Ο πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ σχολιάζει την υπόθεση Δεβετζή και την παραλληλίζει με του… Μπανιώτη

Ο πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ, Κώστας Παναγόπουλος, μίλησε για τη διαδικασία που πρόκειται να ακολουθηθεί σχετικά με την υπόθεση ντόπινγκ της Πηγής Δεβετζή. Εξήγησε επίσης ότι με την αθλήτρια η ομοσπονδία είναι σε επικοινωνία για το θέμα από το καλοκαίρι. Η είδηση που έδωσε, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Σπορ FM είναι ότι η Αλεξανδρουπολίτισσα αποδέχθηκε να απολογηθεί ενώπιον της δικαστικής επιτροπής και εξήγησε τα βήματα που ακολουθούν.

Σε σχέση με το αν έχει επικοινωνήσει με την Πηγή Δεβετζή, ο Κώστας Παναγόπουλος απάντησε: «Ασφαλώς έχουμε επικοινωνήσει. Με την Πηγή η επικοινωνία ήταν έντονη απ’ όταν προέκυψε το θέμα, το καλοκαίρι. Η αλληλογραφία γίνεται μέσω της Εθνικής ομοσπονδίας. Μην φανταστείτε ότι είναι τυπικές αυτές οι επικοινωνίες, είναι ανθρώπινες. Προβληματιστήκαμε για το αν έπρεπε να δοθεί στην δημοσιότητα σε αυτό το χρονικό σημείο, αλλά αφού συζητήθηκε στο ΔΣ δεν υπάρχουν στεγανά. Απ’ όσο μας ενημέρωσε στην πρώτη κουβέντα που κάναμε θα παρουσιαστεί στην δικαστική επιτροπή. Η επιτροπή θα κρίνει κι εμείς θα παρακολουθήσουμε την υπόθεση, τηρώντας απαρέγκλιτα τους κανονισμούς. Όπως έγινε και με τον Μπανιώτη, ο οποίος δικαιώθηκε πλήρως απ’ την IAAF».

Για το πώς προέκυψε ο έλεγχος στην Πηγή Δεβετζή, ανέφερε: «Η IAAF δικαιούται να κρατά δείγματα για μια δεκαετία. Όταν προκύπτουν νέες μέθοδοι ανίχνευσης παράνομων ουσιών επανελέγχει κάποια δείγματα. Το τελευταίο διάστημα προέκυψε μια μεγάλη σειρά θετικών δειγμάτων σε νέα εξέταση που έγινε. Ένα απ’ αυτά αφορά την Πηγή. Η IAAF μας ενημέρωσε γι’ αυτό και μας κάλεσε να ακολουθήσουμε τις νόμιμες διαδικασίες, που προβλέπουν οι κανονισμοί και αυτό θα κάνουμε». Για το αν γίνονται οι έλεγχοι σε συγκεκριμένα δείγματα, απάντησε: «Κανένα δείγμα δεν έχει όνομα, όλα έχουν κωδικούς. Τα εργαστήρια δεν γνωρίζουν σε ποιον ανήκει το δείγμα που ελέγχουν. Έχει συμβεί και στο παρελθόν, αυτό θεωρώ πως είναι το σωστό. Οι μέθοδοι για το αντιντόπινγκ εξελίσσονται».

Ειδικά σε σχέση με τις λεπτομέρειες της υπόθεσης, ανέφερε: «Είναι επανέλεγχος σε παλαιότερα δείγματα. Ο πλήρης φάκελος της υπόθεσης δεν έχει φτάσει ακόμα στα γραφεία. Έχει ενημερωθεί η αθλήτρια –συνεπώς και εμείς- πως πρόκειται για δείγμα της 31ης Αυγούστου 2007, άρα από έλεγχο που έγινε στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα της Οζάκα». Για τις ενέργειες που θα γίνουν από δω και πέρα, αποκάλυψε: «Θα περιμένουμε τον φάκελο και θα κινηθούμε βάσει των κανονισμών της ομοσπονδίας. Η αθλήτρια οφείλει να απαντήσει τις επόμενες μέρες αν επιθυμεί να προσέλθει στην δικαστική επιτροπή για να πει όσα έχει να πει. Εάν θελήσει κάτι τέτοιο θα ορίσουμε ημερομηνία και από κει και πέρα υπάρχει περιθώριο δύο μηνών για να καταλήξει η δικαστική επιτροπή σε απόφαση. Πρέπει να πούμε πως είναι ανεξάρτητη Αρχή και η απόφαση δεν μπορεί να αλλάξει απ’ το ΔΣ του ΣΕΓΑΣ. Η απόφαση θα κοινοποιηθεί και στην IAAF. Το τι θα γίνει από κει και πέρα αφορά την παγκόσμια ομοσπονδία».

