Οι “προγραμματικές δηλώσεις” της νέας διοίκησης του Πανθρακικού Σταδίου

Σημείο συνάντησης για όσους θέλουν να αθληθούν ή ακόμα και να απολαύσουν το καφέ τους είναι το Πανθρακικό Στάδιο της Κομοτηνής. Ο χώρος παρέχεται δωρεάν και εκτός από μεμονωμένες περιπτώσεις πολιτών, χρησιμοποιείται ως γνωστόν και από πολλούς τοπικούς συλλόγους.

Το Πανθρακικό Στάδιο έχει ένα πολύ σημαντικό ρόλο στη ζωή της πρωτεύουσας της Ροδόπης και αυτό είναι κάτι που γνωρίζει καλά η νέα του διοίκηση, με επικεφαλής τον επίκουρο καθηγητή του Τμήματος Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού(ΤΕΦΑΑ) Κομοτηνής Γιώργο Μαυρίδη, ο οποίος διαδέχθηκε στην προεδρία του τον Μιχάλη Πολυτσάκη με απόφαση των υπουργών Παιδείας και Αθλητισμού.

Ακόμα και τις βροχερές ημέρες, όπως ήταν οι τελευταίες,  πολίτες τρέχουν ή περπατούν στο Πανθρακικό Στάδιο. Η γυμναστική είναι τρόπος ζωής και στο Πανθρακικό Στάδιο δίνεται το καθημερινό ραντεβού σχεδόν 500 ανθρώπων. Αυτός είναι ο μέσος αριθμός των επισκεπτών καθημερινά, όπως έκανε γνωστό μιλώντας στην εφημερίδα “Χρόνος” της Κομοτηνής ο Γιώργος Μαυρίδης.

Ο ίδιος σημειώνει: «Είναι κοντά στην καρδιά της πόλης και υπάρχει δυνατότητα πρόσβασης ενός πολύ μεγάλου αριθμού συμπολιτών μας. Μάλιστα φέτος θα κάνουμε μία προσπάθεια καταγραφής της συχνότητας επισκέψεων που έχουμε στο στάδιο, ανά εποχές. Τον επισκέπτονται όχι μόνο για άθληση, αλλά και αναψυχή και ο καθένας αντιλαμβάνεται ότι είναι ένας χώρος με πολλές δυνατότητες. Έχει δυνατότητες και για μεγαλύτερη ανάπτυξη».

Συνολικά 50.000 ευρώ είναι ο ετήσιος προϋπολογισμός του σταδίου. Χρήματα που προκύπτουν από την κρατική ενίσχυση και την υπενοικίαση των υποδομών σε συλλόγους της περιοχής. Μάλιστα σχεδόν των 40% αυτού του ποσού προέρχεται από τη δεύτερη πηγή, ωστόσο τα τελευταία χρόνια παρατηρούνται σημαντικές καθυστερήσεις στις πληρωμές.

Είναι χαρακτηριστικό ότι για το 2015 το Πανθρακικό Στάδιο δεν έλαβε ούτε ένα ευρώ από την κρατική χρηματοδότηση και χρήματα οφείλουν και οι σύλλογοι. Παρόλα αυτά παραμένει ανοιχτό και προσφέρει σημαντικές υπηρεσίες με συνεχή προσπάθεια για την αναβάθμιση τους.

Όσον αφορά στις προτεραιότητες της νέας διοίκησης, υπάρχουν μακρόπνοα έργα υποδομής, άμεσα εκτελεστέα και αυτά της συντήρησης της καθημερινότητας. Το πρώτο επίπεδο αφορά μεγάλα σχέδια, δηλαδή προτάσεις που είναι στα συρτάρια ψάχνοντας να εκτελεστούν μέσω ΕΣΠΑ, συνολικά για τα εθνικά στάδια της Ελλάδας ή «ακόμα και ένα πρόγραμμα που θα μπορούσαμε να πάρουμε με μία καλά οργανωμένη μελέτη», είπε ο κ. Μαυρίδης και πρόσθεσε «αφορά τη βελτίωση του ταρτάν, δηλαδή του ελαστικού τάπητα στο κεντρικό γήπεδο, τη βελτίωση του τένις για να μπορούμε να φιλοξενήσουμε μεγάλους αγώνες και αφορά τη βελτίωση του βοηθητικού γηπέδου».

Το δεύτερο επίπεδο αφορά έργα, όπως η τοποθέτηση του αλεξικέραυνου στο γήπεδο. Το αλεξικέραυνο έχει προϋπολογιστεί, εγκρίθηκε η εγκατάσταση του, πλην όμως εκκρεμεί μήνες η τοποθέτησή του. Το ευχάριστο είναι ότι στο χώρο του σταδίου, μετά από δωρεά, έχει τοποθετηθεί απινιδωτής και λειτουργεί.

Το Πανθρακικό Στάδιο είναι το αθλητικό σπίτι συλλόγων που δραστηριοποιούνται στην περιοχή μας, όπως εξάλλου προβλέπεται από το καταστατικό λειτουργίας του. Σε αυτό το πλαίσιο το γήπεδο χρησιμοποιείται για τις προπονήσεις των Κ17 και Κ20 του Πανθρακικού, επίσης από σύλλογο τένις καθώς και από συλλόγους στίβου. Παράλληλα χρησιμοποιούν σποραδικά το χώρο ο ποδηλατικός σύλλογος Θράκας Ιππέας και μάλιστα διοργανώνει εκδήλωση αυτό το σαββατοκύριακο. Επίσης, το χρησιμοποιούν γυμναστήρια, σχολεία και άλλοι φορείς του της περιοχής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, όπως επισημαίνει ο “Χρόνος”, η νέα διοικούσα επιτροπή εργάζεται χωρίς να λαμβάνει καμία απολύτως αποζημίωση. Όσον αφορά στην προηγούμενη διοίκηση υπό τον Μιχάλη Πολυτσάκη, ο νέος πρόεδρος Γ. Μαυρίδης τόνισε πως έκανε πολύ σημαντικό έργο, βελτιώνοντας την ποιότητα τόσο των υποδομών, όσο και των υπηρεσιών του.