Ο αντιπρόεδρος του Εθνικού Κ. Πατερόπουλος στο ThrakiSportS για τις καταγγελίες εναντίον του και την επόμενη μέρα…

Συνέντευξη στον Κώστα Καραγιάννη

Μία εβδομάδα πριν τις εκλογές στον Εθνικό Αλεξανδρούπολης και δύο εικοσιτετράωρα  μετά τις «βόμβες» που εξαπέλυσε εναντίον του ο απερχόμενος πρόεδρος του συλλόγου Γρηγόρης Καραπιπέρης (θυμηθείτε με ένα κλικ ΕΔΩ), το ThrakiSportS αναζήτησε για απάντηση τον μέχρι πρότινος αντιπρόεδρο του Εθνικού Κώστα Πατερόπουλο.

Ζήτησε την θέση του στις προσωπικές κατηγορίες που εκτοξεύθηκαν εναντίον του ότι «πρέπει να απομακρυνθεί εφόρου ζωής από τον σύλλογο», αλλά και τι μέλει γεννέσθαι στον ιστορικό Εθνικό Αλεξανδρούπολης, που περνάει κρίσιμες μέρες ενόψει και της κρισιμότητατης Γενικής Συνέλευσης της ερχόμενης εβδομάδας.

Πλησιάζοντας προς τις εκλογές, το ThrakiSportS με εκτενή ρεπορτάζ αλλά και δίνοντας το βήμα σε όλους τους υποψηφίους και όλες τις πλευρές, θα φωτίσει τις πτυχές από το προσκήνιο αλλά και το παρασκήνιο αυτής της διαδικασίας. Τροφή στην προεκλογική συζήτηση ωστόσο αναμένεται να δώσει η ακόλουθη συνέντευξη, που έρχεται σε συνέχεια της προηγηθείσας αποκαλυπτικής συνέντευξης και των καταγγελιών του Γρηγόρη Καραπιπέρη.

 

Κύριε Πατερόπουλε, βρισκόμαστε λίγες μέρες πριν τις εκλογές του Εθνικού και μετά από δημοσιεύματα και καταγγελίες που αφορούν και το πρόσωπο σας. Ας ξεκινήσουμε λοιπόν κατευθείαν από τα βαθιά. Υπάρχει κάποια απάντηση από μέρους σας;

Εγώ  σας ευχαριστώ για την ευκαιρία που μου δίνετε να παρουσιάσω την δική μου άποψη, περί του όλου θέματος. Μετά από αρκετή λασπολογία και χωρίς να έχω καμία σχέση με δημοσιεύματα χωρίς υπογραφή, είμαι υποχρεωμένος να υπερασπισθώ το έργο που επιτεύχθηκε στον Εθνικό τα τελευταία χρόνια και από ότι λένε οι φίλοι της ομάδας, ήμουν από τους πρωταγωνιστές και νοιώθω περήφανος γι αυτό. Εξάλλου νομίζω για όσους με γνωρίζουν καλύτερα, ότι μιλάω πάντα ευθέως και όχι με υπονοούμενα.

Και ο απερχόμενος πρόεδρος του Εθνικού όμως, ο κ. Καραπιπέρης, ευθέως μίλησε και όχι με υπονοούμενα. Και έκανε βαρύτατες καταγγελίες για το πρόσωπό σας, ζητώντας μάλιστα να αποχωρήσετε δια βίου από τα κοινά του Εθνικού…

Ειλικρινά, δεν θα ήθελα να σχολιάσω τα λεγόμενα του απερχόμενου προέδρου. Είναι ένας άνθρωπος που έχει προσφέρει και αυτός, όπως νομίζω και όλοι όσοι έχουν περάσει από διοικητικά πόστα και θέσεις ευθύνης τα τελευταία χρόνια. Δεν υπάρχει κανένα προσωπικό θέμα και τον τιμάω και αυτός και όλους στον σύλλογο, όπως ελπίζω και αυτοί εμένα. Απλά, σε ορισμένα σημεία υπάρχει διαφορά φιλοσοφίας…η οποία έφτασε να γίνουν και υπερβολές.

