Ο Αχιλλέας Μπέος «έκλεψε» από την Αλεξανδρούπολη και φέρνει στον… Βόλο το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Τεχνικής Κολύμβησης

Μπορεί πριν μερικούς μήνες να είχαμε πανηγυρίσει την ανάληψη από την Αλεξανδρούπολη του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Τεχνικής Κολύμβησης, που έχει προγραμματιστεί για την εβδομάδα από 24 ως και 30 του Ιουνίου του 2016, καθώς και της αντίστοιχης Πανεπιστημιάδας, ωστόσο τελικά η διοργάνωση αυτή δεν θα φιλοξενηθεί στον Έβρο και την Θράκη γενικότερα.

Με απόφαση της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας, στην συνέλευσή της που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στην Ρώμη και είναι θέμα χρόνου να επισημοποιηθεί, οι δύο κορυφαίες διοργανώσεις αφαιρέθηκαν από την Αλεξανδρούπολη, παρέμειναν όμως στην Ελλάδα και κατέληξαν στον… Βόλο (του γνωστού δημάρχου Αχιλλέα Μπέου). Την αποκάλυψη έκανε στην εφημερίδα «Γνώμη» η Χριστίνα Ρουσίδου, μέλος της Κολυμβητικής Ομοσπονδίας Ελλάδος, που ήταν και εκείνη που είχε φέρει αυτές και πολλές άλλες διοργανώσεις στο νέο κολυμβητήριο της Αλεξανδρούπολης, που από πολλούς αποκαλείται στολίδι – και όχι άδικα.

Είναι όμως ένα στολίδι που δεν μπορεί να φιλοξενήσει αγώνες επιπέδου παγκοσμίου πρωταθλήματος και ο λόγος είναι ότι… δεν υπάρχει σε αυτό σύστημα ηλεκτρονικής χρονομέτρησης!!! Ως γνωστόν μέχρι στιγμής είχαν φιλοξενηθεί σημαντικές διεθνείς διοργανώσεις, όπως το Μεσογειακό Κύπελλο Συγχρονισμένης Κολύμβησης πριν έναν χρόνο, αλλά σε αυτές δεν χρειααόταν χρονομέτρηση. Και όποτε χρειάστηκε, όπως αποκαλύπτει η Χριστίνα Ρουσίδου στο ThrakiSportS, μεταφέρθηκαν τα απαραίτητα συστήματα στον Έβρο με τρέιλερ με έξοδα της Ομοσπονδίας, που όμως δεν μπορούσε να συνεχίσει να πληρώνει (και) αυτό το κόστος.

Θεωρητικά αλλά και πρακτικά, το Κλειστό Κολυμβητήριο είναι Δημοτικό, επομένως η ευθύνη για την συντήρηση αλλά και τον εξοπλισμό του ανήκει στον Δήμο. Ο τελευταίος δεν φρόντισε όλα αυτά τα χρόνια να προχωρήσει στην εγκατάσταση συστήματος ηλεκτρονικής χρονομέτρησης, κάτι που είναι απαραίτητο προφανώς για την διεξαγωγή μεγάλων διοργανώσεων. Στις προηγούμενες φορές το κενό καλύφθηκε με έξοδα της ΚΟΕ, αλλά η λύση αυτή ήταν προσωρινή. Συν τοις άλλοις, την τελευταία φορά προκλήθηκε και ζημιά σε ένα από τα συστήματα, με αποτέλεσμα η Ομοσπονδία να ξεκαθαρίσει ότι δεν θα ξανασυμβεί το ίδιο.

Σχεδόν εννιά μήνες πριν την διεξαγωγή του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Τεχνικής Κολύμβησης, η Διεθνής Ομοσπονδία θέλησε να διασφαλίσει ότι η πόλη και το κολυμβητήριο στο οποίο έχει ανατεθεί η διοργάνωση πληρούν τις προδιαγραφές. Ωστόσο χωρίς ηλεκτρονικό χρονομέτρηση, είναι προφανές ότι οι προδιαγραφές αυτές δεν πληρούνται. «Κακά τα ψέματα, υπό αυτές τις συνθήκες έχουμε ένα εξαιρετικό προπονητήριο, αλλά δεν μπορούμε να φιλοξενήσουμε καμία πραγματικά μεγάλη διοργάνωση», επισημαίνει πικραμένη η Χριστίνα Ρουσίδου, που ρίχνει ευθύνες στους τοπικούς άρχοντες για αυτήν την εξέλιξη.

