Ανάλυση: Ο «έλεγχος» των καλοκαιρινών μεταγραφών για Skoda Ξάνθη και Πανθρακικό

Φτάνουμε σιγά σιγά προς το τέλος του 2015 και την είσοδο σε νέα χρονιά το 2016, κάτι που για τους ποδοσφαιρόφιλους σημαίνει και την έναρξη της χειμερινής μεταγραφικής περιόδου.

Το ThrakiSportS προχωρά και σας παρουσιάζει τον απολογισμό των καλοκαιρινών μεταγραφικών κινήσεων για τις δύο ομάδες της Θράκης. Ποιες μεταγραφές έπιασαν, ποιοι απέτυχαν, και ποιες ήταν οι εκπλήξεις από τις επιλογές που πραγματοποίησαν οι ιθύνοντες των δύο εκπροσώπων της περιοχής μας στο πρωτάθλημα της Super League.

Πάμε όμως να δούμε τι έχουν κάνει οι καλοκαιρινές μεταγραφές των ομάδων μας μετά απο περίπου πέντε μήνες αγωνιστικών υποχρεώσεων:

Skoda Ξάνθη

Τόμισλαβ Τόμιτς: Πέρασε και δεν ακούμπησε ο Βόσνιος που ήδη αποχαιρέτησε τα Πηγάδια, μετρώντας μόλις μια συμμετοχή και αυτή στο Κύπελλο απέναντι στον Πανελευσινιακό. Θα τον ξεχάσουν γρήγορα οι φίλοι της Ξάνθης, αν και το μόνο που είχε καλό ο Τόμιτς δεν ήταν η ποιότητα η το ταλέντο του, που δεν τα είδαμε ποτέ, αλλά η γοητευτική φίλη του.

Λουίτζι Τσενάμο: Ίσως η καλύτερη μεταγραφή της Ξάνθης στην καλοκαιρινή περίοδο, αν και δεν αποτελεί έκπληξη μια και αποτελεί σταθερή αξία για το Ελληνικό ποδόσφαιρο. Δεν δυσκολεύτηκε να κερδίσει θέση βασικού κάτω από τα γκολποστ ερχόμενος ως ελεύθερος από τον Ατρόμητο, και έξι μήνες μετά μετρά 17 εμφανίσεις, 15 στο πρωτάθλημα και δύο στο Κύπελλο, έχοντας 47 αποκρούσεις σε σούτ και 61 επεμβάσεις. Μοναδικό αρνητικό, χωρίς απαραίτητα να είναι με δική του ευθύνη, ότι μόλις σε ένα μας κράτησε το μηδέν αυτό απέναντι στον Πανιώνιο(2-0).

Έλτον Ντα Σίλβα: Ήρθε είδε και… αποχώρησε ο 29χρονος Βραζιλιάνο μέσο Έλτον Ντα Σίλβα, που το καλοκαίρι αποκτήθηκε με ελεύθερη μεταγραφή από την Κύπρο και τον Απόλλωνα Λεμεσού. Ο Έλτον με τις συνολικά 4 συμμετοχές του(3 στο πρωτάθλημα και 1 στο κύπελλο), χωρίς να πείσει ιδιαίτερα με την αγωνιστική του παρουσία, με το μόνο που θα έχουν να θυμούνται οι φίλοι της Ξανθιώτικης ΠΑΕ απο το πέρασμα του είναι η ασίστ στον Νιέτο για το 1-0 κόντρα στον Πανιώνιο, και τα… περιττά του κιλά στην προετοιμασία της ομάδας. Αποχαιρέτησε ήδη μαζί με τον Τόμιτς.