Όπως;

Ίσως η πρώτη διαφοροποίηση μου με άλλους συνεργάτες  στον Εθνικό είναι το σημείο  εκκίνησης μου, που προέρχεται μέσα από τα κουλουάρ αλλά και τον επιστημονικό αθλητισμό μαζί. Θα αναγκασθώ να περιαυτολογήσω, θα μου το επιτρέψετε,  για να αντιληφθείτε αυτά που εννοώ. Είμαι καθηγητής φυσικής αγωγής, ο μόνος που ασχολείται με τα διοικητικά στον Εθνικό, με ειδικότητα τον στίβο, με μάστερ και διδακτορικό που ολοκληρώνεται άμεσα, στην προπονητική. Έχω ειδικευτεί στους δρόμους, μιας και ήμουν και εγώ πρωταθλητής Ελλάδας στην αντοχή. Κάτοχος επίσης πτυχίου ΑΕΙ Οικονομικών και Δημοσίων σχέσεων και τα τελευταία χρόνια εξειδικεύομαι στην Διοίκηση και Οργάνωση του Αθλητισμού, με συμμετοχή σε σεμινάρια και προγράμματα, υπό την συνεργασία του μέντορα μου καθηγητή κ.Γαργαλιάνου, ο οποίος έχει προσφέρει πολλά κι αυτός στον σύγχρονο Εθνικό. Ως προπονητής έχω εργασθεί με μεγάλες επιτυχίες αθλητών μου, στην Ολυμπιάδα Κομοτηνής και φυσικά στον Εθνικό…

Εντάξει με όλα αυτά, αλλά υπονοείτε ότι αυτή είναι η αιτία της πολεμικής στο πρόσωπο σας;

Η ιστορία θα βοηθήσει να καταλάβουμε την αιτία της στοχοποίησης. Το 2010 εντάχθηκα στην προπονητική ομάδα του στίβου του Εθνικού, καθώς διαμένω πια μόνιμα στην Αλεξανδρούπολη, λόγω συζύγου από το 1998. Με την βοήθεια των συνεργατών μου εκεί, από την 210η θέση στην πανελλήνια κατάταξη σε 5 χρόνια φτάσαμε στην 64η, με τη συμμετοχή πάνω από 200 αθλητών κάθε χρόνο, δημιουργία πρωταθλητών Ελλάδος, οι οποίοι συμμετείχαν σε Εθνικές Ομάδες, αλλά και πήραν τα προνόμια εισαγωγής τους σε ανώτατες σχολές. Είμαι περήφανος για την δημιουργία σπουδαίας ομάδας στελεχών του στίβου, αλλά μέχρι να γίνει αυτό, αναγκαζόμουν να παίξω πολλούς ρόλους… προπονητή, έφορα, γραμματέα, φροντιστή και άλλων. Απασχολούμουν καθημερινά πολλές ώρες στο στάδιο, αλλά και εκτός αυτού.

Επιμένω, ωραία όλα αυτά, αλλά αρκούν; Δηλαδή θέλετε να μας πείτε ότι οι επιθέσεις στο πρόσωπό σας έχουν να κάνουν με τις επιτυχίες σας;

Θα σας εξηγήσω αμέσως, αλλά δώστε μου λίγο χρόνο. Αυτό που τάραξε πιστεύω τα νερά της αθλητικής κοινωνίας της πόλης και τράβηξε τα φώτα της δημοσιότητας ήταν οι πολλές και καινοτόμες δράσεις του τμήματος στίβου, οι οποίες είχαν αθλητικό και κοινωνικό χαρακτήρα. Συνεργασία με την Ολυμπιακή Ακαδημία της Ελλάδος, θεσμοθέτηση της Ορφικής Συνάντησης Στίβου με συμμετοχή φέτος 900 αθλητών από την Β.Ελλάδα και τις γείτονες χώρες, συνεργασία με τα σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, δηλαδή τα δημοτικά αλλά και νηπιαγωγεία, στην πρωτοπόρα εκπαίδευση του διεθνούς προγράμματος στίβου Kids Athletics, προγράμματα για όλη την οικογένεια όπως η Ημέρα Γονέα, την δημιουργία τμημάτων υγείας γυναικών με Zumba, Yoga και Aerobic... Επίσης προχωρήσαμε στις πρώτες αδερφοποιήσεις σωματείων στίβου στην Ελλάδα με τον ΠΑΟΚ και την Δωδώνη Ιωαννίνων, είχαμε διεθνείς συμμετοχές σε αγώνες σε Τουρκία-Βουλγαρία, την δημιουργία της ομάδας Running Team, για να φτάσουμε και στην κορυφαία επιτυχία μας, στην ανάληψη και διοργάνωση του Run Greece, της μαζικότερης αθλητικής δράσης σε όλη την Β.Ελλάδα, εκτός Θεσαλονίκης.

