Επέτειος: 15 χρόνια από του χρυσό της Σερβίας του Ζόραν Γκάετς στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ

Την περασμένη εβδομάδα συμπληρώθηκαν 15 χρόνια από την λήξη των 27ων Ολυμπιακών Αγώνων στο μακρινό Σίνδεϊ της Αυστραλίας. Είχαν διεξαχθεί από την 15η Σεπτεμβρίου ως και την 1η Οκτωβρίου και στην τελευταία τους ημέρα, ανάμεσα στα άλλα, είχε διεξαχθεί και ο μεγάλος τελικός του βόλεϊ.

Σε εκείνον τον αγώνα έγραφε ιστορία η Εθνική Ομάδα της Γιουγκοσλαβίας που με νωπές τις μνήμες του εμφυλίου πολέμου και της διάλυσής της, κατακτούσε το χρυσό μετάλλιο κερδίζοντας στον τελικό την Ρωσία με 3-0 σετ (25-22, 25-22, 25-20) για να γράψει μια από τις πιο λαμπρές σελίδες στην ιστορία του σερβικού αθλητισμού.

Προπονητής σε εκείνην την ομάδα ήταν ο Ζόραν Γκάετς, ο άνθρωπος που ήδη τότε είχε καθίσει ήδη στον πάγκο της μεγάλης Ορεστιάδας οδηγώντας την μάλιστα και στον τελικό του πρωταθλήματος του 1997 με τον Αρη, με αποτέλεσμα στην εφημερίδα “Παρατηρητής της Θράκης” ο μοναδικός απεσταλμένος επαρχιακού μέσου ενημέρωσης σε εκείνη την διοργάνωση, ο Γιάννης Γιαγκίνης, να γράφει για “θρακιώτικο χρυσό”, φιλοξενώντας μάλιστα και δηλώσεις του Γκάετς που μιλώντας σε άπταιστα ελληνικά, δεν ξέχναγε σε εκείνη την μεγάλη στιγμή τους φίλους που είχε κάνει στον Έβρο.

Ακριβώς 15 χρόνια μετά, εκείνη η μεγάλη ομάδα του Ζόραν Γκάετς τιμήθηκε στο Βελιγράδι για την μεγάλη της επιτυχία. Η ομάδα αποτελούνταν από τους Βλάντιμιρ Μπατέζ, Σλόμπονταν Κόβατς, Σλόμπονταν Μπόσκαν, Ντούλα Μέστερ, Βάσα Μίγιτς, Νίκολα Γκρμπιτς, Βλάντιμιρ Γκρμπιτς, Αντρίγια Γκέριτς, Ιγκόρ Βουσούροβιτς, Γκόραν Βούγεβιτς, Ιβάν Μίλκοβιτς, Βέλικο Πέτκοβιτς.

Από αυτούς, οπως θυμίζει το volleynews οι Κόβατς, Μπόσκαν, Μέστερ, Μίγιτς, Β. Γκρπιτς, Γκέριτς, Βουσούροβιτς, Βούγεβιτς, Μίλκοβιτς και Πέτκοβιτς πέρασαν απο την Ελλάδα και χάρη στις ομάδες του Εθνικού και της Ορεστιάδας δόθηκε η δυνατότητα να τους απολαύσουν απο κοντά και οι φίλαθλοι του Έβρου, που είναι γνωστό ότι αποτελούν το πιο βολεϊκό κοινό στην Ελλάδα…