Κινδυνεύει να χάσει και τα δύο της ολυμπιακά μετάλλια η Πηγή Δεβετζή, σύμφωνα με το Reuters

«Η παλαίμαχος τριπλουνίστρια Πηγή Δεβετζή, 39 ετών, μπορεί να δει να της αφαιρούνται και το ασημένιο και το χάλκινο από τα ολυμπιακά μετάλλια που έχει κατακτήσει, μετά την δήλωση της Ελληνικής Ομοσπονδίας Στίβου (ΣΕΓΑΣ) ότι απέτυχε σε έλεγχο ντόπινγκ».

Με αυτήν την φράση ξεκινά το τηλεγράφημα που μεταδόθηκε μέσω του πρακτορείου Reuters σε όλη την υφήλιο, αναφορικά με την είδηση περί ύπαρξης θετικού δείγματος της αλεξανδρουπολίτισσας πρωταθλήτριας στο μακρινό 2007, το οποίο επανεξετάστηκε πρόσφατα και φέρνει την θρακιώτισσα ολυμπιονίκη ενώπιον πειθαρχικής διαδικασίας.

Η είδηση κάνει τον γύρο του κόσμου. Από το πρακτορείο Reuters μεταδόθηκε λίγο πριν τα μεσάνυχτα ώρα Ελλάδος (4.19 μ.μ. ώρα Ανατολικής Ακτής των ΗΠΑ). Λίγο νωρίτερα και χωρίς την εκτίμηση περί πιθανής αφαίρεσης των ολυμπιακών μεταλλίων, είχε φύγει τηλεγράφημα και από το άλλο μεγάλο διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο, το Associated Press.

Ήδη μεγάλες ιστοσελίδες από τις ΗΠΑ μέχρι τη Νότιο Αφρική και από την Αυστραλία μέχρι την… Μπανγκόκ, μεταδίδουν την είδηση. Ωστόσο αυτό που προκαλεί μεγάλη αίσθηση είναι ο τρόπος με τον οποίο προχωρά πολλά βήματα παρακάτω το Reuters θέτοντας εν αμφιβόλω και τα δύο ολυμπιακά μετάλλια που έχει κατακτήσει η Χρυσοπηγή Δεβετζή.

Υπενθυμίζεται ότι το θετικό δείγμα αφορά το έτος 2007. Αν και δεν έχει δημοσιοποιηθεί αν το δείγμα  αφορά την περίοδο διεξαγωγής του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος στην Οζάκα της Ιαπωνίας, πριν ή μετά, είναι ξεκάθαρο ότι ο πρώτος κίνδυνος που υπάρχει είναι να αφαιρεθεί από την Αλεξανδρουπολίτισσα το χάλκινο μετάλλιο που είχε κατακτήσει σε αυτήν την διοργάνωση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο μετάλλιο ήταν το τελευταίο που είχε κατακτήσει η Ελλάδα σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα μέχρι το φετινό που κέρδισε η Νικόλ Κυριακοπούλου στο άλμα επικοντώ του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Στίβου του Πεκίνου. Ωστόσο, αν επιβεβαιωθεί το θετικό δείγμα του 2007, δεν αποκλείεται πράγματι να αμφισβητηθεί και το μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2008, που είχαν επίσης διεξαχθεί στο Πεκίνο, όπως φέτος το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα.

Από πουθενά από το ρεπορτάζ ωστόσο, δεν προκύπτει κίνδυνος και για το ασημένιο μετάλλιο που κατέκτησε η Αλεξανδρουπολίτισσα στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004. Ακόμα και αν παρθούν οι πιο αυστηρές αποφάσεις, δεν υπάρχει προηγούμενο να έχει τιμωρηθεί οποιοσδήποτε αθλητής με αφαίρεση μεταλλίου για προγενέστερη εποχή από αυτήν στην οποία πιάστηκε ντοπέ. Για αυτό και προκαλεί μεγάλη έκπληξη το γεγονός ότι το (έγκυρο συνήθως) Reuters κάνει λόγο για πιθανή αφαίρεση και των δύο ολυμπιακών μεταλλίων της Δεβετζή.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ ΤΟΥ REUTERS ΜΕ ΕΝΑ ΚΛΙΚ ΕΔΩ

ΔΕΙΤΕ ΠΩΣ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΕΤΑΙ ΣΤΑ ΜΜΕ ΣΤΗΝ ΑΣΙΑ ΜΕ ΕΝΑ ΚΛΙΚ ΕΔΩ

ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΟΥ SUPERSPORT ΤΗΣ ΝΟΤΙΑΣ ΑΦΡΙΚΗΣ ΜΕ ΕΝΑ ΚΛΙΚ ΕΔΩ

ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΣΤΗΝ BANGΚOKPOST  ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟ ASS. PRESS ΜΕ ΕΝΑ ΚΛΙΚ ΕΔΩ

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΣΕΓΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΜΗΜΕΡΩΣΗ ΤΗΣ IAAF ME ENA ΚΛΙΚ ΕΔΩ