Ο μόνος Θρακιώτης (όνομα και πράμα) του Μπέλφαστ που κρατάει την θρακιώτικη παράδοση στην Β. Ιρλανδία

Περίπου 120 άτομα αριθμεί η ελληνική κοινότητα του Μπέλφαστ και ανάμεσά τους είναι και ένας όλος κι όλος Θρακιώτης – όνομα και πράγμα. Ο Δημήτρης Θρακιώτης, έτσι όπως τον αποκαλούν και τον γνωρίζουν όλοι και όπως ο ίδιος συστήνεται στο facebook είναι ο μόνος συμπατριώτης μας που κατοικεί στην Βόρειο Ιρλανδία.

thrakiotis06Ο ίδιος αν και ήθελε πολύ να βρεθεί το βράδυ της Πέμπτης στο Γουίντσορ Παρκ και να δει από κοντά την Εθνική Ομάδα, δεν τα κατάφερε λόγω άλλων υποχρεώσεων. Μάζεψε στο σπίτι του όμως άλλους έλληνες και υπό την ελληνική σημαία που βλέπετε στην φωτογραφία που τράβηξε ο ίδιος, παρακολούθησαν το παιχνίδι με ελληνικές λιχουδιές, γλιτώνοντας τουλάχιστον την εμπειρία του να ζήσουν από κοντά την αποκαρδιωτική εμφάνιση της Εθνικής Ομάδας.

Ο Δημήτρης Θρακιώτης είναι νοσηλευτής και μετανάστευσε πριν δυο χρόνια στην Β. Ιρλανδία, ως απόρροια προφανώς της οικονομικής κρίσης που μαστίζει την χώρα μας. Βρήκε δουλειά εκεί τον Οκτώβριο του 2013.

thrakiotis03Μεγάλωσε στην Τούμπα της Θεσσαλονίκης, εξού και φανατικός παοκτζής, ωστόσο κατάγεται από Θυρέα Διδυμοτείχου και απώτερη καταγωγή από την Ανατολική Θράκη φυσικά.

Οι φίλοι του τον φωνάζουν “ερευνητή της Θράκης”, καθώς από πιτσιρικάς, όπως ο ίδιος δηλώνει, είχε “τρέλα με την λατρεμένη Θράκη”. Ακόμα και στο Μπέλφαστ κρατάει την ιδιότητα του δασκάλου παραδοσιακών χωρών, κυρίως θρακιώτικων φυσικά. Μάλιστα, διαθέτει προσωπική ιματιοθήκη με πάνω από 150 παραδοσιακές θρακιώτικες φορεσιές και ενδυμασίες, κοσμήματα της Θράκης και πόρπες.

Κάπως έτσι λοιπόν, είναι φυσιολογικό να τον ξέρουν οι πάντες, ακόμα και οι υπόλοιποι Έλληνες του Μπέλφαστ, ως Δημήτρη Θρακιώτη αν και το πραγματικό του επίθετο είναι Δημήτρης Θεοδωρακάκης. Μιλώντας στο ThrakiSportS αποκάλυψε μάλιστα ότι έστω και αν είναι ο μόνος Θρακιώτης στο Μπέλφαστ, με την στήριξη κάποιων φίλων ελπίζει να μπορέσει να ιδρύσει σύλλογο που θα καλλιεργεί την ελληνική και δη την θρακιώτικη παράδοση ακόμα και στην Βόρειο Ιρλανδία.

thrakiotis01“Θράκη for ever”, αναφέρει στο τέλος της συνομιλίας μας, με την αφορμή της παρουσίας μας στο μακρινό Μπέλφαστ για τον εκεί επίσημο αγώνα της Εθνικής Ομάδας για τα προκριματικά του Euro 2016. Τελικά όπου στον κόσμο και αν πάμε, συναντάμε Θρακιώτες που οι περισσότεροι διαπρέπουν.

Κανείς δεν πρέπει να ξεχνά ότι η Ελλάδα αρχίζει από την Θράκη και όσοι παραμένουμε πίσω και φυλάμε Θερμοπύλες, καλό να μην ξεχνάμε την δυναμική παρουσία Θρακιωτών στην διασπορά και φροντίσουμε κάποια στιγμή να αναγνωρίσουμε την προσφορά τους και να εκμεταλλευθούμε την παρουσία τους, για να ενισχύσουμε και να διαφημίσουμε στα πέρατα του κόσμου τον ξεχωριστό τόπο μας…