Για την οποία επίσης κατηγορηθήκατε, από ό,τι διαβάσαμε. Είναι αλήθεια ότι πρόκειται για διοργάνωση μεγάλου βεληνεκούς…

Τεράστια επιτυχία για την πόλη, αλλά δεν κάναμε μόνο αυτήν. Αυτό εξηγώ. Κάναμε και πολλά άλλα, μικρότερα αλλά σημαντικά επίσης, με αντίκτυπο στηντην κοινωνία της πόλης. Να αναφέρω επιγραμματικά δεκάδες αθλητικές και κοινωνικές συνεργασίες όπως ο ιστορικός περίπατος, αλλά και προσφορές σε ευπαθείς ομάδες. Αυτές το γνωρίζουν, δεν χρειάζεται να επεκταθώ. Για να κλείσω τα του στίβου να αναφέρω την συνεργασία με το Δήμο για την βελτίωση των υποδομών του σταδίου. Την επιδιόρθωση του κλειστού προπονητηρίου Μπολμπουτζής, διενέργεια μικροπαραμβέσεων στο χώρο του σταδίου, με σκοπό την διευκόλυνση των αθλητών και θεατών, αλλά και την διεκδίκηση του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Στίβου έως 15 ετών το καλοκαίρι του 2016 στην Αλεξανδρούπολη. Εξαιρετική επίσης είναι και η συνεργασία με την Αντιπεριφέρεια Έβρου.

Κάποιος θα έλεγε ότι η συνεργασία με τους τοπικούς φορείς είναι υποχρέωση των παραγόντων μιας ομάδας, ειδικά με την ιστορία του Εθνικού. Αλήθεια, κ. Πατερόπουλε, πότε περνάτε στον κεντρικό Εθνικό; Πότε εμπλέκεστε με τα διοικητικά; Και γιατί;

Ευχαριστώ για την ερώτηση. Όλο το παραπάνω έργο, λοιπόν, εκτιμήθηκε από τους Πρόεδρους Καρυωτάκη και Βουκουρεσλή, οι οποίοι και μου πρότειναν την προώθηση μου στο κεντρικό διοικητικό του Εθνικού. Εκεί με την δημιουργία μιας σπουδαίας ομάδας εμπείρων στελεχών στην διοίκηση και την με την σωστή καθοδήγηση των δύο Προέδρων, έγιναν νομίζω κοσμογονικά πράγματα για ένα επαρχιακό σύλλογο. Κάναμε τα οράματα μας πραγματικότητα μέσα σε ένα όμορφο ανθρώπινο κλίμα συνεργασίας, μέσα σε λίγα μόλις χρόνια.

Υπάρχουν και κάποιοι που διαφωνούν όμως με αυτό…

Κάνουν λάθος. Οργανωτικά μεγάλη επιτυχία ήταν η Αθλητική Αναγνώριση από την ΓΓΑ για όλα τα τμήματα μας, κάτι που τώρα ο Δήμαρχος το θέτει ως προϋπόθεση για όλα τα σωματεία της περιοχής. Εντάχθηκαν νέα τμήματα φτάνοντας τον αριθμό 14, τα οποία κράτησαν την αυτοτέλεια τους, αλλά οργανώθηκε καλύτερα ο έλεγχος τους. Λειτούργησαν επιτροπές διαχείρισης και συνεργασθήκαμε άριστα μεταξύ μας σε όλες τις δράσεις, τα μέλη αλλά και τα τμήματα. Μετά από επιστημονική διαβούλευση, σε συνεργασία με τον Δήμο, προχωρήσαμε την πρόταση αξιολόγησης των αθλητικών σωματείων από τους Δήμους, για να ρυθμίζονται με διαφάνεια και αξιοκρατία θέματα  επιχορηγήσεων, χρήσεων γυμναστηρίων, υλικών κλπ. Ο Δήμος Αλεξανδρούπολης πρωτοπορεί σε όλη την Ελλάδα σε αυτόν τον τομέα. Το θέμα αυτό εξαπλώνεται ήδη Πανελλαδικά σε Δήμους και Σωματεία, με τον Εθνικό σε ρόλο εκπαιδευτή.

