Ο Θρακιώτης που… “ενέπνευσε” τον Ντέμη: Του έδινε τρελά λεφτά ο Ολυμπιακός αλλά ήθελε ΑΕΚ!!!

Παραμονή του μεγάλου αγώνα ανάμεσα στον Ολυμπιακό και την ΑΕΚ, γεμίζουν τις αθλητικές εφημερίδες και τις ιστοσελίδες ιστορίες από το παρελθόν των αναμετρήσεων αλλά και των παικτών που έχουν σημαδέψει τις δυο ομάδες. Αναμφισβήτητα σε αυτές τις ιστορίες ξεχωριστό ρόλο κατέχει ένας Θρακιώτης: ο Ντέμης Νικολαΐδης που αψήφισε τα τρελά λεφτά που του έδινε τότε ο Ολυμπιακός για να φορέσει την φανέλα της αγαπημένης του ομάδας: της ΑΕΚ.

Λίγοι όμως ξέρουν ότι μερικά χρόνια πριν από αυτά τα γεγονότα, είχαμε μια άλλη αντίστοιχη ιστορία ενός παίκτη που επίσης έχει σχέση (πλέον) με την Θράκη, ήθελε διακαώς να πάει στην ΑΕΚ, τον απέκτησε με τα πολλά του λεφτά ο Ολυμπιακός του Γιώργου Κοσκωτά αλλά έμελλε να μην φορέσει ποτέ αυτήν την ερυθρόλευκη φανέλα. Ο λόγος για τον Μάκη Τζάτζο, που ωστόσο φόρεσε την ερυθρόλευκη φανέλα της Ξάνθης και έπαιξε με αυτήν απέναντι στην ΑΕΚ (όπως στην φωτο με τον Ντανιέλ Μπατίστα).

 width=Ο Μάκης Τζάτζος, αν και αρκετοί θεωρούν ότι είναι βέρος Ξανθιώτης, ήρθε στην Ξάνθη έφηβος από τον Κόμανο του Νομού Κοζάνης. Το χωριό αυτό, στην επαρχία Εορδαίας, είναι ο τόπος καταγωγής του και στην τοπική Αθλητική Ένωση ξεκίνησε να παίζει μπάλα. Όπως γίνεται αντιληπτό, Αθλητική Ένωση Κομάτου σημαίνει… ΑΕΚ, με αποτέλεσμα σχεδόν όλοι οι πιτσιρικάδες που έπαιζαν σε αυτήν να δηλώνουν οπαδοί της, ειδικά την περίοδο στα τέλη της δεκαετίας του ’80 και τις αρχές του ’90 που ο δικέφαλος εντυπωσίασε στην Ελλάδα, κατακτώντας πρωταθλήματα και παίζοντας πολύ όμορφο για την εποχή ποδόσφαιρο.

Λίγοι ωστόσο γνωρίζουν ότι ο Μάκης Τζάτζος, ένας από τους μεγάλους παίκτες που έβγαλε το χωριό του Κομάνου, παραλίγο να φορέσει την φανέλα της Αθλητικής Ένωσης Κωνσταντινουπόλεως, της original ΑΕΚ δηλαδή, αλλά η μεταγραφή χάλασε λόγω Ολυμπιακού. Και ακόμα πιο λίγοι ήξεραν ότι ο παίκτης ήρθε τελικά ως δανεικός από τον Ολυμπιακό στην Skoda Ξάνθη, καθώς αποκτήθηκε από την ομάδα του Πειραιά παρά την θέλησή του (η καρδιά του έλεγε… ΑΕΚ) αλλά δεν φόρεσε ποτέ την δική της ερυθρόλευκη φανέλα αλλά αυτήν της ΠΑΕ Skoda Ξάνθη.

