Έμμεση δήλωση μετάνοιας (και) από τους XanthiFans μετά το “φάουλ” των απειλών σε δημοσιογράφους

Μετά τον Ραζβάν Λουτσέσκου που πήρε πίσω τα όποια εν θερμώ σχόλιά του εναντίον του διαιτητή με τον Ολυμπιακό υποστηρίζοντας ότι δεν έκανε λάθος στην φάση του πέναλτι που δεν δόθηκε στην Ξάνθη και δεν καθόρισε το αποτέλεσμα, σε ανάλογη κίνηση προέβησαν εμμέσως το βράδυ της Πέμπτης και οι XanthiFans, για την δική τους ανακοίνωση, με την οποία σχολίασαν τον αγώνα.

Βέβαια, οι οπαδοί δεν παίρνουν πίσω τα περί “κατεστημένου” για τον Ολυμπιακό και την εκτίμησή τους ότι η Ξάνθη έπαιξε “11 έναντι 14” (και καλά κάνουν, δικαίωμά του κάθε συνδέσμου ή οπαδού είναι να έχει άποψη και να την εκφράζει) αλλά προχωρούν σε διευκρινίσεις αναφορικά με το δεύτερο σκέλος της ανακοίνωσής τους, που καταφέρονταν σε τοπικούς δημοσιογράφους και χρησιμοποιώντας φράσεις όπως “απαγορεύουμε” και “θα μας βρουν μπροστά τους”, θεωρήθηκε εύλογα ως πράξη απειλής και στοχοποίησής τους.

Όπως επισήμανε από την πρώτη στιγμή το ThrakiSportS, οι XanthiFans είναι ένας σύνδεσμος φιλάθλων που ποτέ στο παρελθόν δεν είχαν δώσει τέτοια δικαιώματα πράξεων που προάγουν την βία, για αυτό και επισημάνθηκε ότι επρόκειτο για μια άτυχη έμπνευση των συντακτών της ανακοίνωσης, που προφανέστατα δεν εξέφραζε πολλά από τα μέλη τουςκαι καλό θα ήταν όσο πιο σύντομα να αποσυρθεί και να συνοδευθεί από μια συγνώμη.

Αυτό πράττουν πλέον εμμέσως πλην σαφώς και οι ίδιοι με την διευκρινιστική ανακοίνωση που εξέδωσαν, όπου επισημαίνεται με έμφαση ότι δεν υπήρχε καμία πρόθεση απειλών ή άρνησης της ελευθερίας της έκφρασης στους δημοσιογράφους. Οι XanthiFans αποδίδουν σε παρερμηνεία (που εύλογα όμως μπορούσε να γίνει με τις φράσεις που χρησιμοποιήθηκαν) τα συμπεράσματα που εξήχθησαν μετά από την πρώτη τους ανακοίνωση.

Η νέα ανακοίνωση των XanthiFans έχει ως εξής:

Πιστεύαμε, όλο αυτό το χρονικό διάστημα, που καταθέτουμε την αγωνία μας για την αγαπημένη μας ομάδα, σε μία μικρή πόλη όπου όλοι γνωριζόμαστε και τίποτα δεν μένει κρυφό, ότι είχαμε λύσει τα βασικά θέματα.

Υποθέταμε ότι όλοι ξέρουν πια πως όταν λέμε ότι είμαστε Φιλαθλητικός Όμιλος, όχι μόνο το λέμε αλλά το εννοούμε, σε κάθε μας πρακτική.

Υποθέταμε ότι έχουμε αποδείξει κατ’επανάληψη πως «ο συγκεκριμένος σύλλογος έχει δείξει πως ΔΕΝ καλλιεργεί στενές οπαδικές λογικές, ΔΕΝ προκαλεί βία, ΔΕΝ εξυπηρετεί συμφέροντα».

Έτσι ευνόητα υποθέταμε ότι οι ανακοινώσεις μας θα διαβάζονταν με αυτό το πνεύμα και θα είχαν οι έμπειροι αναγνώστες την ικανότητα να το καταλάβουν.

Επειδή όμως τα λόγια μας παρερμηνεύτηκαν και άλλα λόγια λέγονται σε λάθος κατεύθυνση, διευκρινίζουμε:

Είμαστε φιλαθλητικός όμιλος, φτιαχτήκαμε για να αποτρέπουμε τη βία σε κάθε της έκφραση στο ξανθιώτικο ποδόσφαιρο.

Θεωρούμε ότι η δημοσίευση απόψεων που δεν στηρίζονται σε πραγματικά περιστατικά και προσπαθούν να δημιουργήσουν υπόνοιες για υπόγειες διαδρομές και εξαρτήσεις που δεν υπάρχουν, δημιουργούν κακούς φιλάθλους, και τέτοιους δεν έχουμε στη Ξάνθη, δεν θέλουμε ούτε να έχουμε στο μέλλον.

Θεωρούμε ότι η αμφισβήτηση της ηθικής και της ανεξαρτησίας της Skoda ΞΑΝΘΗ, μετά από 26 χρόνια πορείας στο κορυφαίο πρωτάθλημα της χώρας, με καθημερινές μάχες fair play και κάθαρσης, είναι προσβολή και για την ομάδα και για τον κόσμο της.

Είναι προσβολή και για μας, ΔΕΝ απειλούμε κανέναν, ΔΕΝ εμποδίζουμε κανέναν να εκφράζει τις απόψεις του, δημοσιογράφο, «δημοσιογράφο» ή απλό φίλαθλο. Θα προστατέψουμε όμως την ομάδα μας, προβάλλοντας την αλήθεια μας και αποδεικνύοντας το ψέμα τους.

Και αυτή την έννοια έχει το «θα μας βρούνε μπροστά τους».

Διατηρούμε βέβαια το δικαίωμα να χαρακτηρίζουμε όπως πρέπει, όσους δεν υπηρετούν την αλήθεια.