Αυτός είναι ο Θρακιώτης μάνατζερ που άνοιξε τον δρόμο για τον ερχομό του Σκίμπε στην Εθνική Ομάδα

Το ThrakiSportS το είχε αποκαλύψει από την Τετάρτη, αλλά το μεσημέρι της Παρασκευής το επιβεβαίωσε στις δημόσιες δηλώσεις του ο ίδιος ο πρόεδρος της ΕΠΟ Γιώργος Γκιρτζίκης.

Ο άνθρωπος που πρότεινε στον ξανθιώτη παράγοντα τον Μίχαελ Σκίμπε για να αναλάβει το τιμόνι της Εθνικής Ανδρών είναι ένας Θρακιώτης μάνατζερ, ο Ανέστης Τσετινές. Και αυτό το έκανε αφιλοκερδώς, αφού δεν πήρε ούτε ευρώ για αυτήν την «μεσολάβησή» του.

Ποιος όμως είναι ο Ανέστης Τσετινές; Γιος παλαίμαχου ποδοσφαιριστή του ΑΟΞ, δραστηριοποιείται εδώ και χρόνια ως μάνατζερ. Είχε μάλιστα περάσει πριν πέντε χρόνια και από την Skoda Ξάνθη ως τιμ μάνατζερ της ομάδας, αλλά έμεινε για μερικούς μήνες και αμέσως μετά παραιτήθηκε από την θέση που είχε αναλάβει.

«Παρόλο που η ομάδα μας προσπαθεί να ανακάμψει και θα ήθελα πολύ να ήμουν μαζί της αυτήν την περίοδο, οικογενειακοί λόγοι με αναγκάζουν να σταματήσω. Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους αυτούς που συνεργάστηκα στενά, τον κο. Πανόπουλο, τον κο. Παπαδημητρίου, τους ποδοσφαιριστές, την Διοίκηση και το προσωπικό της ΠΑΕ και να τους ευχηθώ καλή συνέχεια«, είχε αναφέρει στην δήλωση της παραίτησής του ο Ανέστης Τσετινές.

Είχε προηγηθεί δύο χρόνια πριν το μεγάλο επιχειρηματικό του άνοιγμα στον χώρο της νύχτας, Λόγω της γνωριμίας, της συνεργασίας και της φιλικής σχέσης με τον γνωστό ηθοποιό Κώστα Σόμμερ, είχε προχωρήσει μαζί με τον Νίκο Μουρατίδη στην μεταφορά στην Ξάνθη του επιτυχημένου concept του κλαμπ «Οxyzen» της Γλυφάδας, το οποίο σχετικά γρήγορα είχε καθιερωθεί ως healthy hot spot των νοτίων προαστίων της Αθήνας.

Μάλιστα, στο opening του κλαμπ είχαν δώσει το παρών πασίγνωστα ονόματα από τον χώρο της μόδας, όπως οι Γκρέτα Τσέτη, Εστερ Μαστρογιάννη, Ισαβέλλα Δάρρα και Εβελίνα Παπαντωνίου, που παρουσίασαν ρούχα του σχεδιαστή Νικόλα. Οι ιδιοκτήτες και συνεργάτες του «Οxyzen» Ξάνθης και συνεργάτες του Κώστα Σόμμερ, Ανέστης Τσετινές και Νίκος Μουρατίδης, και ανάμεσα τους ο πρώην αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής Παναγιώτης Σγουρίδης.Κυρίως όμως, είχαν βρεθεί κορυφαία ονόματα της πολιτικής σκηνής, όπως ο τότε νομάρχης Ξάνθης και νυν Περιφερειάρχης ΑΜ-Θ Γιώργος Παυλίδης και ο πρώην αντιπρόεδρος της Βουλής και νυν υφυπουργός Μεταφορών Παναγιώτης Σγουρίδης (στην φωτο από εκείνη την βραδιά ανάμεσα στον Ανέστη Τσετινέ και τον Νίκο Μουρατίδη).

Άλλωστε, ο Ανέστης Τσετινές προέρχεται από πολιτική οικογένεια. Ο Δημήτρης Τσετινές, πρώην βουλευτής Ροδόπης που έφυγε από την ζωή πάνω στο βήμα του Κοινοβουλίου την ώρα που εκφωνούσε την ομιλία του κατά την συζήτηση για τον προϋπολογισμό, λίγο πριν τα Χριστούγεννα του 1999, ήταν θείος του. Κατά συνέπεια, πρώτη ξαδέρφη του είναι η δημοτική σύμβουλος και πρώην υποψήφια βουλευτής Όλγα Τσετινέ.

Επιχειρηματικά πάντως, ο Ανέστης Τσετινές μοιράζει την ζωή του ανάμεσα στην Αθήνα και στην Κωνσταντινούπολη και σπάνια έρχεται πλέον στην γενέτειρα Ξάνθη, όπου παραμένει πάντως ο αδερφός του Νίκος, επί χρόνια ερασιτέχνης ποδοσφαιριστής στον Ερμή Μάνδρας, παλαιότερα σε ΑΠΟΞ, Ορφέα, ΠΑΕ Θράκη,  και πλέον στην Ασπίδα Ξάνθης. Μάλιστα τα δυο αδέρφια έχουν ανοίξει και ένα φροντιστήριο ξένων γλωσσών  (ξέρετε, αυτά που πάνε να φορολογηθούν με 23%!), το οποίο ωστόσο τρέχει επιχειρηματικά ο Νίκος που μένει μόνιμα στην Ξάνθη.

