Αφιέρωμα: Προπονητές από την Θράκη που δεν πρόλαβαν την παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου

Είναι από τα κλασικά δημοσιογραφικά κλισέ: ποιοι προπονητές θα κάνουν παρέλαση και ποιοι όχι; Ποιοι δηλαδή θα εξακολουθούν να κάθονται στον πάγκο της ομάδας τους την 28η Οκτωβρίου; Η μέρα αυτή έφτασε και δίνει ωραία αφορμή για το καθιερωμένο αφιέρωμα του ThrakiSportS, κάθε χρόνο, τέτοια μέρα.

Στην Θράκη σε σχέση με πέρυσι, είμαστε σε αρκετά καλύτερη κατάσταση. Μπορεί μόλις την περασμένη Κυριακή να αποχώρησε από τον πάγκο του Έβρου Σουφλίου ο Μπάμπης Χρυσοστομίδης, ωστόσο σε επίπεδο Super League μόνο μία από τις δύο μεγάλες ομάδες της περιοχής έχει αλλάξει προπονητή. Ο λόγος για τον Πανθρακικό, που ήδη από τα μέσα Σεπτεμβρίου αντικατέστησε τον Χοσέ Μανουελ Ρόκα με τον Δημήτρη Ελευθερόπουλο, σε αντίθεση με την Ξάνθη που πέρυσι, παραμονές της 28ης Οκτωβρίου, είχε προσλάβει τον Ραζβάν Λουτσέσκου ως αντικαταστάτη του Σάκη Τσιώλη και ήδη ο ρουμάνος έκλεισε πλέον ολόκληρο χρόνο ακλόνητος στον πάγκο της Skoda, κάτι σπάνιο για τον Χρήστο Πανόπουλο.

Το 2012 τέτοια μέρα ουσιαστικά ο Πανθρακικός αποχαιρετούσε τον Σάββα Παντελίδη (η επίσημη ανακοίνωση βρήκε πρωί 29ης Οκτωβρίου, άρα τυπικά πρόλαβε την παρέλαση) και λίγο μετά μαθαίναμε ότι θα τον διαδεχόταν στον πάγκο ο Παύλος Δερμιτζάκης. Νωρίτερα, ο αλεξανδρουπολίτης Μαρίνος Ουζουνίδης είχε αποχαιρετίσει τον πάγκο της Skoda Ξάνθη για να τον διαδεχθεί ο καβαλιώτης Νίκος Κωστένογλου, πριν ξαναγίνει η τράμπα και επιστρέψει ο Ουζουνίδης λίγες αγωνιστικές πιο μετά.

Πρόπερσι τα πράγματα ήταν καλύτερα. Πάλι η Θράκη πρωταγωνίστησε στις αποχωρήσεις προπονητών αλλά όχι και για τις δυο της ομάδες. Ο Άκης Μάντζιος ήταν σταθερός στον Πανθρακικό, αλλά στην Skoda ο Νίκος Καραγεωργίου αποχώρησε μετά την τέταρτη αγωνιστική και την ήττα με τον Ολυμπιακό. Τον διαδέχθηκε ο γερμανός Ράινερ Μάουερ, που και αυτός δεν μακροημέρευσε, αλλά ο Καραγεωργίου δεν έμεινε για πολύ καιρό άνεργος, αφού ανέλαβε τον Λεβαδειακό, χωρίς επίσης εντυπωσιακά αποτελέσματα.

Πέρυσι, ως προς την Θράκη τουλάχιστον, τα πράγματα ήταν στο ίδιο επίπεδο αφού μία από τις δυο ομάδες της Θράκης έχει ήδη αλλάξει προπονητή, η Skoda Ξάνθη, για την οποία αποτέλεσε παρελθόν ο Σάκης Τσιώλης και στην θέση του έκανε ντεμπούτο λίγο πριν την 28η Οκτωβρίου ο Ραζβάν Λουτσέσκου. Στον Πανθρακικό ο Άκης Μάντζιος έκανε τελικά παρέλαση, αλλά αποδείχθηκε ότι δεν μακροημέρευσε στον πάγκο του Πανθρακικού, όπου λίγο καιρό μετά τον διαδέχθηκε ο Ρόκα.

Η αποχώρηση του Τραϊανού Δέλλα από τον πάγκο της ΑΕΚ την περασμένη εβδομάδα ήταν μόλις η τρίτη αλλαγή προπονητή ομάδα της Super League την φετινή σεζόν (προηγήθηκε του Ρόκα στον Πανθρακικό που διαδέχθηκε ο Ελευθερόπουλος και στον Παναιτωλικό του Πόντες που διαδέχθηκε ο Γιάννης Μαντζουράκης).  Σε πολύ καλύτεροι επίπεδο σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.  Συνολικά πέντε ομάδες της Super League άλλαξαν προπονητή το 2012 (οι δύο της Θράκης, αν συνυπολογίσουμε τον Πανθρακικό που η αλλαγή έγινε στο… όριο της 28ης Οκτωβρίου, η ΑΕΚ, ο Άρης και η Βέροια), επτά το 2013 (η Ξάνθη και οι Λεβαδειακός, Βέροια, Αρης, Αστέρας Τρίπολης, Απόλλων Σμύρνης και ΟΦΗ ) και τέσσερις το 2014 (η Ξάνθη και οι Εργοτέλης, Νίκη Βόλου, Ατρόμητος).