Για το αν μπορεί η Πηγή Δεβετζή να προσβάλει την απόφαση, ο πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ είπε: «Δεν γνωρίζω τι μπορεί να γίνει για να προσβληθεί μια τέτοια απόφαση. Πρόκειται για εξαιρετικά δυσάρεστα περιστατικά. Ο ελληνικός στίβος έχει πληγωθεί στο παρελθόν από τέτοιες υποθέσεις. Τα τελευταία χρόνια η κατάσταση είναι πολύ καλύτερη και κάνουμε ό,τι μπορούμε για να γίνει ακόμα καλύτερη. Βασική είναι η πρόληψη και η ενημέρωση των αθλητών απ’ τον ΣΕΓΑΣ, ενώ έχουμε οργανώσει και δικούς μας ελέγχους, μέσω του ΕΣΚΑΝ. Το σύνολο των αθλητών μπαίνει σε κληρωτίδα, ώστε τυχαίο δείγμα αθλητών να υποβληθεί σε έκτακτους -εκτός αγώνων- ελέγχους, ώστε να λειτουργήσει αποτρεπτικά. Σε αυτούς τους ελέγχους έχουν προκύψει και θετικά δείγματα. Έτσι πρέπει να γίνεται».

Για το ότι η ανάπτυξη του ελληνικού στίβου συνδυάστηκε με πολλά κρούσματα ντόπινγκ, ανέφερε: «Η πορεία προς τους Ολυμπιακούς ήταν εκρηκτικά αναπτυξιακή. Όπου η ανάπτυξη γίνεται με εκρήξεις, περιλαμβάνει φθορά. Το πρόβλημα όμως είναι παγκόσμιο. Ως φίλαθλος είμαι ικανοποιημένος απ’ την απόφαση του Σταύρου Κοντονή να χρηματοδοτήσει το ΕΣΚΑΝ, το οποίο είχε έλλειψη πόρων και δυσλειτουργούσε. Θέλω να ελπίζω πως θα γίνουν ακόμα περισσότεροι έλεγχος μέσω της πολιτείας. Να δημοσιοποιούνται τα αποτελέσματα και ο αριθμός των ελέγχων, ώστε να γίνει φανερό τι συμβαίνει. Αν θέλουμε να πείσουμε ότι έχουν αλλάξει τα πράγματα, πρέπει να είμαστε πολύ μπροστά. Να υπερβάλουμε σε πρόληψη ενημέρωση και ελέγχων».

Για το ότι για πολλούς αθλητές η λήψη παράνομων ουσιών λειτουργεί αποτρεπτικά στο να παραμείνουν στον αθλητισμό, ο Κώστας Παναγόπουλος είπε: «Το ντόπινγκ είναι δολοφόνος. Όχι μόνο αξιών αλλά ψυχών και σωμάτων. Έτσι πρέπει να αντιμετωπίζεται και από τις ομοσπονδίες και από την πολιτεία». Σε ερώτηση αν υπάρχει συμφέρον στο να συντηρείται το ντόπινγκ για προσφορά θεάματος, ανέφερε: «Για όσους είμαστε φίλαθλοι δεν έχει μεγάλο ενδιαφέρον αν τα 100 μέτρα θα κριθούν στα 9.60’’. Μας ενδιαφέρει ο ανταγωνισμός, ο συναγωνισμός, μια κούρσα που θα πέσουν τέσσερις πάνω στο νήμα ακόμα και αν είναι σε περισσότερο χρόνο. Η IAAF έχει πολλά ανοιχτά ζητήματα. Η νέα ηγεσία πρέπει να υλοποιήσει αυτά που μας είπε προεκλογικά. Θα γίνουν αλλαγές. Στον βαθμό που μας αναλογεί θα κάνουμε αυτό που πρέπει να κάνουμε. Θεωρώ πως στην Ελλάδα κάνουμε τα βήματα που πρέπει».