Γιάννης Ζαραδούκας: Αποκτήθηκε με ελεύθερη μεταγραφή από τον Πλατανιά για να αποκτήσει η ομάδα της Θράκης μεγαλύτερο ανταγωνισμό στο αριστερό άκρο της άμυνας. Η παρουσία του Ζαραδούκα η αλήθεια είναι έχει βοηθήσει πολύ τον… Γουάλας που έχει γίνει πολύ καλύτερος από πέρσι, με την πραγματικότητα να είναι πως ο Αθηναίος αμυντικός δεν έχει δώσει και πολλά στην ομάδα του. Μετρά συνολικά 5 συμμετοχές, 4 στο πρωτάθλημα(260λεπτά) και μία στο Κύπελλο για 28 λεπτά, έχοντας και μια ασίστ.

Οβίντιου Ερέα: Αποκτήθηκε με ελεύθερη μεταγραφή από την Σιόν, σαν την μεταγραφική κίνηση του καλοκαιριού. Η αλήθεια είναι πως τουλάχιστον για τις προσδοκίες που υπήρχαν ο Ρουμάνος δεν έχει ενθουσιάσει αλλά δεν ξέρω πως μπορεί να χαρακτηρίσεις κακό έναν παίκτη που ήδη έχει σκοράρει πέντε γκολ, και είναι ο πρώτος σκόρερ της ομάδας σε όλες τις διοργανώσεις. Στα τελευταία μας έχει βελτιωθεί αρκετά και βγάζει πολύ ουσία στο παιχνίδι του, αν και φαίνεται πως ο συμπατριώτης του τεχνικός ακόμα «ψάχνεται» για την καλύτερη θέση του Ερέα. Ο 30χρονος διεθνής Ρουμάνος μετρά συνολικά 17 συμμετοχές, 15 στο πρωτάθλημα (995 λεπτά) και 2 στο Κύπελλο με δύο γεμάτα 90λεπτά.

Νικολάι Ντιμιτρόφ: Αποκτήθηκε με ελεύθερη μεταγραφή από την Τουρκική Μανίσασπορ, ποιοτικός ποδοσφαιριστής με εξαιρετική τεχνική κατάρτιση, με το μεγάλο ερωτηματικό να είναι η φυσική του κατάσταση, τουλάχιστον σύμφωνα με τον Λουτσέσκου, με τον διεθνή Βούλγαρο χαφ να μετρά μόλις τρία 90λεπτά, από τα οποία τα δύο στο Κύπελλο. Ο 28χρονος Βούλγαρος πλάγιος μεσοεπιθετικός έχει αγωνιστεί σε 16 παιχνίδια, 13 για το πρωτάθλημα(785 λεπτά) και 3 για το Κύπελλο(224 λεπτά) μετρώντας δύο γκολ, το ένα με εξαιρετικό χτύπημα φάουλ απέναντι στον Παναιτωλικό και το πρώτο με σουτ απέναντι στον Ολυμπιακό ενώ έχει και μια ασίστ. Δεν έχει τρελάνει με την παρουσία του αλλά… μπάλα ξέρει.

Πάβολ Φάρκας: Ο Φάρκας αποκτήθηκε με ελεύθερη μεταγραφή από το Αζερμπαϊτζάν και την Καμπάλα, έχοντας ένα αρκετά καλό βιογραφικό με παρουσία και στο Καμπιονάτο. Στην πράξη όμως οι μόλις 8 συμμετοχές του από τις οποίες οι δύο στο Κύπελλο δείχνουν πολλά για την προσφορά του 30χρονου υψηλόσωμου κεντρικού αμυντικού. Ο ύψος 1,91 Φάρκας έχει αγωνιστεί σε έξι αγώνες πρωταθλήματος(463 λεπτά) και δύο 90λεπτα στο Κύπελλο, μετρώντας 18 επεμβάσεις, 10 λάθη, και δύο κίτρινες κάρτες. Δεν έχει πείσει με την παρουσία του ενώ με την επιστροφή του Γούτα τίθεται θέμα με το αν χρειάζεται η παρουσία του στο ρόστερ της ομάδας.