«Στην ομάδα του Κομάνου έπαιξα για τρία χρόνια από 14 μέχρι τα 17 μου. Μετά πήρα μεταγραφή στον Εορδαϊκό και στη συνέχεια στην Ξάνθη. Είχα συμφωνήσει με τον Γιδόπουλο για να έρθω στην ΑΕΚ. Δώσαμε τα χέρια και μου είπε να περιμένω να περάσω εξετάσεις. Ο Κοσκωτάς όμως έδωσε πολλά χρήματα στον πρόεδρο του Εορδαϊκού και έτσι με απέκτησε ο Ολυμπιακός. Θυμάμαι ότι έκλαιγα όταν χάλασε η μεταγραφή. Δεν ήθελα να πάω στον Ολυμπιακό. Ήθελα ΑΕΚ», δήλωσε πρόσφατος, ενθυμούμενος την ιστορία της μεταγραφής του ο Μάκης Τζάτζος στην ιστοσελίδα aek-live. Και συνέχισε:

«Η μετέπειτα εξέλιξη είναι λίγο ως πολύ γνωστή. Με πήρε ο Κοσκωτάς και με έδωσε δανεικό στην Ξάνθη. Έσκασε όμως το σκάνδαλο και παρέμεινα στη Θράκη. Είχα όμως και δεύτερη ευκαιρία να πάω στην ΑΕΚ. Το 94′-95′ με ήθελε ο Μπάγεβιτς.Μου είπαν να περιμένω, γιατί άλλαζε η διοίκηση. Δεν μπορούσα όμως να κάνω υπομονή. Έληγε το συμβόλαιό μου με την Ξάνθη και πήγα στον Άρη. Ίσως να ήταν λάθος μου. Έπρεπε να περιμένω», καταλήγει στην περιγραφή των αναμνήσεών του ο Μάκης Τζάτζος.

Για την ιστορία, ο Κοσκωτάς αγόρασε τον Τζάτζο καταβάλλοντας 45 εκατομμύρια δραχμές, ένα τεράστιο ποσό για ομάδα Γ’ Εθνικής εκείνη την εποχή. Ο ίδιος δεν ξέχασε ποτέ το χωριό του και την ομάδα, στην οποία έκανε τα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα, την τοπική ΑΕΚ! Όταν έπαιζε στην Skoda Ξάνθη έστελνε συνεχώς αθλητικό υλικό για την κοζανίτικη ΑΕΚ (αυτήν του του Κομάνου) και την στήριζε όσο μπορούσε. Μάλιστα, όπως επισημαίνεται στο αφιέρωμα του aek-live, ο Κόμανος αγωνίστηκε στις αρχές της δεκαετίας του ’90 με εμφανίσεις του θρακιώτικου συλλόγου.

Σήμερα δεν υπάρχει ουσιαστικά η ΑΕΚ Κομάνου, όπως και δεν υπάρχει καν το ίδιο το χωριό, το οποίο έχει γραφτεί με χρυσά γράμματα στην σύγχρονη ελληνική ιστορία για τη μάχη που έγινε εκεί την περίοδο των Βαλκανικών Πολέμων. Ο Κόμανος έσβησε απ’τον χάρτη, λόγω της εξόρυξης λιγνίτη απ’τη ΔΕΗ. Μόνο οι τρεις εκκλησίες (Άγιος Νικόλαος, Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος, Αγία Παρασκευή) και το νεκροταφείο κατάφεραν να παραμείνουν όρθια, αντιστεκόμενα στους αδηφάγους καδοφόρους εκσκαφείς. Το «έγκλημα» όμως που συνετελέστη ήταν ότι δεν έγινε ποτέ η μετεγκατάσταση του χωριού σε νέα περιοχή. Έτσι οι περισσότεροι εκ των… κατοίκων του Κομάνου διαμένουν σήμερα στην Πτολεμαΐδα και το χωριό, όπως και η ιστορική ομάδα του (που έβγαλε παίκτες όπως τον Τζάτζο και ο θρύλος λέει ότι ήταν η πρώτη ομάδα που έπαιξε σε γήπεδο με χόρτο στην Ελλάδα) αποτελούν μια γλυκιά ανάμνηση…