν υπάρχει και δεν μάθαμε να έγινε στην… πραγματική πατρίδα του, αυτήν που ο ίδιος αισθανόταν ως τέτοια, αν και  γεννήθηκε το 1970 στην ξενιτιά της Στουτγκάρδης. Ο ίδιος ταυτίστηκε με την ομάδα της Ορεστιάδας στις ένδοξες στιγμές της. Αλλά βοήθησε και άλλες ομάδες. Όπως ο Εθνικός Αλεξανδρούπολης.
Αν η μία μεγάλη ομάδα του Έβρου πρόσφερε μία πίκρα στον Νίκο Σαμαρά, η άλλη έμελλε να προσφέρει πολλές και μάλιστα και… μετά θάνατον. Πέρυσι τέτοια εποχή η χήρα του Νίκου Σαμαρά, η Έλενα Δούκα, επέλεγε να δημοσιοποιήσει ότι ο Εθνικός αρνούνταν να καταβάλει ένα χρέος μερικών εκατοντάδων ευρώ προς τον παίκτη, από την περίοδο που φόραγε την φανέλα με τον «χρυσό» χορηγό και την ανέβαζε στην Α1 Ανδρών.

 />Δυστυχώς χρειάστηκε να υπάρξουν δικαστικές διαμάχες για να μπορέσει να βρει η οικογένεια του Νίκου Σαμαρά το δίκιο της – σε μια μαύρη σελίδα στην ιστορία του Εθνικού. Μιας ομάδας που αποφάσισε με… τυμπανοκρουσίες να σηκώσει ψηλά στο κλειστό γυμναστήριο την φανέλα με το Νο9, αλλά την κατέβασε ξαφνικά και… στα μουλωχτά κάποια στιγμή.</p>
<p>Πέρα από τα δύο γήπεδα που φέρουν το όνομά του, έχουμε και μία διοργάνωση, αυτήν του Λιγκ Καπ, που διοργανώνει η Volley League και ονομάζεται «Νίκος Σαμαράς». Όμως και στην περίπτωση αυτήν, είχαμε το παράδοξο να απουσιάζει η οικογένεια του παίκτη από τον τελικό στο περσινό φάιναλ φορ που διεξήχθη στην Γλυφάδα, με τον Εθνικό να παίζει στον τελικό με τον Ολυμπιακό.</p>
<p>Από τους λίγους που κρατούν ζωντανή τη μνήμη του Νίκου Σαμαρά είναι το ΤΕΦΑΑ Κομοτηνής, του οποίου ήταν απόφοιτος ο “Σαμ”. Θέσπισε μάλιστα ένα βραβείο στο όνομά του, που δίνεται κάθε χρόνο στο ετήσιο συνέδριο. Το 2014 το πήρε η Πηγή Δεβετζή, πέρυσι ο Γιώργος Τσιάνος και μάλιστα από τα χέρια της (επίσης αποφοίτου του ΤΕΦΑΑ Κομοτηνής) Έλενας Δούκα, χήρας του «αετού».</p>
<p>Επίσης, δεν θα πρέπει να ξεχάσει κανείς τον ΠΑΣΑΠ. Το σωματείο των αμειβομένων παικτών του βόλεϊ στη χώρα μας, εξέδωσε ένα εξαιρετικό λεύκωμα στη μνήμη του  Νίκου Σαμαρά με την οικογένειά του προς τιμήν της να διαθέτει όλα τα έσοδα από τις πωλήσεις στο «Χαμόγελο του Παιδιού». Προς τιμήν της. Αν και αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα, δεν θέλει ελεημοσύνες. Θα ήθελε απλά να σεβαστούν τη μνήμη του Νίκου Σαμαρά όσοι είχαν την τύχη να τον έχουν ως κόσμημα στις ομάδες τους και να καταβάλουν τα δεδουλευμένα τους.</p>
<p>Ο καιρός περνά. Πέρασαν κιόλας τρία χρόνια. Όπως λέει και ο Γιάννης Αγγελάκας από της “Τρύπες” στην “Καινούρια Ζάλη”, ένα από τα πιο διαχρονικά τραγούδια της ελληνικής ροκ σκηνής, <em>«ο χρόνος είναι ο χειρότερος γιατρός, σε καίει, σε σκορπάει και σε παγώνει, μα εσύ σε λίγο δε θα βρίσκεσαι εδώ, κάποιοι άλλοι θα παλεύουν με τη σκόνη»</em>.</p>
<p>Τρία χρόνια μετά τον θάνατο του Νίκου Σαμαρά, την ημέρα που σύμφωνα με την χριστιανική παράδοση γίνεται ουσιαστικά η τελευταία επιμνημόσυνη δέηση και η εκταφή του νεκρού, πολλοί από εκείνους που έχυναν δάκρυα εκείνη την αποφράδα 4η Ιανουαρίου του 2013, δείχνουν να έχουν ξεχάσει τον «αετό» και την οικογένειά του.</p>
<p><img decoding=Δύο άνθρωποι μόνο παλεύουν με την σκόνη. Όχι σήμερα. Κάθε μέρα, τρία χρόνια τώρα. Δύο άνθρωποι δεν ξέχασαν, δεν ξεχνούν, δεν θα ξεχάσουν ποτέ τον Νίκο Σαμαρά. Η σύζυγός του Έλενα Δούκα και ο γιος τους Στρατής.

Ο επίλογος ανήκει σε αυτούς, μέσα από το συγκινητικό μήνυμα της Έλενας την 1η Ιουλίου πέρυσι, όταν κανονικά ο Σαμ θα γιόρταζε τα 45α γενέθλιά του:

«Σου στέλνουμε την αγάπη μας εγώ και ο Στρατούλης!
Κάθε μέρα μιλάμε για σένα και για πάντα!
Πέτα ψηλά πέτα μακριά, όπως πετούσες πάντα αετέ μου!
Σ’ αγαπώ …»