Ντάνιελ Νιέτο: Αποκτήθηκε το καλοκαίρι ως ελεύθερη μεταγραφή από την Εϊμπάρ, με καλό βιογραφικό και υψηλές προσδοκίες. Η πραγματικότητα είναι πως ο Νιέτο έδειξε από τα πρώτα παιχνίδια που πήρε χρόνο συμμετοχής πως το… κατέχει το άθλημα και αν γινόταν πιο ομαδικός θα βοηθούσε την ομάδα του. Πάνω που απογοήτευε και έδειχνε πως δύσκολα θα έχει θέση στο ρόστερ ο 24χρονος Ισπανός έχει κάνει ένα εξαιρετικό ντεμαράζ τον τελευταίο μήνα, σκοράροντας μάλιστα και το χιλιοστό γκολ της Skoda Ξάνθη στην μεγάλη κατηγορία. Συνολικά ο Νιέτο έχει αγωνιστεί σε 12 παιχνίδια, 11 στο πρωτάθλημα(415 λεπτά) και ένα στο Κύπελλο(34 λεπτά), έχοντας πετύχει 3 γκολ ενώ έχει και 1 ασίστ, ενώ μετρά μόλις δύο 90λεπτά στα δύο τελευταία ματς της χρονιάς με Βέροια και ΠΑΣ Γιάννενα.

Κρίστοφερ: Αποκτήθηκε με ελεύθερη μεταγραφή από την δεύτερη ομάδα της Παλμέιρας, με τον 20χρονο επιθετικό να είναι από αυτούς που αναμφίβολα δεν έχουν δείξει σχεδόν τίποτα αλλά δικαιολογείται να παραπονιέται για τον ελάχιστο χρόνο συμμετοχής που έχει πάρει. Ο 20χρονος «Χαϊλάντερ» έχει αγωνιστεί πέντε παιχνίδια, 3 για το πρωτάθλημα (69 λεπτά) και δύο για το Κύπελλο (57 λεπτά), και έχει να λέει πως παρότι μετρά μόλις 126 λεπτά συμμετοχής έχει σκοράρει δύο γκολ, αμφότερα στο ματς με τον Πανελευσινιακό οπού αγωνίστηκε 12 λεπτά σκοράροντας δίς ενώ είχε και προσπάθεια για ακόμη ένα γκολ! Δύσκολα θα μείνει για καιρό στην Ξάνθη καθώς κάνει… μπαμ από τον ελάχιστο χρόνο που έχει πάρει πως δεν τον υπολογίζει ο Λουτσέσκου.

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ: Από τις εννέα συνολικά μεταγραφές του καλοκαιριού οι δύο ήδη αποτελούν παρελθόν, ενώ μόλις δύο έχουν καταφέρει να θεωρούνται βασικοί (Τσενάμο, Ερέα), ενώ χρήσιμες μεταγραφές μπορούν να χαρακτηριστούν και οι Νιέτο, Ντιμιτρόφ. Δεν το λες και καλό απολογισμό για τους ιθύνοντες της Skoda Ξάνθη, και αυτό έχει επηρεάσει και στην αρνητική παρουσία της Ξάνθης στο πρώτο εξάμηνο τόσο σε πρωτάθλημα όσο και σε Κύπελλο, και ειδικά στο Κύπελλο που η περσινή φιναλίστ έμεινε εκτός από τους ομίλους.

 

Πανθρακικός

Βασίλης Γαβριηλίδης: Αποκτήθηκε το καλοκαίρι απο το πρωτάθλημα της Γ’ Εθνικής και την Καβάλα, έχοντας την μεγάλη ευκαιρία να δοκιμάσει την τύχη του στην μεγάλη κατηγορία. Ο 23χρονος όμως μέσος είναι απο τους πλέον “άτυχους” της χρονιάς καθώς απο την προετοιμασία κιόλας είχε τραυματισμό(κάταγμα), ενώ και σε όλη την διάρκεια της σαιζόν ταλαιπωρήθηκε απο τραυματισμούς που δεν του επέτρεψαν ακόμη να πραγματοποιήσει το ντεμπούτο με την “πράσινη” φανέλα.

