Στην Θράκη η αρχαιότερη μπάλα ποδοσφαίρου που έχει ανακαλυφθεί στην ιστορία της ανθρωπότητας

Στην Θράκη και συγκεκριμένα στο όμορφο νησί της Σαμοθράκης έχει ανακαλυφθεί στο παρελθόν σε αρχαιολογική ανασκαφή μια μπάλα ποδοσφαίρου με σχεδόν ίδιες διαστάσεις με τις σημερινές μπάλες.

Οι ανασκαφές έγιναν πριν χρόνια από αμερικανική ομάδα με επικεφαλής την Ελίζαμπεθ Ντούζμπερι και τον Έλληνα αρχαιολόγο Ανδρέα Βαβρίτσα. Σε έναν τάφο του 3ου π.Χ. αιώνα βρέθηκε μεταξύ άλλων κι ένα πήλινο συμπαγές ομοίωμα μπάλας, που μοιάζει με τις μπάλες που χρησιμοποιούνται στο σύγχρονο ποδόσφαιρο.

μπάλα Σαμοθράκη

Διάφοροι αρχαίοι συγγραφείς αναφέρουν ότι υπήρχαν δερμάτινες μπάλες για το φούσκωμα των οποίων με αέρα χρησιμοποιούνταν η ουροδόχος κύστη κάποιου μεγάλου ζῴου, συνήθως χοίρου. Παιχνίδια με τέτοια μπάλα περιγράφονται και από τον Όμηρο και μάλιστα στην αρχαία Ελλάδα παιζόταν η «Επίσκυρος», παιχνίδι που έχει πολλά κοινά στοιχεία με το σημερινό ποδόσφαιρο.

Πολλές λεπτομέρειες για το πως παιζόταν η Επίσκυρος δεν έχουν σωθεί. Ξέρουμε όμως ότι δύο ομάδες, συνήθως 14 παικτών χωρίζονταν από μία γραμμή, την οποία σχημάτιζαν στο χώμα με πέτρα, την οποία ονόμαζαν «σκύρο». Άλλες δύο γραμμές υπήρχαν πίσω από τις δύο ομάδες.
Τοποθετούσαν την μπάλα στην κεντρική γραμμή και η ομάδα που την έπαιρνε πρώτη, έπρεπε να την πετάξει πάνω από την αντίπαλη, η οποία έπρεπε να την πιάσει όσο κινούνταν και να την ξαναπετάξει στην άλλη. Η επίσκυρος παιζόταν κυρίως από άντρες, αλλά σε αυτήν εξασκούνταν και οι γυναίκες. Η μπάλα ήταν φτιαγμένη από κομμάτια δέρματος, ραμμένα μαζί με εντόσθια ζώων. Εξωτερικά ήταν ζωγραφισμένη με έντονα χρώματα και γεωγραφικά σχήματα.

Οπως αναφέρει η ιστοσελίδα imixanitouxronou, η Παγκόσμια Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου, η FIFA, αναγνωρίζει την επίσκυρο ως μία από τις πρώτες μορφές ποδοσφαίρου. Παράλληλα, ανάγλυφο του 4ου π.Χ. αιώνα που βρίσκεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο των Αθηνών εικονίζει έναν έφηβο να παίζει τη μπάλα με το πόδι, μπορεί να μας βεβαιώσει ότι οι Ελληνες πρόγονοί μας έπαιζαν κάποιο ποδοσφαιριστικό παιχνίδι.   Και το πιο σημαντικό; Η αρχαιότερη ποδοσφαιρική ή αν θέλετε ποδοσφαιριστική μπάλα στον κόσμο έχει βρεθεί σε ανασκαφή στην Σαμοθράκη…

επίσκυρον