Κίνδυνος αποκλεισμού της Ελλάδας από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο! Αντιδράσεις από Μπανιώτη και άλλους πρωταθλητές…

Κίτρινη κάρτα έβγαλε στην χώρα μας η WADA καθώς την συμπεριέλαβε στις χώρες που δεν έχουν εναρμονιστεί πλήρως με τον νέο κώδικα αντιντόπινγκ της Διεθνούς Επιτροπής Καταπολέμησης Ντόπινγκ (WADA).

Τα ξημερώματα της Πέμπτης ολοκληρώθηκε το συνέδριο της WADA με βασικά θέματα συζήτησης τις τελευταίες εξελίξεις με τη Ρωσία, αλλά και γενικότερα όλα τα θέματα που αφορούν το ντόπινγκ παγκοσμίως. Μεταξύ άλλων εξετάστηκε η συμβατότητα ορισμένων χωρών και των εργαστηρίων τους σύμφωνα με τους κανονισμούς της WADA.

Στα… κόκκινα βρίσκονται η Αργεντινή, η Ουκρανία, η Βολιβία, η Ανδόρα και το Ισραήλ που αντιμετωπίζουν σοβαρότατες κυρώσεις, μέχρι και αποκλεισμό από τους Ολυμπιακούς Αγωνες του Ρίο. Τα εργαστήρια τους κρίθηκαν ως μη συμβατά με τα όσα ζητά η WADA και του δόθηκε τελεσίγραφο ώστε να μπορέσουν να προβούν άμεσα στις απαραίτητες διορθώσεις.

Όπως έγινε γνωστό, η Αργεντινή, η Βολιβία και η Ουκρανία δεν έδωσαν πειστικές απαντήσεις στα ερωτήματα που τους τέθηκαν, ενώ Ανδόρα και Ισραήλ δεν πληρούν τις προδιαγραφές. Υπήρξε όμως και μία δεύτερη κατηγορία χωρών που μπήκαν στη «λίστα παρακολούθησης» όπως έχει χαρακτηριστεί και σε αυτήν βρίσκεται και η χώρα μας μαζί με τη Γαλλία, το Βέλγιο, τη Βραζιλία, το Μεξικό και την Ισπανία.

Όλες οι χώρες καλούνται μέχρι το Μάρτιο του 2016 να έχουν καταφέρει να προσαρμοστούν σε αυτά που τους ζητήθηκε από τη WADA ώστε να διατηρήσουν ενεργά και εγκεκριμένα τα εργαστήρια τους. Ουσιαστικά ζητείται από την Ελλάδα να καταθέσει το νέο αθλητικό νομοσχέδιο που αφορά όλες τις απαιτούμενες αλλαγές που πρέπει να γίνουν με στόχο την εναρμόνιση της εσωτερικής νομοθεσίας αντιντόπινγκ με την διεθνή.

Το θέμα της ενδεχόμενης τιμωρίας της Ελλάδας, που υπό προϋποθέσεις μπορεί να φτάσει μέχρι και τον αποκλεισμό της χώρας από τους Ολυμπιακούς Αγώνες, γεγονός ιδιαίτερα επικίνδυνο με δεδομένο ότι ήδη ελήφθη τέτοια απόφαση για ένα μεγαθήριο του αθλητισμού όπως θεωρείται η Ρωσία, συζητήθηκε και στην σύνοδο των Ευρωπαϊκών Ολυμπιακών Επιτροπών στην Πράγα.

Από πλευράς Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού δεν υπήρξε επίσημη αντίδραση στις αποφάσεις της WADA ενώ αξιωματούχοι του υπουργείου είπαν πως δεν υπάρχει ανησυχία καθώς έχει γίνει προετοιμασία για τις αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο και οι οποίες θα ανακοινωθούν άμεσα. Ωστόσο οι εξελίξεις προκάλεσαν ανησυχία στις τάξεις των ελλήνων πρωταθλητών που έχουν εξασφαλίσει παρουσία στο Ρίο.