Γιώργος Νικόλτσης: Ο 23χρονος επιθετικός αποκτήθηκε το καλοκαίρι απο την Επισκοπή σαν μια χρήσιμη λύση για το επιθετικό κομμάτι της ομάδας της Κομοτηνής, με τον Ναουσαίο στράικερ να έχει αγωνιστεί σε 12 παιχνίδια, 9 στο πρωτάθλημα(261 λεπτά) και 3 στο Κύπελλο(257 λεπτά), χωρίς να έχει καταφέρει να πετύχει κάποιο γκολ έχοντας όμως μια ασίστ. Έχει αγωνιστεί σε ένα μόλις 90λεπτο(στην ήττα απο τον Παναιτωλικό στο Αγρίνιο), ενώ χρησιμοποιείται συχνά ως αλλαγή στα τελευταία λεπτά των αγώνων.

Κώστας Μαρκόπουλος: Αποκτήθηκε απο το πρωτάθλημα της Γ’ Εθνικής και το Βυζάντιο Κοκκινοχώματος, για να δώσει λύσεις στο επιθετικό κομμάτι των “πράσινων”. Συνολικά ο 23χρονος επιθετικός έχει αγωνιστεί σε 7 παιχνίδια, 4 στο πρωτάθλημα(102 λεπτά) και 3 στο Κύπελλο(211 λεπτά), έχοντας πετύχει και ένα γκολ στην ισοπαλία με 2-2 απέναντι στα Χανιά.

Σάββας Μουδούρογλου: Η τέταρτη περίπτωση ποδοσφαιριστή που αποκτήθηκε απο μικρότερη κατηγορία, απο την Δόξα Δράμας πιο συγκεκριμένα. Ο Δραμινος “Σκόουλς” όπως τον φωνάζουν έχει αγωνιστεί σε 5 παιχνίδια, 2 για το πρωτάθλημα(110 λεπτά) και 3 για το Κύπελλο(147 λεπτά), έχοντας ένα 90λεπτό αυτό με τα Χανιά ενώ γενικά όποτε αγωνίστηκε είχε καλή παρουσία, με τον 24χρονο μέσο να αποτελεί χρήσιμη λύση.

Χαβίτο: Αναμφίβολα πρόκειται για το πιο “βαρύ” και δυνατό όνομα που απέκτησε το καλοκαίρι η ομάδα του Πανθρακικού, με τον 32χρονο Ισπανό να μένει ελεύθερος απο την Κέρκυρα και να τον αποκτά η ομάδα της Θράκης. Σε πέντε μήνες παρουσίας στην Κομοτηνή ο Χαβίτο μετρά συνολικά 16 εμφανίσεις, 14 για το πρωτάθλημα(1,060) και  2 για το Κύπελλο Ελλάδας(56 λεπτά). Η αλήθεια είναι ότι για την αξία του δεν έχει βοηθήσει ιδιαίτερα την ομάδα του αποτελεί όμως σταθερή και αξιόπιστη επιλογή για τους προπονητές των “πράσινων”, δεδομένα αν καταφέρει να βρει το “κουμπί” του ο Ελευθερόπουλος θα έχει πολλά οφέλη η ομάδα της Κομοτηνής.

Μαυρουδής Μπουγαϊδης: Αποτέλεσε μια απο τις μεταγραφικές εκπλήξεις των “πράσινων” που απέκτησαν τον 22χρονο αμυντικό απο την Ισπανική Γρανάδα. Έχει αγωνιστεί συνολικά σε 4 ματς, 1 για το πρωτάθλημα (55′ λεπτά κόντρα στην ΑΕΚ) ενώ έχει 3 90λεπτά στο Κύπελλο. Η σταθερή παρουσία των Μελίσση και Σερφά τον έχουν κρατήσει στον πάγκο όμως για έναν παίκτη με το δικό του βιογραφικό αναμφίβολα στον Πανθρακικό θα περίμεναν πολλά περισσότερα απο τον 22χρονο αμυντικό.