Ωραία όλα αυτά, αλλά δεν μπορεί, έγιναν και λάθη για να φτάσουμε σε αυτήν την κατάσταση…

Λάθη έγιναν και γίνονται πάντα, μόνο όσοι δεν δουλεύουν δεν κάνουν λάθη. Εμείς κάνουμε το παν για να τα περιορίσουμε. Εκπαιδεύσαμε και εκπαιδευτήκαμε ως στελέχη από τον καθηγητή κ. Γαργαλιάνο και συνεργάτες του, με ανώτατο επίτευγμα το 1ο Συνέδριο του Εθνικού, το πρώτο από αθλητικό σύλλογο στην Ελλάδα. Το Συνέδριο εκτίναξε την αναγνωρισιμότητα του Εθνικού σε όλη την Ελλάδα και επιστημονικά πια. Τα πρακτικά του Συνεδρίου μας έγιναν μάθημα στο ΤΕΦΑΑ, κάτι που θεωρώ τεράστια τιμή, αλλά και και σε επιστημονικά συνέδρια, με τις Ομοσπονδίες να τα προωθούν στα σωματεία τους σε όλη την Ελλάδα. Ο Εθνικός έγινε πρωτοπόρος και παράδειγμα εκτός των αγωνιστικών του επιτυχιών και επιστημονικά λοιπόν.

Ο απερχόμενος πια πρόεδρός του σας κατηγόρησε ότι όλα αυτά έγιναν εν αγνοία του…Επιμένω, δεν θέλω και δεν είναι σκοπός μου να υπάρξει οποιαδήποτε αντιπαράθεση με τον απερχόμενο Πρόεδρο. Το να ακούγονται ως πρότυπο, οι πρωτοβουλίες του Εθνικού, στους φοιτητές του ΤΕΦΑ, επιμένω πως είναι τιμή για τον σύλλογο. Καλό θα ήταν να ρίξουμε όλοι τους τόνους, για το καλό του Εθνικού. Αυτό θέλουμε όλοι και για αυτό εργαζόμαστε τόσα χρόνια και συνεχίζουμε να εργαζόμαστε, με πολλές καινοτομίες. Όπως η δημιουργία πρωτοτύπου Summer Camp με συμμετοχή 600 παιδιών τα δύο τελευταία χρόνια και φέτος στην Σαμοθράκη με 60 παιδιά, η ετήσια Γιορτή Αθλητή με βραβεύσεις των καλυτέρων της χρονιάς, η καθιέρωση συμμετοχής στην παρέλαση της 14 Μαίου και στην γιορτή κρασιού, η συμμετοχή σε εκθέσεις της πόλης και φυσικά η ψηφιοποίηση του ιστορικού αρχείου του συλλόγου, μέρος του οποίου παρουσιάσθηκε στην φωτογραφική έκθεση του Συνεδρίου. Υπογράψαμε πρωτόκολλα συνεργασίας με φορείς στην Ανδριανούπολη και Χάσκοβο, με εθελοντικές ομάδες στην πόλη και άλλους φορείς, ενώ δημιουργήσαμε την Τράπεζα Εθελοντών του Εθνικού, μέσα από την επιτυχία του Run Greece. Τέλος υποβάλλαμε αιτήσεις και αναμένουμε τα αποτελέσματα σε Ευρωπαϊκά Προγράμματα Erasmus. Προβάλλαμε οργανωμένα στα ΜΜΕ αλλά και στο διαδίκτυο, μέσω της ιστοσελίδας μας, τις δράσεις μας και τους ανθρώπους του συλλόγου, αθλητές, προπονητές κλπ, με αποτέλεσμα την εκτόξευση του μπραντ νέιμ του Εθνικού. Όλα τα παραπάνω τα οραματιστήκαμε και τα πραγματοποιήσαμε μαζί τα στελέχη του Εθνικού, δεν τα έκανα μόνος μου. Πιθανόν όμως να τρέξαμε πολύ γρήγορα και κάποιοι να μην μας πρόλαβαν.