Ένας από αυτούς είναι ο κομοτηναίος άλτης του ύψους Κώστας Μπανιώτης, ο οποίος πρόσφατα με ένα κείμενο – ποταμό είχε καταγγείλει τα κακώς κείμενα στην ομοσπονδία του ΣΕΓΑΣ με αφορμή τον προγραμματισμό του 2016. Το βράδυ της Πέμπτης ξαναχτύπησε μέσω… facebook, αυτήν την φορά αναδημοσιεύοντας μια σκληρή επιστολή του παγκόσμιου πρωταθλητή του επικοντώ Κώστα Φιλιππίδη.

Με την επιστολή αυτή, την οποία προφανώς συνυπογράφει και ο Μπανιώτης, ο Φιλιππίδης ζητάει από τους αρμόδιους φορείς της πολιτείας τον σεβασμό των προσπαθειών όλων των αθλητών, που κάτω από αντίξοες συνθήκες προσπαθούν να κρατήσουν ψηλά την σημαία της Ελλάδας. Αναλυτικά η επιστολή του Κώστα Φιλιππίδη έχει ως εξής:

 

«Παρακολουθώ τις τελευταίες εξελίξεις στον ελληνικό αθλητισμό και όπως όλοι είμαι και εγώ ιδαίτερα προβληματισμένος. Περισσότερο όμως είμαι ενοχλημένος. Πρώτα από όλα, από τους υπεύθυνους που αφήνουν την πατρίδα μου να διασύρεται διεθνώς, αλλά και από το γεγονός ότι εμείς οι αθλητές, οι άμεσα εμπλεκόμενοι, δεν παίρνουμε θέση. Αυτό πρέπει να σταματήσει. Αποφάσισα να κάνω εγώ την αρχή, γιατί δεν μπορώ άλλο να ανεχθώ τη… σιωπή.
Στο παρελθόν έχω βρεθεί σε πολύ δυσάρεστη θέση, για υπόθεση απογορευμένων ουσιών. Κάποιοι δεν έκαναν σωστά τη δουλειά τους και με υποχρέωσαν σε μια ψυχοφθόρο διαδικασία μέχρι να βρω το δίκιο μου και τελικά να δικαιωθώ. Με λύπη, αλλά και θυμό, βλέπω πως μετά από τόσα χρόνια δεν έχει αλλάξει τίποτα και συνεχίζει να μη λειτουργεί σωστά το σύστημα με αποτέλεσμα να μας κρούουν και πάλι τον κώδωνα του κινδύνου. Αυτή τη φορά με ημερομηνία λήξης.
Είμαι από τους αθλητές που η WADA έχει στη λίστα της για να ελέγχει όποτε αυτή το αποφασίζει και όσες φορές το επιθυμεί. Την περασμένη Δευτέρα, για ακόμα μία φορά με επισκέφτηκε κλιμάκιο και υποβλήθηκα σε έλεγχο. Εγώ λοιπόν τηρώ όλους τους κανόνες όπως οφείλω. Αυτό έχω την απαίτηση να κάνει και το ελληνικό κράτος. Πρέπει επιτέλους κάποιος να σεβαστεί τον κόπο μας. Αν εμείς οι αθλητές είμαστε υποχρεωμένοι, εν μέσω ατελείωτων προπονήσεων και συνεχόμενων ταξιδιών μακριά από τα αγαπημένα μας πρόσωπα, να ανοίγουμε την πόρτα του σπιτιού μας σε κάποιον άγνωστο, στις 5 το πρώι προκειμένου να μας ελέγξει για απαγορευμένες ουσίες, τότε απαιτώ από τους υπεύθυνους να βρουν το χρόνο και να τελειώνουν με το θέμα του ΕΣΚΑΝ και την εναρμόνισης με τον κώδικα της WADA. Απαιτώ να σταματήσουν να διασύρουν την Ελλάδα διεθνώς. Απαιτώ να σεβαστούν τον ιδρώτα μας».