Φέτος η Ξάνθη στο πρόσωπο του Λουτσέσκου έσπασε μια μακρά παράδοση που την ήθελε έξι φορές μέσα σε βάθος δεκαετίας να έχει αλλάξει προπονητή και να βρίσκεται στην πρώτη θέση του σχετικού πίνακα! Το 2006 τελείωσε νωρίς, από τις 26 Σεπτεμβρίου, ο Γιάννης Μαντζουράκης. Το 2007 ο Εμίλιο Φερέρα, που έλυσε την συνεργασία του με την Ξάνθη στις 10 Οκτωβρίου. Το 2010, στις 20 Σεπτεμβρίου, ο Νίκος Κεχαγιάς. Μάλιστα, την ίδια σεζόν παραλίγο ο Χρήστος Πανόπουλος να διώξει και δεύτερο, αλλα ο Παράσχος άντεξε μέχρι τις αρχές Νοέμβρη. Η τέταρτη αποχώρηση προπονητή πριν την παρέλαση ήταν το 2012, στις 22 Σεπτέμβρη, με τον Μαρίνο Ουζουνίδη. Η πέμπτη πρόπερσι με τον  Νίκο Κατραγεωργίου, άρα η περσινή απόλυση του Τσιώλη είναι η έκτη σε δέκα χρόνια. Not bad!

Από την πλευρά του, ο Πανθρακικός φέτος επιβεβαίωσε τον συνήθη κανόνα του, που θέλει τον προπονητή του που ξεκινά την σεζόν να μην προλαβαίνει την παρέλαση. Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι η ομάδα της Κομοτηνής έχει ένα πρωτότυπο ρεκόρ, καθώς όχι απλά έχει παρελθόν στην απομάκρυνση προπονητή πριν την παρέλαση αλλά το έχει κάνει και από την πρώτη κιόλας αγωνιστική. Ήταν 27 Αυγούστου του 2009, μόλις πρώτη αγωνιστική του πρωταθλήματος, όταν είχε απολυθεί ο ρουμάνος Ίλιε Ντουμιτρέσκου μετά το τέλος των αγώνων της πρεμιέρας και την εντός έδρας ήττα από τον Ηρακλή. Ακόμα και σήμερα, αυτή είναι η πιο σύντομη αποχώρηση προπονητή στην ιστορία της Σούπερ Λίγκας. Αλλά ο Ντουμιτρέσκου είχε φύγει και από τον Ακράτητο το 2005 και από τον ΠΑΟΚ το 2006 πριν προλάβει να κάνει παρέλαση, αλλά όχι πάντως από την πρώτη αγωνιστική! Και φέτος ωστόσο, η ομάδα της Κομοτηνής έγινε η πρώτη που αντικατέστησε τον προπονητή της στην Super League.

Δεν πρέπει πάντως να απογοητεύονται όσοι για τον έναν ή τον άλλο λόγο δεν πρόλαβαν να κάνουν παρέλαση στους πάγκους των ομάδων τους. Η σχετική λίστα περιλαμβάνει και ηχηρά ονόματα – κράχτες. Ποιος μπορεί άλλωστε να ξεχάσει ότι μέχρι και ο νυν τεχνικός της Εθνικής Πορτογαλίας και πρώην της Ελλάδος Φερνάντο Σάντος δεν πρόλαβε να συμπληρώσει μήνα μέχρι την απομάκρυνσή του από τον Παναθηναϊκό; Ανέλαβε στις 25 Αυγούστου του 2002, κάθισε στον πάγκο μόλις τέσσερις αγώνες, απομακρύνθηκε στις 22 Σεπτεμβρίου και τον διαδέχθηκε ο Σέρχιο Μαρκαριάν, που ήταν και ο προκάτοχός του (αλλά και εκ των διαδόχων του στον πάγκο της Εθνικής Ελλάδος).

Αλλά και ένας άλλος πρώην ομοσπονδιακός τεχνικός, ο δραμινός Αντώνης Γεωργιάδης, ελάχιστοι μπορούν να ξεχάσουν ότι εγκατέλειψε τον Ολυμπιακό με συνοδεία… κορνέδων στον Ρέντη, λες και βρίσκονταν σε ζαχαροπλαστείο. Εκείνος όμως που κατέχει το απόλυτο ρεκόρ είναι ο Νίκος Αλέφαντος, ο κόουτς των ολίγων ωρών, ο άνθρωπος του «μάθε μπαλίτσα» και του «τα πάντα όλα»! Δύσκολα θα βρει άνθρωπο να το καταρρίψει στο μέλλον, όχι μόνο εν Ελλάδι αλλά και παγκοσμίως!!! Την περίοδο 2002-2003 προσελήφθη από την ομάδα του Φωστήρα και έπειτα από λιγότερα από 200 λεπτά, πριν προλάβουν να συμπληρωθούν τρεις ώρες από την αποστολή των πρώτων φαξ, ανακοινώνονταν από την ομάδα η διακοπή της συνεργασίας μαζί του…