Βάλτερ Φερνάντες: Αποκτήθηκε με ελεύθερη μεταγραφή απο την Skoda Ξάνθη, ξεκίνησε δυναμικά αλλά οι πολλοί τραυματισμοί τον έχουν κρατήσει πολύ πίσω. Έχει αγωνιστεί συνολικά σε 6 παιχνίδια όλα για το πρωτάθλημα(292 λεπτά), και πέρα απο την μία ασίστ στο ματς με τον ΠΑΟΚ στον Πανθρακικό τον γνωρίζει καλά το… ιατρικό τιμ.

Τάσος Παπαχρήστος: Ο 22χρονος αριστερός μπακ αποκτήθηκε απο τον Αστέρα Τρίπολης για να ενισχύσει το αριστερό άκρο της άμυνας του Πανθρακικού. Μετά απο περίπου πέντε μήνες μετρά 6 εμφανίσεις, 3 για το πρωτάθλημα(152 λεπτά) και 3 για το Κύπελλο(237 λεπτά). Ο Δημήτρης Ελευθερόπουλος του έδωσε την ευκαιρία να αγωνιστεί σε όλο το ματς απέναντι στην ΑΕΚ με τον Παπαχρήστο χωρίς να πείσει ιδιαίτερα, και όλα δείχνουν πως σύντομα θα αποτελέσει παρελθόν.

Ντενίζ Μπαϊκαρά: ίσως η καλύτερη μεταγραφή του καλοκαιριού για τον Πανθρακικό, μπορεί να διανύει την τέταρτη του σαιζόν στους “πράσινους” αλλά το γεγονός ότι δεν κατάφεραν να τον ανανεώσουν έγκαιρα και εν συνεχεία τον έπεισαν να παραμείνει στην Κομοτηνή ως… μεταγραφή πλέον. Ο 31χρονος Τούρκος μεσοεπιθετικός απο τότε που επανήλθε πλήρως σε αγωνιστικούς ρυθμούς είναι βασικός και αναντικατάστατος για τους “πράσινους”, ενώ με τα δύο του γκολ στην Τούμπα προσέφερε έναν ανέλπιστο βαθμό για την ομάδα του. Ο Μπαϊκαρά απο τα μέσα Σεπτέμβρη που επέστρεψε στους “πράσινους” μετρά 12 εμφανίσεις, 10 για το πρωτάθλημα(848 λεπτά) και 2 για το Κύπελλο(134 λεπτά), έχοντας δύο γκολ αμφότερα στην ισοπαλία με 3-3 στην Τούμπα με τον ΠΑΟΚ και μία ασίστ στο ματς με τον Ολυμπιακό, ενώ ήδη έχει συμπληρώσει πέντε κίτρινες.

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ: Αν υπολογίσουμε τα δεδομένα που είχε η ομάδα της Κομοτηνής, δικαιολογείται η μέτρια παρουσία της στα μεταγραφικά, καθώς δεν θα πρέπει να ξεχνάμε πως δεν αδειοδοτήθηκε και έτσι είχε περιορισμό στις μεταγραφές, με το πιο χαρακτηριστικό να είναι πως η παραμονή του Μπαϊκαρά ήταν επί της ουσίας η τρίτη μεταγραφή ποδοσφαιριστή πάνω από 23 που επιτρεπόταν. Δεν μπορούν να κριθούν οι πέντε νεαροί που αποκτήθηκαν, ενώ δεδομένα θα περίμεναν περισσότερα από τους Βάλτερ και Μπουγαίδη, αλλά και από τον Χαβίτο που σίγουρα μπορεί να δώσει περισσότερα στην ομάδα της Κομοτηνής σε σχέση με αυτά που έχει προσφέρει μέχρι τώρα.