Η ουσία της ναδρολόνης, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες που έφτασαν στο ThrakiSportS, είναι αυτή που φέρεται να έχει βρεθεί στο «κατεψυγμένο» δείγμα της Πηγής Δεβετζή από το μακρινό 2007.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η λήψη του δείγματος έγινε στις 31 Αυγούστου του 2007 στην Οζάκα. Δεν είναι μια τυχαία ημερομηνία. Είναι αυτή του τελικού του τριπλούν στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα εκείνης της χρονιάς, που είχε φιλοξενηθεί στην ιαπωνική πόλη.
Με άλλα λόγια, σύμφωνα τουλάχιστον με όσα ισχυρίζεται η IAAF και περιλαμβάνονται στις λεπτομέρειες του φακέλου που έφτασε λειψός στην Αλεξανδρουπολίτισσα πρωταθλήτρια, σύμφωνα τουλάχιστον με όσα δήλωσε η ίδια, δεν βρέθηκε ένα οποιοδήποτε τυχαίο δείγμα θετικό σε αναβολές ουσίες.
Βρέθηκε θετικό σε ναδρολόνη το δείγμα που είχε δώσει τότε, αμέσως μετά την κατάκτηση του χάλκινου μεταλλίου. Σε εκείνον τον αγώνα η πρωταθλήτρια του τριπλούν είχε έρθει τρίτη με επίδοση 15,04μ. Σύμφωνα με τους κανονισμούς, εφόσον το θέμα τελεσιδικήσει, θα της αφαιρεθεί το μετάλλιο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η αθλήτρια, προς το παρόν, δεν φέρεται αποφασισμένη να ζητήσει την εξέταση του Β΄ δείγματος. Αμφισβητεί ωστόσο πλήρως την διαδικασία που φέρεται να έχει ακολουθηθεί μέχρι στιγμής. Το ερωτηματικό όμως είναι άλλο.
Εφόσον πράγματι ευσταθούν οι πληροφορίες ότι η ναδρολόνη είναι η ουσία που βρέθηκε στα «κατεψυγμένα» ούρα της, τότε γεννάται το ερώτημα για ποιον λόγο δεν είχε ανιχνευθεί τότε. Δεν πρόκειται για κάποια ουσία που εντοπίστηκε ή απαγορεύθηκε το τελευταίο διάστημα. Υπήρχε και τότε.
Άλλωστε, εξαιτίας ναδρολόνης είχε τιμωρηθεί το πολύ πιο μακρινό 1984 η Άννα Βερούλη με αποκλεισμό, που της στέρησε την συμμετοχή στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λος Άντζελες και πιθανότητα την κατάκτηση ενός μεταλλίου, δύο χρόνια μετά το χρυσό στους Πανευρωπαϊκούς.
Συνολικά από την Παγκόσμια Ομοσπονδία έχει διαρρεύσει εδώ και μήνες ότι 28 αθλητές υψηλού επιπέδου, είχαν θετικά δείγματα στο παγκόσμιο της Οζάκα (2007). Τα δείγματα ανοίχτηκαν τον Απρίλιο και οι πρώτες πληροφορίες, όμως, στην Ελλάδα έφτασαν με ένα φάκελο στα γραφεία του ΣΕΓΑΣ τον Αύγουστο.
Αποστολέας εκείνου του φακέλου ήταν η IAAF και τελική παραλήπτρια η Πηγή Δεβετζή. Πριν από λίγες ημέρες όταν ο ΣΕΓΑΣ ενημερώθηκε από τους εκπροσώπους της IAAF ότι «οι εξηγήσεις που έδωσε η Πηγή Δεβετζή δεν κρίθηκαν ικανοποιητικές». Kαι έτσι αποφασίστηκε να ξεκινήσει πειθαρχικη διαδικασία εναντίον της.
Το θέμα είναι ότι από την λίστα των 28 πρωτοκλασάτων αθλητών, μόνο το όνομα της Δεβετζή διέρρευσε. Κανενα άλλο, αφού καμία άλλη ομοσπονδία δεν έδωσε στην δημοσιότητα ονόματα αθλητών πριν τελεσιδικήσουν οι υποθέσεις. Και εκεί ασκούνται πειθαρχικές διαδικασίες, αλλά όχι με ανακοινώσεις στον Τύπο.
Ο ΣΕΓΑΣ θα πάρει τον φάκελο από τα εργαστήρια της IAAF, ο οποίος κοστίζει 1.000 ευρώ και η Θρακιώτισσα Ολυμπιονίκης πρέπει μέσα σε 14 ημέρες να ενημερώσει εάν θα παραστεί στη δικαστική επιτροπή. Η ίδια έχει δηλώσεις ότι θα το κάνει. Όταν η επιτροπή αποφανθεί για το θέμα, θα στείλει την απόφαση στην IAAF.
Από εκεί και πέρα η Παγκόσμια Ομοσπονδία είναι η αρμόδια για να αποφασίσει για την ποινή. Εφόσον αποδειχθεί ενοχή της Δεβετζή, το πλέον φυσιολογικό είναι η αφαίρεση του χάλκινου μεταλλίου στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Οζάκα. Για το ολυμπιακό μετάλλιο στο Πεκίνο θα συναποφασίσουν η IAAF και η ΔΟΕ.
Ωστόσο υπάρχει άλλη μία πτυχή, που ενδεχομένως να βρούμε μπροστά μας. Όπως φέτος, οκτώ χρόνια μετά, ανοίχτηκαν δείγματα του 2007 και βρέθηκαν 28 ντοπέ σύμφωνα με την Διεθνή Ομοσπονδία, έτσι και του χρόνου, εν έτει 2016, με την συμπλήρωση οκταετίας από το 2008, να γίνει το ίδιο και με επόμενα δείγματα.
Επομένως, δεν αποκλείεται και άλλα «κατεψυγμένα» δείγματα της Πηγής Δεβετζή να βγούνε στο φως τους επόμενους μήνες. Η υπόθεση έσκασε για να μείνει και να προκαλέσει ένα σήριαλ πολλών επεισοδίων, που ανεξάρτητα από την τελική έκβασή της, θα έχει μεγάλη χαμένη την ίδια την Δεβετζή…