Είναι αλήθεια βέβαια ότι για να φύγουν οι αγώνες από την Αλεξανδρούπολη και να πάνε στον Βόλο, έβαλαν το χεράκι τους και οι τοπικοί άρχοντες της Θεσσαλίας. Ο δήμαρχος της πόλης Αχιλλέας Μπέος αλλά και ο εκεί περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός έχουν συνειδητοποιήσει την αξία του αθλητικού τουρισμού. Το καλοκαίρι εκεί φιλοξενήθηκε το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Εφήβων Μπάσκετ που κατέκτησε η Εθνική Ομάδα (φωτό με τον Μπέο να παίρνει και… μετάλλιο), αλλά και το Παγκόσμιο πρωτάθλημα Υδατοσφαίρισης Νεανίδων, στο οποίο οι άνθρωποι της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Υγρού Στίβου είχαν μια πρώτη γνωριμία με την πόλη.

Μόλις λοιπόν έγινε αντιληπτό ότι υπάρχει πρόβλημα με το κολυμβητήριο της Αλεξανδρούπολης, κινήθηκαν για να πάρουν στον Βόλο τις δύο διοργανώσεις, προσφέροντας επιπλέον σε σχέση με την πρωτεύουσα του Έβρου και δωρεάν φιλοξενία στους περίπου 500 αθλητές και αθλήτριες που αναμένεται να λάβουν μέρος στην διοργάνωση. Όπως αντιλαμβάνεστε, στον Έβρο ουδείς αναλάμβανε το κόστος της φιλοξενίας, παρόλο που δεδομένα θα το υπερκάλυπτε η παρουσία τόσων ανθρώπων σε συνδυασμό με τους συνοδούς τους, την διαφήμιση που θα γινόταν και τα χρήματα που θα άφηναν στην τοπική αγορά σε έναν μήνα μη τουριστικό, αφού οι πολλές αφίξεις αρχίζουν από τα μέσα Ιουλίου.

Κάπως έτσι, το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Τεχνικής Κολύμβησης φτερούγισε από την Αλεξανδρούπολη και πηγαίνει στον Βόλο, αν και η Χριστίνα Ρουσίδου μιλώντας στο ThrakiSportS αρνείται ότι μας το «έκλεψαν» o Μπέος και ο Αγοραστός για λογαριασμό του Βόλου. «Όχι δεν χάσαμε τις διοργανώσεις, ούτε μας τις έκλεψαν, αλλά εμείς τις χαρίσαμε» λέει με πικρία η αλεξανδρουπολίτσσα παράγοντας της Κολυμβητικής Ομοσπονδίας, αφήνοντας σαφέστατες αιχμές για τους τοπικούς άρχοντες που δεν αντιλήφθηκαν την σημασία του να διατεθεί το απαραίτητο κονδύλι για να εγκατασταθεί επιτέλους σύστημα ηλεκτρονικής χρονομέτρησης στο νέο κολυμβητήριο της πρωτεύουσας του Έβρου.

Με την επιβεβαίωση της σχετικής είδησης από πλευράς Παγκόσμιας Ομοσπονδίας, κάτι που αναμένεται το πολύ μέχρι το τέλος του μήνα, σίγουρα οι τοπικοί άρχοντες, κατά κύριο λόγο ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Βαγγέλης Λαμπάκης αλλά και ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης Γιώργος Παυλίδης με τον αντιπεριφερειάρχη Έβρου Δημήτρη Πέτροβιτς, θα πρέπει να βρουν μια καλή δικαιολογία για να εξηγήσουν στους πολίτες για ποιον λόγο τελικά μια τόσο μεγάλη διοργάνωση, που θα έφερνε διαφήμιση αλλά και άμεσο ρευστό μέσω αθλητικού τουρισμού στην περιοχή, δεν θα διεξαχθεί στην Αλεξανδρούπολη όπως είχε αποφασιστεί αλλά… «μπαρκάρει» για το λιμάνι του Βόλου.