Μάλιστα. Άρα όλα καλά και όλα ωραία, μέχρι που κάποτε το κλίμα αλλάζει. Πότε άλλαξε αυτό το κλίμα μέσα στο Διοικητικό Συμβούλιο του Εθνικού;

Το καλοκαίρι δυστυχώς αποχώρησε από την Προεδρία ο Μανώλης Βουκουρεσλής, ένας άξιος μάνατζερ, για προσωπικούς του λόγους. Οι αλλαγές που είχαμε μαζί προγραμματίσει και έδειξαν και τα συμπεράσματα του συνεδρίου, έμειναν σε εκκρεμότητα.

Τι εννοείτε;

Ειδικοί της Οργάνωσης και Διοίκησης που φιλοξενήσαμε στον Εθνικό, όπως ο γνωστός Νίκος Λυγερός, ο Δημήτρης Γαργαλιάνος και άλλοι επιστήμονες, αλλά και η εμπειρία των τελευταίων ετών, μας έδειξε ότι ο Εθνικός ολοκλήρωσε έναν κύκλο, με τις υπάρχουσες συνθήκες, “έπιασε ταβάνι”. Οι συνθήκες άλλαξαν βίαια και συνεχίζουν να αλλάζουν, νομικά, οικονομικά, κοινωνικά. Ο Εθνικός πρέπει να είναι πρωτοπόρος σ’ αυτές τις αλλαγές. Να συμπλέει δηλαδή σε όλα τα επίπεδα με τις σύγχρονες ανάγκες και να είναι και λίγο μπροστά. Έχουμε κάνει συγκεκριμένες προτάσεις στο Συνέδριο και στα Διοικητικά Συμβούλια. Δυστυχώς δεν μπορούν όλοι να αντιληφθούν τις δύσκολες πια απαιτήσεις και την ευθύνη διαχείρισης ενός σύγχρονου σωματείου.

Ποιοι δεν μπορούν;

Θα μου επιτρέψετε να μην επεκταθώ σε ονόματα, δεν το θέλω. Όμως είναι επιβεβλημένη η ανάγκη για ένα πιο ευέλικτο διοικητικό σχήμα που τα μέλη του να μπορούν να επικοινωνούν και καθημερινά ακόμη μεταξύ τους, με την ύπαρξη εμμίσθου γραμματέα ή και μάνατζερ καθώς και ενός σύγχρονου λογιστικού συστήματος ελέγχου 14 τμημάτων. Ο Εθνικός, όπως προτάθηκε και στο Συνέδριο, πρέπει να εκπαιδεύει μόνιμα τα στελέχη του και να δίνει ακόμη και πιστοποίηση σ’ αυτά. Ήδη το ξεκινούν ΣΕΓΑΣ και ΕΟΠΕ, σε συνεργασία με τον κ.Γαργαλιάνο.  Κι όλα αυτά τα οργανωτικά, με μειωμένες ή καθόλου χρηματοδοτήσεις,  βασισμένα όλα στην καλή  οργάνωση. Σε τελική ανάλυση, ο μεγάλος Εθνικός πρέπει να προηγείται των νόμων, να είναι διαφανής και θελκτικός σε στελέχη που θέλουν να προσφέρουν εθελοντικά ή και επαγγελματικά. Να είναι ανοιχτός σε φρέσκιες ιδέες. Να δίνει ακόμη και ευκαιρίες στους αθλητές του να γίνουν αργότερα τα «άριστα» στελέχη. Όλα τα παραπάνω ίσως είναι πολλά και δύσπεπτα για όλα τα μυαλά, για κάποια μικροσυμφέροντα, για προσωπικές φιλοδοξίες.