Αντιθέτως, τον Ανέστη τον βρίσκεις πιο συχνά στην Κωνσταντινούπολη, όπως αυτές τις μέρες που κλείστηκε το deal με τον Σκίμπε, δευτερευόντως στην Αθήνα και κάπως πιο σπάνια στην Γερμανία. Άλλωστε η γερμανική και κυρίως η τουρκική αγορά είναι αυτές στις οποίες ο ίδιος έχει ρίξει τα δίχτυα του και είναι αλήθεια ότι αυτά tsetines-gekasέπιασαν τόπο, αφού έχει δικτυωθεί για τα καλά σε αυτές τις αγορές. Και το πιο τρανό παράδειγμα για την ποιότητα της δουλειάς του είναι η περίπτωση του Φάνη Γκέκα.

Ο λαρισαίος ποδοσφαιριστής χρωστάει όλα τα συμβόλαιά του στον ξανθιώτη μάνατζερ. Τα είχαμε γράψει στο ThrakiSportS από τον περασμένο Ιούλιο σε σχέση με την τελευταία μεταγραφή του στον Εσκισεχιρσπορ, εκεί όπου τότε ήταν μάνατζερ ο Σκίμπε. Ο Τσετινές κρυβόταν όμως πίσω και από τις άλλες σημαντικές μεταγραφές του Γκέκα σε Τουρκία αλλά και Γερμανία. Ο ίδιος έχει δηλώσεις πάντως ότι ειδικά με τον Φάνη Γκέκα η σχέση τους πλέον δεν είναι μόνο επαγγελματική αλλά φιλική.

Ο ίδιος χαρακτηρίζεται από όσους τον γνωρίζουν ανοιχτός άνθρωπος και έξω καρδιά χαρακτήρας, αλλά με τους ρυθμούς δουλειάς που έχει πλέον, οι φίλοι του παραπονιούνται ότι τον βλέπουν ολοένα και λιγότερο συχνά λόγω των συνεχών ταξιδιών του. Από την Ξάνθη άλλωστε έχει σχεδόν εξαφανιστεί! Αν και ένα στοιχείο που παρατηρείται από πολλούς στον χώρο των μάνατζερς είναι αυτό της αυτοπροβολής, δύσκολα εντούτοις θα βρει κάποιος για την περίπτωσή του δηλώσεις και κυρίως φωτογραφίες.

skibbe-girtzikis2Γενικά, λέγεται ότι δεν του αρέσει και πολύ η δημοσιότητα και όσο μπορεί προσπαθεί να την αποφύγει. Ωστόσο, ειδικά μετά την δημόσια αναφορά στο πρόσωπό του από τον Γιώργο Γκιρτζίκη σε σχέση με τον ρόλο του στον ερχομό του Μίχαελ Σκίμπε στην Ελλάδα, ήταν φυσιολογικό να αρχίσει να χτυπά μανιωδώς το κινητό του τηλέφωνο στην Κωνσταντινούπολη, όπου βρίσκεται αυτές τις μέρες.

«Είναι προπονητής που έχει δουλέψει πολύ στο κομμάτι της ψυχολογίας. Δίνει ελευθερία στους ποδοσφαιριστές. Θεωρώ πως μπορεί να τα καταφέρει. Είναι διαφορετικές οι ανάγκες της Εθνικής ομάδας δεν είναι όπως στους συλλόγους που έχουν συνεχείς υποχρεώσεις, ως εκ τούτου χρειάζεται να επενδύσεις ψυχολογικά. Είναι καλός σε αυτό το κομμάτι ο Σκίμπε», ήταν τα λόγια με τα οποία ο Ανέστης Τσετινές προσπάθησε να σκιαγραφήσει τον νέο ομοσπονδιακό προπονητή της χώρας.

Όπως αποκαλύπτει ο άνθρωπος που μεσολάβησε για την συμφωνία ανάμεσα στην ΕΠΟ και τον Γερμανό τεχνικό, η αρχική σκέψη ήταν να προταθεί για άλλα αντιπροσωπευτικά συγκροτήματα, ωστόσο ο ίδιος ο Σκίμπε εξ αρχής αντιμετώπισε την Ελλάδα ως πρόκληση. «Αρχικά σκεφτήκαμε άλλες εθνικές ομάδες για να τον προτείνουμε όπου θα μπορούσε να έχει ακόμη πιο προσοδοφόρα συμβόλαια. Δεν το συζητήσαμε πολύ, αλλά ήθελε πολύ να δουλέψει στον πάγκο της εθνικής Ελλάδας. Τον ενδιέφερε πολύ σαν πρότζεκτ. Δεν είχε ποτέ κακή άποψη για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Όπως προείπα είναι ένας θετικός άνθρωπος, ανοιχτόμυαλος. Θεωρεί πως μπορεί να ανεβάσει και πάλι την Εθνική Ομάδα».

Όσο για την άποψη του Φάνη Γκέκα, του οποίου είναι ατζέντης ο Ανέστης Τσετινές και ο οποίος ήταν αυτός που έδωσε στον Γκιρτζίκη το τηλέφωνο του Σκίμπε μετά την προηγηθείσα πρόταση από τον ξανθιώτη μάνατζερ; Ο τελευταίος απαντά σε σχετικές δηλώσεις που έκανε στο gazzetta: «Είχαμε συζητήσει με τον Φάνη για αυτό το θέμα. Η σχέση μας με τον Φάνη είναι κάτι περισσότερο από επαγγελματική αφού γνωριζόμαστε πολλά χρονιά. Ο Φάνης θεωρεί πως ο κόουτς ταιριάζει στην Εθνική ομάδα. Στη συνέχεια τον πρότεινα στην ΕΠΟ για να φτάσουμε στο σημείο να αναλάβει την ομάδα. Ελπίζω να τα καταφέρει».