Χρησιμοποιείτε φράση που χρησιμοποίησε και ο απερχόμενος πρόεδρος, ο κ. Καραπιπέρης, αλλά αντιλαμβάνομαι ότι δεν θέλετε να μιλήσετε για ονόματα και πρόσωπα…

Δεν είναι προσωπικές οι διαφορές, από ότι πιστεύω το έχετε καταλάβει αυτό. Είναι διαφορές θεωρίας και αντίληψης των πραγμάτων, όλα τα άλλα είναι υπεκφυγές και άδικη συκοφάντιση. Ούτε διαφορές μεγέθους αγάπης για τον Εθνικό. Όλοι τον αγαπάμε και θέλουμε το καλό του. Δεν αρκεί όμως στα στελέχη να είναι φίλαθλοι με πάθος για την ομάδα.  Πρέπει να έχουν όραμα, το θέσαμε στο συνέδριο το όραμα για την επόμενη γενιά, πρέπει επίσης να έχουν στρατηγική, στόχους και να δέχονται την εκπαίδευση. Δυστυχώς δεν τα ξέρουμε όλα, πρέπει να εκπαιδευόμαστε διαρκώς. Αξιοπερίεργο είναι πάντως, ότι όλοι αυτοί που προσπάθησαν να διαβάλλουν και να μειώσουν το διοικητικό κυρίως έργο που σας ανέφερα, δεν άρθρωσαν ούτε μισή πρόταση για κάτι νέο, στο ανοιχτό σε όλους βήμα του συνεδρίου. Θα ήθελα επίσης να τονίσω ότι εγώ και οι συνεργάτες μου στην μέχρι τώρα ζωή μας, δεν είχαμε ποτέ καμιά μομφή για οτιδήποτε.

Έρχονται πλέον εκλογές; Θα συμμετάσχετε στην επόμενη μέρα και με ποιον τρόπο;

Ζήσαμε όλοι μαζί ένα όμορφο ταξίδι τα τελευταία χρόνια στον Εθνικό και ευχαριστώ όσους πίστεψαν τις ιδέες μου, με αποδέχθηκαν με τα ελαττώματα μου και συνεργάσθηκαν μαζί μου. Ευχαριστώ και όλα τα στελέχη των τμημάτων που εκτίμησαν την παραπάνω προσπάθεια. Δεν κρατώ κακίες και γυρίζω σελίδα. Γνώρισα πολλούς ενδιαφέροντες ανθρώπους, όπως και απογοητεύθηκα από άλλους. Εύχομαι από καρδιάς να έρθουν ακόμη καλύτερες μέρες στον Εθνικό και να αναλάβουν αξιότεροι να πάνε τον Εθνικό ψηλότερα. Ουδείς αναντικατάστατος. Τέλος ζητώ συγνώμη από τους άμεσους συνεργάτες μου, που λόγω κυρίως της δικής μου στόχευσης, δυστυχώς βλήθησαν κι αυτοί.

Μάλιστα. Κλείνοντας, κύριε Πατερόπουλε, πως θα οραματιζόσασταν τον Εθνικό της επόμενης γενιάς;

Με  βάση το νέο όραμα του σωματείου πρέπει ο Εθνικός να είναι φορέας με αθλητικο-κοινωνική-πολιτιστική απήχηση. Να λειτουργεί  σαν μια μεγάλη οικογένεια, σαν την ΕΕ, με κράτη-μέλη τα τμήματα του. Να ανοίξει τα φτερά του στην γειτονιά μας και να δημιουργήσει Βαλκανικές συνεργασίες και δράσεις.Να τρέχει Ευρωπαϊκά προγράμματα. Να στοχεύσει στην δημιουργία δικών του αθλητικών χώρων. Να δημιουργεί νέα εκπαιδευμένα στελέχη. Να είναι ο άμεσος αθλητικός συνομιλητής του Δήμου και της Περιφέρειας σε θέματα αθλητισμού. Τα στελέχη του να παίζουν ρόλο στα αθλητικά πράγματα των Ομοσπονδιών περιφερειακά και κεντρικά. Αυτός είναι ο Εθνικός της επόμενης γενιάς!!!

Θα ξαναρωτήσω, θα μετάσχετε σε αυτόν και από ποιο πόστο;

Αυτό θα φανεί τις επόμενες μέρες και κατά βάση στην Γενική Συνέλευση…